Veel tuinliefhebbers onder ons zullen ongetwijfeld een vijver in de tuin hebben. Groot of klein maakt niet uit, want een vijver kan haast iedere tuin enorm opfleuren. Vooral wanneer je verschillende waterplanten in de vijver plant, kan een vijver een prachtige aanwinst zijn. Toch is er één probleem waar je met een vijver tegenaan loopt: algen. Deze boosdoener kan van jouw prachtige vijver al gauw een smerige groene, al dan niet bruine, derrie maken waar je absoluut niet op zit te wachten. We kunnen ons daarom voorstellen dat jij graag wilt weten hoe algen in de vijver bestrijden te werk gaat. In dit artikel zullen we je precies uitleggen waar algen vandaan komen, hoe je er vanaf komt én hoe je ervoor kunt zorgen dat ze in de toekomst niet meer terugkomen.

Wat zijn algen?

Algen onder een microscoop

Voordat we je kunnen vertellen hoe algen in de vijver bestrijden in zijn werk gaat, is het goed om te weten wat algen nou precies zijn. Algen zijn in feite niets meer dan een waterplant die zich in jouw vijver heeft gevestigd. Echter is het grote verschil met andere waterplanten dat ze zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen doordat ze weinig voeding nodig hebben. Daar komt ook nog eens bij dat de geringe hoeveelheid voeding die ze nodig hebben, zich over het algemeen al in jouw vijver bevindt. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van vijvervissen. Ondanks dat algen niet veel nodig hebben om te groeien, zullen ze de voeding wél wegnemen van de waterplanten die jij zelf in de vijver hebt geplant. We snappen dus heel goed dat je die groene plaag zo snel mogelijk uit je vijver wilt hebben!

Wist je dat…

… algen de eerste plantensoort op deze aardbol waren? Blauwe algen waren de eerste planten die zich ongeveer drie miljard (!) jaar geleden hebben ontwikkeld. Doordat de voedingstoffen van algen met behulp van licht gemaakt worden, konden deze organismen zich al veel eerder ontwikkelen dan andere planten. Algen waren zo'n 2,5 miljard jaar de enige planten op deze wereldbol. Pas 500 miljoen jaar geleden ontstonden de andere planten. Een behoorlijke prestatie, vooral voor een plant die we nu zo graag uit onze vijver willen halen.

Verschillende soorten algen

Blauwalgen

In de afgelopen drie miljard jaar hebben algen een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Door de jaren heen hebben zich namelijk verschillende soorten algen ontwikkeld. Er zijn vier hoofdsoorten algen, die elk ook weer verschillende soorten onder zich hebben. We zetten ze voor je op een rijtje:

Bruine algen

De bruine algen zijn niet echt in subcategorieën te verdelen, zoals dit bij de groene en rode algen wel het geval is. Toch behoort deze soort wel tot zijn eigen categorie.

Groene algen

  • Draadalgen
  • Kluwenalgen
  • Pelsalgen
  • Puntalgen
  • Zweefalgen

Blauwalgen

Blauwalgen zijn eigenlijk helemaal geen algen. Officieel gezien is het een bacterie die in staat is tot fotosynthese. Blauwalgen zijn daarom ook de meest hardnekkige soort om in je vijver te hebben. Bestrijden hiervan moet op een hardnekkige manier gebeuren. Doordat blauwalgen eigenlijk een buitenbeentje zijn, is deze algensoort niet zo een-twee-drie in subcategorieën te verdelen.

Rode algen

Rode algen

  • Baardalgen
  • Penseelalgen
  • Puntalgen

Het lijstje wat je hierboven ziet is slechts een greep uit alle categorieën die onder de algen vallen. In de lange geschiedenis van deze plant hebben zich misschien wel duizenden verschillende soorten algen ontwikkeld. De algen die we hier benoemen zijn slechts de meest voorkomende algen.

Doordat er zo ontzettend veel verschillende soorten algen zijn, is het haast niet te doen om deze allemaal te bespreken. In dit artikel richten we ons daarom op de twee meest voorkomende groene algen in de vijver: draadalgen en zweefalgen.

Algen in de vijver bestrijden: 4 tips

Zoals we hierboven ook al vertelden gaan we ons in dit artikel richten op de twee meest voorkomende groene algen in de Nederlandse vijver. Dit zijn draadalgen en zweefalgen. Beiden vallen, logisch, onder de groene algen. Niet gek dus dat jouw vijver groen kleurt door deze vervelende planten.

Om ervoor te zorgen dat deze groene boosdoener snel uit jouw vijver verdwijnt, hebben we 4 tips voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze tips weet jij precies wat je moet doen om jouw vijver weer helder te krijgen.

Tip 1: Het water uit

Groene draadalgen

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met algen in de vijver bestrijden (en later voorkomen), moeten de aanwezige algen eerst het water uit. Bij draadalgen gaat dit iets eenvoudiger dan bij zweefalgen. De draadalgen kun je met de hand, een schepnet of een borstel uit het water halen. Deze lange draden zijn relatief eenvoudig om te verwijderen, aangezien je ze met een hulpmiddel uit het water kunt scheppen. Eventueel kun je ook een hark gebruiken. Pas hier echter mee op dat je de bodem en wanden van de vijver niet beschadigt.

Om de draadalgen uit de vijver te krijgen kun je met de stok of het net rondjes draaien, zodat de lange draden zich eromheen wikkelen. Een kind kan de was doen! Het verwijderen van zweefalgen kun je helaas niet doen door de algen simpelweg uit het water te scheppen. Om de zweefalgen tegen te gaan kun je beter gebruik maken van de andere tips uit dit artikel.

Tip 2: Verander de waterhardheid

Groene algen zijn de grootste concurrent voor de zuurstofplanten in jouw vijver. Gelukkig hebben de algen een ander eisenpakket wat waterhardheid betreft. Algen zijn dol op zacht water, waar zuurstofplanten juist beter groeien in hard water. Een manier om algen in de vijver bestrijden succesvol te laten verlopen, is door de waterhardheid aan te pakken. Door de hardheid van het water te verhogen, zullen de algen jouw vijver liever verlaten dan dat ze blijven zitten. Klinkt als een perfect bestrijdingsmiddel!

Controleer voor je begint hoe hard het water is. Een goede hardheid voor de plantengroei in jouw vijver ligt tussen de 7 en 13. Mocht de waterhardheid van jouw vijver lager liggen, dan is het goed om een product aan te brengen wat de hardheid omhoog brengt. Controleer na de toevoeging van het product wederom de hardheid. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw vijver de perfecte waterhardheid heeft om de algen tegen te gaan.

Tip 3: Ga voor extra zuurstofplanten

Zuurstofplanten in de vijver

Zoals we bij tip 2 ook al zeiden zijn algen de grootste concurrent voor de zuurstofplanten in jouw vijver. Ze zullen namelijk de strijd om voedingsstoffen, zonlicht en oppervlakte aangaan. Om ervoor te zorgen dat de groene algen uit jouw vijver verwijderd worden, en op een later moment ook niet meer terugkomen, raden we het aan om meer zuurstofplanten in de vijver aan te brengen.

Breng de nieuwe planten pas aan nadat je de waterhardheid hebt gecontroleerd. Wanneer deze op peil is, kun je op een natuurlijke manier de strijd met de algen aangaan. Door meer zuurstofplanten dan algen in de vijver te hebben, voorkom je dat de algen de kans hebben om zich te vermenigvuldigen. Het aanbrengen van extra zuurstofplanten werkt zowel voor draadalgen als voor zweefalgen.

Tip 4: De hardnekkige aanpak

Mocht je merken dat de drie tips hierboven niet effectief genoeg zijn, dan kun je uiteindelijk ook voor een agressievere aanpak kiezen: bestrijdingsmiddelen. Er zijn genoeg middelen op de markt die ervoor zorgen dat jouw vijver binnen no time weer helder is. Kijk bijvoorbeeld eens in de bouwmarkt, of online bij een vijverspecialist.

Echter is lang niet iedereen het eens met deze harde aanpak, vandaar dat we je dit als tip meegeven in plaats van als must. De keuze om een agressief product als dit te gebruiken laten we aan jou. Mocht je liever niet voor een bestrijdingsmiddel gaan, dan zou je ook naar de tips om algen te voorkomen kunnen kijken. Deze tips vind je verderop in dit artikel.

Voorkomen is beter dan genezen: 5 extra tips

Hierboven hebben we 5 tips met je besproken om algen in de vijver bestrijden mogelijk te maken. Echter is het verwijderen van de algen niet voldoende om ervoor te zorgen dat jouw vijver niet nogmaals groen wordt. Er zijn namelijk nog 5 extra tips die we je graag mee willen geven. Deze 5 tips zullen ervoor zorgen dat de algen wegblijven uit jouw vijver. Zo kun jij nog lang genieten van een heldere vijver.

Tip 1: Blijf het water controleren

Vijverwater testen

Deze eerste tip is wellicht een inkoppertje, aangezien we het hierboven bij de tips om algen te bestrijden eigenlijk ook al besproken hebben: controleer de waterhardheid van het vijverwater. Het verschil is nu echter dat je het blijft controleren om te kijken of de waardes gelijk blijven. Mocht je merken dat de waardes erg stijgen of dalen, kun je hier adequaat op inspelen. Vooral wanneer de waardes omlaag gaan is het slim om hier direct naar te handelen. Algen houden immers van zacht water. Je wilt er natuurlijk niet voor zorgen dat je van jouw vijver de ideale broedplaats voor algen maakt.

De waardes kun je op peil houden met behulp van verschillende producten die hier speciaal voor gemaakt zijn.

Tip 2: Zuurstofplanten helpen

Ook deze tweede tip hebben we hierboven al besproken, maar we herhalen de tip hier nogmaals omdat het één van de beste bestrijdingstips is tegen algen in de vijver. We hebben het natuurlijk over de zuurstofplanten.
Wanneer je in jouw vijver meer zuurstofplanten dan algen hebt, zullen de algen zich vanzelf terugtrekken. De algen zullen niet genoeg voeding hebben, omdat deze voeding naar de zuurstofplanten zal gaan. Hiermee is het gebruik van zuurstofplanten een effectieve én vriendelijke manier van algen in de vijver bestrijden.

Tip 3: Niet alleen zonlicht

Waterlelies

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is zonlicht één van de grootste factoren wat betreft de groei van algen. Zonlicht zorgt er mede voor dat algen razendsnel kunnen groeien. We raden het daarom aan om wat schaduw in jouw vijver te creëren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld waterlelies in de vijver te planten. De leliebladen zullen een deel van het wateroppervlak bedekken, waardoor er automatisch minder zonlicht in de vijver komt.

Het voordeel van deze tip is dat het niet algen tegengaat, het kleedt je vijver ook direct aan. Van gekleurde lelies op het water worden we allemaal vrolijk, toch?

Tip 4: Vallende bladeren

Zodra het najaar aanbreekt verliezen bomen hun bladeren. Mocht de wind nou net even verkeerd staan, kunnen veel van deze bladeren in jouw vijver belanden. Wanneer je deze bladeren niet uit de vijver haalt, kunnen ze er mede voor zorgen dat je op langere termijn last krijgt van algen. Als de bladeren niet uit de vijver gehaald worden, zullen deze naar de bodem zakken en daar langzaam vergaan. Op het moment dat dit proces start, zullen de bladeren voedingstoffen afgeven aan het water. Algen vinden deze voedingstoffen bijzonder lekker, waardoor ze harder zullen groeien.

Zorg er dus voor dat je iedere dag de bladeren uit de vijver schept. Heb je hier geen zin in? Dan kun je in het najaar ook een net over het water heen spannen.

Tip 5: Als een vis in het water

Vissen in de vijver

Grote kans dat jij in jouw vijver vissen rond hebt zwemmen. Snappen we helemaal, want dat geeft jouw vijver net dat beetje extra! Echter helpen teveel vissen niet bij het algen in de vijver bestrijden. Vissen produceren, net als wij mensen, afval. Dit afval maakt het vijverwater voedselrijk, wat de groei van de zuurstofplanten enorm helpt. Nu hoor ik je denken: zo slecht zijn mijn vissen toch niet?

Toch kan een grote hoeveelheid vissen averechts werken in jouw vijver. Deze grote hoeveelheid vissen maakt namelijk ook een grote hoeveelheid afval aan. Jouw zuurstofplanten kunnen deze voeding niet allemaal opnemen, waardoor de overige voeding richting de algen gaat. Hierdoor zal de groei van draad- en zweefalgen alleen maar toenemen. Zorg er dus voor dat je niet te veel vissen rond hebt zwemmen.

Het hebben van groen vijverwater kan een doorn in het oog zijn wanneer je in de tuin zit. Doordat algen niet zo veeleisend zijn, vermenigvuldigen ze zich snel. Zoals je hierboven kunt lezen is het vrij eenvoudig om van deze groene boosdoener af te komen. Wanneer je bovenstaande stappen volgt, weet je zeker dat de draad- of zweefalgen snel uit jouw vijver zijn verdwenen en daarna ook niet meer terugkomen!

Ga jij in jouw tuin de algen in de vijver bestrijden en voorkomen met behulp van deze tips?
Laat hieronder aan ons weten of algen in de vijver bestrijden bij jou is gelukt!