Als je wel eens naar tv-programma's kijkt waarin stellen op zoek gaan naar een nieuw huis hoor je ze vast wel eens zeggen dat het zo belangrijk is dat een huis karakter heeft. Maar hoe krijgt een huis karakter? Welke elementen zorgen hiervoor?

Afhankelijk van het type huis zijn er verschillende elementen die voor het karakter van een huis zorgen. Bij een jaren '30 woning worden veel mensen bijvoorbeeld verliefd op de glas-in-lood ramen of de en suite deuren. Bij een industrieel interieur is vooral de bakstenen binnenmuur een karakteristiek element waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen.

Maar hoe zorg je er nu voor dat deze binnenmuur optimaal tot zijn recht komt? Eigenlijk is het heel simpel. De bakstenen binnenmuur behandelen zorgt er al voor dat deze extra kan shinen. Maar hoe doe je dat precies? Welke behandeling is geschikt voor jouw muur en interieur?

De mogelijkheden van de bakstenen binnenmuur behandelen uiteengezet (met prachtige  voorbeelden)

Kinderkamer met bakstenen binnenmuur

Als jij de gelukkige eigenaar bent van een huis met karakteristieke bakstenen binnenmuur, dan wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk zo mooi mogelijk houden. Hierbij wil je echter niet de bijzondere en authentieke kenmerken teniet doen. Hoe ga je te werk? In principe zijn er verschillende mogelijkheden om de bakstenen binnenmuur te behandelen. Je kunt hem bijvoorbeeld schilderen, maar je kunt ook kiezen voor een coating of voor vernis.

In dit artikel zetten we de opties voor je op een rijtje zodat jij de behandeling kunt kiezen die het best bij jou, je muur én je interieur past! Hierbij vertellen we je niet alleen welke behandelmethoden er zijn, maar laten we ook een aantal inspirerende interieurs zien zodat je een goed idee krijgt van hoe het eindresultaat kan worden.

1. Verven

De makkelijkste en hierdoor de meest voorkomende manier om de bakstenen binnenmuur te behandelen is het verven hiervan. Het is een relatief eenvoudige behandeling waarmee je de bakstenen binnenmuur in een handomdraai een bijzonder uiterlijk kunt geven dat helemaal past binnen jouw interieur. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende kleur om van de bakstenen binnenmuur een echte blikvanger te maken. Of ga juist voor een neutrale muur om de muur beter op te laten gaan in het geheel.

Het leuke aan het verven van de bakstenen muur is dat je deze een ander uiterlijk kunt geven zonder dat je het karakteristieke reliëf van de bakstenen teniet doet. Verven zorgt ervoor dat een bakstenen binnenmuur bij elk interieur gaat passen, ook als dit interieur geen industriële stijl heeft.

Tip: Zeker als de bakstenen binnenmuur zich in een donkere ruimte bevindt, kan het verven ervan de muur flink ophemelen. Kies bijvoorbeeld voor wit en kijk wat het met de ruimte doet!

Voorbeeld 1

Bakstenen binnenmuur gestuct

(Bron)

Deze bakstenen binnenmuur is voorzien van een mooie witte verflaag. Hierdoor ontstaat een open geheel en gaat de muur bijna naadloos op in de betonnen zijmuren. Door de open uitstraling van deze ruimte worden de industriële accenten zoals de zichtbare leidingen en de bijzondere hanglamp extra geaccentueerd. Het is een plaatje om te zien, laat staan om in te wonen!

Voorbeeld 2

Bakstenen binnenmuur geverfd 1

(Bron)

Dat je met verf niet direct alle kleur van de bakstenen doet verbleken bewijst bovenstaand voorbeeld. Ze hebben er hier voor gekozen om de verf maar héél licht en subtiel aan te brengen, waardoor een prachtige mix ontstaat tussen oud en modern.

Zeker met de andere witte accenten, zoals de plaid op het bed en de koeienhuid op de vloer ontstaat een schitterend Scandinavisch geheel.

2. (Gedeeltelijk) stucen

Een bakstenen muur heeft vaak iets ouds en authentieks. Om dit extra te benadrukken kiezen mensen nog wel eens voor een bijzondere behandeling, namelijk de bakstenen binnenmuur stucen. Niet helemaal, maar gedeeltelijk.

Door de muur gedeeltelijk te stucen wordt het oude karakter van de muur geaccentueerd en ontstaat een prachtig, karaktervol geheel dat uitstekend past binnen een industrieel interieur. Een extra voordeel aan stucwerk is dat het niet alleen voor een prachtig plaatje zorgt, maar ook dat het, als het helemaal is uitgehard, erg stevig is en wel tegen een stootje kan.

Veel mensen kiezen ervoor om niet zelf te gaan stucen, maar om deze klus uit te besteden aan een vakman. Bij het behandelen van een bakstenen binnenmuur met stucwerk is dit echter niet nodig. Het stucwerk hoeft namelijk niet 100% egaal te zijn. Misschien is het juist wel mooi als er hier en daar wat hobbels en bobbels te zien zijn.

Voorbeeld 1

Bakstenen binnenmuur gestuct

(Bron)

Dit vinden wij echt een prachtig voorbeeld van hoe een bakstenen binnenmuur behandelen kan uitpakken. Het stucwerk is alleen aan de bovenzijde aangebracht, waardoor het net lijkt alsof de muur eigenlijk onder een dikke stuclaag verborgen heeft gezeten, maar nu weer tevoorschijn is gekomen. Een verborgen pareltje dus!

Voorbeeld 2

Bakstenen binnenmuur gestuct 1

(Bron)

Ook deze tweede manier van stucen vinden wij prachtig. Het stucwerk is op een aantal willekeurige plaatsen aangebracht, waardoor de muur een robuust en nonchalant karakter krijgt. Je kunt je direct voorstellen dat deze ruimte zich in een grote, industriële loods bevindt ergens in een grote wereldstad, het kleed vind je onder meer hier.

3. Fixeren

Als je gezegend bent met een bakstenen binnenmuur in je huis kunnen we ons goed voorstellen dat je deze zoveel mogelijk in zijn originele staat wilt houden. Misschien zit je er wel helemaal niet op te wachten om deze te schilderen of te stucen, omdat je dan het uiterlijk van de stenen verandert. En dat is juist wat je ze mooi vindt aan de muur!

Bij deze derde manier van de bakstenen binnenmuur behandelen behoudt de muur zijn originele uiterlijk, maar wordt deze wel steviger en is hij beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. We hebben het namelijk over het fixeren van de muur. Dit kun je bijvoorbeeld doen met vernis.

De bakstenen binnenmuur fixeren zorgt ervoor dat de muur en het voegwerk stevig vast komen te zitten, waarmee je voorkomt dat de stenen of het voegwerk langzaam poreus worden en beginnen af te brokkelen. Je kunt zo dus extra lang van je mooie muur genieten!

Tip: Spreekt deze manier van de bakstenen binnenmuur je aan, maar wil je niet dat de vernis zichtbaar is? Kies dan voor een mooie transparante, matte vernis. Als deze is uitgehard is hij haast onzichtbaar!

Voorbeeld 1

Bakstenen binnenmuur gefixeerd

Dit voorbeeld, waarbij de bakstenen binnenmuur behandelen is gedaan met behulp van vernis, laat zien dat bakstenen niet alleen passen bij een industriële woonstijl. Ook bij de landelijke woonstijl die op bovenstaande foto goed te zien is, matcht de bakstenen muur bijzonder goed! De muur roept nu niet het gevoel op van een industrieel gebouw, maar van een authentieke woonboerderij!

Voorbeeld 2

Bakstenen binnenmuur gefixeerd 1

(Bron)

Bovenstaand voorbeeld is wat ons betreft één van de meest bijzondere voorbeelden in deze lijst. Niet alleen is het karakteristieke uiterlijk van de bakstenen zichtbaar gebleven na het fixeren van de muur, maar ook de sporen van stucwerk zijn nog goed te zien. Het is duidelijk dat er bergen zijn verzet om deze muur zo mooi te maken als dat hij nu is!

4. Coaten

De bakstenen binnenmuur behandelen kan tot slot ook door deze te coaten. Hierbij breng je eigenlijk een extra laag aan op de bakstenen binnenmuur, waardoor deze beter beschermd wordt en, afhankelijk van de kleur van de coating, een iets ander uiterlijk krijgt.

Coaten lijkt zoals je misschien al vermoedt veel op verven, maar het is toch net iets anders. Het verschil tussen beiden zit hem in de functionaliteit en de kwaliteit van de aangebrachte laag. Waar bij de bakstenen binnenmuur verven alleen een laag verf wordt aangebracht, wordt er bij de bakstenen binnenmuur coaten een laag van een mix van verf en verharder aangebracht.

Het voordeel hiervan is dat coating erg stevig is en bovendien hard opdroogt. Hierdoor is het stoot- en slagvast en kan het goed tegen water en vuil.
Ga je dus een bakstenen binnenmuur behandelen in de keuken, dan is coating een erg geschikt middel.

Voorbeeld 1

Bakstenen binnenmuur coating

(Bron)

Wauw! Deze muur ziet er echt heel oud uit. Door de coating die is aangebracht blijft de muur echter stevig en brokkelt deze niet af. Gelukkig maar, want in de keuken is dat natuurlijk niet handig! Wat deze keuken extra mooi maakt is volgens ons dat ze niet alleen de oude muur behouden hebben, maar dat ze deze hebben aangevuld met prachtige oude accessoires. Kijk maar eens naar de bijzondere lamp die aan de muur hangt!

Voorbeeld 2

Bakstenen binnenmuur coating 1

Waan jij je bij het zien van dit voorbeeld ook direct op het Franse platteland? Wij zien onszelf al lopen tussen de lavendelvelden op weg naar deze keuken. De coating die is aangebracht geeft de muur een frisse witte kleur die goed past bij de rest van het interieur. De verschillende accessoires die in de keuken staan vallen door de lichte kleuren extra op, waardoor een knusse huiselijke stijl ontstaat. Wij houden hiervan!

Ben jij na het zien van de bakstenen binnenmuur ook verliefd geworden op het karakter van je huis? Zorg dan met een van bovengenoemde manieren van de bakstenen binnenmuur behandelen dat deze helemaal past binnen jouw interieur.

Welke methode spreekt jou het meest aan? Of welke manier van de bakstenen binnenmuur behandelen heb jij toegepast op de bakstenen binnenmuur in jouw huis?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!