Je hebt een nieuw huis gekocht en wilt deze naar je eigen smaak inrichten. Of je bent je oude interieurstijl beu en wilt eens iets nieuws. Wat de reden ook is, de vervelendste klus die je te wachten staat is behang verwijderen. Het is priegelwerk, geeft een hoop rotzooi en je krijgt er in de meeste gevallen een lelijke muur voor terug. Toch is bijvoorbeeld behang van gipsplaten verwijderen helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, met de juiste technieken is dit klusje binnen no-time geklaard en kun je beginnen met de wederopbouw van de desbetreffende muur.

Behang van gipsplaten verwijderen in 5 stappen

An sich is behang van gipsplaten verwijderen niet ingewikkeld. Zeker met de juiste voorbereiding kan iedereen deze klus klaren. In onderstaand stappenplan lees je precies wat je moet doen, waar eventuele valkuilen kunnen liggen en hoe je mogelijke misstappen kunt herstellen.

Stap 1: Materiaal verzamelen

Het behang stukje bij beetje lospeuteren is een veelgebruikte methode als het gaat om behang verwijderen. Het is echter een methode die niet veel zoden aan de dijk zet. Met de juiste materialen is deze klus een stuk eenvoudiger. Handige materialen zijn bijvoorbeeld:

Tot slot is het ook aan te raden om je in je oude kloffie te hullen als je aan de slag gaat met het verwijderen van behang. Doordat je gebruik maakt van water en het oude behang door de lijm plakkerig wordt, is de kans dat je vies wordt bij deze klus groot.

Stap 2: De ruimte voorbereiden

Als je alle spullen hebt verzameld, kun je beginnen met het voorbereiden van de ruimte. Dit doe je door meubels, zoals je hardhouten boomstamtafel, te verschuiven. Zet ze bijvoorbeeld in het midden van de kamer. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het klussen en is de kans dat je je meubels beschadigd uitgesloten. Een andere voorbereiding die je kunt treffen, is het afdekken van de vloer met afdekzeil. Omdat je veel water gebruikt bij behang van gipsplaten verwijderen, is de kans dat je morst groot. Het zou zonde zijn als hierdoor watervlekken ontstaan op de houten vloer die je net hebt gelegd, toch? De laatste stap die hoort bij de voorbereidingen, is het loshalen van eventuele wandcontactdozen. Verwijder de kapjes, zodat je al het behang gemakkelijk kunt verwijderen. Zorg er daarnaast voor dat de stroom afgesloten is. Zo hoef je je tijdens het behang van gipsplaten verwijderen geen zorgen te maken om het water dat langs de muur naar beneden sijpelt.

Stap 3: Het type behang bepalen

Welke methode je bij stap 4 kiest, is grotendeels afhankelijk van het type behang dat op de gipsplaten is bevestigd. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen papierbehang, vliesbehang, vinylbehang en glasvezelbehang. We leggen de verschillen aan je uit:

Papierbehang

Behangrollen

De naam geeft natuurlijk al een hoop weg. Papierbehang bestaat uit verschillende lagen papier die tegen elkaar gedrukt worden. De beste ondergrond voor papierbehang is zo vlak mogelijk. Gipsplaten zijn dus een mooie basis. Nadeel aan papierbehang is dat je het niet over kunt schilderen. Ook schoonmaken is lastig, aangezien het om papier gaat. Papierbehang is zowel in een gladde vorm als in een behang met reliëf verkrijgbaar. Daarnaast is het assortiment opdrukken en kleuren bij dit type behang eindeloos.

Vliesbehang

Een tweede soort behang is vliesbehang. Deze soort kenmerkt zich door een dunne stevige stof. De bovenste laag van dit type behang bestaat uit papier of vinyl en de onderlaag bestaat uit vlies.
Het voordeel van vliesbehang is dat je dit behang erg eenvoudig op een muur aan kunt brengen. Je hoeft na het insmeren van de muur met lijm bijvoorbeeld niet te wachten met het daadwerkelijke behangen. Daarnaast is vliesbehang weer relatief makkelijk van de muur te halen. Bijvoorbeeld als je het net niet helemaal recht hebt aangebracht, is dit handig. Natuurlijk geldt dit laatste voordeel wel alleen tijdens het behangen. Als de lijm eenmaal droog is, zit het behang muurvast.

Vinylbehang

Behang

Ook bij vinylbehang geeft de naam veel weg over het materiaal. Dit type behang bestaat namelijk gedeeltelijk of helemaal uit vinyl. Doordat vinylbehang van een sterk materiaal gemaakt is, kan het op plekken gebruikt worden waar je in eerste instantie geen behang verwacht. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer of keuken. Hoewel vinylbehang aan de dure kant is, is het de investering waard. Dit type behang gaat over het algemeen lang mee en zal niet snel beschadigen als er bijvoorbeeld tegenaan gestoten wordt. Daarnaast is vinylbehang eenvoudig schoon te maken zonder dat je het behang direct beschadigd.

Glasvezelbehang

De sterkste vorm van behang is glasvezelbehang. Dit komt doordat dit type behang niet is gemaakt van bijvoorbeeld papier, maar van dunne glasvezels die aan elkaar geweven worden. Hierdoor ontstaat een stevig behang dat wel tegen een stootje kan. Glasvezelbehang is zowel effen als met structuur verkrijgbaar. Een nadeel aan glasvezelbehang is echter wel dat dit type behang enkel in het wit te koop is. Wil je een andere kleur, dan zul je het dus over moeten schilderen.

Heb jij de pech dat er glasvezelbehang op je gipsplaten is aangebracht, dan raden we je aan om gebruik te maken van methode 4 of methode 5 die hieronder worden uitgelegd. De andere methoden zullen waarschijnlijk alleen maar voor meer problemen zorgen, aangezien de kans groot is dat je de gipsplaten beschadigd.

Stap 4: Behang van gipsplaten verwijderen: dé 5 methoden

Goed, we zullen maar meteen eerlijk zijn. Niet alle 5 methoden vertellen je hoe je behang van gipsplaten kunt verwijderen. Het nadeel aan gipsplaten is namelijk dat deze erg fragiel zijn. Als het behang niet eenvoudig los laat, iets wat vooral bij steviger behang mogelijk is, is de kans dat je de gipsplaat beschadigd groot. Hier kun je dus misschien beter uitwijken naar een van de methoden waarbij het behang mag blijven zitten. We leggen alle 5 methoden hieronder aan je uit.

Methode 1: Stomen

Behang afstomen

Niet iedereen is fan van deze eerste methode van behang van gipsplaten verwijderen. De kans dat je bij het behang afstomen de papierlaag van de gipsplaat meeneemt is namelijk erg groot. Toch is deze methode het benoemen waard. Met engelengeduld en beleid is het namelijk wel mogelijk om behang van gipsplaten te verwijderen met behulp van stoom. Stomen doe je met een behangafstomer (+/- €40). Een apparaat dat je in de meeste bouwmarkten kunt kopen of kunt huren. Het principe achter de behangafstomer is eigenlijk heel eenvoudig. Je vult het apparaat met water en laat dit opwarmen, zodat er stoom ontstaat. Door de behangafstomer vervolgens enkele seconden op het behang te zetten, lost de lijm waarmee het behang vast zit gedeeltelijk op. Het behang laat nu los, waardoor jij het eenvoudig met een plamuurmes of afsteekmes los kunt trekken.

Nogmaals: Als je de behangafstomer te lang op het behang laat rusten, dan bestaat de kans dat ook de papierlaag van de gipsplaat beschadigd. Trek je deze eraf, dan verliest de gipsplaat veel van zijn stevigheid. Wordt daarnaast ook het gips nat, dan zal deze het water opnemen en na verloop van tijd weer afstoten. Ook dit kan beschadigingen tot gevolg hebben.

Methode 2: Weken

Behang afweken

Een tweede methode van behang van gipsplaten verwijderen, is het afweken van het behang. De theorie achter deze methode is grotendeels gelijk aan die achter stomen. In dit geval wordt er echter geen gebruik gemaakt van stoom, maar van water en een afweekmiddel. Meng het afweekmiddel in de juiste verhoudingen met wat water en dompel vervolgens een spons of doek onder in het mengsel. Wrijf nu met de doek over het behang, zodat dit goed nat wordt. Zorg er wederom voor dat het papier van de gipsplaat niet nat wordt. Met een plamuurmes of afsteekmes kun je het behang nu verwijderen. Hierbij is het overigens aan te raden om het mes zo plat mogelijk op het behang te zetten. De kans dat je op deze manier in de gipsplaat steekt, is dan het kleinst.

Let op: Stevig behang is nog weleens waterdicht. Dit is bijvoorbeeld bij vinylbehang het geval. Wil je gebruik maken van deze methode, maak dan eerst gaten in het behang met behulp van een prikroller of snij dunne stroken van het behang met een scherp (stanley)mes. Water en vocht kunnen zo achter het behang komen om de lijm op te laten lossen.

Methode 3: Afsteken

Behang afsteken

Heb jij geen zin in de troep die je bij de methoden met water ongetwijfeld zult krijgen? Dan kun je er ook voor kiezen om het behang eenvoudigweg af te steken met een plamuurmes of afsteekmes.
Zeker als je afstripbaar behang hebt, is dit bij de bovenste laag handig. Je kunt deze er vaak zonder al te veel moeite af trekken. De onderlaag blijft hierbij wel aan de muur bevestigd zitten. Ook deze kun je er vervolgens met een plamuur- of afsteekmes afpeuteren. Houdt hierbij wederom het mes zo plat mogelijk om beschadigingen aan de gipsplaat te voorkomen.
De stukken die je niet direct kunt verwijderen, kun je altijd nog even natmaken met een vochtige doek. Op deze manier week je de lijm los, waardoor het behang makkelijker loslaat.

Methode 4: Behang over het oude behang heen

Opnieuw behangen
Een methode om behang te verwijderen van gipsplaten is het eigenlijk niet. Slim is deze methode echter wel. Je bespaart een hoop werk en het resultaat is even mooi. Als het oude behang geen reliëf heeft en het nog strak tegen de muur aanzit, is het een overweging om het oude behang niet te verwijderen, maar om hier simpelweg overheen te behangen of verven. Je bespaart jezelf zo een hoop werk en de kans dat je de gipsplaten beschadigd is uitgesloten. Deze blijven immers beschermd door het oude behang.

Wel is het bij deze methode belangrijk om rekening te houden met het type behang dat al op de muur zit. Controleer of een nieuwe laag behangplak geen schade aan zal richten en er uiteindelijk voor zal zorgen dat de tweede laag behang niet perfect zit.

Methode 5: Plamuren

Plamuren

Het klinkt misschien niet als de meest gebruikelijke methode, maar ook het plamuren van je muur en hem vervolgens opnieuw behangen of overschilderen is een mogelijkheid. Zeker als het om een relatief kleine muur gaat is dit een optie om te overwegen. Met plamuur kun je een nieuwe ondergrond creëren. Zorg dat deze zo egaal mogelijk is en dat een eventueel reliëf op het vorige behang helemaal weggewerkt wordt. Als de plamuur droog is, kun je eventuele oneffenheden wegschuren en met een schone lei beginnen.

Stap 5: Beschadigingen herstellen

Het is je inmiddels vast wel duidelijk geworden dat behang van gipsplaten verwijderen op zich niet moeilijk is. Om het te doen zonder de gipsplaat te beschadigen is echter een uitdaging. Het papier is fragiel en de kans dat je deze samen met het behang lostrekt is groot. Ook de kans dat je met je plamuur- of afsteekmes in de gipsplaat steekt is groot. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de beschadigingen kunt herstellen. De ene drastischer dan de ander, maar allemaal effectief.

Plamuur

De eerste manier van beschadigingen herstellen is door gaten, krassen en scheuren dicht te plamuren. Hierbij kun je, afhankelijk van de grootte van het gat, verschillende lagen plamuur aanbrengen. Schuur deze vervolgens op, zodat het oppervlak weer helemaal egaal is. Je kunt hier nu eenvoudig overheen schilderen of behangen.

Gipsplaten vervangen

Zijn de beschadigingen zo groot dat plamuren onbegonnen werk lijkt, dan kun je ervoor kiezen om de volledige gipsplaat te verwijderen en te vervangen voor een nieuwe (kan al vrij goedkoop voor zo'n €3 per plaat). Bevestig deze met speciale gipsplaatschroeven aan het raamwerk achter de muur en plamuur de naden dicht. Schuur ook dit op, zodat een egaal oppervlak ontstaat. Ook hier kun je nu overheen behangen of schilderen.

Toegegeven, ook met bovenstaand stappenplan blijft behang van gipsplaten verwijderen een vervelende klus. Voor een mooi, nieuw interieur is het echter een noodzakelijke klus. En geldt niet dat bij de meest vervelende klussen de moeite altijd loont? Met dat in gedachte is het behang van gipsplaten verwijderen een peulenschilletje. Succes!

Wat zijn jouw ervaringen met behang van gipsplaten verwijderen?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten!