Wanneer de wintermaanden aanbreken is er in de tuin vrij weinig te doen. Je hebt de tuin al winterklaar gemaakt en de planten beschermd tegen eventuele vorstschade. Het echte tuinieren komt weer op gang wanneer de koude maanden ten einde komen. Wat je echter wél kunt doen in deze ‘onderhoudsvrije' periode is het maken van een beplantingsplan voor het komende jaar. In dit artikel laten we je een beplantingsplan voor een smalle border zien. Niet iedereen heeft namelijk grote lappen grond om te kunnen vullen met de mooiste planten. De meeste Nederlandse tuinen hebben slechts ruimte voor een smalle border. Wij laten je zien hoe je zo'n beplantingsplan voor een smalle border maakt en hoe jij je border om kunt toveren tot een fijn stukje tuin.

Beplantingsplan voor een smalle border maken

Het maken van een beplantingsplan is een bezigheid waar je even de tijd voor moet nemen. Daarom is het ook een prima klusje om te doen wanneer je lekker warm binnen zit met een kop thee terwijl de regen en gure wind het huis omarmen. Een beplantingsplan houdt in dat je van tevoren een duidelijk plan maakt over hoe jij jouw border (in dit geval dus een smalle border) inhoud gaat geven. Welke planten komen erin en in welke volgorde komen ze in de border te staan?

We geven je hieronder een aantal tips voor het maken van een beplantingsplan voor een smalle border.

Tip 1: Maak een plattegrond van jouw tuin

beplantingsplan voor een smalle border
Om te beginnen is het verstandig om een plattegrond van jouw tuin te maken. Zorg ervoor dat de tekening op schaal gemaakt wordt. Dat geeft je de mogelijkheid om gemakkelijker het plan straks naar je tuin te vertalen. Als je je hele tuin opnieuw gaat aanleggen, is zo'n plattegrond zeker een must. Kijk waar je bijvoorbeeld je terras wilt aanleggen en of je ruimte over wilt laten voor een mooi grasveld. Belangrijk voor nu is natuurlijk de plaats en de omvang van de smalle border die je wilt beplanten.

Wanneer je al een border hebt die je wilt gaan beplanten, is het ook aan te raden een plattegrond te maken. Zo krijg je een beter overzicht van de tuin en dat kan je helpen met het inrichten van de border. Zorg er te allen tijden voor dat je precies de afmetingen van jouw smalle border kent.

Tip 2: Bepaal de grondsoort

aarde
Voordat je allerlei planten wilt gaan kopen voor in je border, is het goed te weten met wat voor soort grond je te maken hebt. Verschillende planten hebben verschillende wensen wat de grondsoort betreft. Zo zijn er planten die niet houden van een kalkrijke grond, maar zijn er ook planten die het juist extra goed doen als er kalk wordt gestrooid.
Daarnaast is het voor bijna iedere plant belangrijk dat de grond niet te nat is. Er zijn weinig planten die het lang volhouden met te natte voeten. Wanneer er toch veel water in de grond blijft staan, is het aan te raden een drainagesysteem aan te leggen.

Om te weten met wat voor soort grond je te maken hebt kun je dit aan de medewerkers van het tuincentrum bij jou in de buurt vragen. Over het algemeen zijn ze daar meestal wel op de hoogte van de grondsoorten in de omgeving. Als je precies wilt weten welke grond je hebt, zodat je de juiste mest en planten kunt kopen, kun je deze laten testen.

Tip: Wil je wel weten met wat voor een soort grond je te maken hebt maar wil je het liever zelf testen? Kijk dan eens naar deze uitleg en leer hoe je kunt testen met wat voor bodemsoort je te maken hebt. Daarnaast kun je in verschillende tuincentra pakketjes kopen waarmee je zelf de pH-waarde van je grond kunt testen.

Tip 3: Zon, halfschaduw of schaduw?

border-in-de-zon
Je weet nu waar je border moet komen, wat de afmetingen zijn en wat de grondsoort is waar je mee te maken hebt. Voordat we overgaan tot het kiezen van de beplanting is er nog één stap die je moet nemen. Het is voor planten namelijk niet alleen belangrijk met welke grondsoort ze het moeten doen, maar ook de hoeveelheid zonlicht is belangrijk. Er zijn planten die het prima doen in de schaduw, maar andere gewassen kunnen niet zonder de aanwezigheid van de zon.

Kijk daarom eens hoeveel zon jouw border op een dag krijgt en welke delen van de border bijvoorbeeld meer in de schaduw liggen dan andere delen. Dit kan je later helpen de juiste planten op de juiste plek te zetten.

Tip 4: Bepaal het type border

Voordat je begint met het uitzoeken van planten is het goed vast te stellen wat voor type border je graag wilt. Zo zijn er natuurlijke borders of bontgekleurde borders.
Daarnaast kun je kiezen voor een border die er wat wilder uitziet, of wil je misschien juist een border waar iedere bloem zijn eigen vak heeft. Het zijn allemaal keuzes die gemaakt moeten worden voordat je de planten gaat uitzoeken.

Voor inspiratie naar verschillende tuintypen kun je hier eens kijken.

Tip 5: Weet welk type planten je nodig hebt

planten-border-roze

Het is nu bijna tijd om de bloemen voor de border aan te schaffen, maar voordat je naar het tuincentrum rijdt, zetten we eerst nog even een aantal zaken op een rijtje.
Het is tijd om de verschillende eigenschappen van de benodigde planten in kaart te brengen in je beplantingsplan voor een smalle border. Let daarbij op de volgende punten:

  • Grondvoorkeur van de plant;
  • Wel of niet in de zon;
  • De hoogte van de plant;
  • De groeisnelheid van de plant.

De eerste twee punten hebben we al besproken, maar de onderste twee nog niet. In een border is het natuurlijk niet leuk als de voorste planten zo lang zijn dat je de achterste niet ziet. Het is daarom gebruikelijk om laag te beginnen en de planten in hoogte te laten oplopen naar de achterkant van de border toe. Het is om die reden dat lengte van de plant een belangrijke eigenschap is.
Daarbij komt de groeisnelheid van de plant kijken. Wanneer er allemaal planten staan die snel groeien en één die minder hard groeit, dan kan deze in de verdrukking komen. Laat je hierover adviseren, bijvoorbeeld door de medewerkers van het tuincentrum.

Tip 6: Vergeet de winter niet

tuin-in-de-winter
Een handige tip is nog dat je de winter niet moet vergeten. Sommige planten bloeien inderdaad erg mooi in de zomer, maar zijn in de winter niets meer dan kale takken.
Om het hele jaar door van je zelf opgestelde beplantingsplan voor een smalle border te genieten zul je ook rekening moeten houden met de winter. Kies er bijvoorbeeld voor om een aantal groenblijvende winterharde planten in de border te plaatsen. Op die manier blijft de border ook in de koude maanden nog leuk om naar te kijken. Wist je dat er zelfs planten zijn die in de wintermaanden bloeien?

Tip: Mocht je voor planten kiezen die niet meerdere seizoenen meegaan, dan kun je de herfst en winter gebruiken om leuke bloembollen te planten. Deze komen in het vroege voorjaar uit en vullen de lege gaten in de border moeiteloos op. Wanneer ze zijn uitgebloeid kun je vervolgens weer vaste planten in de border planten.

Tot slot: speciale tips voor de smalle border

bloemen-in-border

Bovenstaande tips zijn algemene tips voor het samenstellen van jouw beplantingsplan voor de border. Hieronder benoemen we nog extra tips speciaal voor de smalle border.

Tip 1

Wanneer je vaste planten gebruikt is het aan te raden om niet te veel verschillende soorten te gebruiken. In een grote border kun je gemakkelijk vele soorten kwijt, maar in een smalle border zal dit voor een rommeltje zorgen. Je raakt als het ware het geheel kwijt.

Tip 2

Ook als je voor een bontgekleurde border kiest, is het slim om ervoor te zorgen dat de kleuren bij elkaar passen zodat er wel rust in de border blijft. Zeker een smalle border kan snel te druk worden met te veel verschillende kleuren. Probeer het bij maximaal vijf kleuren te houden.

Tip 3

Houd rekening met de grootte van de planten die je aanschaft. Houd rekening met hoe groot de planten kunnen worden. Daarbij kun je nadenken over het plaatsen van bijvoorbeeld een roos op stam. Door planten op stam te kiezen, heb je meer ruimte om weer andere plantensoorten kwijt te kunnen.

Wanneer je alle bovenstaande tips langsloopt, zul je goed in staat zijn een beplantingsplan voor een smalle border op te stellen. Een beplantingsplan helpt je een beeld te vormen van hoe je je smalle border in wilt richten. Zonder plan kan het gebeuren dat je planten in je tuin zet die eigenlijk niet van jouw bodemsoort houden. Daarnaast moet je altijd letten op de stand van de zon en het soort plant dat bij de hoeveelheid zon/schaduw past. Voor het succes van een border is daarnaast vooral het evenwicht tussen de planten belangrijk. Het is goed om de langere planten achteraan te zetten en niet te veel kleuren te gebruiken. Probeer daarnaast ook groenblijvende winterharde planten te gebruiken. Hierdoor is je border niet alleen in de zomer mooi om naar te kijken, maar houdt deze ook in de winter zijn pracht vast.

Heb jij ook een smalle border? Hoe maak jij een beplantingsplan?
Deel je ervaringen in de comments hieronder!