Jij zit in de winter toch liever ook niet in een koud en tochtig huis? Een warm huis tijdens de koude dagen is wel zo welkom (dit geldt overigens ook voor een koel huis in de zomer). Een goede, en milieuvriendelijke, manier om dit te bereiken is door je binnenmuur te isoleren. De binnenmuur isoleren met een voorzetwand is zelfs een klus die je prima zelf kunt doen!

In dit artikel leggen we je uit wat de binnenmuur isoleren met een voorzetwand inhoudt, wat de voor- en de nadelen zijn én leggen we je stap voor stap uit hoe jij zelf een mooie wand plaatst.

Wanneer je voor een voorzetwand moet kiezen met isoleren binnenmuur

Oude beschermde gevel

Je woning isoleren gebeurt in de meeste gevallen door middel van spouwmuurisolatie of gevelisolatie. De keuze voor de binnenmuur isoleren met een voorzetwand wordt vaak gemaakt omdat de eerste twee isolatiemethoden niet mogelijk zijn. Dit kan komen doordat je woning geen spouw heeft of doordat er sprake is van een beschermde gevel.

Daarbij zijn de kosten voor het isoleren door middel van een voorzetwand lager en is de impact van deze verbouwing op je woning minder groot. Isoleren door middel van een voorzetwand kan wanneer je:

  • Thermisch wilt isoleren;
  • Akoestisch wilt isoleren;
  • Een lelijke binnenmuur weg wilt werken.

De voor- en nadelen

Zoals bij iedere klus in huis heeft ook de binnenmuur isoleren met een voorzetwand zijn voor- en nadelen. Om je van voldoende informatie te voorzien, hebben we deze voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen Nadelen
Uiterlijk van de buitengevel blijft bewaard Ruimteverlies in de kamer waar de muur geplaatst wordt
Je bespaart meer energie doordat er minder warmte verloren gaat De kabels moeten verlegd worden en het schakelmateriaal moet opnieuw geplaatst worden
Je kunt er lelijke muren mee camoufleren De werkzaamheden vinden binnen plaats
Kostenbesparende isolatie voor binnenmuren Temperaturen binnenshuis schommelen meer dan bij andere vormen van isolatie

Controleer voordat je begint

Controleren op vocht
Heb je gekozen voor de binnenmuren isoleren met een voorzetwand? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten voordat je enthousiast aan deze klus begint. Neem onderstaande punten goed door en laat je bij twijfel altijd adviseren door een expert. Het zou toch zonde zijn als je je net geplaatste wand na een week alweer moet verwijderen?

Controleer de buitenmuur

Voordat je begint met het plaatsen van de voorzetwand, is het belangrijk de buitenmuur te controleren. Let daarbij op aanwezige vocht- en schimmelplekken. Voordat je de binnenmuur kunt isoleren met een voorzetwand, moet de muur volledig vochtvrij zijn. Is de muur niet vochtvrij, dan kan dit vocht zich ophopen achter de voorzetwand en dit levert op de lange termijn alleen maar problemen op.

Ook is het goed om te kijken naar de regenbelasting van de buitenmuur. Wanneer deze muur tijdens regenval zwaar belast wordt, is het niet altijd verstandig een voorzetwand te plaatsen. De muur droogt door de isolatie van de binnenmuur namelijk minder snel.

Een zo damp-open mogelijke buitenmuur is ideaal. Controleer de buitenmuur ook op eventueel aanwezige scheuren. Het is belangrijk dat het vochtprobleem en de scheuren aangepakt zijn voordat je de voorzetwand plaatst.

Controleer de ventilatie en klimaatregeling

Een goed geventileerde woning met een fijne klimaatregeling zijn zeker pluspunten. De binnenmuur isoleren met een voorzetwand kan pas als, op zijn minst, de ventilatie van de woning op orde is. Als dit niet het geval is, kan het voorkomen dat de woning niet goed geventileerd wordt en er bijvoorbeeld veel vocht blijft hangen.

Zorg voor de juiste afmetingen

Tot slot is het belangrijk dat je de juiste afmetingen tot je beschikking hebt. De voorzetwand moet goed passen en op de juiste manier aansluiten op de gevel. Gebeurt dit niet, dan gaan al snel de voordelen van de binnenmuur isoleren met een voorzetwand verloren.

Aan de slag: de binnenmuur isoleren met een voorzetwand

Isolatiemateriaal gereedschap

Als de buitenmuur in de juiste conditie is, is het tijd om de voorzetwand te gaan plaatsen. Hieronder zullen we je stap voor stap laten zien hoe jij deze klus kunt klaren. Voor je het weet zit jij er weer warmpjes bij.

Stap 1: De keuze voor het materiaal

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen voor het plaatsen van de voorzetwand. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn grond- en wandprofielen en isolatiemateriaal.
Van de grond- en wandprofielen ga je een raamwerk maken (zie stap 2). Dit raamwerk kun je zowel van houten latten als metalen profielen maken.

Welke isolatiemateriaal je kiest is aan jou. Het is bij je zoektocht naar het juiste materiaal belangrijk om op de warmteweerstand (Rd) van het materiaal te letten. Deze geeft aan hoe goed het materiaal warmte tegenhoudt. Des te hoger de Rd-waarde des te beter de isolatie.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van glaswol of steenwol voor de isolatie. Deze materialen zijn handig in gebruik, omdat je ze gemakkelijk op maat kunt snijden voor de voorzetwand.
Voor de afwerking van de muur heb je tot slot nog gipsplaten nodig.

Stap 2: Het raamwerk plaatsen

Als je de juiste materialen in huis hebt, kun je beginnen met het plaatsen van het raamwerk. Dit raamwerk maak je met de grond- en wandprofielen. De grondprofielen bevestig je op de vloer. Zorg daarbij voor een afstand van 5 millimeter tot de bestaande muur. Het is belangrijk dat de grondprofielen recht tegenover elkaar geplaatst worden. Vervolgens kun je de wandprofielen plaatsen. Tussen de opeenvolgende profielen bewaar je een afstand van 60 centimeter. Zorg ervoor dat de wandprofielen goed tegen de muur bevestigd zijn.

Stap 3: De isolatie aanbrengen

Isolatiemateriaal aanbrengen

Wanneer je een goed raamwerk hebt gemaakt is het tijd om het isolatiemateriaal aan te brengen. Als je hebt gekozen voor isolatieplaten of stroken glaswol of steenwol, zul je deze eerst op maat moeten snijden. Dit op maat snijden, kun je gemakkelijk doen met een mes. Let er wel op dat je, voornamelijk bij glaswol, beschermende kleding draagt. Dit isolatiemateriaal heeft een irriterende werking op de huid en luchtwegen.

Zorg ervoor dat de breedtemaat van de isolatiestukken iets breder is dan de afstand tussen de twee wandprofielen. Op die manier kun je het isolatiemateriaal goed tussen de profielen klemmen.
Let op! Als er zich wandcontactdozen in de muur bevinden waar je de voorzetwand voor plaatst, zul je deze moeten verleggen.

Stap 4: De gipsplaten monteren

De binnenmuur isoleren met een voorwand gaat al de goede kant op. Om de muur af te maken plaats je gipsplaten over het raamwerk en het isolatiemateriaal. Qua afmetingen is het goed om de gipsplaten 10 millimeter korter te laten dan de hoogte van de ruimte. Zo is er de mogelijkheid voor de voorzetwand om iets te werken en ontstaan er geen scheuren.

Let op! Kijk voordat je de gipsplaten aanbrengt naar eventuele wandcontactdozen. Hiervoor zul je met een klopboor gaten aan moeten brengen in de gipsplaten. Je wilt er immers nog gewoon gebruik van kunnen maken.

Nu kun je de gipsplaten gemakkelijk op maat maken met een decoupeerzaag of een scherp mes. Bevestig de platen vervolgens met een elektrische schroevendraaier op de wandprofielen. Zorg ervoor dat de schroefkop van de speciale gipsplaatschroeven volledig in de gipsplaat zinkt.

Stap 5: Dicht de voegen

Nadat je alle gipsplaten hebt gemonteerd, zul je voegen overhouden tussen de platen. Deze voegen wil je voor een mooie afwerking natuurlijk liever weg hebben.
Het wegwerken van deze voegen kan gemakkelijk met speciale voegband. Dit breng je aan over naden zodat de voorzetwand egaal en strak wordt. Als je dit hebt gedaan, kun je de voorzetwand afwerken.

Stap 6: Afwerken en klaar is Kees

Verf

De binnenmuur isoleren met een voorzetwand is nu gedaan. Om de wand weer bij de kamer te betrekken, is het mooi om deze af te werken. Gipsplaten zijn zeer geschikt voor verschillende afwerkmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan verven, behangen, betegelen of werk de wand af met decoratief pleister.

Na de afwerking kun je van je zelf geplaatste voorzetwand genieten en breng je heerlijk warm de winter door!

Korte samenvatting

Voor het overzicht zetten we de verschillende stappen nog even kort voor je op een rijtje. Zo kun je in één oogopslag zien wat er ook al weer allemaal gebeuren moet en in welke volgorde. Wel zo handig.

  1. Bepaal je materiaal
    • Grond- en wandprofielen: hout of metaal
    • Isolatiemateriaal: glaswol of steenwol
  2. Bevestig het raamwerk
  3. Breng het isolatiemateriaal aan
    • Let op het eventueel dragen van beschermende kleding om huidirritaties te voorkomen
  4. Monteer de gipsplaten
    • Vergeet hierbij de gaten voor de wandcontactdozen niet
  5. Dicht de voegen
    • Een nette afwerking is wel zo fijn en voorkomt dat de muur een doorn in het oog wordt
  6. Schilderen, behangen of betegelen maar!

Aan de hand van deze stappen moet het je lukken om de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand. Mocht je echter vragen hebben of niet zeker zijn van je materiaalkeuze, raadpleeg dan altijd een expert. In de meeste bouwmarkten kunnen ze je van de juiste adviezen voorzien.

Je wilt immers niet je muur weer moeten afbreken, omdat je ergens een foutje hebt gemaakt.

De binnenmuur isoleren met een voorzetwand, heb jij dit weleens gedaan?
Zo ja, dan zijn wij erg benieuwd naar jouw ervaringen en eventuele tips die je wilt delen. Zo help je anderen naar de perfecte voorzetwand!