Als je een mooi aangelegde tuin hebt, wil je natuurlijk niets liever dan wat kleur aanbrengen met behulp van prachtige bloemen. Nu kun je een beplantingsplan voor de borders maken, maar je kunt ook eens nadenken over de mogelijkheden van bloembollen in potten planten. Potten kun je immers overal in de tuin neerzetten en na verloop van tijd eenvoudig verplaatsen. Zo ziet je tuin er steeds net iets anders uit en gaat deze je nooit vervelen.
Maar hoe gaat het planten van bloembollen in potten in zijn werk? Zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen? En hoe zit het met de kou in de winter? In dit artikel nemen we alles met je door, zodat jij voordat je begint met bloembollen in potten planten helemaal op de hoogte bent.

Bloembollen in potten planten: alle ins en outs

Het is helemaal niet zo moeilijk om bloembollen in potten te planten. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan welke bloembollen in potten kunnen, welke grond je het beste kunt gebruiken en hoe diep je de bloembollen in de grond moet zetten. We nemen 4 punten met je door omtrent het bloembollen in potten planten.

1. Welke bloembollen wel en welke bloembollen niet

Bloem-met-bloembol
Dit eerste punt zal waarschijnlijk nog niet echt voor problemen gaan zorgen. In principe kunnen namelijk alle bloembollen zowel in de grond als in een pot geplant worden.
De keuze is wat dat betreft dus eindeloos. Ben je nieuwsgierig geworden en vraag je je nu af voor welke planten je allemaal zou kunnen kiezen? Lees dan onze artikelen over voorjaarsbloeiers en zomerbollen. Hierin komen verschillende planten aan bod die allemaal ontstaan uit een bloembol.
Voor bloembollen die je in een pot wilt planten geldt overigens dat je ze dichter op elkaar mag zetten dan bloembollen die je in de vaste grond wilt zetten. Dit is fijn, want niet alleen heb je minder ruimte in een pot, maar het zorgt ook voor een mooi en vol beeld.

2. Een gespreid bedje

Bloembollen in potten planten doe je natuurlijk in een flinke laag aarde. Maar niet iedere soort aarde is even geschikt. Je zou technisch gezien namelijk gewoon aarde uit de tuin kunnen gebruiken, maar beter kun je kiezen voor potgrond die in grote zakken bij het tuincentrum te verkrijgen is.
Potgrond heeft enkele voordelen ten opzichte van gewone aarde. Zo bevat deze grond meer voedingsstoffen, is hij schoner, krioelen er geen insecten in en is de grond vrij van ziekten. Een ander voordeel is dat de potgrond in staat is om water lang vast te houden, zodat de wortels van de plant voldoende tijd hebben om dit op te nemen. Om nog meer uit je potgrond te halen, kun je deze nog bemesten met speciale tabletten of met losse (kunst)mest.

3. Een sprong in het diepe


Je kent vast wel van die potten waarbij de bloembollen bijna op de aarde rusten in plaats van in de aarde verstopt zitten. Hoewel je dit vaak in tuincentra ziet, is het over het algemeen niet de methode die je zelf moet hanteren als je bloembollen in potten wilt planten. Bloembollen die op de aarde rusten zijn namelijk vaak al voorgekweekt. We gaan je hier meer over vertellen onder het kopje ‘Bloembollen in potten planten: 3 manieren'.
Het zelf planten van bloembollen in potten wil dus niet zeggen dat je de bloembollen op de potgrond legt. Hoe het wel in zijn werk gaat, gaan we je nu vertellen.
Het begint natuurlijk allemaal met het vinden van een geschikte pot. Als je deze hebt gevonden, begin je met het aanbrengen van een laag drainerend materiaal. Dit is noodzakelijk aangezien bloembollen niet kunnen overleven in (te) natte grond. Te veel vocht zorgt ervoor dat de bloembollen gaan rotten en de bloemen niet zullen bloeien. Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan hydrokorrels, grind en gebroken bloempotscherven.
Vervolgens vul je de bloempot met potgrond. Hou ongeveer 1 centimeter onder de rand aan, zodat je nog voldoende ruimte hebt voor water en eventuele mest. De bloembollen begraaf je vervolgens in de potgrond. Hoe diep je moet gaan is afhankelijk van de soort bloembol. Vaak geldt als richtlijn voor de diepte twee keer de grootte van de bol. Een bloembol die 5 centimeter groot is, moet dus op een diepte van 10 centimeter geplant worden. Of dit echter voor jouw specifieke bloembollen ook geldt, is terug te lezen op de verpakking.

4. Bloembollen en hun winterslaap

Bloembollen-1
De winter is vaak een moeilijk seizoen als het op bloemen aankomt. Moet je ze nu naar binnen halen, beschermen tegen de vorst of  kun je ze gewoon buiten laten staan?
Voor bloembollen geldt in principe dat je ze ook in de winter buiten kunt laten staan. De planten trekken zich in de winter namelijk terug in hun bol. Hier heeft de plant gedurende het jaar voedingsstoffen opgeslagen die hij in de winter kan gebruiken. Hoewel dit natuurlijk zowel voor bloembollen in de vaste grond als voor bloembollen in een bloempot geldt, hebben bloembollen in een pot wel iets meer aandacht nodig. De kans dat de vorst toch bij de bloembollen komt, is in een pot namelijk een stuk groter.
Om te voorkomen dat de bloembollen gaan rotten door de vorst, zijn er enkele maatregelen die je kunt treffen:

  • Zet de bloembollen niet te dicht tegen de rand van de pot;
  • Bekleed de binnenkant van de pot met een laag bubbeltjesplastic. Zorg er in dit geval wel voor dat overtollig water nog gemakkelijk via de gaten in de bodem weg kan lopen;
  • Zet de bloembakken bij strenge vorst in de schuur of de berging. Je kunt ze eventueel ook tegen het huis aanzetten en bedekken met een deken.

Bloembollen in potten planten: 3 manieren

We hebben je al verteld dat het niet zo moeilijk is om bloembollen in potten te planten, maar wist je ook dat bloembollen in potten planten op verschillende manieren kan? We nemen drie manieren met je door.

Manier 1: één bloem, één pot

Bloembol-in-bloei
De eerste manier is wellicht de bekendste. Dit is de rechttoe, rechtaan methode waarbij je meerdere bollen van één plant in een bloempot zet. Dit doe je zoals we eerder al verteld hebben door eerst een drainerend materiaal in de pot te leggen. Vervolgens vul je de pot met potgrond en leg je de bloembollen op de juiste diepte in de aarde. Door de bloembollen vervolgens te voorzien van voldoende water, zul je na verloop van tijd zien dat de plant langzaam zijn kopje boven de grond uitsteekt.
Tip: Je kunt jezelf vieze vingers  besparen door de bloempot niet direct helemaal te vullen met potgrond. Door de bloempot eerst voor driekwart te vullen met potgrond en de bloembollen hier vervolgens op te leggen en dan pas de rest van de bloempot te vullen met potgrond, bespaar je jezelf het graven van de gaten.

Manier 2: Lasagnebeplanting

Een tweede manier van bloembollen in potten planten is door verschillende laagjes te creëren. Dit wordt ook wel lasagnebeplanting of etagebeplanting genoemd. Het idee achter dit soort beplanting is dat je meerdere seizoenen kunt genieten van de planten in één pot. We zullen je uitleggen hoe dit systeem in zijn werk gaat als je drie lagen wilt bouwen.
Om te beginnen heb je een flinke bloempot nodig. Je moet immers meerdere lagen op elkaar kunnen stapelen. De volgorde waarop de bloembollen in de pot geplant moeten worden, is als volgt: de bloembollen die als eerste in bloei staan komen bovenop. De bloembollen die als tweede bloeien komen daaronder en de bloembollen die als laatste bloeien komen onderop.
Als je de volgorde waarop de bloembollen in de bloempot moeten liggen bepaald hebt, kun je aan de slag. Natuurlijk begin je weer als eerste met een laag drainerend materiaal. Vul de bloempot vervolgens voor ongeveer een kwart met potgrond en leg de bloembollen die als laatste bloeien op de aarde. Vul de bloempot opnieuw voor een kwart met potgrond en leg de tweede soort bloembollen hierop. Je zult het principe nu inmiddels wel al begrepen hebben. Vul de bloempot nogmaals voor een kwart met potgrond en leg de laatste bloembollen in de pot. Dek deze bloembollen af met een laag potgrond en geef de bloembollen wat water, zodat de wortels zich kunnen gaan nestelen. Na verloop van tijd zullen de eerste bloemen beginnen met bloeien en heb jij maanden een kleurrijke tuin.

Manier 3: Instant beplanting

Bloembollen
We hebben deze derde manier van bloembollen in potten planten eerder in dit artikel al even kort aangestipt. Het ging over de bloembollen die niet in de grond gestopt zijn, maar hier als het ware op lijken te liggen. Deze planten zijn al voorgekweekt en hebben dus een voorsprong op de bloembollen die nog diep in de grond gestopt moeten worden.
Het voordeel van deze voorgekweekte bloembollen is dat ze vrijwel direct in bloei staan en dus voor prachtige, kleurrijke bloemen zorgen. Handig als je bijvoorbeeld iets te laat bent met het planten van je bloembollen, maar hier eigenlijk toch van wilt genieten.

Het hebben van een aantal goedgevulde bloempotten kan nooit kwaad. Dit geeft je tuin kleur en zorgt voor dat zomerse tintje waar iedere tuinliefhebber zo van houdt. Door verschillende potten te mixen en matchen kun je de tuin ook nog eens een unieke uitstraling geven die je wekelijks of maandelijks kunt veranderen. Een pot is immers zo verplaatst.
Welke bloembollen plant jij het liefst in een bloempot?
Laat het weten door een reactie achter te laten onder dit bericht!