Groene groenten zijn bij kinderen over het algemeen geen favoriet. Zonde, want groene groenten, zoals broccoli, zijn erg lekker en voedzaam. Het is dan ook één van onze favoriete groenten om zelf te kweken. In dit artikel gaan we je precies vertellen hoe broccoli planten in de moestuin in zijn werk gaat. Je leert dus alles wat je moet weten voordat je begint met het kweken van je eigen broccoli.

De broccoli: een diepgaande analyse

Broccoli-met-bloemen
De broccoli (Brassica oleracea) is een groente die tot de kruisbloemenfamilie behoort. Dit betekent dat de broccoli familie is van de bloemkool. Echter wil dit niet zeggen dat de broccoli en de bloemkool als twee druppels water op elkaar lijken. De broccoli heeft, in tegenstelling tot de bloemkool, een dikke stam waar de roosjes aan groeien.
Wist je trouwens dat die roosjes bestaan uit bloemknoppen die nog niet geopend zijn?
Als je de broccoli dus niet op tijd oogst zullen de knoppen open gaan en ontstaan er gele bloemen. Hoewel dit er mooi uit kan zien, zul je begrijpen dat je oogst hierdoor wel mislukt.
Wist je trouwens ook dat de broccoli zijn naam te danken heeft aan het feit dat de bloemknoppen in bloei staan? Broccolo, het enkelvoud van broccoli, betekent namelijk ‘de bloeiende top van een kool'.
Zoals we aan het begin van dit artikel gezegd hebben, is broccoli een erg voedzame groente die meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Zo zou broccoli ervoor zorgen dat kankercellen minder snel kunnen groeien en lijkt broccoli je ook te beschermen tegen UV-licht. Genoeg reden om zo nu en dan eens broccoli te eten!

Verschillen in seizoen en kleur

Spruitbroccoli
Je wist het misschien niet, maar broccoli kent verschillende soorten. Niet alleen verschillen deze soorten in wanneer ze gezaaid, geplant en geoogst moeten worden, ze kunnen ook verschillen wat betreft kleur. Zo heb je naast groene broccoli bijvoorbeeld ook de spruitbroccoli, die paars van kleur is.
Naast de kleur verschilt broccoli, zoals gezegd, dus ook wat betreft het zaai-, plant- en oogstseizoen. De meeste van deze soorten (broccoli van de vroege teelt, broccoli van de zomerteelt en broccoli van de herfstteelt) zijn eenjarige planten en kunnen na het planten in hetzelfde jaar nog geoogst worden.
Broccoli die in het vroege voorjaar gezaaid wordt, kan logischerwijs ook eerder geoogst worden dan broccoli die in het najaar geplant wordt. Over het algemeen kunnen broccolizaadjes vanaf februari in de kas gezaaid worden. Vanaf eind maart kunnen ze in de vaste grond gezet worden. Afhankelijk van wanneer de planten geplant zijn, kunnen ze tot eind oktober geoogst worden.
Broccoli van de winterteelt kan echter pas in het voorjaar geoogst worden. Je zult hier dus even geduld voor moeten hebben, maar dan kun je wel in maart al genieten van je eigen gekweekte broccoli. Jammie!

Broccoli planten in de moestuin


We hebben je nu al het een en ander over broccoli verteld. Het wordt tijd om dieper in te gaan op het hoe, wat en waarom van broccoli planten in de moestuin. We gaan je daarom eerst iets meer vertellen over de verschillen tussen het zaaien en planten van broccoli om je vervolgens te vertellen hoe broccoli planten in de moestuin in zijn werk gaat. Tot slot vertellen we alles wat je moet weten over de oogst van je eigen broccoli.

Planten

Het is je net misschien al opgevallen dat je broccoli kunt zaaien, maar ook dat je voorgekweekte plantjes kunt gebruiken. Het verschil is eigenlijk niet zo heel groot, de voorgekweekte plantjes zijn immers ook allemaal als zaadje begonnen. Je slaat in feite dus alleen het proces van het zaaien tot het ontkiemen van de plant over. Dit is al door een ervaren kweker uitgevoerd.

Zaaien

Je kunt het echter ook prima zelf doen door de zaadjes, afhankelijk van wanneer je ze zaait, in potjes of in de vaste grond te laten ontkiemen. Houd er nu natuurlijk wel rekening mee dat de periode totdat je de planten kunt oogsten iets langer zal duren.

Stap voor stap: broccoli planten in de moestuin

Hoe broccoli zaaien of planten, en vervolgens kweken, in zijn werk gaat, gaan we je nu precies vertellen. Dit doen we in een stappenplan waar zowel het zaaien als het planten aan bod komen.
Als je ervoor gekozen hebt om geen zaadjes te gebruiken, maar voor voorgekweekte plantjes te gaan, kun je stap 1 t/m stap 3 overslaan. Je kunt dus direct beginnen met lezen bij stap 4.

Stap 1: Broccoli zaaien

Broccoli-zaaien
Broccoli zaaien is in principe niet heel moeilijk. Wel is het belangrijk om in het eerste stadium voor een relatief warme omgeving (ongeveer 18 graden Celsius) te zorgen. Hier kun je bijvoorbeeld voor zorgen door de plantjes in huis te laten ontkiemen, maar je kunt ook gebruik maken van de kas die je wellicht in de tuin hebt staan.
De zaadjes zaaien doe je overigens het beste in niet al te stevige grond. Dit maakt het voor de ontkiemde zaadjes makkelijker om naar de oppervlakte te breken. Om de potgrond wat losser te maken, kun je deze mengen met wit zand. Verdeel de zaadjes zo dat er ongeveer één centimeter ruimte is tussen de zaadjes. Vervolgens begraaf je de zaadjes door er weer een laagje zand overheen te gooien. Deze hoeft overigens niet heel dik te zijn. 1,5 centimeter is meer dan voldoende.
Zorg er tot slot voor dat je de aarde vochtig maakt. Dit kun je het beste doen met een plantenspuit, zodat de zaadjes niet meteen verdrinken.

Stap 2: Ontkiemen

Broccolizaadjes-ontkiemen
Na ongeveer een dag zullen de eerste zaadjes ontkiemt zijn en steken ze langzaam hun kop boven het zand uit. Wanneer je de zaadjes in huis hebt laten ontkiemen, is het nu hoog tijd om de zaadjes naar een iets koelere omgeving te verplaatsen. Wel is het belangrijk dat de zaadjes nog voldoende licht krijgen.

Stap 3: Verpotten

Na verloop van tijd zul je merken dat je plantjes gaan groeien. Naast de twee kiemblaadjes zal er een derde blaadje in het midden van het broccoliplantje gaan groeien. Dit is het startsein om je plantjes te verpotten. Ze kunnen nu in individuele potjes geplant worden, zodat ze de ruimte hebben om te groeien.
Haal hiervoor de plantjes voorzichtig los en schut wat overtollige aarde los. Het is niet nodig om alle aarde los te schudden. Plant de plantjes voorzichtig in het nieuwe potje door een gaatje te maken in de potgrond. Om ervoor te zorgen dat de plantjes stevig in de grond staan, kun je ze wat dieper in de grond zetten. Zorg er dan voor dat er ongeveer 1,5 tot 2 centimeter van het plantje boven de grond uit blijft steken.

Stap 4: Vaste grond onder de voeten

Broccoli-in-vaste-grond-zetten
Je bent al op de helft! Tenminste als je bent begonnen bij het zaaien van de broccolizaadjes. Ongeveer 4 weken nadat je met stap 1 bent begonnen, óf als de plantjes 6 tot 8 centimeter groot zijn, kunnen de plantjes de volle grond in.
Als je voorgekweekte broccoliplanten hebt gekocht bij het tuincentrum kun je ervan uitgaan dat je broccoliplanten aan deze voorwaarden voldoen en kunnen ze direct de volle grond in. Maar hoe gaat dat broccoli planten in de moestuin precies in zijn werk. Waar moet je de plantjes bijvoorbeeld neerzetten?
Je kunt broccoliplanten het best op een plekje met voldoende schaduw zetten. Dit voorkomt dat de planten te snel uitschieten en de broccoli niet genoeg tijd krijgt om te groeien.
Als je een geschikt plekje hebt gevonden, doe je er goed aan om een gat te maken dat groot genoeg is voor de broccoliplant én de kluit. Je zet dus de volledige inhoud van het potje, waar de broccoliplant zich nog in bevindt, in de vaste grond.
Heb je meerdere broccoliplanten?
Broccoli planten in de moestuin doe je het beste door de individuele planten ongeveer 45 centimeter uit elkaar te zetten, zodat ze voldoende ruimte hebben om uit te groeien tot mooie, grote planten.
Let op! Heb je in de loop der jaren gemerkt dat je niet zo'n hele vruchtbare grond hebt? Dan is het verstandig om de grond vruchtbaar te maken voordat je de broccoli in de volle grond zet. Dit doe je bijvoorbeeld door mest of compost toe te voegen.

Stap 5: Het opkweken van de broccoliplanten

Broccoli-in-de-moestuin
Als de broccoli eenmaal in de grond staat, is het een kwestie van geduldig wachten. In de eerste periode is het belangrijk om de broccoli niet te veel water te geven. Dit stimuleert de wortels namelijk om zelf op zoek te gaan naar water, waardoor ze stevig worden. Als de plant na verloop van tijd meer bladeren heeft, kun je de plant ook meer water geven. Doe dit dan vooral in droge periodes ter compensatie van de ontbrekende regen.
Het is tijdens het opkweken van de broccoli ook verstandig om de planten te beschermen tegen vogels, rupsen en knolvoet. Je kunt de volgende beschermingstechnieken gebruiken:

  • Vogels: Door een net over de broccoli te spannen kunnen vogels minder makkelijk bij de broccoli;
  • Rupsen: Beschermen tegen rupsen is lastig. Wanneer deze eenmaal op de planten zitten, zul je ze er met de hand af moeten plukken. Je kunt de plant wel met een koolkraag beschermen tegen de larven. De koolkraag is een plastic of rubberen lap die je rondom de broccoli legt. Hierdoor kunnen de larven niet bij de wortels komen;
  • Knolvoet: Zorg ervoor dat je voldoende kalk toevoegt aan de grond. Dit beschermt de wortels en voorkomt knolvoet.

Stap 6: Oogsten

Broccoli-oogsten
Als je goed voor de broccoliplanten gezorgd hebt, is het tijd om ze te oogsten. Dit kan ongeveer 2 maanden nadat je de broccoliplanten in de vaste grond hebt gezet. De broccoliplant is nu donkergroen van kleur en heeft nog geen bloemen.
Let wel op! Zie je dat de broccoli klaar is om geoogst te worden? Doe dit dan ook vrijwel meteen. Als je twee dagen wacht is de kans groot dat de broccoli is uitgeschoten. Dit maakt hem een stuk minder lekker.
Het oogsten doe je door de grote stronk uit het hart van de plant te snijden. De rest van de plant kun je laten staan, want hier zullen de aankomende 2 à 3 weken nog enkele kleinere broccoliroosjes aan groeien die je kunt oogsten.
Als je ook deze roosjes geoogst hebt, kun je de broccoliplant uit de grond halen om plek te maken voor nieuwe groenten. Een broccoliplant bloeit namelijk maar één jaar.

Stap 7: Bewaren

Broccoli-bewaren
Het nadeel aan broccoli planten in de moestuin is dat je deze na het oogsten niet lang kunt bewaren. Om de meeste smaak te behouden, kun je hem het beste nog dezelfde dag bereiden voor een heerlijk avondmaal.
Had je al iets anders lekkers in de planning staan?
Bewaar de broccoli dan maximaal 1 of 2 dagen in de koelkast of op een andere donkere en koele plek. Als je hem nog langer bewaart, verliest de broccoli zijn smaak en is hij niet meer zo lekker om te eten.

Door samen met je kinderen broccoli te planten in de moestuin leren ze precies waar de groente vandaan komt en hoe deze van zaadje of plantje uitgroeit tot de groente die jij ze een aantal keer per maand voorschotelt. Wellicht dat deze kennis ze helpt om verder te kijken dan de groene kleur en ze beetje bij beetje steeds meer gaan genieten van de koning van de groenten.
Wat zijn jouw ervaringen met broccoli planten in de moestuin?
Zorgt het voor broccoli die nóg lekker is dan die je in de winkel kunt kopen?
Laat het weten door een reactie te plaatsen!