Is het huis aan de buitenkant in een slechte staat, dan zullen de eigenaren er aan de binnenkant ook wel een rommeltje van maken. Dat is de conclusie die veel mensen trekken bij het zien van een huis met afgebladderde verf of rotte kozijnen. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

Mensen besteden hun tijd en geld nu eenmaal liever aan de binnenkant van hun huis, omdat ze hier zelf meer profijt van hebben. Zelf zitten we immers vaker binnen dan buiten. Wil jij je huis aan de buitenkant toch wat opknappen, dan kan dat door de buitenkant van het huis te schilderen. Deze klus doet vaak al wonderen.

De buitenkant van het huis schilderen: 10 tips en tricks

De buitenkant van het huis schilderen klinkt als een eenvoudige klus. Je pakt een kwast en wat verf en gaat aan de slag. Hoewel de kern van deze klus inderdaad zo simpel is, zijn er een aantal valkuilen waar je liever niet in wilt vallen. Om dit te voorkomen hebben we daarom 10 tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Schoonmaken, ontvetten, verf verwijderen en schuren

Raamkozijn schuren

Schilderen is nooit alleen maar schilderen. Er zijn een aantal voorbereidende werkzaamheden die je altijd uit moet voeren voordat je daadwerkelijk begint met schilderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende zaken:

  • Schoonmaken;
  • Ontvetten;
  • Oude verf verwijderen;
  • Schuren.

Het schoonmaken van de kozijnen zorgt er niet alleen voor dat de verf beter pakt, maar het resulteert ook in een strakkere afwerking. Vuil kan immers voor verdikkingen zorgen en dat maakt het eindresultaat van de buitenkant van het huis schilderen er niet mooier op.

Ook ontvetten is een stap die je liever niet overslaat. Je zult merken dat de buitenkant van je huis snel vettig wordt door stoffen die via de regen neerdalen op je huis. Tot slot moet je de oude verf verwijderen en schuren. Ook dit is belangrijk bij de buitenkant van het huis schilderen. Oude verf kan gaan bladderen of loslaten, waardoor de nieuwe verf slecht hecht. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Tip 2: Investeer in goede verf

Verf

Goede verf is prijzig, helaas. We begrijpen dan ook best dat je om geld te besparen uit wilt wijken naar iets goedkopere verf. Maar is dit slim? Nee, meestal is dit op de lange termijn niet de beste zet. Hoewel de verf duurder is, is deze vaak kwalitatief ook net iets beter dan zijn goedkopere variant. De verf blijft bijvoorbeeld langer zitten en hecht beter. Hierdoor kun jij langer van de verf genieten en ben je, gezien over tientallen jaren, voordeliger uit.

Zie het kopen van goede verf dus als een investering in de toekomst van je huis en niet als een aanslag op je portemonnee. Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Tip 3: Rotte kozijnen

Rot kozijn

Balen, bij de voorbereidende werkzaamheden van de buitenkant van het huis schilderen kom je erachter dat je houten kozijnen rot zijn. Een flinke tegenslag die je niet zomaar kunt negeren. Doe je dit wel, dan zul je na niet al te lange tijd je hele kozijn moeten vervangen. En dat kan een duur grapje zijn.

Ontdek je houtrot in je kozijn, dan doe je er goed aan om deze te verwijderen voordat je begint met schilderen. Houtrot verwijderen doe je door het zoveel mogelijk weg te krabben met behulp van een scherp voorwerp, zoals een schroevendraaier of een beitel.

Als al het aangetaste hout is verwijderd, kun je het gezonde hout behandelen met speciale middelen tegen houtrot. Vervolgens vul je het kozijn op met houtrotvuller, zodat je weer een egaal oppervlak krijgt.

Schilder dit nu secuur over en je zult weer een zo goed als nieuw kozijn hebben.

Tip 4: Wel of niet afplakken?

Schilderen met afplaktape

Plak jij wel of plak jij niet af voordat je begint met schilderen? De meningen over het al dan niet nut hebben van afplakken zijn sterk verdeeld. De een zweert erbij, terwijl een ander er niets van moet hebben.

Het afplakken van randen en ramen heeft een aantal voordelen. Zo kun je iets vrijer schilderen en heb je als je netjes afplakt een mooie richtlijn wat betreft je randen.

Er kleven echter ook een aantal nadelen aan het afplakken van randen en ramen. Zo is de kans aanwezig dat de verf breekt als je de afplaktape na het drogen lostrekt. Hierdoor kan de strakke lijn waar je naar streeft, toch minder strak uitpakken. Bovendien is het mogelijk dat de verf onder de afplaktape kruipt. Trek je de tape er nu af, dan vlekt deze op bijvoorbeeld je ramen. Ook niet wat je wilt!

Kies je ervoor om niet eerst alles af te plakken dan zul je een stuk secuurder moeten schilderen. Ook hier is de kans immers groot dat je net over de rand of op de ruit schildert.

Extra tip: Is het toch niet overal helemaal goed gegaan, dan is er nog geen man overboord. Als de verf droog is, kun je deze namelijk eenvoudig weg krabben met speciale verfkrabbers.

Tip 5: Kou en verf gaan niet samen…

Winter

Dat de buitenkant van het huis schilderen met nat weer niet echt zin heeft, hoeven we je vast niet te vertellen, toch? Maar wist je dat het ook niet slim is om je huis te schilderen als het koud is?
Kou zorgt ervoor dat de stoffen die de verf dun houden niet goed kunnen drogen. Schilder je de buitenkant van je huis met andere woorden dus bij koude temperaturen, dan droogt de verf nauwelijks op en is de kans op beschadigingen groot.

Bedenk je maar eens wat er kan gebeuren als het onverhoopt gaat regenen terwijl de verf nog niet helemaal droog is. Dan is al je werk voor niets geweest!

Tip 6: … maar verf en warmte ook niet

Zomerse temperatuur

Nu denk je misschien… als ik de buitenkant van mijn huis niet in de kou kan schilderen, dan doe ik het gewoon als het lekker warm is. In principe een prima gedachte, maar ook bij té warm weer kun je beter niet beginnen aan deze monsterklus. Zomerse temperaturen kunnen namelijk ook funest zijn voor jouw net aangebrachte verf.

Waarom? Bij warme temperaturen droogt de verf die je net hebt aangebracht veel te snel op. Nog voordat jij een nieuwe baan hebt kunnen trekken, is de vorige baan al helemaal droog. Hierdoor kunnen strepen ontstaan, die het eindresultaat flink verpesten.

Tip 7: Verf niet als materialen nog vochtig zijn

Nat hout

Deze zevende tip klinkt als een inkoppertje: Je kunt beter niet beginnen met de buitenkant van het huis schilderen als de materialen die geverfd moeten worden nog vochtig of nat zijn.
Doe je dit wel, dan kan het vocht niet goed weg, waardoor het na verloop van tijd door de verf zal breken. Hierdoor ontstaan scheuren en bestaat de kans dat de verf gaan bladderen, met alle gevolgen van dien…

Liever stel je als de oppervlakken die je wilt schilderen nog nat zijn de buitenkant van het huis schilderen even uit, zodat bijvoorbeeld de houten kozijnen goed kunnen drogen. Hoewel dit nu even balen kan zijn, zul je uiteindelijk profijt hebben van deze keuze!

Tip 8: Een dubbele behandeling

Deur verven

Natuurlijk hopen we allemaal dat we na het aanbrengen van één laag verf klaar zijn. Helaas is dit niet altijd het geval. De eerste laag is soms niet dik genoeg of blijkt achteraf toch niet helemaal goed gehecht te zijn aan de ondergrond. Zonde, maar geen groot probleem.

Je kunt namelijk gewoon een tweede laag verf aanbrengen. Wel is het belangrijk om deze tweede laag pas aan te brengen als de eerste laag helemaal droog is. Begin je te vroeg met het aanbrengen van de tweede laag, dan is de kans groot dat je strepen of oneffenheden krijgt. En dat wil je natuurlijk niet!

Tip 9: Altijd dezelfde verf

Lege verfblikken

De buitenkant van het huis schilderen is een klus die je eens in de vijf à zes jaar uit moet voeren. Maar onthoudt maar eens vijf jaar welke verf je ook alweer gebruikt had voor de kozijnen… En welke kleur verf had je de vorige keer gekozen voor de deurposten?

Om er zeker van te zijn dat je keer op keer dezelfde kleur verf gebruikt, is het verstandig om altijd een oud blik te bewaren. Schrijf hierop waar je de verf hebt gekocht en welke onderdelen van je huis je met deze verf hebt geschilderd.

Mocht je nu nieuwe verf nodig hebben, dan weet je precies naar welke winkel je moet om exact dezelfde kleur verf te kunnen kopen. Je kunt eventueel zelfs het oude verfblik meenemen, zodat ze je in de winkel optimaal kunnen helpen.

Tip 10: De laatste loodjes

Kwasten schoonmaken

Yes! de laatste verfstreep is gezet, je bent klaar! Of ja, bijna dan, want je moet alle verfbenodigdheden nog opruimen. Hoewel je hier waarschijnlijk helemaal geen zin meer in hebt, is het wel een klus die je beter niet uit kunt stellen.

Maak de kwasten goed schoon door er zoveel mogelijk verf af te spoelen. Afhankelijk van het type verf kun je dit doen met water, terpentine of thinner. Zijn de kwasten schoon, wikkel ze dan in aluminiumfolie. Hiermee voorkom je dat de haren uitdrogen en hard worden. Je kunt de kwasten zo met andere woorden dus nog eens hergebruiken. Wel zo handig!

De buitenkant van het huis schilderen is een monsterklus die je vaak niet in een middag geklaard hebt. Het is echter wel een klus waar je flink veel voldoening uit kunt halen. Je ziet vaak namelijk echt resultaat! Nog verf bestellen? Dan kan het dus hier.

En laten we eerlijk wezen, buiten werken terwijl er een subtiel zonnetje op je rug schijnt is helemaal zo gek nog niet, toch? Zeker niet als je samen aan de slag gaat en flink veel meters kunt maken!
Heb jij nog andere tips die kunnen helpen bij de buitenkant van het huis schilderen?

Laat het ons weten in een reactie en help anderen!