Een buitensauna in de tuin zorgt voor een stukje extra ontspanning waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Hoewel velen van ons graag een eigen buitensauna zouden willen hebben, is het kopen hiervan in de meeste gevallen financieel helaas niet haalbaar. Nu kun je de droom van een buitensauna uit je hoofd zetten, maar er is een alternatieve oplossing, namelijk de buitensauna zelf bouwen. Als je in het bezit bent van twee rechterhanden is dit een flinke, maar haalbare klus.

Een buitensauna zelf bouwen: 11 tips voor je begint

Buitensauna zelf bouwen

In dit artikel vertellen we je precies wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van je eigen buitensauna. We bespreken 11 handige tips die je het best al tijdens het ontwerpen van je buitensauna in ogenschouw kunt nemen. Zo kom je tijdens het daadwerkelijke bouwproces niet voor onverwachte verrassingen te staan!

Tip 1: Wat voor sauna wil je?

Als je besloten hebt om zelf een buitensauna te bouwen, is het belangrijk om na te denken over wat je precies wilt. Waar in de tuin wil je de sauna bijvoorbeeld neerzetten en met hoeveel mensen ben je van plan om in de sauna te gaan? Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het aantal mensen dat in de sauna moet passen, bepaal je de afmetingen die voor jou ideaal zouden zijn. Vervolgens is het belangrijk om te controleren of een buitensauna van deze afmetingen haalbaar is. Laat je budget het bijvoorbeeld toe en heb je genoeg ruimte om het elektrisch vermogen dat de sauna zal vragen aan te kunnen? Als je beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, zit je op de goede weg en wordt het tijd om naar de volgende tips te kijken.

Tip 2: Het middelpunt van de sauna

In een sauna draait het natuurlijk allemaal om de hitte die afkomstig is van de kachel. Hoe groot de kachel moet zijn en welk vermogen de kachel aan moet kunnen, is afhankelijk van verschillende zaken. Ten eerste speelt je budget een grote rol. Daarnaast is de gewenste grootte van je sauna ook een belangrijke factor. Ongeacht de kachel die je nodig hebt, is het belangrijk om deze op een strategische plek in de sauna te plaatsen. De meeste mensen zullen kiezen voor één van de vier hoeken, maar je kunt natuurlijk ook een andere locatie kiezen.

Het is in ieder geval belangrijk om voldoende ruimte rondom de kachel vrij te houden. Je wilt hier immers niet tegenaan lopen. Om jezelf te beschermen kun je een speciaal hek maken dat je voor de kachel plaatst. Wel zo veilig.

Tip 3: Een elektrische kachel en de bijbehorende kabels

Kachel-in-sauna

Als je gekozen hebt voor een elektrische kachel, heb je onvermijdelijk te maken met elektriciteitskabels. Gevaarlijk, zeker als je bedenkt hoe warm het in een sauna kan worden. Je wilt niet dat de kabels te warm worden, smelten en voor problemen zorgen. Om de veiligheid te garanderen, is het belangrijk om de juiste elektriciteitskabels te gebruiken. Idealiter zijn dit hittebestendige siliconenkabels, maar je kunt eventueel ook de specialist raadplegen om te vragen of er alternatieve oplossingen zijn.

Extra tip: Ook de kabels voor eventuele spots dienen van hittebestendig materiaal gemaakt te zijn.

Tip 4: De juiste ventilatie

Een buitensauna zelf maken is niet volledig voltooid als je geen ruimte maakt voor goede ventilatie. Dit zorgt er immers voor dat de luchtkwaliteit beter is, waardoor je met een prettiger gevoel in je eigen sauna kunt vertoeven. Het aanbrengen van ventilatie kan op verschillende manieren. In de eerste plaats kun je op verschillende plekken in de sauna ventilatieroosters verwerken in de wanden. Doe dit idealiter in de buurt van de kachel en op een hoger gelegen punt.

Let op: Ook met deze ventilatie moet je al rekening te houden bij het ontwerpen van de buitensauna. Je dient deze namelijk te verwerken in de wanden. Kijk snel bij punt 5 om hier meer over te leren.

Tip 5: Dubbele wanden

Een buitensauna zelf bouwen doe je natuurlijk niet zonder een aantal wanden op te trekken. Dit zijn echter niet de meest simpele wanden. Je zult er bij het ontwerpen rekening mee moeten houden dat een saunawand uit verschillende delen bestaat en relatief dik is. Ten eerste heb je natuurlijk de buitenwand. Deze bestaat vaak uit hout, maar kan ook uit steen of andere materialen bestaan. Vervolgens krijg je een laag isolatie. Hier kun je kiezen voor traditionele glaswol, maar ook andere isolatiematerialen zijn mogelijk. De keuze ligt wat dit betreft volledig bij jou.

De derde laag is specifiek voor een sauna bedoeld. Je brengt namelijk een dampscherm aan op de isolatie. Dit materiaal zorgt ervoor dat er geen vocht uit de sauna in de muren trekt. Je zult dus begrijpen dat het belangrijk is om naden ruim te overlappen en goed dicht te tapen. Doe je dit niet, dan is het alsnog mogelijk dat er vocht in de muren trekt… met alle gevolgen van dien natuurlijk.
Tot slot breng je schrootjes aan als afwerking. Deze moeten van hoge kwaliteit zijn en de extreme hitte en de hoge luchtvochtigheid in de sauna aankunnen.
Let op: De verschillende lagen van de muur dienen ook in het plafond verwerkt te worden. Ook hier mag immers geen vocht in trekken.

Tip 6: Een sauna met of zonder ramen

Sauna met raamWe kunnen het ons goed voorstellen dat je één of wellicht meerdere ramen wilt verwerken in de wanden van je sauna. Helemaal geen probleem. Als je deze verwerkt in je ontwerp, kun je hier bij het optrekken van de muren al rekening mee houden. Bij het selecteren van de juiste ramen is het overigens wel belangrijk om de oplopende temperatuur in de sauna wederom als belangrijke factor mee te nemen. Het glas mag niet bezwijken onder deze hitte, iets wat bij normaal glas helaas nog wel eens kan gebeuren. Kies daarom in plaats van normaal glas voor gehard glas. Dit glas kan de hitte beter aan en zal niet uit elkaar springen als gevolg van de temperatuur. Een prettig idee als je het ons vraagt.

Tip 7: De temperatuurzones in een sauna

Als je bezig bent met een buitensauna zelf bouwen is een van je prioriteiten natuurlijk om voor voldoende zitruimte te zorgen. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar een veelgebruikte manier is om op meerdere hoogtes banken te plaatsen. Niet alleen creëer je hierdoor meer ruimte, het zorgt er ook voor dat jij en eventuele andere gebruikers van de buitensauna hun eigen temperatuurzone kunnen kiezen.

Doordat warmte opstijgt, is het bovenin de sauna warmer dan onderin. Liefhebbers van deze warmte zitten dus liever wat hoger in de sauna, terwijl anderen misschien liever wat lager, en dus koeler, zitten.

Tip 8: Een veilige deur

Een deur is natuurlijk ook een onderdeel dat niet kan ontbreken in een buitensauna. Echter is zomaar een deur plaatsen niet voldoende. Uit veiligheidsoverwegingen is het belangrijk dat de deur altijd naar buiten draait. Mocht je dan snel de sauna willen verlaten, heb je altijd voldoende ruimte en hoef je niet om de deur heen te lopen. Zeker wanneer je met meerdere mensen bent is dit in noodsituaties een essentieel punt.

Wat betreft materiaalkeuze kun je voor de deur het best gebruik maken van hout. Dit hout moet net als het hout van de wanden en het plafond bestand zijn tegen de luchtvochtigheid en de temperatuur. Als je daarnaast gebruik wilt maken van glas, kun je wederom het best kiezen voor gehard glas.

Tip 9: Ruimte om je om te kleden

badjassen-opbergen

Natuurlijk wil je de meeste ruimte gebruiken voor de daadwerkelijke sauna. Echter is het verstandig om ook een klein deel van het totale oppervlak te reserveren voor een omkleedruimte.
Hier kun je bijvoorbeeld je kleding verwisselen voor je badpak of badjas en je na je saunabezoek weer aankleden. Natuurlijk doe je dit wel pas nadat je onder een koude douche hebt gestaan om flink af te koelen.

Tip 10: De sauna schoonmaken

Het is bij een buitensauna zelf bouwen belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe je de ruimte schoon wilt houden. Het is immers niet de bedoeling dat je alleen de zichtbare oppervlakken schoonmaakt, maar dat je ook de verborgen hoekjes zo nu en dan schrobt. Zorg er daarom voor dat banken van hun plek kunnen of dat je er relatief makkelijk achter of onder kunt kruipen.

Tip 11: Als de droom lijkt te vervliegen

Een buitensauna zelf bouwen, het leek zo’n leuk idee. Het zou alleen kunnen dat je na het lezen van de 10 tips hierboven toch het gevoel hebt dat de klus iets te hoog gegrepen is. Hoewel dit misschien een goede reden lijkt om de droom van een buitensauna uit je hoofd te zetten, is niets minder waar. Ook als je denkt dat het volledig bouwen van een buitensauna jou niet gaat lukken, kun je toch die gewenste sauna realiseren.

Er zijn namelijk verschillende partijen die volledige bouwpakketten van buitensauna’s aanbieden. Doe onderzoek naar de mogelijkheden en kies een ontwerp dat aan je wensen en eisen voldoet. Door zo’n bouwpakket te kopen besteed je de moeilijke klussen uit, maar leg je toch de laatste hand aan je eigen sauna. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het geheel in elkaar zetten. Dat moet lukken, toch?

Een buitensauna zelf bouwen klinkt in eerste instantie voor de meeste mensen waarschijnlijk als een onrealistische droom. Toch is het het onderzoeken meer dan waard, want de klus is eenvoudiger dan deze op het eerste gezicht lijkt. Ongetwijfeld gaat het je wat zweet kosten, maar is dat niet precies de bedoeling van je eigen buitensauna? Een plek creëren waar je flink kunt zweten?

Heb jij ervaring met een buitensauna zelf bouwen?
Laat ons weten hoe het je is verlopen en deel je ervaringen met anderen door een reactie achter te laten.