Het zijn misschien wel de lekkerste vruchten uit eigen tuin: aardbeien. Bij het zien van een aardbei krijgen wij gelijk de zomer in ons bol! En hoe leuk is het om aardbeien te plukken met je (klein)kinderen en hier vervolgens heerlijke jam, taarten en cakejes mee te maken?
Smullen!
Er zijn veel verschillende soorten aardbeien die je in je moestuin kunt kweken. Voor dit artikel hebben wij gekozen voor de doordragende aardbei. We gaan dus doordragende aardbeien zaaien en opkweken voor de lekkerste zomerkoninkjes!
 

Het koninkje van de zomer

Aardbeien-in-een-glazen-pot
Wanneer je tegelijk aan fruit en aan de zomer denkt, kun je bijna niet om de aardbei heen. Zijn heerlijke, zoete smaak en felrode kleur trekt ons ieder jaar weer naar de groenteboer op de hoek. Dit jaar gaan we echter voor de aardbeien uit eigen tuin. Jij ook?
Voordat we ingaan op de zaai- en kweekmethodes van de doordragende aardbei, duiken we eerst in de wereld van de aardbei.
Want wat is een doordragende aardbei eigenlijk?

Kortstondig genot

De aardbei (Fragaria) is lid van de rozenfamilie en stond vroeger symbool voor kortstondig genot. Om die reden kom je op verschillende schilderijen uit het verleden aardbeien tegen. De toevoeging van aardbeien geeft het schilderij een diepere, symbolische waarde, wat dus over genot gaat.
Vandaag de dag vinden we het vooral een ontzettend lekkere vrucht, al wordt de link tussen aardbeien en genot nog steeds gelegd.
Er zijn veel verschillende aardbeisoorten en -rassen te onderscheiden. Een manier om aardbeien in te delen is door te kijken naar eenmaaldragende en doordragende aardbeien.

Eenmaaldragende aardbeien

De eenmaaldragende rassen worden ook wel de junidragers genoemd. Deze aardbeien bloeien één keer per jaar en leveren dus ook in één keer de oogst. In de meeste gevallen rijpen de vruchten in juni (vandaar de naam junidragers) en kun je op dat moment genieten van een grote oogst aardbeien.
De eenmaaldragende aardbeien zijn vaak groter van formaat dan de aardbeien van de doordragers. Zit zijn bekende eenmaaldragende rassen:
Mini-aardbei Elsanta
Mini-aardbei Sonata
Mini-aardbei Elianny
Mini-aardbei Sonata
Mini-aardbei Lambada

Er zijn nog vele andere soorten en rassen die je zeker eens een kans zou moeten geven in de moestuin. Voor nu gaan we ons echter richten op de doordragende aardbeien.

Doordragende aardbeien

De naam zegt het eigenlijk al: deze aardbeien dragen langer hun bloemen en vruchten. De doordragende aardbeien dragen meerdere keren per jaar aardbeien. Zo geniet je niet alleen in juni en juli van heerlijke aardbeien, maar leveren sommige rassen zelfs tot oktober nog aardbeien!
De doordragende aardbeien zijn, in de meeste gevallen, wel wat kleiner van formaat dan de eenmaaldragende aardbeien. Enkele bekende doordragende rassen:
Mini-aardbei Ostara
Mini-aardbei Selva
Mini-aardbei Rapella
Mini-aardbei Portola
Mini-aardbei Evita

Ook van de doordragende rassen zijn nog meer verschillende soorten te ontdekken. Wel is er bij de doordragende rassen wat minder variëteit dan bij de eenmaaldragende rassen.
 

Doordragende aardbeien zaaien en opkweken

Het voordeel van doordragende aardbeien, ten opzichte van eenmaaldragende aardbeien, is dus vooral dat je vaker kunt oogsten. Zo kun je langer van heerlijk vers geplukte aardbeien genieten wanneer je doordragers zaait.
Doordragende aardbeien zaaien en kweken is voor iedere moestuinder mogelijk! Hieronder zullen we je laten zien hoe je dit stap voor stap zelf kunt doen.

Stap 1: Zaaien of stekken?

Kweekbak
Dit is de stap waar het doordragende aardbeien zaaien en opkweken dan toch echt begint. We hebben het nu wel over het zaaien van de aardbeien, maar eigenlijk is het stekken ervan vele malen gemakkelijker. Toch kiezen we nu voor de uitdaging om aardbeien te zaaien. Later in het artikel zullen we je nog kort vertellen hoe je ze kunt stekken.
Ga je toch voor het gebruik van stekjes? Lees dan verder bij stap 2.
Wanneer je aardbeien gaat zaaien is het verstandig dit te doen in een kweekbak die je binnenshuis kunt zetten. Het is een lastig proces wat je op deze manier goed in de gaten kunt houden.
De zaadjes van de aardbei hebben voldoende licht nodig om te ontkiemen. Het is dus niet de bedoeling om ze volledig met aarde te bedekken tijdens het zaaien. Een dun laagje aarde is vaak al voldoende. Zorg in deze fase voor een constante temperatuur van 18 tot 20 graden Celsius. Het zaaien zelf kun je het best eind februari doen.
Tip: Zorg ervoor dat de aarde altijd licht vochtig blijft.
Komen de eerste zaailingen omhoog? Dan kun je ze verpotten naar aparte potjes. Vervolgens kweek je ze weer verder bij een temperatuur van 18 tot 20 graden Celsius.
De plantjes zullen nu steeds groter worden. In mei zijn ze groot genoeg om in de vaste grond van je moestuin geplant te worden. Voor die tijd is het aan te raden om de plantjes met mild weer alvast buiten te zetten. Zo kunnen ze wennen aan de nieuwe temperaturen.

Stap 2: De stekjes planten

Aardbeien-stekjes-planten
Wanneer je zelf doordragende aardbeien hebt gezaaid, kun je, mits de plantjes groot genoeg zijn, deze vanaf maart in de volle grond planten. Het is tegen die tijd ook mogelijk om stekjes van de doordragers bij verschillende tuincentra te kopen en deze te planten.
Als je de stekjes of kleine plantjes gaat planten, is het natuurlijk belangrijk om de juiste plek te vinden waar ze het goed naar hun zin zullen hebben. Zo kun je de aardbeien beter niet op een plek in de volle zon planten en vinden ze het prettig om uit de wind te staan.
Ook is het belangrijk om de aardbeienplantjes niet te diep of te ondiep te planten. Wanneer de wortels te dicht bij het oppervlak liggen, bestaat er kans op uitdroging. Als je de plant echter te diep ingraaft kan er rotting optreden bij het hart van de plant. Plant de aardbeien zo dat het hart en de bladeren net boven de grond uitsteken.
Houd qua onderlinge afstand zo'n dertig centimeter aan. Zo heeft de doordragende aardbei voldoende ruimte om te groeien.
Tip: Zorg ervoor dat de plant in de eerste twee weken na de planting voldoende water krijgt. Dit heeft hij nodig om goed aan te kunnen slaan.

Stap 3: Bedek de bodem rondom de plantjes

Worteldoek-rondom-aardbeienplantjes
Het is, om verschillende redenen, aan te raden om de bodem rondom de aardbeienplanten te bedekken. Dit bedekken kun je doen door bijvoorbeeld worteldoek op de bodem te leggen. Ook houtsnippers en stro kunnen hier prima voor gebruikt worden.
Het afdekken van de bodem brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • De grond rondom de aardbeien blijft op die manier onkruidvrij. Dit is natuurlijk altijd een fijn pluspunt wanneer het om de moestuin gaat;
  • Ook vinden aardbeien het prettig om in een koele, maar vochtige bodem te staan. De grond afdekken zorgt hiervoor;
  • Wanneer de vruchten zich beginnen te vormen zullen ze niet op de aarde liggen, maar op het afdekmateriaal. Dit houdt de aardbeien schoon en droog en beschermt het ze tegen eventuele rotting tijdens natte periodes.

Stap 4: De doordragende aardbeien opkweken

De-aardbeien-water-geven
De aardbeienplantjes zijn op dit moment helemaal klaar om flink te gaan groeien en jou een aantal keer dit jaar van heerlijke aardbeien te voorzien. Wanneer je de aardbeien eenmaal hebt geplant is het goed om op ze te blijven letten en ze goed te blijven verzorgen.
Zo wil je natuurlijk dat alle voeding die in de bodem zit richting de aardbei gaat. Zorg er daarom voor dat je onkruid direct verwijdert zodra het, ondanks je bodembedekking, toch de kop opsteekt. Om ervoor te zorgen dat de opgenomen energie ten goede komt aan de bloemen en vruchten, raden we aan om eventuele uitlopers tijdig te verwijderen. Zo verspilt de plant hier geen energie aan.
Tip: Laat uitlopers aan het einde van het seizoen wel doorgroeien. Deze kun je namelijk gebruiken om zelf aardbeienstekjes van te kweken voor het volgende seizoen.
Het is tijdens het doordragende aardbeien zaaien en opkweken in iedere fase belangrijk dat de planten voldoende water krijgen. Bij droogte zullen er minder aardbeien gevormd worden, die ook nog eens kleiner zullen zijn.

Stap 5: Tijd om de aardbei te beschermen

Aardbeienplanten-onder-een-net
Er gaat veel tijd en zorg zitten in doordragende aardbeien zaaien en opkweken. Het is natuurlijk zonde wanneer je de mooiste aardbeien kweekt, maar een ander er met de prijs vandoor gaat.
Het beschermen van aardbeien doe je vooral tegen hongerige vogels. Vogels lusten wel een aardbei op zijn tijd. Zelfs pissebedden eten ervan. Om je aardbeien voornamelijk tegen vogels te beschermen, kun je een net over dit gedeelte van je moestuin spannen.
Op die manier hebben jouw aardbeien rustig de tijd om te rijpen en zul jij uiteindelijk degene zijn die van hun zoete smaak geniet (en dus niet de vogels).
Let op: Aangezien we hier bezig zijn met doordragende aardbeien zaaien en opkweken, is het goed te weten dat je na de oogst het net weer terugslaat. Op die manier kunnen insecten gemakkelijk bij de nieuwe bloemen voor de volgende oogst.

Stap 6: Tijd om te oogsten!

De-oogst
Na doordragende aardbeien zaaien en opkweken is het dan eindelijk tijd voor het, vinden wij, leukste onderdeel van het kweken van aardbeien in de moestuin: het oogsten.
Het is tijd om die lekkere vruchten te plukken en er heerlijk van te smullen. Zoals eerder gezegd kun je van juni tot, in sommige gevallen, zelfs oktober verschillende keren genieten van de doordragende aardbei.
Let er tijdens het oogsten op dat je dit voorzichtig doet. Zo beschadig je de aardbeien niet en kun je ze wat langer bewaren.
En voor nu: smullen maar! Je hebt prachtige en smaakvolle aardbeien gekweekt. Lekker met de benen omhoog genieten.
 
Doordragende aardbeien zaaien en opkweken: heb jij dit al wel eens gedaan?
Deel jouw ervaringen met het zomerkoninkje in de reacties hieronder!