Baal jij ook altijd zo als je na een flinke regenbui de plassen water op je gazon of terras ziet staan? Er is gewoonweg teveel regen gevallen, waardoor de grond moeite heeft om het allemaal weg te werken. En hoe langer het water aan het oppervlak blijft liggen, hoe meer problemen je tuin ervan gaat ondervinden. Veel planten en het gazon kunnen namelijk helemaal niet tegen zoveel water opboksen, waardoor de kans dat ze de regenbui overleven met de minuut kleiner wordt. Hier moet je wat aan doen! Nu kun je er natuurlijk niet voor zorgen dat het minder gaat regenen, maar je kunt wel drainage aanleggen. En dat werkt ook heel goed bij dit soort wateroverlast.

Drainage aanleggen vergt wat tijd, maar je kunt het eenvoudig zelf doen. In dit artikel gaan we je precies vertellen hoe je het het beste aan kunt pakken, maar voordat we je dat gaan vertellen, gaan we natuurlijk eerst uitleggen wat drainage precies is.

Wat is drainage?

De-dakgoot

De dakgoot is misschien wel de meest bekende vorm van drainage. En als je dat eenmaal weet, klinkt drainage een stuk ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Eigenlijk is het niets anders dan het afvoeren van water. In het geval van drainage in de tuin doe je dit meestal om het grondwaterpeil omlaag te krijgen, maar het doel kan ook zijn om het regenwater af te voeren. Er zijn een aantal situaties waarin het verstandig is om serieus werk te maken van een goed drainagsysteem;

  • Als je tuin over het algemeen het hele jaar door erg nat of vochtig is.
  • Als er plassen liggen na flinke regenbuien en deze niet makkelijk verdwijnen.

Er zijn verschillende vormen van drainage. Deze onderscheiden zich in de manier waarop het water wegloopt en in het type van drainagesysteem dat gebruikt wordt.

De manier waarop het water wegloopt

Water afvoeren kan op verschillende manieren. Bij drainage zijn er twee manieren waar je tussen kunt kiezen, afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt.

Horizontaal
De eerste manier is het horizontaal afvoeren van het water. Hierbij maak je als het ware een ondergrondse waterweg, waardoor het water via speciale drainagebuizen van punt A naar punt B wordt vervoerd. Dit kan bijvoorbeeld van jouw tuin naar een nabij gelegen sloot of van jouw tuin naar een ondergronds waterreservoir zijn.

Let op! Horizontale drainage is natuurlijk nooit helemaal horizontaal. Dit zou het namelijk onmogelijk maken dat het water ook daadwerkelijk richting punt B stroomt. Er zal dus altijd een lichte vorm van verval aanwezig moeten zijn, ook al heet het horizontale afvoer.

Verticaal
Een tweede manier is het verticaal afvoeren van het water. Drie keer raden hoe het water hierbij wordt vervoerd… Inderdaad, van boven naar beneden. Het is met andere woorden dus de bedoeling om het water te helpen dieper de grond in te gaan.

Types drainagesystemen

Naast de verschillende wegen die het water af moet leggen, kan er bij drainage ook onderscheid gemaakt worden in de types van drainage. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ondergrondse buizen die het water afvoeren, maar ook aan goten die je bijvoorbeeld aan de rand van je terras of gazon aanbrengt. We bespreken kort welke types drainage er allemaal zijn. Drainage is simpel gezegd eigenlijk water afvoer. Onder meer bij Praxis vind je veel drainage artikelen.

De goot
Het eerste type drainage is de goot. Deze zie je bijvoorbeeld ook langs de weg en eigenlijk kun je hetzelfde principe toepassen in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan een goot naast je terras, waardoor het water via de goot in de grond trekt. Volgens dit principe wordt het water dat tijdens een regenbui op je dak belandt bijvoorbeeld ook afgevoerd. Als je voor dit type drainage wilt kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de goot zichtbaar is in de tuin.

De geperforeerde drainagebuis

Geperforeerde-drainagebuis

Een tweede type drainage is de geperforeerde buis. Deze buis ligt onder de grond en is dus niet zichtbaar. Echter vraagt het wel wat werk om dit systeem aan te leggen, omdat je de grond open moet breken. Het water kan de buis gemakkelijk in door de kleine gaatjes, om vervolgens via de buis afgevoerd te worden.

De blinde drainagebuis
Drainage-pijpen

Het laatste type drainage is de gewone of blinde buis (bv hier te krijgen). Deze buis ligt ook onder de grond, maar heeft in tegenstelling tot de geperforeerde buis geen gaatjes in de zijkant. Hierdoor kan het water dus alleen via de uiteinden de buis in en uit. Dit type drainage wordt eigenlijk alleen gebruikt in combinatie met andere vormen van afvoer, zoals bijvoorbeeld een regenpijp. Wanneer je welk type drainage kunt gebruiken (en hoe je deze dan aan moet leggen) gaan we je nu vertellen.

Drainage aanleggen: Hoe doe je dat?

Zoals we verteld hebben, zijn er verschillende soorten drainage en kun je het water dus via verschillende wegen afvoeren. Voordat je begint met drainage aanleggen is het belangrijk dat je hebt besloten waar je het water naar wilt afvoeren, zodat je niet voor niets de halve tuin overhoop haalt. Als je dat eenmaal weet kun je aan de slag.

Wij gaan je uitleggen hoe je drainage aan kunt leggen voor het gazon, voor de bestrating en voor het afvoeren van regenwater. Hierbij komt zowel horizontale als verticale drainage aan bod en ook de drie typen drainage worden besproken.

Het gazon draineren

Gazon-met-waterplas

Om waterplassen op het gazon en tussen de beplanting te voorkomen kun je verschillende typen drainage gebruiken. Wij gaan zowel bespreken hoe je drainage met de geperforeerde buis aan kunt leggen als hoe je verticale drainage aan kunt leggen.

Het gazon draineren met de geperforeerde buis
We zullen maar meteen eerlijk zijn: drainage aanleggen met een geperforeerde buis is een hele klus en zal je tuin in de eerste instantie niet mooier maken. Als de buizen eenmaal liggen en het gras weer is aangegroeid, zie je er echter niets meer van. Er zijn verschillende manieren waarop je de drainagebuizen neer kunt leggen. Zo kun je ze van het hoogste naar het laagste punt laten lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze als een spiraal door het gazon te laten lopen.

Het aanleggen van de geperforeerde buizen op je gazon doe je als volgt:

  • Haal op de plek waar je de drainagebuis wilt plaatsen een strook gras weg. Hou hierbij een breedte van 20 à 30 centimeter aan.
  • Als het gras en de daarbij behorende wortels verwijderd zijn, wordt het tijd om de geul dieper uit te graven. Hou hierbij ongeveer een diepte van 60 centimeter aan. Zorg daarnaast dat er voldoende verval in de geul zit. Hou ongeveer 1 centimeter verval aan per meter die je uit moet graven. Als je dus een drainagepijp aan wil leggen die 5 meter van je tuin beslaat, dan zal het beginpunt 5 centimeter hoger moeten liggen dan het eindpunt.

Drainage-gleuf

  • Nu de geul is gegraven stort je eerst een laagje grind in de geul (ook gewoon online te koop). Op deze manier vindt het water makkelijker zijn weg naar de buis en zullen de kleine gaatjes niet verstopt raken met zand.
  • Water loopt altijd van boven naar beneden. Daarom sluit je de opening van de buis op het hoogste punt af met een dopje of met een flink stuk tape. Het water komt hier toch niet en op deze manier voorkom je dat er zand in de buis verdwijnt.
  • De drainagebuis komt vervolgens op het grind te liggen. Om de buis zit vaak nog een extra bescherming in de vorm van kokos of polypropeen. Water kan hier wel doorheen, maar zand bijvoorbeeld niet.
  • Net als onder de drainagebuis leg je ook boven de buis een laagje grind. Zo raakt de buis ook aan deze kant niet verstopt.

Grind-over-drainagepijp

  • Schep nu de aarde die je in eerste instantie weg hebt gehaald om een gleuf te creëren weer terug totdat de gleuf helemaal is opgevuld.
  • Leg tot slot een nieuwe graszode zodat het gazon weer een aaneengesloten grasmat wordt.

Tip: Als je verschillende plekken in de tuin hebt waar het grondwaterpeil erg hoog is, is het mogelijk verstandig om een netwerk van drainagebuizen aan te leggen in je tuin en rondom je huis. Op deze manier hoef je de tuin maar één keer open  te breken en heb je meteen alle kwetsbare plekken behandeld. Je kunt de verschillende pijpen met behulp van speciale tussenstukken gemakkelijk aan elkaar bevestigen.

Extra tip: Bij het aanleggen van drainage is het belangrijk om rekening te houden met de fundering van je huis. We gaan ervan uit dat je niet wilt dat de fundering verzakt, omdat je teveel vocht uit de grond hebt gehaald. Zorg er daarom voor dat de sleuf die je uitgraaft voor de drainage altijd hoger ligt dan de bovenkant van de fundering.

Het gazon draineren met verticale drainage
De tweede manier van drainage is verticale drainage. Deze methode wordt bijvoorbeeld toegepast als er een laag grond onder je grasmat ligt die weinig water doorlaat.
Verticale drainage aanleggen doe je als volgt;

  • Graaf een diep gat in je tuin op de plek waar het water niet goed wegloopt. Dit gat moet zo diep zijn dat je de zandlaag die onder de slecht doorlatende grond zit kunt zien.
  • Vul het gat op met grind of met zand dat makkelijk water doorlaat.
  • Bedek het gat nu weer met een stuk grasmat.

De bestrating draineren

Drainage-in-terras

Ook rondom het terras kan drainage soms nodig zijn. Een geschikte vorm van drainage is hier bijvoorbeeld met behulp van goten. Het water dat in de goten belandt, stroomt naar de put van de goot, vanuit waar het de aarde in kan trekken. Om een goot aan te leggen ga je als volgt aan de slag:

  • Haal ter hoogte van waar je de goot wilt leggen de stenen van het terras of de bestrating weg.
  • Bij het putje van de goten graaf je een gat van 60 tot 90 centimeter diep, dat je opvult met grind.
  • Plaats het putje en bevestig de goten aan elkaar. Zorg ervoor dat ze stevig op de grond en strak tegen je terrastegels aan liggen.
  • Leg de terrastegels die je weg hebt gehaald terug, zodat je terras weer van opsluitband tot opsluitband loopt. Je zult een deel van de tegels overhouden of moeten snijden, omdat de ruimte van de tegels in beslag wordt genomen door de goten.

Tip: Het is belangrijk dat je het putje van de goot regelmatig schoonmaakt zodat de bladeren de boel niet verstoppen. Het regenwater kan zo te allen tijde goed weglopen.

Extra tip: Moet je het hele terras nog leggen? Dan kun je natuurlijk meteen rekening houden met de aanleg van drainage. Scheelt je weer een hoop tijd en dubbel werk.

Drainage van regenwater

Regen

Naast het afvoeren van het grondwater is het ook belangrijk om regenwater voldoende af te voeren. Als je het water afvoert naar een ondergrondse tank kun je het regenwater hergebruiken.

Regenwater afvoeren met de blinde drainagebuis
Een vaak voorkomende methode van drainage van het regenwater is door gebruik te maken van een gewone of blinde drainagebuis. Deze buis kun je bevestigen aan het einde van de regenpijp en vervolgens onder de grond bevestigen aan het netwerk van geperforeerde drainagebuizen dat je hebt aangelegd om het grondwaterpeil onder het gazon en de beplanting te verlagen.
Nu kunnen we je stap voor stap uit gaan leggen hoe je dit type drainage aan kunt leggen, maar eigenlijk is de werkwijze gelijk aan de drainage met geperforeerde buizen. Je kunt dat stappenplan dus gewoon aanhouden.

Regenwater afvoeren via de goot
Naast het verlengen van de regenpijp met een blinde of gewone drainagebuis, zal regenwater natuurlijk ook voor een deel afgevoerd worden als je een goot aanlegt. Hier valt het water tenslotte gewoon in, waarna het zijn weg zal vervolgen.

Ons Nederlandse klimaat hoeft een mooie tuin niet in de weg te staan! Met deze handige drainagesystemen kun je namelijk op een makkelijke manier voorkomen dat je hele tuin vol staat met waterplassen, waardoor je tuin gezond en mooi blijft.

Wat voor drainagesysteem heb jij in je tuin liggen?
Of welk type drainage zou jij aanleggen?

Laat het weten in een reactie!