Als je een gazon in de tuin hebt, wil je natuurlijk dat deze heldergroen is en er perfect bij staat. De kans dat dit niet het geval is en je na verloop van tijd dorre plekken ontdekt, is alleen sterk aanwezig. Daarnaast valt het je misschien op dat het water na een flinke regenbui niet meer goed de grond in trekt. Je grasmat ligt er, met andere woorden, niet zo bij als je zou willen. De oplossing? Je gazon beluchten!

Wat het gazon beluchten precies is en hoe je dit moet doen, gaan we je in dit artikel vertellen. Voordat we dat doen, gaan we echter eerst iets dieper in op gras. Dit is tenslotte waar je gazon uit bestaat.

Gras dat van warmte houdt en gras dat van kou houdt

Grasmat-in-winter

Je weet vast wel dat er verschillende soorten gras zijn. Zo heb je bijvoorbeeld bermudagras, zwenkgras, sluipend bentgras en bahia gras. Echter zijn al deze verschillende soorten gras in te delen in twee groepen. Aan de ene kant heb je gras dat vooral van het warme weer houdt en aan de andere kant heb je gras dat meer van de koude periode houdt.

De eerste groep, met gras dat van de warmte houdt, heeft vooral in het voorjaar en in de zomer een opleving en zal in die periode veel groeien. Als de temperaturen dalen en het kouder wordt, nemen deze soorten rust en groeien ze minder hard.

De tweede groep groeit eigenlijk precies andersom. In de zomer, als de temperaturen een aangename waarde hebben bereikt, nemen deze grassoorten rust. Wordt het kouder en komt de herfst om de hoek kijken? Dan beginnen deze grassoorten juist te groeien.

Nu zul je je misschien afvragen waarom dit van belang is bij het gazon beluchten. Hoewel dit nu nog niet ter zake komt, zullen we hier verderop in het artikel op terugkomen. De grassoort speelt namelijk een rol in de periode waarin je het gazon het best kunt beluchten.

Waarom moet je het gazon beluchten?

Verdicht-gazon

Het gazon beluchten… De naam doet vermoeden dat het iets met lucht te maken heeft. En dat klopt ook. Een gezond gazon heeft lucht (zuurstof) en licht nodig om goed te kunnen groeien en zijn mooie groene kleur behouden.

Echter vervilt een grasmat gedurende het jaar, met name in de winter. Vervilten wil zeggen dat materialen aan elkaar gaan klitten. Hier zijn verschillende oorzaken voor zoals verhitting, te veel vocht of het herhaaldelijk uitoefenen van druk. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval als je dag in dag uit over exact hetzelfde stukje gras loopt, of wanneer je kinderen altijd op hetzelfde stuk van het gazon spelen. Vervilting zorgt ervoor dat de grond dichtslaat en er een laag mos tussen het gras zal ontstaan. Op deze plekken stopt het gras met groeien. Door een gebrek aan lucht en licht zijn de wortels van het gras namelijk niet meer in staat om voldoende water en voedingsstoffen op te nemen.

Wacht je nu af en doe je niets, dan zal je gazon binnen de kortste keren afsterven. Wil je wel actie ondernemen, dan is het gazon beluchten the way to go.

Wat is het gazon beluchten?

Gazon-beluchten
Het gazon beluchten lijkt dus de oplossing. Maar wat is dit nou precies? Het is eigenlijk heel simpel. Het gazon beluchten is niets meer dan zorgen voor extra toegangswegen voor lucht en licht. Dit doe je door diepe gaten te prikken in de grasmat. Denk hierbij aan ongeveer 80 gaten per vierkante meter.

Hierdoor zorg je niet alleen voor de toevoer van voldoende lucht, want door het openen van de laag mos zorg je ook nog eens voor voldoende licht. Dit stelt de wortels van het gras in staat om weer voldoende voedingsstoffen en water op te nemen, waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast zijn nieuwe graszaden in staat om te ontkiemen, waardoor je grasmat een vollere bedekking zal krijgen.

Misschien vraag je je nu af wat dan precies het verschil is tussen het gazon beluchten en het gazon verticuteren. Dit lijkt immers erg veel op elkaar. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Verticuteren gaat namelijk nog iets verder dan het gazon beluchten. Waar je bij beluchten alleen gaten maakt in de mos laag om voor de toevoer van lucht en licht te zorgen, verwijder je bij het verticuteren van je gazon de gehele moslaag.

Wanneer moet je het gazon beluchten?

Het gazon beluchten doe je het best een aantal keer per jaar. Het is echter afhankelijk van de kwaliteit van je grasmat of je ervoor kiest om het hele gazon in één keer te beluchten of dat je ervoor kiest om alleen de zorgwekkende plekken te beluchten. Daarnaast speelt ook de eerder genoemde grassoort een rol. We nemen de verschillende periodes met je door.

Beluchten in het voorjaar of de zomer

Gazon-in-voorjaar

In het voorjaar en de zomer zijn de grassoorten die van warmte houden volop aan het groeien. Dit is dus de beste periode om de dichte stukken van het gazon te beluchten. Je hoeft in deze periode niet de hele grasmat te beluchten, tenzij dit nodig is natuurlijk.

Als je begint met het gazon beluchten is het belangrijk om dit om de vier à vijf weken te herhalen, zodat de wortels van het gras ruim voldoende licht en lucht op kunnen nemen. Na het beluchten kun je de grasmat licht besproeien, zodat de wortels meteen nieuw water op kunnen nemen. Ook kun je ervoor kiezen om het gazon te bemesten en nieuwe graszaden toe te voegen. Hierdoor wordt de grasmat op de beluchtte plekken compacter en sluit hij beter aan bij de rest van het gazon.

Beluchten in het najaar

In het najaar, en dan met name in september, heeft het beluchten van het gazon wat meer voeten in de aarde. Je kunt nu namelijk het best het hele gazon beluchten met een beluchter met holle tanden. Er is naar alle waarschijnlijkheid immers veel buiten gespeeld of geleefd, waardoor de grasmat ongetwijfeld het een en ander te verduren heeft gehad. Door het gazon in september te beluchten ben je ook nog eens perfect op tijd voor de grassoorten die juist bij de koude temperaturen gaan groeien!

Hoe het beluchten met een beluchter met holle tanden in zijn werk gaat, vertellen we je onder het kopje ‘Met welke materialen kun je het gazon beluchten?'
Merk je dat er na het beluchten van het hele gazon toch nog water op blijft liggen?

Je kunt er dan, ook al is het winter, voor kiezen om plaatselijk je gazon nog eens extra te beluchten. Dit doe je op dezelfde manier als in de zomer.

Let op! Zorg er wel voor dat de vorst niet te diep de grond in kan trekken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je uiterlijk 4 weken voordat de vorst zijn intrede doet, stopt met het beluchten van het gazon.

Het beluchten van een net aangelegd gazon

Gazon-aanleggen
Als je net een nieuw gazon hebt aangelegd is het nog niet direct noodzakelijk om het gazon te beluchten. Beter van niet zelfs. De wortels hebben immers nog tijd nodig om te groeien en zich zo goed mogelijk in de aarde onder de grasmat te nestelen. Geef de wortels hier minimaal één jaar de tijd voor.

Na het eerste jaar kun je de grasmat zonder problemen beluchten. Dit versterkt de wortelgroei en zorgt er daarnaast voor dat de structuur van de grond ook beter wordt. En dit heeft dan weer tot gevolg dat je grasmat een compacte structuur krijgt.

Wat zijn de ideale omstandigheden om het gazon te beluchten?

Vochtig-gazon
Het beluchten van het gazon doe je, zoals gezegd, niet als het vriest. Maar wanneer doe je dit dan wel? Wat zijn de perfecte omstandigheden om het gazon te gaan beluchten?

De weersomstandigheden

Voor de perfecte omstandigheden voor het beluchten van het gazon ben je deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kun je het gazon beter niet bij aanhoudende droogte of bij extreme hitte beluchten. Deze omstandigheden zorgen er namelijk voor dat je gazon uit kan drogen, waardoor je uiteindelijk nog verder van huis bent.

Heeft het gisteren geregend en is je gazon nog niet helemaal opgedroogd? Dan heb je de perfecte weersomstandigheden te pakken. Vocht zorgt er namelijk voor dat je diepere gaten kunt maken, waardoor de lucht en het licht beter de grond in kunnen.

Je kunt deze omstandigheden natuurlijk ook zelf creëren door het gazon ruim voordat je gaat beluchten te besproeien. Zorg er echter wel weer voor dat het gazon niet té vochtig is. Dit brengt je gazon, net als droogte, ook alleen maar schade toe.

Je eigen voorbereidingen

Blad-op-gazon

Naast de weersomstandigheden zijn er ook nog twee factoren waar je zelf invloed op kunt hebben. Dit zijn namelijk bladeren en onkruid.

Om je gazon goed te kunnen beluchten is het belangrijk om alle gevallen bladeren van de grasmat te verwijderen. Dit doe je eenvoudig door ze bij elkaar te harken en op te ruimen. Je kunt ze bijvoorbeeld op de composthoop gooien.

Daarnaast is het ook verstandig om het onkruid uit je gazon te verwijderen. De gaten die je in het gazon maakt geven namelijk niet alleen ruimte voor licht en lucht, maar ook voor zaden. Door het beluchten van het gazon is de kans dat onkruid zich razendsnel over heel je gazon kan verspreiden groot. Tenzij je het onkruid eerst verwijdert en de zaden op deze manier geen kans geeft. Hoe je je onkruid op een natuurvriendelijke manier kunt verwijderen, lees je in dit artikel.

Met welke materialen kun je het gazon beluchten?

Het gazon beluchten kan met verschillende materialen. Sommige materialen zijn vooral geschikt voor kleine oppervlakten, terwijl andere materialen weer beter gebruikt kunnen worden bij grote oppervlakten. Daarnaast kan ook prijs meespelen bij het kiezen van het juiste materiaal. Om je te helpen bij deze keuze, zetten we verschillende materialen voor je op een rijtje.
Let op! Hou er bij alle materialen rekening mee dat ze gaten van ongeveer 10 tot 15 centimeter moeten kunnen maken, wil je het gazon optimaal beluchten.

1. Bliklopen 2.0

Gazon-handmatig-beluchten

We beginnen met een huis-, tuin- en keukenoplossing voor het beluchten van het gazon. Je kent die oude blikken vast nog wel die je vroeger gebruikte bij het bliklopen. Het idee hierachter kun je ook gebruiken bij het beluchten van het gazon. In plaats van blikken gebruik je houten planken waar je een aantal lange spijkers doorheen hebt geslagen. Door touwen aan de planken te bevestigen kun je deze tijdens het lopen gemakkelijk vasthouden.

Tip: Heb je twee linkerhanden of koop je liever materiaal dan dat je het zelf maakt? Er zijn ook schoenzolen met grote spikes te koop. Deze bevestig je met riempjes aan je schoenen. Het gazon beluchten doe je nu simpelweg door er overheen te lopen.

2. De riek

De-riek

Naast het zelf maken van materialen kun je ook eens in de schuur kijken naar het tuingereedschap dat je in de schuur hebt staan. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld wel een riek in huis. Ook deze kun je gebruiken om de gaten te prikken. Steek de riek dan zo recht mogelijk in de grond en wiebel hem vervolgens licht heen en weer. Dit zorgt ervoor dat de gaten groter worden en je de riek eenvoudig kunt verwijderen.

3. De beluchter met holle tanden

Beluchter-met-holle-tanden

De beluchter met holle tanden zullen de meeste mensen waarschijnlijk niet standaard in huis hebben. Tenzij je het gazon al regelmatig belucht natuurlijk.

De beluchter met holle tanden is vergelijkbaar met een riek. Het enige verschil is dat deze beluchter holle tanden heeft en een riek niet. Steek je de beluchter in de grond, dan verwijder je dus een strookje aarde waar het water, de lucht en het licht door naar binnen kunnen. Na verloop van tijd zullen de gaten weer dichtslibben door de groei van nieuwe wortels.

De aarde die je uit de grond haalt, kun je weggooien. De gaten kun je eventueel licht opvullen met zand. Dit verbetert de grond, waardoor je grasmat nog mooier zal worden.

4. De grasmaaier van het beluchten

Machinaal-beluchten

Tot slot heb je ook zogenaamde prikrollen die je kunt gebruiken om het gazon te beluchten. Het idee achter deze prikrollen is eenvoudig. Er zitten meerdere scherpe pinnen aan een rol. Door deze over het gazon te bewegen, duwen ze zichzelf de aarde in. Net als bij een grasmaaier zijn deze prikrollen in verschillende varianten te verkrijgen. Zo kun je kiezen voor een handmatige prikrol, maar ook voor een machinale variant. Deze laatste is wat prijzig en is dan ook vooral rendabel als je een groot oppervlak moet beluchten.

Je weet nu alles wat er te weten valt over het beluchten van het gazon. Wat het is, wanneer je het moet doen en hoe je dit dan het beste kunt doen. Je kunt nu dus aan de slag om van je gazon te maken wat je altijd al in gedachte had: een helder groen veld. Een plek waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, de zon en van je familie.

Wat zijn jouw ervaringen met het beluchten van het gazon?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!