De ‘R' zit weer in de maand en dat betekent dat  je wat meer last kunt krijgen van kwaaltjes zoals verkoudheid, een loopneus of een droge huid. Het is kortom tijd om je eigen lichaam eens extra te verzorgen. Veel mensen doen dat met behulp van geneeskrachtige planten en kruiden. Deze verwerken ze bijvoorbeeld in thee, ze kauwen er een tijdje op of ze wrijven ze over bepaalde plekken op hun lichaam.

Maar van welke kruiden en planten wordt allemaal gezegd dat ze een geneeskrachtige werking hebben en voor welke kwaaltjes zijn ze dan een goede remedie? In onderstaand artikel behandelen we verschillende geneeskrachtige planten en kruiden. Veel van de medicijnen van vandaag zijn gebaseerd op werkzame stoffen uit planten, zo vind je in wilgenbast bijvoorbeeld salicine, aspirine is weer gebaseerd op aspirine.

Geneeskrachtige kruiden en planten

Geneeskrachtige-planten

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen geneeskrachtige kruiden en geneeskrachtige planten. Hoe zit dat precies? Zijn kruiden niet altijd planten? Waarom dat onderscheid? In principe is het verschil tussen kruiden en planten heel genuanceerd. Of iets een plant of een kruid is, hangt af van het doel waarvoor je het gebruikt. Een voorbeeld: thee met kamille erin wordt gezien als kruidenthee, maar kamille die je in je tuin laat groeien is gewoon een plant.

Om deze reden en om verwarring te voorkomen zullen we het in dit artikel daarom alleen hebben over geneeskrachtige planten. We zullen informatie geven over de planten en je vervolgens vertellen voor welke kwaaltjes deze medicinale planten onder andere als remedie worden gebruikt.

11x geneeskrachtige planten

Er zijn behoorlijk wat planten waarvan men claimt dat ze een geneeskrachtige werking hebben. Wij hebben 11 geneeskrachtige planten en kruiden voor je op een rijtje gezet.

Geneeskrachtige planten: 1. Longkruid

Longkruid

Longkruid (Pulmonaria): volgens aanhangers van de signatuurleer is dit kruid goed bij het behandelen van verschillende kwaaltjes die betrekking hebben op je longen. De bladeren lijken namelijk op menselijke longen en de witte vlekjes op deze bladeren lijken op longblaasjes zoals ze bij mensen ook aanwezig zijn. Het is dan ook niet gek om je voor te stellen dat longkruid door veel mensen gebruikt wordt bij een longontsteking, om herhaaldelijk hoesten tegen te aan of om keelpijn te verlichten. Daarnaast wordt longkruid bijvoorbeeld ook gebruikt om zweet tegen te gaan bij een griepje. Wil jij deze geneeskrachtige plant in je tuin hebben? (hier v.a. €27 per 3 te koop)

Naast het opvallende blad heeft longkruid paarsblauwe of roze bloemen die vroeg in het voorjaar voor prachtige kleuren in je tuin zullen zorgen. Naast geneeskrachtig gebruik kunnen de bloemen van longkruid ook gebruikt worden als garnering bij gerechten of als extra toevoeging aan een salade.

2. Sint-janskruid

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) is een vaste plant die zijn oorsprong vindt in Europa. Inmiddels heeft deze plant zich echter over de rest van de wereld verspreid.

Wat betreft de geneeskrachtige waarden van deze plant doen er nogal wat verhalen de ronde. Zo werd het in de Oudheid, ten tijden van Hippocrates, gebruikt om brandwonden te verzachten en geloofde men dat Sint-Janskruid magische krachten had. Bij een sterke kinderwens zou het namelijk helpen als de vrouw dit kruid op midzomernacht naakt ging plukken. Je moet er maar zin in hebben.

Tegenwoordig wordt het kruid gebruikt als plantaardig antidepressivum, omdat het de stemming zou verbeteren en is bijvoorbeeld ook beschikbaar als voedingssupplement.

Geneeskrachtige planten: 3. Aloë vera

Aloë-vera

Wie kent deze plant niet? Aloë Vera. Dit is waarschijnlijk de meest beroemde geneeskrachtige plant. Daarbij is het niet alleen een geneeskrachtige plant, het is ook een onderhoudsvriendelijke plant, maar ook een erg mooie plant. Naast de esthetische functie van deze plant zijn er ook tal van gezondheidsvoordelen verbonden aan Aloë Vera. Aloë Vera lijkt nu dus ook echt aan opmars bezig te zijn, aangezien steeds meer mensen superfoods en een gezonde levensstijl interessant en belangrijk vinden. Je ziet het steeds vaker terug in drankjes, maar bijvoorbeeld ook in huidproducten of Aloe Vera gel. Een nieuwe ontdekking is dit echter niet, want in 2200 voor Christus was men al tot de conclusie gekomen dat aloë vera een van de geneeskrachtige planten is.

Aloë Vera wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt. Uitwendig wordt het dus onder andere gebruikt voor een droge of jeukende huid. Inwendig wordt het onder andere gebruikt om de eetlust op te wekken of voor het verhelpen van maagproblemen.

4. Engelwortel

Engelwortel

Engelwortel (Angelica) is waarschijnlijk niet de bekendste geneeskrachtige plant die in deze lijst is opgenomen. Toch mag hij niet ontbreken. De plant komt voornamelijk voor op het noordelijk halfrond en kan tot wel 2 meter hoog worden. In de 16e eeuw werd gedacht dat deze plant je zou beschermen tegen vervloekingen van kwade geesten. Het was dus raadzaam om te allen tijde wat engelwortel op zak te hebben.

Tegenwoordig gaat het bij het gebruik van dit kruid natuurlijk niet meer om het tegengaan van vloeken van kwade geesten. Waar het dan wel voor gebruikt wordt? Je kunt de plant laten drogen, om vervolgens thee van de wortels en bladeren te trekken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om menstruatiepijn, stijve spieren en vermoeidheid tegen te gaan. Ook om de symptomen van een verkoudheid te bestrijden wordt engelwortel gebruikt.

5. Koriander

Koriander

Wist jij dat koriander (Coriandrum sativum) niet alleen als kruid gebruikt kan worden in de keuken maar dat dit ook een van de geneeskrachtige planten is? In Nederland wordt deze plant vaak gebruikt om gerechten uit de buitenlandse keuken net de finishing touch te geven. Dat vindt echter lang niet iedereen lekker. Voor sommige mensen heeft koriander namelijk zo'n uitgesproken smaak dat ze deze plant het liefst zouden verbannen uit de keuken.

Misschien dat koriander bij hen beter scoort als geneeskrachtige plant. Het wordt namelijk gebruikt bij gewrichtspijn en tegen maag- en darmklachten. Daarnaast is het misschien wel leuk om te weten dat de zaden van koriander gebruikt worden om een stinkende adem tegen te gaan.

Heb je binnenkort dus een feestje en bedenk je je te laat dat je een gerecht met knoflook hebt gegeten? Probeer dan eens om op korianderzaden te kauwen. Niemand die nog last heeft van jouw adem.

6. Munt

Munt

Nog zo'n plant die vaak gebruikt wordt om een niet zo frisse adem tegen te gaan is munt (Mentha). Dit komt door de menthol die in de plant zit. Deze stof ruikt fris en wordt daarom gebruikt in bijvoorbeeld pepermunt en tandpasta. Daarnaast kun je van deze plant ook nog eens heerlijke verse muntthee maken en komt deze plant in verschillende gerechten goed tot zijn recht. Muntplantjes kun je online bestellen (€12 per 3 stuks) en gebruiken in onder meer je thee en blijkbaar ook tegen jeuk:

Munt wordt door veel mensen gebruikt om hoofdpijn of misselijkheid tegen te gaan en ook kan het jeuk verlichten. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij muggenbulten. Door de munt zachtjes over de geïrriteerde plek te wrijven neemt de jeuk af door de medicinale werking, aldus de gebruikers.

Geneeskrachtige planten: 7. Duizendblad

Duizendblad

De naam duizendblad (Achillea millefolium) doet vermoeden dat deze plant ontelbaar veel bladeren heeft. Het uiterlijk van de plant draagt hier wel een beetje aan bij, maar in feite zijn het natuurlijk geen duizend bladeren. De bladeren van het duizendblad zijn allemaal dusdanig ver ingesneden dat het lijkt alsof het allemaal afzonderlijke bladeren zijn. In werkelijkheid zijn veel van deze ‘bladeren' onderdeel van één en hetzelfde blad.

Wist je trouwens dat duizendblad is verheven tot één van de geneeskrachtige planten uit de Griekse mythologie. Volgens deze verhalen droeg duizendblad namelijk bij aan het genezen van wonden. Om die reden had Achilles altijd wat duizendblad achter de hand als hij weer ten strijde trok. Tegenwoordig wordt duizendblad vooral ontstekingsremmend gebruikt. Daarnaast gebruiken mensen het ook om de stoelgang te bevorderen en om verkoudheid tegen te gaan.

8. Paardenbloem

Paardenbloem

Voor veel mensen is het onkruid: de paardenbloem (Taraxacum officinale). Misschien heb jij net als wij de neiging om deze plant zo snel mogelijk uit de grond te trekken. We begrijpen het best, maar misschien moet je er de volgende keer als je weer een paardenbloem ziet staan toch iets langer over nadenken.

De paardenbloem heeft namelijk verschillende geneeskrachten. Zo wordt er gezegd dat het sap van de bloem helpt als je wratten hebt en wordt het blad van de paardenbloem gebruikt om de eetlust op te wekken, Als je de wortels dan ook nog eens laat drogen, kun je die gebruiken tegen nierproblemen. Best functioneel dus die paardenbloem, en misschien is het helemaal niet verkeerd om deze plant in de tuin te hebben staan. Er zijn ook allerhande homeopathische middelen op basis van de paardenbloem.

9. Kamille

Kamille

We hebben kamille (Matricaria) al even kort besproken in dit artikel om het verschil tussen geneeskrachtige kruiden en geneeskrachtige planten duidelijk te maken. Maar heeft deze plant zelf eigenlijk wel geneeskrachtige werkingen? In de middeleeuwen ging men daar wel van uit. Tenminste, als de plant voor Sint Jan (24 juni) geplukt werd. Daarna hadden heksen de kans gehad om de plant te besprenkelen en zou hij schadelijk zijn.

Tegenwoordig ken je kamille waarschijnlijk niet meer van de heksen of van Sint Jan, maar van kruidenthee. Hiermee kun je je mond spoelen om bijvoorbeeld kiespijn te verlichten. Daarnaast wordt kamille onder andere ook in zalfjes verwerkt, omdat men gelooft dat het ontstekingsremmend werkt.

Ben je net als de mensen in de middeleeuwen bang voor heksen? Hang dan wat kamille boven de deur. Geen denken aan dat die heksen jouw huis nu zullen betreden. Die gaan wel spoken bij de buren. Kamille heeft onder meer toepassingen in thee, etherische oliën, maar je kan het ook bestellen als zaden of als plant.

10. Brandnetel als geneeskrachtige plant

Brandnetel

Brandnetels (Urtica) zijn waarschijnlijk niet je meest favoriete planten. Bij de kleinste aanraking zit je onder de rode, jeukende bultjes. Nu zijn er verschillende planten die gebruikt worden om deze bultjes te genezen, maar de brandnetel zelf is ook een geneeskrachtige plant.

Zo kan er bijvoorbeeld soep of thee van getrokken worden, maar kun je brandnetels ook koken. Op deze manier trachten mensen kwaaltjes als jeuk, verstoppingen, verkoudheid en hooikoorts te verhelpen.

Let je wel goed op dat je de brandharen van de brandnetel niet aanraakt? Anders blijf je tenslotte aan het plukken.

11. Wijnruit

Wijnruit

Ruta graveolens, beter bekend als wijnruit, wordt tegenwoordig gebruikt als geneeskrachtig kruid, maar komt ook voor in de Griekse mythologie en zelfs in de Bijbel. Hier wordt het ‘het bittere kruid' genoemd en wordt de plant vooral gebruikt vanwege zijn bittere smaak.

Vandaag de dag wordt wijnruit bijvoorbeeld gebruikt om verkoudheid tegen te gaan. Misschien is het dus wel een kruid dat de aankomende maanden goed van pas kan komen. Dan zul je wel even door de bittere smaak heen moeten, want je zult de kruiden moeten laten trekken in water of een andere drank om het vervolgens op te kunnen drinken. Let wel op! Als je deze geneeskrachtige plant wilt gebruiken, doe dat dan met mate. Men zegt dat een klein beetje vaak al genoeg is om de klachten te verhelpen. Daarnaast ga je bij het nemen van een te grote hoeveelheid wijnruit hallucineren.

Het gebruik van geneeskrachtige planten

Gedroogde-planten

Je weet nu van 11 geneeskrachtige planten welke geneeskrachtige werking ze hebben. De vraag is nu natuurlijk nog hoe je deze planten dan precies moet gebruiken. Moet je de bladeren opeten, moet je er thee van trekken of moet je de plant over bepaalde delen van je lichaam wrijven?

In principe is deze vraag niet zo één, twee, drie te beantwoorden. De manier waarop de geneeskrachtige planten gebruikt worden, is namelijk sterk afhankelijk van de kwaal die je ermee probeert te behandelen. Daarom is het altijd raadzaam om de boeken even te bestuderen als je geneeskrachtige planten wilt gebruiken. Zo weet je in ieder geval zeker dat je niet voor niets liters thee op loopt te slurpen.

Naast deze geneeskrachtige planten en kruiden zijn er nog veel meer planten met medicinale werking; alleen al hier vind je 115 planten die een geneeskrachtige werking zouden hebben.

Geneeskrachtige planten zijn er dus in overvloed. De ene plant wordt gebruikt om pijntjes tegen te gaan terwijl een andere plant juist weer wordt gebruikt tegen jeuk. Mocht je binnenkort weer eens door een weiland of over een bosweg te lopen, kijk dan eens om je heen naar alle planten die je ziet. Wie weet kom je wel een aantal geneeskrachtige planten tegen die je kunt drogen. Ze kunnen altijd van pas komen, dus het is nooit verkeerd om ze in huis te hebben!

Welke planten gebruik jij om hun geneeskrachtige werking?
Laat het weten in een reactie!