Je eigen groenten kweken in de moestuin is misschien wel het mooiste wat er is. Het is dan ook begrijpelijk dat je hiermee wilt beginnen zodra de kou de grond uit is. Het vroege voorjaar lijkt dus de perfecte tijd. De temperaturen stijgen en de natuur maakt zich op voor een nieuw bloeiseizoen. Groenten kweken in het vroege voorjaar kent echter wel wat uitdagingen.
Wij gaan je er in dit artikel alles over vertellen. Daarnaast vertellen we je ook welke tien groenten geschikt zijn om te zaaien in het vroege voorjaar. Beter voorbereid kun je bijna niet zijn!
 

De uitdagingen van groenten kweken in het vroege voorjaar

Te-natte-grond
Groenten kweken op zich is al een uitdaging. Je moet de groenten gedurende de hele groeiperiode voldoende aandacht geven en op het juiste moment van nieuwe voedingsstoffen voorzien. In het vroege voorjaar komen er nog een paar extra uitdagingen bij. De kans bestaat namelijk dat de grond van je moestuin nog niet in optimale staat van paraatheid is. De grond kan bijvoorbeeld nog te vochtig of te koud zijn.

Omgaan met de uitdagingen van het vroege voorjaar

Als dat het geval is, is het niet het allerbeste idee om de grond te bewerken. Dit is in de eerste plaats gewoon een stuk moeilijker, maar het kan daarnaast ook de plantengroei hinderen. En dat zou zonde zijn, aangezien je dan niet kunt genieten van de oogst van je moestuin.
Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je toe kunt passen bij een koude en natte grond. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Vochtgraad bepalen

Bepalen of de grond te vochtig is, kan lastig zijn. De ene grondsoort laat water makkelijker door dan de andere grondsoort, waardoor hier grote verschillen in kunnen zitten. Om nu te testen hoe het met de grond van je moestuin gesteld is, kun je een handje aarde pakken en hier goed in knijpen. Wanneer er nog water uitlekt is de grond te vochtig.

2. Drogen

Gelukkig kun je de natuur een handje helpen om de grond te drogen. Dit doe je door met behulp van bijvoorbeeld een spade de grond om te spitten. De grond komt zo los te liggen en zal sneller drogen. Natuurlijk is hier wel een beetje hulp van de zon voor nodig, maar dat moge duidelijk zijn.

3. Opwarmen

De grond is droog, maar nog niet warm genoeg. De zon kan hier uitkomst bieden, maar wat doe je als de zon zich even niet laat zien?
Je kunt de grond ook zelf helpen bij het opwarmen. Dit doe je door een zwart zeil op de grond van je moestuin te leggen. Doordat de warmte nu minder goed weg kan, zal de grond iets sneller opwarmen.
Extra handig is dat de grond zo ook droog blijft als het gaat regenen!
 

Groenten kweken in het vroege voorjaar: deze 10 groenten mogen meteen de grond in

Je weet nu hoe je de grond voor moet bereiden. Super handig, maar je hebt er natuurlijk niet zoveel aan als je niet weet welke groenten je vervolgens in de grond kunt zetten. Groenten kweken in het vroege voorjaar kan al met de tien groenten die we hieronder benoemen.
Let op! De tijden waarin de verschillende groenten gezaaid kunnen worden, zijn een richtlijn. Het weer en de temperatuur spelen hier een grote rol in. Als het nog te koud is kun je beter even wachten met het zaaien van de groenten.

1. Erwten

Erwten
Erwten zijn misschien niet de eerste groenten waar je aan denkt bij groenten kweken in het vroege voorjaar. Toch is dit de perfecte periode om erwten te zaaien. Helemaal wanneer de zon al begint te schijnen en het warmer wordt. Hoewel erwten niet heel veel aandacht vragen, kan het verstandig zijn om ze hier en daar te ondersteunen. Lange ranken kun je bijvoorbeeld langs gaas of gespannen draden omhoog laten klimmen. Zo is er genoeg ruimte voor de erwten.
Of eigenlijk zouden we peulen moeten zeggen. Erwten groeien namelijk niet allemaal los aan een plant, maar zitten verstopt in peulen. In elke peul zitten een aantal erwten. Na de oogst in juni of juli zul je dus nog even aan de slag moeten om de erwten uit hun cocon te halen.
Zaaien: van begin februari t/m eind maart
Oogsten: van begin juni t/m eind juli

2. Wortels

Wortels
Ying en Yang, dag en nacht, erwten en wortels. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook deze groenten kunnen in het vroege voorjaar gekweekt worden. Wortels kunnen vanaf maart gezaaid worden. Dit doe je door de zaadjes in een gleuf te leggen en deze vervolgens weer te bedekken met aarde.
Na drie maanden kun je de wortels oogsten. Precies tegelijk met de erwten dus! het zijn echte soulmates. Oogsten doe je eenvoudig door de wortels uit de grond te trekken. Voordat je de wortels opeet is het wel even verstandig om het overtollige zand los te schudden en ze goed schoon te maken.
Zaaien: van begin maart t/m eind april
Oogsten: van begin juni t/m eind september

3. Aardappels

Aardappels
Aardappels zijn misschien toch wel de bekendste groente van Nederland. Ze zijn bijna niet aan te slepen, zo vaak eten we ze. Om nog sneller van de aardappel te kunnen genieten kun je het groeiproces versnellen. Dit doe je door de aardappel te laten kiemen voordat je ze in de grond stopt. Leg de aardappel hiervoor op een lichte plek bij een temperatuur van ongeveer tien graden.
Als je de aardappels vervolgens in de grond stopt zullen ze al snel verder ontkiemen en uit de grond schieten. Om de plant nu extra te helpen en meer ruimte te geven is het verstandig om het zand tussen de aardappels beetje bij beetje weg te scheppen en rondom de aardappelplant terug te leggen. Zo krijgt de aardappel niet alleen extra ruimte, maar is hij ook beschermt tegen onverwachte vorst.
Zaaien: van begin maart t/m eind april
Oogsten: van begin juli t/m eind september

4. Broccoli

Broccoli
Wist je dat je broccoli ook zelf kunt kweken? Je hebt hier wel wat geduld voor nodig, want het duurt minimaal twee tot drie maanden voordat je broccoli volgroeid is en geoogst kan worden.
Wanneer je broccoli gaat zaaien, wat al kan vanaf maart, is het belangrijk om rekening te houden met de uiteindelijke grootte van de plant. Zaai de broccoli planten dan ook niet te dicht op elkaar en zorg voor voldoende tussenruimte. Let er vervolgens bij het oogsten op dat je de broccoli niet te laag afsnijdt. Er kunnen namelijk weer nieuwe knoppen groeien aan de steel.
Zaaien: van begin maart t/m eind juni
Oogsten: van begin juni t/m begin november

5. Rode bieten

Rode-biet
Rode bieten hebben over het algemeen geen positieve reputatie, omdat ze zo'n vervelende vlekken geven wanneer je ermee knoeit. Ondanks dat zijn het heerlijke groente die absoluut niet in je tuin mogen ontbreken. Deze groenten kweken in het vroege voorjaar kan uitstekend. Let er wel op dat je voldoende ruimte vrijhoudt tussen de zaadjes. Er groeien namelijk meerdere strengen uit een zaadje. Als later blijkt dat het toch wat te druk wordt, kun je de rode bieten uitdunnen door strengen los te snijden en te verwijderen.
Zaaien: van begin februari t/m eind juni
Oogsten: van begin april t/m eind november

6. IJsbergsla

IJsbergsla
IJsbergsla is voor veel mensen de basis van een lekkere salade. Het lijkt ons daarom verstandig om altijd een voorraad van deze groente in de tuin te hebben. IJsbergsla kan het beste gezaaid worden op een natte grond. In principe kan dit vanaf maart, maar als de temperatuur dan nog wat aan de lage kant is, kun je beter wachten tot april.
Als de ijsbergsla eenmaal in de grond staat, is het zaak om de bladeren zo droog mogelijk te houden. Water kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren gaan rotten. Goed opletten dus, als je ze water geeft!
Zaaien: van begin maart t/m eind juli
Oogsten: van begin juni t/m eind oktober

7. Radijs

Radijsjes
Heeft jouw moestuin niet de beste grond die er is? Geen nood, radijsjes zullen het ondanks dat toch goed doen. Deze groente overleeft praktisch overal. Als de radijsjes eenmaal in de grond zitten duurt het nog een week of zes voordat je ze kunt oogsten. Daarna kun je ze in de keuken gebruiken om een salade (uiteraard met ijsbergsla uit eigen tuin) of rijkelijk belegd broodje helemaal af te maken. Heerlijk, die radijsjes uit eigen tuin!
Tip! Radijs is ook een ideale groente als je samen met je kinderen een moestuin bij wilt houden.
Zaaien: van begin april t/m begin augustus
Oogsten: van eind mei t/m eind september

8. Andijvie

Andijvie
Ben je helemaal verzot op andijvie? Dan moet je deze groente zeker in je moestuin zetten. Als je al in het vroege voorjaar begint met het zaaien van andijvie kun je zelfs meerdere keren oogsten in één jaar. Daarnaast is andijvie ook nog eens erg eenvoudig en lijkt het dus een van de meest ideale groenten om te kweken in het vroege voorjaar.
Als je andijvie wilt oogsten, is het belangrijk om hem met wortel en al uit de grond te trekken. De wortel verwijder je pas wanneer je de andijvie wilt gebruiken. Zo blijft hij langer goed en kun je hem langer bewaren.
Tip! Ben je toch niet zo dol op andijvie als je dacht? Dan is het altijd nog een prima maaltijd voor het konijn of de cavia.
Zaaien: van begin maart t/m eind juli
Oogsten: van begin juli t/m eind november

9. Bloemkool

Bloemkool
Bloemkool is ook een groente die regelmatig een plekje heeft bij een AVG'tje. Geen gek idee dus om deze groente in je eigen moestuin te gaan kweken.
Dit doe je door de bloemkool diep in de grond in te zaaien. Vervolgens is het belangrijk om hem regelmatig water te geven en verder vooral met rust te laten. Na ongeveer vier maanden is de bloemkool uitgegroeid en kan hij geoogst worden.
Tip! Hoewel je al in januari kunt beginnen met het kweken van bloemkool is de grond dan vaak nog te koud. Begin daarom in een kas en verpot de bloemkool zodra het warmer wordt.
Zaaien: van eind januari t/m eind juni
Oogsten: van eind maart t/m eind november

10. Tuinbonen

Tuinbonen
Groenten kweken in het vroege voorjaar kan ook door tuinbonen in je moestuin te zetten. Dit is weer eens wat anders dan de standaard sperzieboon.
Tuinbonen kun je het beste in rijen zaaien waarbij je voldoende ruimte vrijhoudt tussen de individuele planten. Op deze manier hebben ze allemaal voldoende ruimte om te groeien. En groeien is iets dat ze zeker zullen doen. Ze schieten de lucht in en kunnen daarom wel wat ondersteuning gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld door een houten stok in de grond te steken en de plant hieraan te bevestigen. Vanaf juni kunnen de tuinbonen geoogst worden.
Zaaien: van eind januari t/m begin mei
Oogsten: van begin juni t/m eind augustus
 
Groenten kweken in het vroege voorjaar is dus best een heel goed idee. Er zijn veel groenten die je al in je moestuin kunt zetten voordat de lente écht begint. Daarnaast kun je door vroeg te beginnen met kweken meerdere oogsten in het jaar plannen. Extra veel groenten het hele jaar door, wie wil dat nou niet?
Wist je trouwens dat er ook nog voldoende groenten zijn die je in het najaar kunt kweken? In dit artikel lees je precies welke dat zijn.
Wat heeft voor jou de voorkeur: groenten kweken in het vroege voorjaar of wacht je toch liever tot het iets warmer is?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!