Als je denkt dat je in de winter niets in de tuin hoeft te doen heb je het mis. Hoewel planten, bloemen en bomen in deze periode in diepe rust zijn en veel dieren zich ook niet laten zien, kun je wel degelijk klussen in je tuin. Wat je onder andere allemaal kunt doen lees je in dit artikel. We hebben namelijk 12 tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen bij het tuinonderhoud in de winter.

12 tips voor het tuinonderhoud in de winter

Dat je minder tuinonderhoud in de winter hebt in vergelijking met de lente is nou eenmaal een feit. Het idee dat je helemaal niets hoeft te doen is echter weer het andere uiterste. Onderstaande punten kunnen namelijk allemaal gezien worden als tuinonderhoud in de winter.

1. Niet winterharde planten naar binnen halen

Winterharde-planten

Het eerste tuinonderhoud in de winter dat je zult moeten plegen is het beschermen van planten en bloemen die niet tegen de vorst kunnen. Potplanten zul je naar binnen moeten halen, op een beter beschutte plek in de tuin moeten zetten of van de pot moeten verhuizen naar de vaste grond.

Bloemen die niet tegen de vorst kunnen en in de vaste grond staan zul je in moeten pakken. Materialen die je hiervoor kunt gebruiken zijn stro en vliesdoek. Je kunt echter ook een soort tent om de plant bouwen en deze op die manier beschermen tegen de koude wind tijdens een vorstperiode van een aantal dagen.

2. Onkruid weghalen

Onkruid-verwijderen

We hebben lang niet altijd een hele koude winter in ons land en voor planten kan dat nog wel eens verwarrend zijn. Ze trekken zich in zo'n geval namelijk niets aan van het seizoen en groeien gewoon door. Niet alleen bij planten en bloemen is dat het geval, maar ook bij onkruid.

Als je het onkruid dus tevoorschijn ziet komen ondanks het feit dat het winter is, is het slim om dit meteen weer te verwijderen. Bij het bestrijden van onkruid is het belangrijk dat je niet alleen het zichtbare gedeelte verwijdert, maar ook de wortels die onder de grond verstopt zitten. Op deze manier voorkom je dat het in het voorjaar uitschiet en binnen een mum van tijd je hele tuin heeft overwoekerd.

3. De bestrating in de tuin sneeuwvrij houden

Bestrating-met-sneeuw

In de winter valt er nog wel eens een dikke pak sneeuw. Zo'n onaangetaste sneeuwdeken geeft een prachtig beeld, maar kan helaas ook erg gevaarlijk zijn. Je weet namelijk niet precies wat zich onder de sneeuw bevindt. De kans bestaat dat dit een glad pak ijs is, waar je lelijk over uit kunt glijden.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de bestrating in je tuin sneeuwvrij te maken. Dit is een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud in de winter en doe je bijvoorbeeld door een pad sneeuwvrij te maken of door de hele oprit schoon te maken. Manieren waarop je dit kunt doen zijn onder andere met behulp van een sneeuwschep of met een bezem, maar ook met zand, strooizout en dooikorrels kom je een heel eind!

4. Tijd voor de wintersnoei

Bomen-snoeien

De winter is ook een goede periode om bijvoorbeeld de bomen die je in de tuin hebt staan te snoeien. Bomen zijn in deze periode namelijk in een soort winterslaap, waardoor de sapstroom sterk afneemt en je de boom gewoon kunt snoeien zonder dat deze gaat bloeden.

Hoewel het sap dus niet uit de snoeiwonden zal stromen nadat je de boom gesnoeid hebt, is de boom wel degelijk zwakker op deze plekken en kan eventuele vorst hier ook flink schade aanrichten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de boom voldoende tijd geeft om te herstellen en de wond te laten genezen.

Snoei je bomen daarom nooit als er in de eerste dagen vorst voorspeld wordt. Alleen als het niet gaat vriezen kun je het volgende bloeiseizoen weer optimaal genieten van de schoonheid van je boom en de schaduw die hij biedt.

5. Haardhout verzamelen

Verzameld-brandhout

Toegegeven, het volgende punt valt niet voor iedereen onder tuinonderhoud. Het is echter wel degelijk belangrijk om in de winter te doen als je er warmpjes bij wilt zitten. We hebben het over het verzamelen van haardhout. Je kunt hiervoor natuurlijk het snoeiafval gebruiken, maar je kunt ook ander hout op de kop tikken en dit in handzame stukken hakken en opslaan.

Op deze manier kun je de open haard of kachel het hele jaar warm stoken. Op een zachte winteravond kun je ook de vuurkorf vullen met het brandhout en onder het genot van een glaasje zelfgemaakte glühwein genieten van de mooie sterrenhemel.

6. De vijver klaarmaken voor de vorst

Bevroren-vijver

Als de temperaturen in het najaar beginnen te dalen is het belangrijk om ook de vijver hierop aan te passen. Dit doe je bijvoorbeeld door het afgevallen blad uit de vijver te verwijderen en deze, als dit nog niet gebeurd is, goed schoon te maken.

Tropische vissen overleven de koude buitentemperaturen over het algemeen niet en daarom zul je deze tijdelijk in een aquarium onder moeten brengen. Vissen die wel in het koude water kunnen overleven hoeven niet meer zoveel gevoerd te worden, dus dat kun je langzaam afbouwen.

Tot slot is het belangrijk om de vijverpomp los te koppelen, schoon te maken en naar binnen te halen. Deze bevriest namelijk bij te lage temperaturen en kan daardoor kapot gaan. De luchtpomp kun je wel laten zitten. Deze zorgt ervoor dat de vijver niet dichtvriest en dat de vissen dus voldoende zuurstof krijgen.

7. Plant de voorjaarsbollen

Bloembollen

Bloemen die in het voorjaar bloeien, zoals narcissen en tulpen, moeten op tijd de grond in zodat ze goed kunnen wortelen. Dit moet nog gebeuren voordat de vorst zijn intrede doet en de temperatuur onder het vriespunt zakt.

Als je de bloembollen in de grond hebt gezet zul je er de eerste tijd nog geen plezier aan beleven. Zodra de vogels weer beginnen te fluiten, zullen deze bloemen de grond uit schieten en je tuin weer de frisse kleuren geven die je zo mooi vindt. Let wel op dat je de voorjaarsbollen niet lukraak in de tuin neerzet, maar dat je dit op basis van een goed doordacht beplantingsplan doet. Het is even wat werk, maar het geeft uiteindelijk het mooiste resultaat.

8. Voeding voor de vogels

Vogel-bij-vogelvoer

We hebben je al verteld dat dieren zich in de winter minder laten zien, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Voor dieren is het in deze periode echter wel een stuk zwaarder om te overleven. Er is minder voedsel te vinden en het voedsel dat er is, zit soms verstopt onder een dikke laag sneeuw.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je bijvoorbeeld vogels kunt helpen. Zo kun je zelf of samen met je kinderen vogelvoer maken en aan de takken van bomen hangen, maar je kunt ook vogelhuisjes maken zodat de vogels een warm plekje hebben

9. De buitenkraan afsluiten

Buitenkraan

Tuinonderhoud in de winter dat vaak wordt vergeten is het afsluiten van de buitenkraan. Bij vorst kan het water in de leidingen namelijk bevriezen en doordat het water dan uitzet kan de leiding springen. En geloof ons, dat wil je niet. Je zult namelijk niet alleen het water dat uit de leiding is gelekt op moeten dweilen, maar je zult ook de leiding moeten repareren. Om dan nog maar te zwijgen over de schade die het water eventueel op de vloer heeft achtergelaten.

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt voorkomen. Ten eerste kun je de buitenkraan afsluiten en het water uit de leidingen laten lopen. Een tweede optie is om de buitenkraan te isoleren. Dit doe je bijvoorbeeld met piepschuim of met stro en plastic.

10. Tuingereedschap onderhouden

Tuingereedschap

De kans dat je in de winter je tuingereedschap veel zult gebruiken is klein. Helemaal niet erg, want het biedt je de perfecte kans om het eens goed te onderhouden. Het tuingereedschap heeft namelijk een hoop geleden in de tijd dat je het gebruikt hebt. Om ook het volgende najaar weer veel plezier van je gereedschap te hebben, is het belangrijk dat je het goed verzorgt.

Je kunt het dus eens goed schoonspoelen, de roest die is ontstaan verwijderen en de messen van bijvoorbeeld de snoeischaar slijpen. Vervolgens hang je al het gereedschap netjes op zodat je het in het voorjaar weer voor de dag kunt halen en je tuin weer stevig onder handen kunt nemen.

Vergeet je ook niet om het water uit de tuinslang te halen? Voor de tuinslang geldt namelijk hetzelfde als voor de buitenkraan.

11. Bladruimen

Gevallen-bladeren

In de herfst valt er veel blad van de bomen. Dit is onvermijdelijk en hoort er nu eenmaal bij. Dit hoeft in principe helemaal geen probleem te zijn, mits je het op tijd verwijdert. Natte bladeren kunnen namelijk vervelende en vieze vlekken achterlaten op tegels als ze te lang blijven liggen. En hoe langer je deze laat liggen, hoe groter de kans is dat de tegels niet meer helemaal schoon worden. Zonde, want het maakt je terras minder mooi.

Wist je trouwens dat je de bladeren die van de bomen zijn gevallen heel goed kunt gebruiken als mulch? Dit is een laagje organisch materiaal dat je tussen de planten in de border kunt leggen. Op deze manier bescherm je ze tegen de aankomende vorst.

12. Het gazon onderhouden

Gazon-in-de-winter

Tuinonderhoud in de winter heeft natuurlijk ook betrekking op het gazon. Zo kun je de kale plekken die zijn ontstaan in de zomer opnieuw inzaaien. Op deze manier heb je in de winter weer een mooie grasmat.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het water op het gazon de grond in kan. Dit voorkomt dat de grasmat kapot gaat doordat het water bevriest. Je kunt dit onder andere doen door een drainagesysteem aan te leggen in je tuin.

Tuinonderhoud in de winter is dus, ondanks dat de tuin in rust is, wel degelijk nodig. Er zijn allerlei klusjes die je nog kunt doen om ervoor te zorgen dat je tuin in het voorjaar weer gaat bloeien, dat de vogels en insecten terug keren naar jouw tuin en dat het weer een genot wordt om de tijd buiten door te brengen.

Wat doe jij voor tuinonderhoud in de winter?
Laat het weten in een reactie!