Spring jij ook altijd bovenop de tuintafelĀ bij het zien van een kikker? Of word je hoorndol van al dat gekwaak? Dan staat de kikkers uit de tuin houden waarschijnlijk hoog op je prioriteitenlijstje.
Kikkers kunnen een ware plaag zijn en voor overlast zorgen bij hen die geen fan zijn van deze kleine kwakers. Een nadeel van het willen weren van kikkers is dat we hier te maken hebben met een beschermde diersoort.

Deze kwakers uit de tuin houden gaat dus niet zo een-twee-drie met de hulp van bestrijdingsmiddelen. Hoe je de kikkers toch uit je tuin kunt houden lees je in dit artikel!

De bedreiging van de boerennachtegaal

Ook al ben je van plan de kikker uit je tuin te houden, is het misschien toch interessant om te weten met welk dier je te maken hebt. De kikker kennen we allemaal, maar wat veel van ons niet beseffen is dat deze diersoort steeds meer verdwijnt.

Op dit moment kennen we in Nederland elf verschillende soorten kikkers waarvan er vijf als zeldzaam of vrij zeldzaam staan aangemerkt. Dit is dus bijna de helft van de aanwezige kikkersoorten in Nederland! Om deze reden is de kikker aangemerkt als bedreigde diersoort. We richten ons daarom ook op de diervriendelijke methodes om de kikkers uit de tuin te weren. We willen namelijk niet dat de kikker in zijn geheel verdwijnt.

Kikker of pad?

Kikker-in-het-water

Bijna iedere kikkersoort is sinds zijn ontdekking weleens van naam veranderd. Dit heeft onder andere te maken met de indeling van deze amfibieƫn per soort. Zo werd er vroeger al een onderscheid gemaakt tussen kikkers (Anura) en padden (Bufonidae). Dit gebeurde voornamelijk op basis van bouw en uiterlijk. Zo werd iets een pad genoemd wanneer hij een gebobbelde huid en korte achterpoten had. Kikkers waren de soorten met een gladde huid en grote achterpoten.

Later kwamen wetenschappers er echter achter dat veel padden eigenlijk kikkers blijken te zijn. Er zijn zelfs maar een paar soorten amfibieĆ«n die zich een pad mogen noemen. Dit zijn de dieren met het orgaan van Bidder. Wanneer dit orgaan niet aanwezig is spreken we van een kikker. De verandering van de verdeling heeft tot gevolg dat er vandaag de dag vele kikkersoorten zijn die wel ‘pad' in hun naam hebben.

Zowel kikkers als padden komen in Nederland, en dus ook in de Nederlandse tuinen, voor. Onderstaande tips om kikkers uit de tuin te houden zijn dus ook gericht op padden.

Kikkers uit de tuin houden doe je zo!

Hieronder vind je 5 tips die je laten zien hoe jij kikkers en padden uit de tuin kunt houden. Belangrijk is om er altijd rekening mee te houden dat we met een bedreigde diersoort te maken hebben. Voorzichtigheid is dus geboden. Daar komt bij dat kikkers en padden in de Nederlandse natuur thuis horen en je er om die reden bijna niet omheen kan. Zeker niet wanneer jouw tuin beschikt over een vijver.

Mocht je toch overlast hebben van de kikkers (er kan sprake zijn van een ware kikkerplaag), lees dan onderstaande tips door. Via deze weg hopen we dat je de kikkers op een diervriendelijke manier uit de tuin kunt houden.

Tip 1: Ken je kikker

De-gewone-pad

Voordat je gaat beginnen met het uit de tuin houden en verjagen van de kikkers, is het goed te weten met welke kikker (of misschien wel pad) je te maken hebt. In Nederland is de kans groot dat je te maken hebt met de bastaardkikker (Pelophylax kl.Ā esculentus), bruine kikker (Rana temporaria) of de gewone pad (Bufo bufo). Deze drie soorten komen namelijk vrij veel in Nederland voor.

Zo leeft een bastaardkikker het liefst in de buurt van water waar de zon op kan schijnen, terwijlĀ de bruine kikker en de gewone pad prima zonder goede waterbron kunnen. Het kan dus zeer nuttig zijn te weten met welke soort je te maken hebt, zodat je hem op de juiste manier kunt verjagen.

TipĀ 2: Zorg voor een droge tuin

Waterval-in-de-tuin

De meeste kikkers zullen afkomen op het aanwezige water in je tuin. Vooral stilstaand water is voor een kikker een fijne plek om te verblijven. Wanneer je een vijver, vogelbadje of schaaltjes water in de tuin hebt staan, zul je de kans op het aantrekken van kikkers vergroten. Kikkers uit de tuin houden kan het beste door deze waterbronnen te verwijderen.

Mocht het jouw vijver zijn waar de kikkers op af komen, dan is het misschien iets te rigoureus om gelijk de hele vijver te verwijderen. Een oplossing is dan om een fontein aan te brengen of op een andere manier voor stromend water in de vijver te zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een waterpomp (hier meer informatie en producten) om het water in je vijver in beweging te houden. Door het bewegende water maak je de vijver minder aantrekkelijk voor de kikker en verjaag je op deze manier de kikker uit je tuin.

Extra voordeel: Niet alleen de kikkers zullen bij het stromende water uit de buurt blijven, ook zullen er minder insecten, zoals muggen, op af komen. De afwezigheid van deze insecten betekent een afwezigheid van voedsel voor de kikker en ook om deze reden zal hij van jouw vijver niet zijn nieuwe thuis maken.
Extra tip:Ā Ook een vochtig gazon kan kikkers en padden aantrekken. Als je last hebt van een erg natte bodem, is het aan te raden een drainagesysteem aan te leggen.

Tip 3: Onderhoud je tuin goed

Kruiwagen-met-tuinafval

Het goed onderhouden van je tuin kan bijdragen aan het kikkers uit de tuin houden. Kikkers vinden het namelijk prettig als ze zich ergens onder kunnen verstoppen. Vochtige plekken zoals bijvoorbeeld onder een stapel afgevallen blad vinden ze heerlijk. Dit geldt ook voor hoog gras, stuiken en composthopen. Zorg ervoor dat je de aanwezige planten in de tuin goed onderhoudt. Verwijder bijvoorbeeld altijd op tijd het onkruid en laat idealiter geen tuinafval op een berg in de tuin liggen. Hier kunnen kikkers namelijk prima in vertoeven.

Mocht je een vijver hebben, dan raden we aan om eventuele hoge planten niet in de buurt van de vijver te plaatsen. Ondanks het stromende water, dankzij jouw nieuwe fontein, zullen hoge planten in de buurt van deze waterbron een prima thuishaven zijn voor de kikker. Kikkers uit de tuin houden vraagt dus ook net even dat beetje extra van jouw tuinonderhoud.

Extra tip: Heb je een composthoop in de tuin? Wellicht is het een beter idee een compostbak te maken om de kikkers zo geen schuilplaats in de hoop te bieden.

Tip 4: Doof het licht

Insecten-rondom-lamp

Dat is balen, heb je net prachtige buitenverlichting aangelegd, zeggen wij dat je het licht moet doven. Naast vocht en plekjes om te schuilen, komen kikkers en padden ook op jouw tuin af wanneer er voldoende voedsel te vinden is. Stilstaand water is niet het enige wat insecten aantrekt, ook buitenverlichting werkt als een magneet.

Door jouw buitenverlichting 's nachts te doven zorg je ervoor dat er minder insecten op jouw tuin afkomen. Via deze weg wordt kikkers uit de tuin houden dus niet direct op de kikker, maar op zijn voedselbron gericht.

Tip 5: Verwijder en verplaats de eitjes

Kikkerdril-in-glazen-pot

Wanneer kikkers of padden het al zo naar hun zin hebben in jouw tuin dat ze eitjes in je vijver hebben gelegd, lijkt het verwijderen van kikkers uit de tuin bijna een onmogelijke opgave.
Niks is echter minder waar. Wanneer je de welbekende kikkerdril vindt, weet je dat jouw vijver zulke goede kikkercondities heeft dat ze er zelfs hun eieren in leggen. Je weet nu ten eerste dat je de vijver minder aantrekkelijk moet maken, bijvoorbeeld door het water te laten bewegen. Ten tweede is het tijd om de eitjes te verwijderen.

Let op: Kikkers en padden zijn beschermde diersoorten en je mag onder geen beding die eitjes weggooien. Doe wat water in een emmer en vang de dril op met een net om deze vervolgens in de emmer te doen. Dit kan prima met een standaard visnetje. Je kunt overigens ook met de emmer door het water gaan en op die manier de dril opvangen.

Heb je alle eitjes gevangen? Neem de emmer met de eitjes mee naar een sloot of water in de buurt (niet tƩ dichtbij want dan komen de kikkers weer terug).
Op deze nieuwe plek zet je de kikkerdril vervolgens uit en geef je de kikkers een nieuw thuis.

Kikkers uit de tuin houden kan dus op verschillende manieren. De meest effectieve tip is echter die van het verwijderen van de vijver en andere waterbronnen uit de tuin. Wanneer je net een mooie vijver hebt aangelegd is dit misschien niet de meest ideale oplossing.

De overige tips kunnen je helpen de kikkers uit de tuin te houden, maar onthoud wel dat we hier te maken hebben met een prachtig wild dier. Een dier dat overigens erg nuttig in de tuin kan zijn wanneer je last hebt van slakken en andere insecten.

Let op: Het is bij wet verboden om de kikkers te vangen en te verplaatsen.

Kikkers uit de tuin houden: hoe doe jij dat?
Deel jouw ervaringen met kikkers uit de tuin houden in de reacties hieronder!