Klimop, is dat nou onkruid of juist een prachtige klimplant? Deze kwestie is sterk afhankelijk van je eigen voorkeuren en kunnen wij daarom niet voor je beantwoorden. Wat we je wel kunnen vertellen is hoe en wanneer je deze plant moet snoeien.

Mocht je klimop in je tuin hebben, dan kun je er in ieder geval voor zorgen dat deze klimplant niet binnen de kortste keren je hele tuin overwoekert en dus inderdaad onkruid is geworden. Klimop snoeien is een klus die je dus af en toe even uit moet voeren!

Wij vertellen je precies hoe dat moet. We gaan je eerst echter iets meer vertellen over klimop, zodat je helemaal op de hoogte bent en precies weet wat voor plant je nu eigenlijk gaat snoeien.

Interesse in het kopen van de Klimop? Of Snoeigereedschap nodig?

De snelst groeiende klimplant

klimop-groeit-tegen-boom

De naam zegt het eigenlijk al: klimop, of Hedera, is een van de planten die bij de klimopfamilie hoort. Naast klimmen, kruipt de plant ook. Als je hem niet in de buurt van een muur, boom of hekwerk hebt staan, kan de plant zich toch razendsnel verspreiden.

Wist je trouwens dat een klimopplant in het ideale klimaat en op een geschikte locatie wel tot 30 meter hoog kan klimmen? Dit doen ze natuurlijk niet helemaal uit zichzelf. Ze hebben daar wel hulp bij nodig van bijvoorbeeld een rotswand, bomen of een hekwerk.

Naast de pracht van de klimop is klimop ook een belangrijke bron van voeding voor verschillende insecten. Zeker in de herfst hebben ze hier veel aan, omdat de meeste andere planten en bloemen tegen deze tijd allang zijn uitgebloeid. De bloemen van de klimop beginnen daarentegen pas in de herfst te bloeien en kunnen gezien worden als een late lekkernij voor bijen en insecten. Met de klimop help je deze beestjes dus ook nog een beetje en dat is hard nodig!

In Nederland komt alleen de Hedera helix voor. Nu zul je je misschien afvragen; hoe kan het dan dat er zoveel verschillende soorten zijn? De ene soort heeft blad met twee kleuren, de ander heeft rode takken en weer een derde heeft gewoon groen blad. Hoe dat kan?

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat de Hedera helix is opgekweekt, waardoor er verschillende varianten van zijn ontstaan. Zo heb je wat meer keuze als je je klimop gaat uitkiezen en kun je precies het type kiezen dat je het mooist vindt of dat het beste in je tuin past.

Klimop snoeien: hoe, waarom en wanneer?

huis-begroeid-met-klimop

Goed, je hebt de keuze gemaakt voor een van de varianten van de Hedera helix en deze vol enthousiasme geplant. Misschien heb je wel voor de klimop gekozen omdat je het een mooie plant vindt. Of omdat je een mooie groene erfafscheiding wil creëren. Vol vreugde zie je de klimop dan ook omhoog klimmen. Dat gaat de goede kant op, zul je nu vast denken! Of toch niet?

Waarom zou je je klimop snoeien?

Als de klimop groeit, gaat het in principe de goede kant op. Het is wel van belang om in de gaten te blijven houden of er wildgroei ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als de klimop langzaam naar plekken kruipt waarvan jij niet wil dat hij er groeit. Daarnaast kan het ook zomaar gebeuren dat de verschillende takken van de klimop niet op een gelijke snelheid groeien.

De ene tak krijgt misschien wat meer zonlicht of heeft wat meer ruimte, waardoor deze harder groeit dan een andere tak. Dit kan de klimop al snel een wild uiterlijk geven waardoor je het gevoel krijgt dat de klimop weer terug in model gesnoeid moet worden.

Een andere reden om ervoor te kiezen de klimop te snoeien, is omdat de plant wel in de hoogte groeit, maar helaas niet in de breedte. Je kunt de plant hiertoe dwingen door bepaalde delen te snoeien. Deze manier van snoeien wordt ook wel toppen genoemd en verklapt stiekem al een beetje wat de bedoeling is.

Je snoeit namelijk de bovenkant van de takken af, zodat je de plant dwingt om meer zijwaartse uitschieters te laten groeien. Op deze manier wordt je haag of plant een stuk voller dan wanneer je de klimop ongestoord omhoog laat groeien.

Een laatste reden om met de snoeischaar aan de slag te gaan en je klimop van een fikse knipbeurt te voorzien, is dat de klimop schade dreigt aan te richten aan bijvoorbeeld je huis. Dit kan het geval zijn als de sterkste wortels zich op de verkeerde plek nestelen en vastzetten. De klimop laat zich namelijk niet tegenhouden door muren en zal als hij een spleet of kier vindt hier ook gewoon zijn wortels laten groeien.

En wortels die zich eenmaal vast hebben gezet, gaan niet meer zo makkelijk los. Het is dan ook beter om de plant voor te zijn en hem wat korter te snoeien als je de mogelijkheid hebt.

Wanneer moet je je klimop snoeien?

haag-van-klimop

Naast de verschillende redenen waarom je klimop zo nu en dan moet voorzien van een snoeibeurt zijn er natuurlijk ook bepaalde tijden in het jaar waarop dit moet gebeuren. Waar de snoeiperiode bij sommige planten heel nauw komt, ben je bij klimop eigenlijk heel vrij in wanneer je besluit om te snoeien.

Je kunt dit namelijk gedurende het hele jaar doen, met uitzondering van de winter. In deze periode is de kans op vorst namelijk sterk aanwezig, wat ervoor kan zorgen dat de gesnoeide takken bevriezen en schade oplopen. Je kunt de snoeiplek in dit geval vergelijken met een open wond. Vorst na het snoeien is eigenlijk een beetje zoals zout in een open wond strooien. Beter van niet!

Hoewel je in principe dus het hele jaar kunt snoeien is het raadzaam om de klimop minimaal 2 keer per jaar te voorzien van een fikse snoeibeurt. De eerste snoeibeurt van het jaar kun je het beste in het voorjaar inplannen. Denk hierbij aan de periode tussen maart en mei.

De tweede snoeibeurt komt aan het einde van de zomer (augustus) of het begin van de herfst (september/november). Het gaat dus ook bij de klimop eigenlijk om een voorjaarssnoei en een najaarssnoei. De klimop zal er echter niet wakker van liggen als je hem in andere maanden snoeit. Ook dan zal hij rustig zijn weg zoeken door jouw tuin.

Hoe moet je je klimop snoeien?

Een korte samenvatting: klimop snoeien kan drie redenen hebben. Je snoeit ten eerste om de plant in model te houden, ten tweede omdat hij ook in de breedte moet gaan groeien en ten derde omdat hij mogelijk schade aan kan richten. Daarnaast zijn er in principe niet veel regels wat betreft het tijdstip van de snoei. Toch is het raadzaam om dit minimaal twee keer per jaar te doen: Ă©Ă©n keer in het voorjaar en Ă©Ă©n keer in het najaar.

Nu wordt het tijd om er niet meer omheen te draaien en uit te leggen hoe je de klimop nou precies moet snoeien. Ook voor het snoeien van de klimop geldt wat voor de snoeiperiode geldt. De klimop is niet veeleisend waardoor het snoeien bijna altijd zal slagen. Klimop is dus eigenlijk een superhandige plant, die niet van je verlangt dat je hele groene vingers hebt!

De voorjaarssnoei

teruggesnoeide-klimop

Misschien is de voorjaarssnoei van de klimop wel de makkelijkste snoei. De klimop snoeien doe je in deze periode het beste met een heggenschaar, maar een snoeischaar werkt in principe ook prima. Het klusje zal met een snoeischaar alleen wat langer in beslag nemen. Nu mag je de klimop flink terugsnoeien, zodat je op de kale takken kijkt. Je zou de klimop zelfs tot een centimeter of 30 kunnen snoeien. Zelfs dan zal de klimop weer uitschieten en gaan groeien.

Na de voorjaarssnoei zal de klimop niet op zijn mooist zijn, maar uiteindelijk zal het er wel voor zorgen dat je een mooie dichte struik of haag krijgt. Het is het dus helemaal waard.

De najaarssnoei

klimop-groeit-over-muur

De najaarssnoei is iets minder rigoureus dan de voorjaarssnoei, en is dus eigenlijk nog een stukje makkelijker. Waar je de klimop in het voorjaar helemaal kort kunt snoeien, kun je je in het najaar beter beperken tot het snoeien van de uitschietende takken.

Snoei deze terug zodat ze weer op gelijke hoogte komen met de rest van de takken van de klimop. Dit doe je net als bij de voorjaarssnoei met een heggenschaar, maar ook nu kun je prima een snoeischaar gebruiken. Door de najaarssnoei maak je de klimop klaar voor de winter en kan hij er weer een aantal maanden tegenaan.

Makkelijk hè? Klimop snoeien is een eitje. Iedereen kan het en de kans dat de plant doodgaat nadat jij hem hebt gesnoeid is vrij klein. Of je nu tien groene vingers hebt of twee linkerhanden, wij weten zeker dat de klimop bij jou zal overleven.

Je tuin zal door de klimop een aangenaam en groen uiterlijk krijgen. Niet alleen het snoeien van klimop is erg gemakkelijk, ook het planten van de klimop is ontzettend simpel en kan door iedereen gedaan worden. We kunnen dus wel de conclusie trekken dat de klimop in zijn totaliteit een hele makkelijke plant is. Om deze reden verdient hij eigenlijk in elke tuin wel een mooi plekje.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Klimop raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Klimop Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in Ă©Ă©n groot overzicht.