Laminaat leggen is een klus die iedereen, van beginnend klusser tot ervaren handyman, uit kan voeren. Het zorgt ervoor dat je op een makkelijke en relatief goedkope manier een nieuw uiterlijk aan je kamer kunt geven. Of dit nu de woonkamer, slaapkamer of keuken is, laminaat is altijd goed. Hoe laminaat leggen in zijn werk gaat, vertellen we in dit artikel aan de hand van een overzichtelijk stappenplan bestaande uit 12 stappen.

De 12 essentiële stappen van laminaat leggen

Hoewel het leggen van laminaat niet moeilijk is, is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de verschillende stappen elkaar op de juiste manier opvolgen. In onderstaand stappenplan lees je precies over welke stappen we het hebben.

Stap 1: Kies je laminaat

Verschillende soorten laminaat

Hier begint het natuurlijk allemaal mee: het kiezen van het juiste laminaat. Om een goede keuze te kunnen maken, is het wellicht fijn om te weten wat laminaat precies is.

Het uiterlijk

Laminaat is een materiaal dat is opgebouwd uit vier verschillende lagen, te beginnen met een kunststof onderlaag. Deze wordt opgevolgd door een drager, het bedrukte papier en tot slot een kunststof toplaag. Waar het papier voor het uiterlijk van het laminaat zorgt, is de kunststof toplaag vooral ter bescherming.

Fijn aan laminaat is dat deze in verschillende vormen, varianten en opdrukken te verkrijgen is. Zo kun je kiezen voor een natuurlijke opdruk van hout of steen. Daarnaast kun je bij het kiezen van het juiste laminaat onderscheid maken tussen een matte en een glanzende uitstraling of tussen laminaat met een egaal patroon of met een patroon met reliëf.

Klikken of lijmen

Naast het uiterlijk van het laminaat is het ook raadzaam om op voorhand te kijken naar de legmethode die je toe moet passen. Zo kun je onderscheid maken tussen kliklaminaat en laminaat dat je aan elkaar moet lijmen.

Kliklaminaat bestaat uit losse panelen die je met een klikverbinding aan elkaar zet. Als je het systeem door hebt, is laminaat leggen erg gemakkelijk. Bijkomend voordeel van kliklaminaat is dat het na het leggen direct belastbaar is. Je hoeft dus niet eerst te wachten tot de lijm is uitgehard voordat je er overheen kunt lopen. Voorbeelden van kliklaminaat onder meer hier.

Laminaat dat je aan elkaar moet lijmen, is niet direct belastbaar. Eerst moet je enige tijd wachten, zodat de lijm voldoende tijd heeft om uit te harden. Voordeel van dit type laminaat is wel dat eventuele naden door de lijm opgevuld worden. Hierdoor is de kans op water dat tussen de afzonderlijke panelen komt, kleiner.

Tip: Heb je houten meubels, zoals een houten eettafel of salontafel, kijk dan of je laminaat kunt vinden dat hier mooi bij past.

Bedenk na het kiezen van het laminaat ook nog even of je al dan een ondervloer onder je laminaat zou willen.

Stap 2: De hoeveelheid berekenen

Rolmaat

Als je het juiste laminaat hebt gevonden, is het zaak om hier genoeg van in te slaan, zodat je in de hele ruimte laminaat kunt leggen. Om te achterhalen hoeveel je nodig hebt, bereken je het oppervlak van de ruimte. Dit doe je door de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen.

Tel hier vervolgens een percentage bij op voor het snijafval. Als je het laminaat horizontaal gaat leggen, is een percentage van 10% voldoende. Kies je er echter voor om het laminaat diagonaal te leggen, tel dan 25% op bij het oppervlak van de ruimte.

Stap 3: Even wennen

Stapel laminaat

We begrijpen dat je het liefst direct aan de slag wilt als je het laminaat in huis hebt. Het is echter beter om het laminaat wat tijd te geven zodat het aan het klimaat in jouw huis kan wennen. Zo voorkom je dat het laminaat krom trekt of te veel krimpt of uitrekt. Om het laminaat voldoende tijd te geven, leg je de afgesloten verpakkingen minimaal 48 uur plat op de vloer van de kamer waar je het laminaat wilt leggen.

In de tussentijd heb jij mooi tijd om de meegeleverde gebruiksaanwijzingen te lezen. Hier staat precies in welk legsysteem van toepassing is op jouw laminaat.

Stap 4: De kreukels gladstrijken

Laminaat leggen doe je idealiter op een schone en egale vloer. Op deze manier is het eindresultaat het mooist en kun jij zo lang mogelijk van je nieuwe vloer genieten. Het is daarom belangrijk om de ondervloer voor te bereiden. Maak deze schoon, verwijder losse onderdelen of maak deze vast en vul eventuele gaten op, zodat de vloer glad en egaal wordt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met plamuur of betonmortel.

Stap 5 + stap 6: Een waterdichte en geluidsisolerende kamer

Isolerende ondervloer

Als de ondergrond perfect is, kun je verder met de volgende stap. Of stappen moeten we eigenlijk zeggen, want stap 5 en stap 6 kunnen zowel na elkaar als tegelijkertijd uitgevoerd worden.
Het gaat er in deze stappen namelijk om dat je een waterdicht folie en een geluidswerende ondervloer aanlegt. Helemaal mooi zou het zijn als deze ondervloer ook nog eens isolerend is wat betreft warmte.

Nu is het mogelijk om eerst het folie te plaatsen en hier bovenop een ondervloer neer te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om een ondervloer met folie aan te schaffen en deze neer te leggen. Scheelt toch weer een handeling!

Zorg er overigens wel voor dat het folie en de ondervloer iets tegen de muur omhoog lopen. Als het laminaat leggen klaar is, kun je dit op maat snijden. Zo weet je zeker dat de ondervloer strak en kamervullend ligt.

Stap 7: De eerste baan

Laminaat leggen

Alle begin is moeilijk, dus ook bij laminaat leggen. Je weet nog niet precies wat je moet doen en je hebt de handige trucjes nog niet ontdekt. Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, doe je er goed aan om in een hoek te beginnen. Leg eerst afstandhouders tegen beide muren, zodat het laminaat voldoende ruimte heeft om te werken.

Vervolgens leg je het eerste stuk laminaat in de hoek tegen de afstandhouders aan. Als je bij stap 3 de instructies hebt doorgelezen, weet je aan welke kant de strook MDF moet komen te liggen: naar de kamer gericht of naar de muur gericht.

Als het eerste paneel ligt, kun je hier een tweede tegenaan leggen. Doe dit door hem eerst in een hoek tegen de kopse kant van het eerste paneel en vervolgens plat op de grond neer te leggen. Maak zo de hele rij af. Het laatste paneel zul je waarschijnlijk op maat moeten zagen.

Dit kun je doen met een handzaag of decoupeerzaag, maar ook met een handige laminaatknipper. Vergeet niet om ruimte vrij te laten voor de afstandhouder. Deze moet nog tussen het laatste paneel en de muur passen.

Stap 8: Een nieuwe baan beginnen

Laminaat op maat zagen

Om ervoor te zorgen dat de tweede baan netjes in verband ligt met de eerste baan, pak je het stuk paneel dat je bij de vorige baan hebt afgezaagd. Je kunt het stuk dat je van het laatste paneel afzaagt, namelijk steeds als eerste stuk van de nieuwe baan gebruiken.

Tip: Zorg er wel voor dat dit eerste paneel langer is dan 30 centimeter. Is dit niet het geval, pak dan een nieuw paneel en zaag deze in tweeën. Gebruik één van de helften als eerste stuk voor je tweede baan.

Het stuk paneel dat korter is dan 30 centimeter kun je beschouwen als afval. Bewaar het overigens wel nog even. Misschien dat het bij stap 11 nog van pas komt!

Extra tip: Vergeet niet om de afstandhouders tegen de muur te leggen voordat je de nieuwe baan begint.

Stap 9: Baan twee, drie en vier

Kliksysteem laminaat

Hoe je de nieuwe panelen aan elkaar kunt leggen is afhankelijk van het type laminaat dat je gekocht hebt. Bij laminaat dat je aan elkaar moet lijmen is het zaak om wat hout- of laminaatlijm op de MDF-randen aan te brengen en hier vervolgens een nieuw paneel tegenaan te schuiven.

Bij kliklaminaat gaat het iets anders in zijn werk. Zeker omdat hier onderscheid gemaakt kan worden tussen kliklaminaat en snelkliklaminaat. Bij kliklaminaat leg je het nieuwe laminaat in een hoek van 45 graden tegen de lange kant van het laminaat dat er al ligt. Vervolgens leg je het laminaat op de grond en schuif je de kopse kanten van de twee stukken laminaat tegen elkaar aan. Eventueel kun je met een slagblok en hamer zorgen dat het laminaat naadloos op elkaar aansluit.

Snelkliklaminaat klik je alleen met de kopse kant aan elkaar. Vaak is bij dit type laminaat een blauw lipje aangebracht, zodat precies duidelijk is hoe het laminaat aan elkaar bevestigd moet worden.

Tip: Tijdens het laminaat leggen is het slim om steeds panelen uit verschillende verpakkingen te pakken. Mochten er onderlinge kleurverschillen zijn dan vallen deze minder op doordat ze in de hele kamer verspreid liggen.

Stap 10: De laatste baan

Laminaat

Net als de eerste baan is bij laminaat leggen ook de laatste baan een uitdaging. Vaak kun je hier namelijk niet de volle breedte van een plank kwijt. Je zult deze baan dus op maat moeten zagen. Denk hierbij weer aan de afstandhouder. Deze moet over de volle lengte van de muur tussen het laminaat en de muur passen.

Stap 11: De lastige hoekjes

Als jij een kamer zonder lastige hoekjes of verwarmingsbuizen hebt dan ben je een echte geluksvogel als het aankomt op laminaat leggen. Helaas zullen de meeste van ons gedurende de klus tegen buizen of rare hoeken aanlopen.

Om het laminaat hier zo mooi mogelijk omheen te leggen, is het belangrijk dat je de obstakels zo secuur mogelijk aftekent op het laminaat. Dit kun je uit de losse pols doen, maar je kunt ook gebruik maken van een profielmal of zwaaihoek. Met deze hulpmiddelen ben je er zeker van dat je alles op de goede manier aftekent. Je bestelt die hulpmiddelen bijvoorbeeld hier bij Praxis.

En herinner je die stukken afval nog, waarvan we zeiden dat je ze nog even moest bewaren? Deze komen hier misschien wel van pas. Je kunt ze namelijk gebruiken om de kleine hoekjes achter bijvoorbeeld verwarmingsbuizen op te vullen. Zo lijkt het net alsof de verwarming recht door het laminaat gaat, maar wij weten natuurlijk wel beter…

Stap 12: De afwerking

Afwerking met plinten

Als alle banen zijn gelegd en alle hoekjes zijn opgevuld, kun je de afstandhouders verwijderen en de overtollige stroken van de ondervloer die tegen de muur omhoog lopen, afsnijden. Ter afwerking kun je nu plinten tegen de muur bevestigen. Hierbij kun je kiezen voor platte of opstaande plinten. Voordeel van plinten is dat ze de ruimte tussen het laminaat en de muur mooi wegwerken, zonder dat de functie verloren gaat. Het laminaat is immers nog steeds in staat om te werken.

Het laminaat ligt. Je bent helemaal klaar en kunt genieten van je nieuwe vloer. Echt moeilijk was deze klus niet, toch? Als je eenmaal doorhebt hoe laminaat leggen in zijn werk gaat, wordt het bij iedere baan steeds makkelijker. Totdat je het helemaal in de vingers hebt en bijna niet meer na hoeft te denken over de volgende handeling die je moet doen.

Wat zijn jouw ervaringen met laminaat leggen?

Wij zijn benieuwd. Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht!