Droom jij ook van een mooie, grote keuken waar je naast koken ook lekker kunt tafelen? Een leefkeuken zelf ontwerpen kan van deze droom realiteit maken. En als je nu denkt dat jouw keuken sowieso te klein is voor een leefkeuken, dan heb je het mis. Ook kleine ruimtes zijn met een goed ontwerp geschikt voor een leefkeuken.

Hoe? Dat gaan we in dit artikel laten zien. Aan de hand van 5 tips vertellen we je waar je op moet letten bij het zelf ontwerpen van een leefkeuken. Daarnaast hebben we verschillende ontwerpen bij elkaar gezocht waardoor jij je kunt laten inspireren.

Een leefkeuken zelf ontwerpen doe je niet zonder hierop te letten

Bij het ontwerpen van een leefkeuken is het niet alleen belangrijk om naar de esthetiek van de ruimte te kijken. Een keuken moet immers ook functioneel en praktisch zijn. Het vinden van de juiste balans is dus belangrijk. Hoe je dit kunt doen, vertellen we aan de hand van 5 tips.

Tip 1: Kies een stijl die bij jou en jouw huis past

Leefkeuken zelf ontwerpen

In een leefkeuken zul je veel tijd doorbrengen. Dit kan in je eentje, maar ook met je gezin, vrienden en/of familie. Het is daarom belangrijk dat je je er thuis voelt. Is dit niet het geval, dan zul je er waarschijnlijk ook minder tijd spenderen. Om het thuisgevoel in je keuken te creëren, is het belangrijk om goed na te denken over de stijl die je in de keuken door wilt voeren. Waar houd je van en wat past er bij de rest van het huis?

Waarschijnlijk heb je hier al verschillende ideeën over en misschien hebben jij en je eventuele partner het al weleens gehad over hoe jullie droomkeuken eruit zou zien. Is dit niet het geval, geef jezelf dan voldoende tijd om hierover na te denken. Ga op onderzoek uit en bekijk verschillende keukens met verschillende stijlen. Wat vind je hier mooi aan en wat bevalt je minder? En hoe zou de keuken bij de rest van je huis passen?

Het proces van de ideale leefkeuken zelf ontwerpen kan met gemak enkele weken of maanden in beslag nemen. Het is dan ook verstandig om losse ideeën te verzamelen door ze op papier te zetten. Zo weet je zeker dat je ze niets vergeet en je achteraf spijt krijgt van bepaalde keuzes die je (niet) hebt gemaakt.

Tip 2: Het optimaal benutten van de ruimte

Open leefkeuken

Een leefkeuken is, zoals de naam al aangeeft, een keuken waarin geleefd wordt. Voldoende bewegingsruimte en bewegingsvrijheid is hierbij van groot belang, maar het is daarnaast natuurlijk ook belangrijk dat de keuken gewoon gebruikt kan worden als keuken.  Om aan beiden te kunnen voldoen, is het verstandig om de ruimte van de keuken zo optimaal mogelijk in te delen. Kijk waar mogelijkheden liggen en hoe je deze naar wens kunt benutten.

Kijk bijvoorbeeld of je ruimte hebt voor een grote eettafel waar je een ruime hoeveelheid stoelen of een combinatie van stoelen en een leuke eetkamerbank kwijt kunt. Is dit niet het geval? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een kookeiland met eventueel een aansluitende bar met enkele barkrukken. Niet alleen kun je hier samen met je partner aanschuiven voor een glas wijn of een heerlijke maaltijd, maar je kunt de bar indien nodig ook als extra aanrechtblad gebruiken. Zeker als je een relatief kleine ruimte wilt ombouwen tot leefkeuken is dit een handige oplossing.

Tip 3: Denk aan de veiligheid

Kinderen in keuken

Een leefkeuken zelf ontwerpen is leuk en doe je in de eerste plaats natuurlijk om voor jezelf een droomkeuken te kunnen maken. Het is daarnaast echter ook belangrijk om rekening te houden met de andere mensen die in de keuken zullen komen. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Let dan extra goed op de veiligheid. Dit is in iedere keuken natuurlijk van belang, maar in een leefkeuken zeker. Vaak hebben kinderen hier een kleine speelhoek, zodat zij ook aansluiting vinden in de keuken en niet alleen in een andere ruimte hoeven te spelen als jij in de keuken bent.

Het garanderen van de veiligheid kun je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het strategisch positioneren van de speelhoek en het gasfornuis. Deel je keuken op zo’n manier in dat je altijd voldoende zicht hebt op de speelhoek en je kinderen niet in de weg lopen rond het fornuis.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om gebruik te maken van de hoogte in je keuken. Berg de scherpe messen en de voor kinderen gevaarlijke apparaten hoog op, zodat ze zich hier niet aan zullen bezeren.

Tip 4: Natuurlijk en kunstmatig licht

Licht

Licht is essentieel in een keuken. Het helpt je in de eerste plaats bij het koken, maar het creëert daarnaast ook sfeer. Iets wat vooral bij het natafelen en bij het leven in en rondom de keuken prettig is. Om voor het juiste licht te zorgen, is het bij een leefkeuken zelf ontwerpen zaak om een overzichtelijk lichtplan te maken, waarbij je zowel gebruik maakt van natuurlijk als van kunstmatig licht.
Door je keuken om de raampartijen in de ruimte heen te ontwerpen kun je optimaal gebruik maken van dit natuurlijke licht.

Daarnaast helpen tip 1 en tip 2 uit dit artikel ook om de ruimte lichter te maken. Hierbij wordt gekeken naar de indeling en het kleurgebruik rondom de ramen. Naast natuurlijk licht is ook kunstmatig licht belangrijk in een leefkeuken. Je kunt hier bepaalde gebieden van de ruimte verder mee uitlichten. Denk bijvoorbeeld aan het aanrecht en de tafel. Daarnaast kun je met behulp van spots of dimlichten voor een gezellige of romantische sfeer zorgen.

Tip 5: Accessoires

TV in de keuken

Bij een leefkeuken zelf ontwerpen, kun je met behulp van accessoires eenvoudig de juiste sfeer creëren. Nu kun je keukenaccessoires, zoals mooie schalen, snijplanken, vazen en een kruidenrek toevoegen, maar het kan ook anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere fauteuil om in te lezen, een vloerlamp die tevens voor sfeerverlichting zorgt, een mooi schilderij of een krantenbak?
Met behulp van deze accessoires haal je als het ware de woonkamer naar de keuken, waardoor een echte leefkeuken ontstaat. Ook bloemen en kookboeken kunnen accessoires zijn die een keuken naast functioneel ook gezellig maken.

Let wel op: Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de accessoires die je toevoegt aan je leefkeuken afbreuk doen aan de functionaliteit. Dat je op een normale manier kunt koken is ook in een leefkeuken prioriteit nummer 1.

Een leefkeuken zelf ontwerpen: deze mensen zijn je voorgegaan

Nu je weet waar je bij een leefkeuken zelf ontwerpen op moet letten, is het misschien leuk om enkele voorbeelden te zien. De mogelijkheden worden hierdoor duidelijk en wellicht doe je ideeën op die je zelf niet bedacht zou hebben.

Voorbeeld 1: Landelijk

Leefkeuken met grote tafel 1

(Bron)
De ruimte van deze leefkeuken is enorm. Hierdoor is er genoeg plek voor een lange tafel waar veel mensen aan kunnen zitten. Daarnaast is er in de vensterbank een klein zitje gemaakt, waar je kunt lezen of naar buiten kunt kijken. In deze keuken kun je dus ook eenvoudig afzonderlijk van elkaar bezig zijn.

Met behulp van de grote hanglampen boven de tafel en de houten kastenwand en aanrecht is een landelijke sfeer neergezet. De spots aan de achterzijde van de keuken lichten daarnaast het aanrecht extra uit, zodat je voldoende licht hebt tijdens het werken.

En heb je al naar de leuke accessoires op tafel gekeken? Deze geven het geheel een lieflijke afwerking. Die overigens ook terugkomt in de kussens op de vensterbank en de kleur van de gordijnen.

Voorbeeld 2: Industrieel

Leefkeuken met bar 1
(Bron)

In deze keuken is voor een hele andere stijl gekozen, namelijk industrieel. Dit komt onder andere terug in de openheid van de ruimte, de donkere kleuren van de keuken en de robuuste materiaalkeuze van de achterste muur.

De keuken wordt meer dan een plek om te koken door de toevoeging van de bar en de twee barkrukken. Hierdoor kun je het aanrechtblad als tafel gebruiken, maar bijvoorbeeld ook, terwijl je aan het koken bent, met anderen borrelen of kletsen.

De bar wordt mooi uitgelicht door hanglampen die volledig binnen het industriële thema passen. Ze zorgen bovendien niet alleen voor functioneel licht, maar geven daarnaast ook een sfeervolle kleur af.

Accessoires zijn in deze keuken niet overdadig gebruikt. In de kastenwand staan enkele leuke attributen en ook op de bar staat een kleine schaal met wat ornamenten. Binnen deze stijl en de grootte van de ruimte is deze hoeveelheid accessoires perfect gekozen.

Voorbeeld 3: Scandinavisch

Leefkeuken in kleine ruimte 1
(Bron)

In dit laatste voorbeeld is optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. Deze is beperkt, maar oogt door de indeling van deze keuken toch groot. Daarnaast zorgen ook de lichte kleuren ervoor dat de keuken ruimtelijk lijkt.

Doordat de bar aan twee zijden voorzien is van barkrukken, kan deze optimaal gebruikt worden als eettafel. Je kunt eenvoudig met elkaar in gesprek, maar je hebt bijvoorbeeld ook voldoende ruimte om de krant helemaal open te slaan en op tafel te leggen. De planten die in deze leefkeuken als accessoire dienen zijn subtiel en zorgen voor de juiste afwerking. Echte statements zijn in deze keuken al snel te groot en bovendien helemaal niet nodig.

Heb jij ook al helemaal zin gekregen om je keuken op de schop te nemen en deze om te toveren tot een mooie leefkeuken? Wij kunnen het ons goed voorstellen, want een leefkeuken zelf ontwerpen is ontzettend leuk om te doen. Je kunt precies doen wat je zelf wilt, je haalt er ongetwijfeld een hoop voldoening uit én je zult uiteindelijk kunnen koken in de keuken van je dromen. Wat wil je nog meer!?
Hoe ziet jouw ideale leefkeuken eruit?
Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel. We zijn benieuwd!