Ze zijn helemaal hip: luchtplanten. En dat vinden wij niet raar, want deze plantjes zijn hartstikke leuk en bijzonder! Luchtplanten zijn namelijk kamerplanten die letterlijk leven op lucht. Deze bijzondere planten hebben geen wortels en hebben geen aarde nodig. Ze zijn in staat hun voeding en water zelf uit de lucht te halen.

Het klinkt dus alsof deze planten helemaal zelfvoorzienend zijn, maar dat is niet helemaal waar. De planten hebben wel enige aandacht nodig. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je het beste jouw luchtplanten verzorgen kunt.

Wat zijn luchtplanten of luchtplantjes?

Luchtplanten
(Bron)
De luchtplant behoort tot het geslacht Tillandsia, dat weer behoort tot de Bromelia familie. Luchtplanten groeien in de natuur op rotsen, bomen of andere planten. Ze hebben zelf geen of nauwelijks wortels. In de natuur groeien de luchtplanten in Midden- en Zuid-Amerika, Mexico, en het zuiden van de Verenigde Staten.

Er zijn meer dan 500 verschillende soorten van de Tillandsia. De verschillende soorten hebben ook allemaal verschillende afmetingen. Zo zijn er heel kleine luchtplantjes, maar ook luchtplanten van 25 centimeter. Het ‘Spaans mos' is zelfs een luchtplant die slierten kan krijgen tot een meter lang!

De luchtplanten nemen hun voedingsstoffen – zoals de naam al doet vermoeden – op uit de lucht. Via de bladeren wordt stof en regenwater opgevangen. Luchtplanten zijn eigenlijk op te delen in twee groepen: de xeric epifyten, die een soort grijs fluwelen laagje over zich heen hebben en de mesic epifyten, waarbij de bladeren gewoon groen zijn.

De grijze luchtplanten komen van nature voor in woestijnachtige gebieden. De groene vind je daarentegen in gebieden met een hogere luchtvochtigheid. Beide soorten luchtplanten hebben ook hun eigen verzorging nodig.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Luchtplanten verzorgen

Het lijkt alsof luchtplanten zichzelf kunnen verzorgen, maar dat is niet helemaal waar. Je luchtplanten verzorgen vergt toch wat aandacht. We vertellen je daarom nu op welke punten je moet letten, wil je je luchtplanten in leven houden.

Water

Luchtplant in het water
(Bron)

Ook luchtplanten hebben water nodig. Omdat luchtplanten geen wortels hebben en niet in de grond staan, heeft het weinig zin om ze met een gieter water te geven. Luchtplantjes geef je op een andere manier water dan ‘gewone' planten.

Luchtplanten geven de voorkeur aan regenwater. Helaas is het natuurlijk niet altijd mogelijk om ze ook daadwerkelijk regenwater te geven. Ook water uit de kraan is daarom prima voor luchtplanten. Handwarm water van ongeveer 35ºC is ideaal voor deze planten.

De grijze luchtplanten hebben ongeveer één keer per week water nodig en de groene zo'n twee keer per week.
Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je luchtplanten water kunt geven. De eerste is de luchtplanten besproeien. Doe wat water in een plantenspuit en besproei hiermee de luchtplanten. Luchtplanten zijn erg gevoelig voor water en moeten goed ‘afgedroogd' worden. Als er teveel water tussen de bladeren blijft zitten, gaat de plant namelijk rotten. Je kunt de luchtplanten na het besproeien eventjes voorzichtig op hun kop houden en het water eraf schudden.

Naast besproeien kun je de luchtplanten ook water geven door ze in bad te doen. Vul een bak of de gootsteen met water en leg de luchtplantjes hier zo'n 10 minuten in. Het water moet ook bij het badje handwarm zijn. Ook nu is het weer belangrijk dat de planten na afloop goed afgedroogd worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze even op een handdoek of theedoek te drogen te leggen.
Heb je luchtplanten met bloemen?

Dan is het belangrijk dat de bloemen niet onder water komen als je de planten in bad doet. De bloemen kunnen anders gaan rotten.
Hoe vaak je luchtplanten water nodig hebben, is ook een beetje afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning. Is de lucht erg droog, dan hebben ze vaker water nodig. Je kunt vaak aan de plant zien of hij water nodig heeft: de bladeren gaan dan namelijk krullen.

Lucht

Hangende luchtplant
(Bron)
Een van de belangrijkste dingen van luchtplanten verzorgen, is de lucht. De planten heten immers niet voor niets luchtplanten.
Omdat luchtplanten hun voeding en water uit de lucht halen, mogen ze absoluut niet in een afgesloten bak zitten. Er moet altijd een opening zijn in de plaats waar je ze neerzet of ophangt, zodat er frisse lucht bij de planten kan komen.

Verder houden luchtplanten niet van een te droge lucht. Het is daarom niet slim om ze boven een verwarming of kachel te hangen. Het meest ideaal is het als de luchtplanten op een plaats staan waar ‘bewegende' lucht is, dus waar de lucht wordt geventileerd. Let wel op dat er niet te veel koude buitenlucht bij de plantjes komt.
In de zomer kun je je luchtplanten trouwens gerust even buiten zetten, mits het weer dit toelaat. Dit doet de planten vaak goed. Zorg er echter wel voor dat je ze niet in de volle zon zet.

Licht

Luchtplantjes
(Bron)
Luchtplanten houden van licht. Net zoals de meeste kamerplanten houden ze echter niet van direct zonlicht. Een plaatsje naast het raam zou bijvoorbeeld perfect zijn voor luchtplanten, mits er geen zonlicht door het raam op de planten schijnt.

In de zomer in de vroege ochtend en late avond kunnen de planten wel tegen direct zonlicht, omdat dit dan nog niet zo fel is. In het midden van de dag is de zon voor luchtplanten echter te fel, hun bladeren kunnen dan verbranden.

Omdat het in de winter overdag natuurlijk korter licht is dan in de zomer, is het zeker in de winter belangrijk dat de luchtplanten genoeg licht krijgen.

Voeding

Je luchtplanten verzorgen kan ook door middel van voeding. Er zijn speciale sprays te koop voor luchtplanten, waarin naast water ook mineralen zitten die de bloei van de luchtplanten bevorderen. Het is niet per se nodig om de luchtplanten voeding te geven, maar het kan wel. Luchtplanten zijn echter wel gevoelig voor te veel voeding, dus pas hiermee op. Zo'n één keer in de maand wat van deze voeding is vaak al genoeg.

Let wel op: omdat deze voeding al water bevat, is het niet nodig om de planten na de voeding ook nog apart water te geven.
Naast de speciale voeding voor luchtplanten kun je er ook voor kiezen om wat bromeliamest aan de planten te geven. Dit kun je bijvoorbeeld in een plantenspuit mengen met water om hier vervolgens de planten mee te besproeien. Als dit één keer in de maand gebeurt, is dat vaak al voldoende.

Temperatuur

Luchtplanten op stenen
(Bron)
Qua temperatuur is de luchtplant geen moeilijke plant. In principe kan hij elke temperatuur tussen de 10 en 32ºC aan. Over het algemeen is de temperatuur in huis meestal wel binnen deze grenzen. Let in de winter wel op dat het niet te koud wordt in huis, bijvoorbeeld wanneer je zelf niet thuis bent en de verwarming niet aan hebt staan.

Bruine bladeren

Krijgt je luchtplant bruine bladeren? Dan betekent dit meestal dat je de planten wat meer water moet geven. Als de bladeren er wat drassig uit zien, er af vallen of als de plant vanaf de onderkant bruin kleurt, betekent dit juist dat de plant te veel water heeft gehad.

Als de plant extra water nodig heeft, kan het helpen om hem even in een badje te zetten. Eventuele bruine bladeren die blijven zitten, kun je met een schaar afknippen.
Heeft de plant te veel water gehad dan is het soms lastig om hem nog te redden. Probeer hem goed te laten drogen door hem op een droge, lichte plek te leggen en schud het water er goed af.

Creatief met luchtplanten

Omdat luchtplantjes geen wortels hebben en dus geen grond nodig hebben, kun je ze op allerlei creatieve manieren in huis ophangen of neerzetten. We zagen in dit artikel al wat bijzondere manieren voorbij komen, maar om je nog wat extra inspiratie te geven, laten we nu nog eens vijf verschillende bijzondere en creatieve manieren zien waarop luchtplanten een plaatsje in huis hebben gekregen. Kun je mooi inspiratie opdoen voor jouw eigen luchtplanten!

1. Zwevend in een glas

Hangende luchtplanten
(Bron)
Deze luchtplanten zweven in de kamer! Dit geheel met de verschillende glazen vormen ziet er erg bijzonder uit. Dat is weer eens wat anders dan geraniums op de vensterbank.

2. Kwallen

Kwallen
(Bron)
Dit lijken haast geen luchtplanten meer, maar kwallen. De luchtplantjes zijn hier ontzettend creatief gebruikt. Door ze in een schelp te stoppen en deze aan een takje te bevestigen, lijken de ‘kwallen' te zweven. En op de onderkant van de vaas is de zeebodem nagemaakt. Dat is nog eens creatief omgaan met luchtplanten!

3. Een luchtplanten schilderij

Luchtplanten schilderij
(Bron)
Hier zijn een hele hoop luchtplanten als een soort van schilderij aan de muur bevestigd. Als je goed kijkt, zie je ook dat de planten in drie lijsten zitten. Zo heb je eigenlijk twee vliegen in één klap: planten in huis én decoratie aan de muur.

4. Luchtplanten als tafeldecoratie

Luchtplanten op tafel
(Bron)
Op deze foto zijn de luchtplantjes gebruikt als gezellige tafeldecoratie. Zo geef je je eettafel een bijzondere uitstraling. Als je gasten te eten krijgt, zullen ze vast aangenaam verrast zijn door je bijzondere tafeldecoratie.

5. Een muur vol luchtplanten

Muur vol luchtplanten
(Bron)
We zagen net al luchtplantjes aan de muur als schilderij, maar zo kan het natuurlijk ook! Het lijkt alsof de luchtplanten hier in het wilde weg aan de muur groeien en dat geeft een erg leuk effect.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Heb jij nog tips over luchtplanten verzorgen?
Deel ze met ons in een reactie!