Baal jij ook altijd zo van de donkere kamers in jouw huis? Ze lijken klein en je voelt je over het algemeen niet heel prettig in deze kamers. Het liefst doe je de deur dan ook zo vaak mogelijk dicht, zodat je niet aan deze groeiende frustratie hoeft te denken. Wat je niet ziet, is er immers niet. Hoewel dit een tijdelijke oplossing kan zijn, kun je de donkere kamers in je huis niet voor altijd mijden. Zeker niet als het kamers zoals de woonkamer, slaapkamer of badkamer zijn.

Gelukkig is er ook een andere oplossing, waardoor jij de deuren voortaan wagenwijd open kunt laten staan. Meer licht in huis creëren, verandert een donker hol namelijk tot een lichte, frisse kamer.

9 oplossingen om te beminnen als het licht van zijn ogen

Meer licht in huis creëren kan op verschillende manieren. Welke methoden geschikt zijn voor jouw huis is afhankelijk van het type kamer dat je wilt verlichten en de hoeveelheid privacy die je in deze kamer wilt hebben. Logischerwijs zijn de mogelijkheden in de woonkamer uitgebreider dan die in de badkamer, omdat je hier over het algemeen minder privacy nodig hebt.

Hieronder sommen we de verschillende oplossingen op en geven we de nodige tekst en uitleg bij alle individuele oplossingen.

Oplossing 1: Aandacht voor het raam

Licht rondom het raam

Ramen zijn een grote bron van natuurlijk licht. Het is dan ook fijn om één of meerdere ramen in een ruimte te hebben. Zeker als je weet hoe je het licht dat door het raam naar binnen komt, kunt versterken.

Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van lichte kleuren rondom het raam. Denk hierbij aan witte of crème witte kozijnen, maar bijvoorbeeld ook aan lichte bestrating onder het raam.
De lichte kleuren van de bestrating zorgen ervoor dat het licht dat hierop valt naar binnen weerkaatst wordt. De lichte kleuren van de kozijnen helpen daarnaast om het licht dat door het raam naar binnen komt te weerspiegelen en te weerkaatsen. Hierdoor lijkt het licht sterker en feller en oogt jouw huis opener en frisser.

Oplossing 2: Verduisterende blokkades rond het raam

Rustige vensterbank

Het hebben van ramen alleen is niet genoeg als het gaat om meer licht in huis creëren. Als ramen of de lichtinval geblokkeerd worden door bijvoorbeeld struiken of hoge meubels zullen ze immers nauwelijks effect hebben.

Dit probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen door deze verduisterende blokkades rond de ramen weg te halen. Struiken kun je dusdanig snoeien dat ze het raam niet meer blokkeren en hoge meubels kun je verplaatsen. Zet deze niet naast het raam, maar bijvoorbeeld tegen de muur aan de overzijde van het raam.

Daarnaast is het ook belangrijk om de (witte) vensterbank niet overvol te zetten met tal van leuke snuisterijen. Deze blokkeren het licht op dezelfde manier als struiken en grote meubels. Daarnaast zorgen ze vaak voor een rommelige indruk die een ruimte kleiner en donkerder laat lijken. Ruim op en laat één of twee grotere ornamenten staan. Een helemaal kale vensterbank is immers ook maar saai.

Oplossing 3: Een lichte basis

Lichte basis

Als jij een donkere kamer in huis hebt, dan is de kans groot dat dit komt doordat de basis van de ruimte erg donker is. Donkere kleuren absorberen namelijk licht. Dit wil zeggen dat ze licht opnemen. Het wordt met andere woorden niet weerkaatst, waardoor wij het niet waar kunnen nemen. Bij lichte kleuren werkt het precies andersom. Licht dat op deze kleuren valt, wordt niet opgenomen, maar weerkaatst met als logisch gevolg dat wij het kunnen zien.

Met deze natuurkundige theorie in ons achterhoofd is het voor meer licht in huis creëren logisch om een lichte, witte basis te kiezen wat betreft muren, de vloer en het plafond. Deze grote oppervlakken absorberen of reflecteren tenslotte het meeste licht.

Kies je voor donkere kleuren voor deze oppervlakken dan zal al het licht geabsorbeerd worden met een donkere kamer als gevolg. Kies je daarentegen voor lichte kleuren dan zal het licht weerkaatst worden, wat een lichte kamer tot gevolg heeft.

Oplossing 4: Een inkoppertje: lichte meubels doen wonderen

Lichte meubels

De theorie die we bij bovenstaande oplossing hebben toegepast, kan ook toegepast worden op de meubels. Deze vormen na de basis van de muren, het plafond en de vloer immers de grootste oppervlakken in een ruimte.

Ook hier doe je er verstandig aan om voor zoveel mogelijk lichte kleuren en materialen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een witte bank en een eikenhouten tafel met RVS stoelen. Of wat dacht je van keukenkastjes of een badkamermeubel uitgevoerd in hoogglans wit? Allemaal manieren om ervoor te zorgen dat ook je meubels zoveel mogelijk licht weerkaatsen.

Oplossing 5: De weerkaatsing van licht

Weerkaatsing in spiegel

Zoals we eerder in dit artikel al vertelden, is het om meer licht in huis te creëren belangrijk dat het licht van de lampen en het natuurlijke licht dat door het raam naar binnen valt, weerkaatst kan worden. Hier kun je in eerste instantie voor zorgen door lichte muren, een lichte vloer, een licht plafond en lichte meubels te kiezen. Als dit echter nog niet voor voldoende licht zorgt, kun je gebruik maken van spiegels, kijk bijvoorbeeld eens bij deze prachtige collectie spiegels.

Plaats deze op strategische plaatsen in de ruimte, zodat het licht in deze ruimte extra weerspiegeld en weerkaatst wordt. Een bijkomend voordeel van een spiegel is dat deze door zijn reflectie een ruimte groter, en dus vaak lichter, laat lijken.

Oplossing 6: De waarde van een lichtplan

Lichtplan

In bovenstaande oplossingen bespreken we vooral hoe je met natuurlijk licht meer licht in huis kunt creëren. Natuurlijk licht brengt je echter maar halverwege. Als de zon ondergaat en het buiten donker wordt, zal het onvermijdelijk ook in jouw huis donker worden. Op dit moment gaan de lampen dus een rol spelen als het gaat om meer licht in huis creëren.

Om met behulp van lampen meer licht in huis te creëren, is het belangrijk dat de juiste lampen op de goede plekken staan of hangen. Om te bepalen of dit het geval is, kun je een lichtplan maken van een ruimte.

Hierin kun je eenvoudig aangeven welke lampen waar moeten staan om zo te achterhalen welke delen van de ruimte voldoende en welke delen van de ruimte onvoldoende licht krijgen.
In een goed lichtplan worden de volgende vormen van verlichting weergegeven.

  • Basisverlichting: Verlichting die een ruimte verlicht maar tegelijkertijd voor zo min mogelijk schaduw zorgt. Voorbeelden van basisverlichting zijn plafondlampen of inbouwspots.
  • Praktische verlichting: Dit type verlichting is functioneel van aard. Je gebruikt het dus echt om bepaalde taken beter uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een lamp boven de eettafel of aan een bureau- of leeslamp.
  • Sfeerverlichting: Deze laatste vorm van verlichting is zoals de naam al doet vermoeden, vooral bedoeld om een gezellige sfeer neer te zetten. Het licht zelfs is eigenlijk van ondergeschikt belang. Een voorbeeld van sfeerverlichting is accentverlichting op bijvoorbeeld kunst.

Kijk bijvoorbeeld eens in dit brede assortiment van prachtige verlichting.

Oplossing 7: Meer ramen = meer licht

Grote ramen

Heb jij een huis met relatief weinig ramen en is dit de oorzaak van het gebrek aan licht? Overweeg dan eens om enkele muren open te breken en deze te vervangen door grote ramen.
Het is wel een investering en het zal een flinke klus worden om dit te realiseren, maar het zal gegarandeerd helpen bij het meer licht in huis creëren.

Naast normale ramen kunnen ook dakramen of een dakkapel een oplossing bieden. Kies je voor deze oplossing, let dan wel op de belangrijke punten die we bij oplossing 1 en bij oplossing 2 hebben genoemd hebben. Ook bij nieuwe ramen zijn deze immers van toepassing.

Oplossing 8: Licht transporteren

Glazen deur tussen ruimtes

Meer licht in huis creëren kun je doen door op een slimme manier het licht uit lichte ruimte te transporteren naar de donkere delen van je huis. Dit klinkt wellicht vreemd, maar in werkelijkheid valt dat mee. Waar je licht rondom een raam kunt blokkeren, kun je licht ook elders in huis blokkeren. Licht kan bijvoorbeeld niet verder als er een dichte deur in de weg staat.

Het is daarom een overweging om in plaats van gebruik te maken van massieve deuren gebruik te maken van glazen deuren. Voor licht fungeren deze immers als ramen. Licht dat in de ene ruimte naar binnen valt, kan op deze manier, door het glas van de deur, ook een andere ruimte verlichten. Ook kunnen spiegels hier goed bij helpen.

Oplossing 9: Wel privacy, maar geen duisternis

Lichtdoorlatende gordijnen

Deuren en ramen opengooien zorgt voor veel extra licht. Het kan de mate van privacy in je eigen huis echter wel flink schaden, aangezien de hele straat zo bij jou naar binnen kan kijken.
Gelukkig is ook hier een oplossing voor. En als je het goed speelt, helpt deze je ook nog eens bij het meer licht in huis creëren.

De juiste raamdecoratie vergroot je privacy, zonder dat je hier licht voor in hoeft te leveren. Twee voorbeelden van dit soort raamdecoratie zijn witte lamellen en lichtdoorlatende gordijnen.

Door de witte lamellen horizontaal tegen het raam te bevestigen weerkaatst het licht dat door het raam naar binnen valt, waardoor je met lamellen zelfs een lichtere ruimte krijgt dan zonder de lamellen. Een oplossing die zowel voor je privacy als voor meer licht in huis creëren erg gunstig uitpakt!

Donkere kamers zorgen bij veel mensen voor frustraties. De oplossingen die in dit artikel besproken worden, helpen om deze frustraties in rook op te laten gaan. Meer licht in huis creëren is helemaal niet zo moeilijk.

Met een aantal kleine aanpassingen kom je al een heel eind. En mocht dit nog niet voldoende zijn, dan kun je het altijd nog wat drastischer aanpakken door bijvoorbeeld extra ramen toe te voegen.

Meer licht in huis creëren: wat heb jij allemaal al geprobeerd?
Laat het ons weten door een reactie toe te voegen. We zijn benieuwd!