Mieren zijn zeer nuttige insecten die een goed onderdeel van het ecologisch systeem in jouw tuin zijn. We hebben over het algemeen dan ook geen last van deze kleine dieren. Toch zijn er momenten, en vooral plaatsen, waar we de mieren minder graag tegenkomen. Zo zijn de mieren onder terrastegels minder geliefd. Door hun vele gangen en ondergrondse bouwwerken kan het namelijk voorkomen dat het terras verzakt. Mieren bestrijden onder tegels is dan weleens nodig.

Nu willen we de mier wel graag in de tuin houden, waardoor we voornamelijk gericht zijn op diervriendelijke methodes. Liever geen gerommel met chemische goedjes dus! Lees hieronder hoe je zowel jouw terras kunt redden, als de mier blij kunt maken.

Mieren bestrijden onder tegels: met wie hebben we te maken?

In de inleiding zeiden we het al: mieren zijn zeer nuttige insecten die graag in jouw tuin vertoeven. Over het algemeen zijn we dan ook voor het behoud van de mier in jouw tuin. Toch zijn er momenten, of vooral plaatsen, waar je de mier misschien liever kwijt dan rijk bent. Denk hierbij aan jouw mooi aangelegde terras dat door de kolonie geheel scheef is komen te liggen. Het zou dus fijn zijn als je de mieren kon bestrijden onder de tegels.

Voordat we je laten zien hoe je dit het best kunt doen, laten we je eerst kennismaken met deze bezoeker. Wellicht neem jij jouw scheve terras wel voor lief als je weet met wie je te maken hebt.

De wegmier

Mieren-op-een-blad

Er komen verschillende soorten mieren in Nederland voor. De bekendste mier en de mier die zich vooral in tuinen (en soms zelfs in huizen) laat zien is de wegmier (Lasius niger), ook wel de zwarte tuinmier genoemd. Deze mier wordt zo'n 3 tot 5 millimeter lang, maar de koningin is met haar 9 millimeter een stuk groter. Bij een mierennest van de wegmier is er sprake van één koningin, ondersteund door vele werksters. Deze werksters worden gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar oud.

Naast werksters worden er ook mannetjes in het nest geboren, maar deze zijn er puur voor de voortplanting en sterven snel. De wegmier is een nuttig insect omdat we hier met echte jagers te maken hebben. Ze houden de tuin op deze manier vrij van schadelijke insecten en ruimen daarbij de tuin ook nog eens op.

Let op: Heb je veel last van bladluizen in de tuin? Dan kan het maar zo dat je een mierenkolonie te gast hebt. Mieren verplaatsen de bladluizen namelijk en ze beschermen ze ook nog eens tegen hun natuurlijke vijanden. Een tuin vol mieren kan dus leiden tot een tuin vol bladluis.

Mieren bestrijden onder tegels

Mieren zijn dus nuttig en over het algemeen hebben we vrij weinig last van ze. Pas wanneer het terras begint te verzakken wordt het tijd om te kijken hoe je de mier kunt bestrijden. Hieronder lees je verschillende tips over hoe je dit kunt doen, maar ook hoe je kunt voorkomen dat ze onder jouw terras hun thuishaven bouwen.

Tip 1: Kijk eens in jouw kruidentuin

Munt-en-biesklook-in-kruidentuin

Mieren bestrijden onder tegels doen we liever als laatste optie. Daarom is het goed om de mieren op afstand te houden. Ze kunnen ze nuttig zijn in de tuin, maar je hebt ze liever niet in de buurt van jouw terras. Mieren kun je gemakkelijk op afstand houden door gebruik te maken van de juiste kruiden. Er zijn namelijk verschillende soorten kruiden waarvan de geur zorgt dat de mieren op afstand blijven. Zo houdt een mier niet van de geur van onder andere:

  • Bieslook
  • Basilicum
  • Knoflook
  • Munt
  • Rozemarijn
  • Kruidnagel
  • Oregano

Je kunt deze kruiden rondom jouw terras plaatsen, maar ook het verstrooien van de bladeren rondom het terras houdt de mier op afstand. Wanneer je al weet via welke weg de mieren onder jouw terras kruipen, kun je op deze plaatsen wat kruiden neerleggen. Mieren bestrijden onder tegels kan op deze manier diervriendelijk en je hebt ook nog eens lekkere geur rondom je terras.

Nadeel: Er kleeft wel een nadeel aan deze methode. Zo kun je de mieren wel op een dwaalspoor zetten, maar zodra ze zich al onder jouw terras hebben gevestigd wordt het lastig ze alleen met de geur van kruiden te verdrijven.

Tip 2: Ook planten zijn handig

Goudsbloem-in-de-tuin

Naast kruiden (wat uiteraard ook planten zijn) zijn er verschillende planten die je kunnen helpen bij het mieren bestrijden onder tegels. Ook hier heeft het te maken met de geur van de plant waar de mier niet van houdt.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Afrikaantje (Tagetes). Deze fijne plant helpt dus niet alleen jouw moestuin te beschermen tegen aaltjes, maar houdt ook de mier weg onder je terras.

Ook de goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant waar de mier ver bij uit de buurt blijft. Dit komt onder andere door de stof pyretrine die in de plant te vinden is. Deze stof vind je onder andere ook in insectwerende middelen. De goudsbloem wordt overigens ook als kruid gebruikt in de keuken en heeft net als het afrikaantje prachtige fleurige bloemen.

Nadeel: De goudsbloem is een eenjarige plant. Dit houdt in dat je de plant voor het optimale effect ieder jaar weer opnieuw zult moeten planten. Het Afrikaantje daarentegen gaat langer mee, mits je de juiste soort te pakken hebt. Laat je dus altijd adviseren bij het tuincentrum.

Tip 3: Vermijd zoetigheid

Jam-boterham-buiten

Mieren zijn echte zoetekauwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je ze zo vaak in de buurt van zoetigheden als jam en honing tegenkomt. Om te voorkomen dat mieren zich in jouw tuin, en specifiek onder jouw terras, gaan vestigen, is het aan te raden deze zoetigheden goed op te bergen. Ruim de boel dus goed op wanneer je lekker buiten hebt gegeten (ook die klodder jam die stiekem tussen je boterhammen uit is gepiept). Zodra één mier de lekkernij heeft ontdekt, zal deze een geur afscheiden waar vervolgens de andere mieren op afkomen. Voor je het weet heb je een hele kolonie op die ene klodder jam.

Let op: Als mieren eenmaal op etenswaar hebben gezeten, kun je dit helaas niet meer veilig eten. Mieren dragen namelijk bacteriën bij zich die ze op het eten achterlaten.

Tip 4: Omarm de citroen

Citroenen-aan-boom

Nog iets waar de mieren niet van houden is zuur. Zo helpt het zuur van de citroen om de mieren op afstand te houden. Wanneer je al mieren hebt en je bent bekend met hun favoriete spoor, trek hier dan een streep doorheen met bijvoorbeeld citroenafwasmiddel, de mieren zullen in de war raken van de geur en het spoor kwijt raken. Je kunt ook je gehele terras reinigen met citroenwater. Vul hiervoor een emmer met water en voeg hier wat druppels citroensap aan toe. Vervolgens verspreid je het water over het terras, even boenen en de mieren zullen zich voorlopig niet laten zien. Nadeel is wel dat dit fruitvliegjes kan aantrekken, hoe je die fruitvliegjes weer verjaagt lees je hier.

Tip 5: Geen goud of zilver, maar koper

Wist je dat mieren niet van koper houden? Mieren bestrijden onder tegels kan dan ook goed door slim gebruik te maken van deze kennis. Zo kun je bijvoorbeeld wat muntstukken van koper op de vaste route of bij de ingang van het nest leggen. Ook kun je een koperdraad om de rand van je terras spannen. Mieren houden er namelijk niet van om hier overheen te lopen. Op die manier houd je ze uit de buurt van jouw mooie tegels.

Tip 6: Koffiedik kijken

Koffie-wordt-gezet

Naast koper zijn de mieren ook geen fan van koffieprut. Na het drinken van jouw lekkere kop koffie raden we het dus aan om de koffieprut niet weg te gooien. Als je voldoende koffieprut hebt verzameld, meng je dit door een beetje tuinaarde heen en verspreid je dit vervolgens op de plekken waar je de mieren vandaan wilt houden.

Het gebruik van koffieprut brengt overigens nog twee voordelen met zich mee:

  1. Een beetje koffieprut op zijn tijd doet de planten goed.
  2. Katten zijn, net als mieren, geen fan van deze prut. Wanneer je de kat van de buren liever uit de tuin wilt weren, kun je ook hiervoor de prut gebruiken.

Tip 7: Mieren bestrijden met Lokdozen & Spray

Zoals je bij al onze buitenleven gidsen kunt lezen, zoeken wij altijd naar de beste oplossing met een balans van natuur en het oplossen van problemen. Als bovenstaande 6 tips niet tot het gewenste resultaat leiden zijn er ook bestrijdingsmiddelen op de markt. Wij gingen op onderzoek uit wat hiervoor de beste opties zijn:

  • 7.1 – Spray: HG Anti Insecten Spray tegen mieren – Dit soort middelen (anti mierenspray) zijn echt letterlijk gif te noemen. Werkende stoffen die er onder andere inzitten zijn pyrethrinen (het gif zelf) en  piperonylbutoxide (soort van gifversterker). De oorsprong van het gif is ‘natuurlijk', dus het mag zelfs in de biologische landbouw gebruikt worden. Deze stof is vooral ook schadelijk voor vissen, maar veel vinder voor vogels ed. Let goed op bij het aanbrengen van deze spray, doe dit zeer voorzichtig en nauwkeurig. Het effect van deze stuf mag duidelijk: spuit je dit op een nest of op mieren dan kruipen ze niet veel verder.
  • 7.2 – De ECOstyle mierenlokdoos maakt gebruik van de stof: Spinosad. Deze stof is ook niet heel fijn voor bijen. Als dit in het water terecht komt breekt het zeer moeilijk af. Zorg dat bijen en vliegen en dergelijke hier absoluut niet bij kunnen komen bij een plaatsing. Deze lokdozen werken verder erg goed…  ” Spinosad heeft een maagwerking en in mindere mate contactwerking. Het veroorzaakt een snelle excitatie van het zenuwstelsel van de insecten, wat leidt tot onwillekeurige spiersamentrekking en verlamming.  “
  • 7.3 –  Hg X mierenlokdoos. Mierenlokdoos met het stofje: imidacloprid. En van dit stofje heeft de natuur waarschijnlijk een enorme klap gehad, het wordt namelijk in verband gebracht met de grootschalige bijensterfte. En dan natuurlijk niet omdat u als consument toevallig een lokdoosje heeft staan maar dit komt door de tuinbouw en het probleem dat imidacloprid niet makkelijk afbreekbaar is in water. Afijn: wij raden het gebruik van alle atikelen met Imidacloprid alleen al om principiële redenen: af.
  • 7.3 – Mierenpoeder: Luxan Mierenpoeder en Bio Mieren Vrij (Poeder). Deze poeders gebruiken fors minder schadelijke stoffen dan de lokdozen en de spray en zijn dus wat ons betreft absolute aanraders.

Geen mier te zien

Bovenstaande 7 tips om mieren te bestrijden onder je tegels zijn voornamelijk tips die je helpen de mieren uit de buurt van jouw terras te houden. Op die manier zul je aan de hand van deze tips de mieren wel verjagen, maar niet geheel bestrijden. Mocht de mierenplaag zo hardnekkig zijn dat jouw gehele terras wegzakt en werken bovengenoemde tips niet? Dan kun je overwegen om de mieren met een hardere aanpak te bestrijden.

Hoe zorg jij ervoor dat de mieren uit de buurt van jouw terras blijven?
Deel jouw tips hieronder!