Lijkt het jou ook zo leuk om een eigen moestuin te hebben in de tuin? Als je de groenten uit je eigen tuin kunt halen, weet je altijd zeker dat ze vers zijn! De meeste mensen denken dat je een moestuin zaaien in het voorjaar moet doen. Voor veel soorten groenten en fruit geldt inderdaad dat je ze het best in de lente kunt zaaien.

Groenten en fruit hebben immers vaak zonlicht en warmte nodig om te kunnen groeien. Maar er zijn ook genoeg groenten die het prima doen in koudere weersomstandigheden! Wist je dat een moestuin planten in het najaar nog prima kan? Het zal je verbazen hoeveel groentesoorten in het najaar nog gezaaid kunnen worden!

11 groenten die je in het najaar kunt planten

Wij zetten 11 groenten voor je op een rij die je in het najaar nog kunt zaaien of planten in de moestuin. In sommige gevallen kun je ze zelfs in hetzelfde jaar nog oogsten. Pak het gereedschap voor de moestuin maar weer tevoorschijn!

1. Spinazie

spinazie in moestuin

Wist je dat je spinazie ook in de herfst kunt telen? De oogst zal dan niet zoveel opleveren als in het voorjaar, maar je kunt nog steeds zo'n twee kilo spinazie per vierkante meter oogsten. Dat is dus zeker de moeite waard als je ook in de herfst wilt genieten van heerlijke verse spinazie uit eigen tuin!

Voor de herfstteelt kun je de spinazie ongeveer tot 15 september zaaien. Het mooie aan het zaaien van spinazie in het najaar is dat je het een paar weken later al meteen kunt oogsten. Zo kun je in september, oktober en soms zelfs november nog spinazie uit je eigen tuin eten. Heerlijk!

2. Rucola

rucola in de moestuin

Wist je dat rucola een hele makkelijke groente is om te telen? Als je voor het eerst een moestuin gaat aanleggen, kun je met rucola dus goed oefenen. Het handige van deze groente is dat je hem bijna het hele jaar door kunt zaaien en telen. Zo zie je maar dat het nooit te laat is om aan een moestuin te beginnen!

Tot en met september kun je rucola nog buiten zaaien. Rucola houdt van koele temperaturen, dus het najaar is perfect geschikt. Het zal je verbazen hoe snel je de eerste blaadjes al van het plantje af kunt plukken om door je salade of op een lekker broodje te doen. Als je de rucola in een kas plant, kun je er zelfs de hele winter nog van eten.

3. Veldsla

veldsla moestuin

Wil je naast rucola nog iets anders in je salade in de winter? Dan is veldsla ook een goede keuze voor de moestuin in het najaar. Je hoeft niet bang te zijn dat deze groente het te koud krijgt. Veldsla kan buiten namelijk temperaturen tot -5°C verdragen!

Veldsla kun je het best planten vanaf half augustus tot ongeveer eind september. Het duurt een paar maanden voordat de blaadjes echt flink zijn gegroeid, maar in december kun je de veldsla oogsten. Let op! In de winter is veldsla erg geliefd bij muizen. Het is dus slim om na het zaaien een vliesdoek over je moestuin heen te leggen, zodat de knaagdieren er niet bij kunnen.

4. Winterui

winterui in de moestuin

We blijven nog even bij de saladegroenten hangen. Je denkt misschien dat je uien normaal gesproken in het voorjaar of de zomer plant, maar wist je dat er ook speciale uien voor de winterteelt bestaan? Het zal je niet verbazen dat deze winteruien winterhard zijn, en ook in de kou dus prima overleven in de tuin.

Je kunt bij winteruien kiezen uit allerlei soorten; er zijn zelfs rode winteruien. Je plant de uien van september tot half november. Daarna moet je wel even geduld hebben; de oogst is pas halverwege juni van het volgende jaar. Dat is dan wel weer een paar weken eerder dan de ‘gewone' ui.

5. Knoflook

knoflook in moestuin

Als je het ons vraagt, maakt knoflook elk gerecht beter. En knoflook uit eigen moestuin is zoveel lekkerder dan die uit de supermarkt! Gek genoeg is niet het voorjaar, maar juist de herfst de beste tijd om knoflook te planten. Knoflook die in het voorjaar wordt geplant zal maar zelden gaan groeien. Dat is natuurlijk zonde van de moeite!

Om knoflook te zaaien kun je poten kopen bij de zaadhandelaar, maar wist je dat je ook gewoon teentjes knoflook uit de supermarkt kunt zaaien? In september of oktober zet je ze zo in de grond. Ze zullen ondergronds overwinteren en vanaf eind juni of begin juli kun je de eerste bollen oogsten!

6. Tuinbonen

tuinbonen in moestuin

Tuinbonen worden normaal gesproken altijd in het vroege voorjaar gezaaid. Als je in maart tuinbonen zaait, kun je ze in juni of juli van hetzelfde jaar al oogsten. Maar je kunt er ook voor kiezen om de tuinbonen in het najaar al te zaaien in je moestuin. Je kunt het maar vast gedaan hebben!

De tuinbonen kun je prima in oktober of november al zaaien. De jonge planten kunnen namelijk goed tegen de koude winter. Ze zijn dan in het voorjaar extra vroeg, dus kun je er nog eerder van smullen. Vooral het ras ‘Aguadulce' is hier goed voor geschikt. Een voordeel van tuinbonen in de herfst zaaien is dat je ze kunt oogsten voordat de luizen hun slag kunnen slaan!

7. Rabarber

rabarber moestuin

Rabarber is een plant die het goed doet in de kou. Sterker nog: de vorst zorgt juist voor een lekkere smaak! Er zijn meerdere manieren waarop je zelf rabarber kunt kweken in je eigen moestuin. Je kunt rabarber natuurlijk zaaien; in dit geval begin je daar in het voorjaar mee. Als je rabarber zaait, zul je een aantal jaar moeten wachten voordat je de stengels kunt eten.

Makkelijker en sneller is om een kant-en-klare rabarberplant te kopen, die je in het najaar in je moestuin plant. Of misschien ken je wel iemand die een goed groeiende rabarberplant heeft en deze wil gaan delen; als je een deel van de wortel van deze plant krijgt, kun je ook die in het najaar in je moestuin zetten. Zo heb je veel sneller lekkere verse rabarber uit eigen tuin!

8. Radijsjes

radijsjes moestuin

Wil je een moestuin planten in het najaar, dan mogen radijsjes eigenlijk niet ontbreken. Radijsjes kun je al vanaf het voorjaar zaaien, maar ook als je in september pas aan je moestuin begint zullen ze het vaak nog prima doen. Het leuke aan radijsjes is dat ze ontzettend snel groeien. In sommige gevallen kun je al een maand na het zaaien eten!

Laat de radijsjes niet te groot worden; hoe kleiner ze zijn, hoe beter ze smaken. Zelfs als je geen grote moestuin hebt kun je nog aan de teelt van radijsjes beginnen. Omdat ze niet veel plek in beslag nemen doen ze het namelijk ook prima in een gewone bloembak!

9. Paksoi

paksoi in moestuin

Laten we maar meteen eerlijk zijn: paksoi is niet de makkelijkste groente voor in de moestuin. Paksoi is namelijk nogal gevoelig; de kans dat de plant gaat doorschieten is vrij groot. Doorschieten wil zeggen dat er bloemen aan de plant komen. Dat is bij ‘gewone' tuinplanten vaak juist de bedoeling, maar bij groenten ‘stelen' die bloemen de energie van de rest van de plant. Daardoor is de oogst dus niet zo goed als hij eigenlijk zou moeten zijn.

Om doorschieten te voorkomen kun je de paksoi het best pas na juli planten. Tot en met september gaat dit nog prima. Vaak kun je zes weken na het zaaien van de paksoi al gaan oogsten.

10. Winterpostelein

winterpostelein moestuin

Heb je wel eens van postelein gehoord? Deze groente zul je niet zo snel in de supermarkt tegenkomen. Des te meer reden om deze groente zelf te kweken dus! Het smaakt superlekker in bijvoorbeeld een stamppot of salade. Nieuwsgierig geworden? Ga je een moestuin planten in het najaar, geef dan postelein eens een kans!

De ‘gewone' postelein kun je het best in het voorjaar zaaien, maar gelukkig is er ook nog de speciale winterpostelein. Deze kun je zaaien tot en met september. In de late herfst en aan het begin van de winter kun je dan al met je zelf geteelde winterpostelein in de keuken aan de slag. Wat ga jij ermee maken?

11. Knolvenkel

knolvenkel moestuin

Ook de knolvenkel is zo'n plant die het best gedijt als de temperaturen een beetje gedaald zijn. Als het te warm is, zal de knolvenkel namelijk net als de paksoi gaan doorschieten. De venkel heeft alle voedingsstoffen zelf al hard genoeg nodig, dus dat moet je zien te voorkomen!

Als je de venkel in september plant zijn de weersomstandigheden deze groente een stuk gunstiger gezind. Knolvenkel is zelfs bestand tegen vorst, dus tot in de winter kun je nog je eigen venkel oogsten! Als de knollen ongeveer de grootte van een tennisbal hebben is de venkel op zijn lekkerst. Wist je dat venkel geroosterd, gebakken of gestoofd heerlijk smaakt? Dat is nog eens een originele groente om in de winter op tafel te zetten.

Als je dacht dat een moestuin planten in het najaar niet meer gaat, heb je het dus mooi bij het verkeerde eind! Deze heerlijke groenten kun je in september of soms zelfs nog in oktober planten. In veel gevallen kun je ze na een paar weken al oogsten. Bij sommige groenten moet je nog even geduld hebben, maar dan ben jij er in het voorjaar als eerste bij met heerlijke verse groenten uit eigen tuin.

Welke van deze groenten ga jij in het najaar planten in je moestuin? Of weet je nog andere groenten die de koude maanden goed doorstaan?
Deel je ervaringen in een reactie!