Een nieuw jaar betekent vaak ook nieuwe voornemens. Nu zijn die voornemens vaak typische uitspraken als ‘ik ga stoppen met roken’, ‘ik ga minder snoepen’, ‘ik wil minder geld uitgeven' of ‘ik wil gezonder gaan eten’.

Is dat erg? Nee, absoluut niet. Om het nakomen van je voornemens wat makkelijker te maken, hebben wij dé tips hoe je heerlijk vers uit je eigen moestuin voor binnen kunt eten. Leuk én gezond!
Als je dacht dat je alleen je eigen groenten kon verbouwen wanneer je een grote tuin hebt, dan heb je het flink mis. Je kunt namelijk ook met alle gemak binnen je eigen moestuin beginnen. Is dat moeilijk? Nee. Is dat super lekker en gezond? Ja!

En de mogelijkheden zijn ook nog eens reuze. Dat zijn heus niet alleen maar een paar blaadjes sla die je kan kweken. Wat je allemaal zelf kunt verbouwen en hoe je dat doet, lees je in de volgende tips.

Om binnen een moestuin te maken heb je nodig:

Bakken

potten voor raam

Buiten plant je de zaadjes voor je moestuin natuurlijk gewoon in de tuin. Tenzij je een zandbak op je vensterbank hebt, gaat dat met een moestuin voor binnen niet lukken. Het is daarom wijs om plantenbakken of moestuintafels zoals deze aan te schaffen.

Deze bakken zijn speciaal ontwikkeld voor al je moestuinier-bezigheden. Natuurlijk kun je ook plantenbakken op de vensterbank zetten. Kies dan voor plantenbakken die geschikt zijn voor moestuinen.

Bodem

potgrond in pot

De bodem is één van de belangrijkste ingrediënten van een succesvolle moestuin. Je kunt op twee manieren voor de juiste bodem zorgen. Je kunt namelijk potgrond mengen met voeding, maar je kunt ook direct biologische potgrond kopen waar al voeding in zit. Hoe je zelf de beste potgrond maakt, kun je hier terug lezen.

De potgrond zorgt ervoor dat de plantjes alle juiste voedingsstoffen binnen krijgen om goed te groeien. Na verloop van tijd nemen de plantjes deze voeding op, dus let op dat je naast water ook op tijd de juiste voeding geeft.

Het makkelijkste is om dan vloeibare moestuinvoeding te kopen. Deze kun je mengen met water. Wanneer je de planten water geeft, krijgen ze ook meteen nieuwe voedingsstoffen binnen. Lees op de verpakking hoe vaak je de extra voeding aan de planten moet geven, dat verschilt per product.

Belichting

groeilicht

Idealiter kweek je een moestuin buiten bij warme temperaturen en met veel licht van de zon erop. Idealiter, dus dat wil niet zeggen dat het niet anders kan. Wanneer je jouw moestuin op de vensterbank of voor het raam zet, zal deze het meeste natuurlijke licht op kunnen vangen.

Maar laat het in Nederland nou net niet altijd zonnig zijn. Om jouw tuintje dan een beetje hulp te bieden, kun je een groeilicht aanschaffen. Deze zijn te koop van één euro tot tientallen euro's, dus voor iedereen betaalbaar.

Deze zes groenten zijn niet te missen in jouw moestuin voor binnen

1. Maak je eigen s(a)la(de)

pluksla

We horen je denken, leuk een salade maken, maar hoe doe ik dit zelf? De zaadjes plant je ondiep in de potgrond. Dat wil zeggen dat ze maximaal 0,5 cm onder de aarde mogen liggen.
Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is opletten wanneer de grond droog wordt. Is dit het geval, dan zul je water moeten geven. Makkelijk toch? Nog een belangrijke tip die voor alle planten geldt; zorg dat je moestuin zoveel mogelijk natuurlijk (zon)licht krijgt, dan groeien ze sneller!

Dit wil je niet fout doen:

Oké, we zullen meteen maar eerlijk zijn, je kunt niet alle sla binnen kweken. Zo, dat is er uit. IJsbergsla en kropsla bijvoorbeeld, zullen het niet goed doen in de hitte van je huis en zijn niet geschikt voor een moestuin voor binnen.

Welke sla je dan wel kunt laten groeien is pluksla. Misschien ben je minder bekend met deze sla, maar dat maakt hem niet minder geliefd.

Wist je dit al?

Pluksla heeft een groot voordeel wanneer je deze zelf in je moestuin kweekt; hij groeit niet uit tot een krop. Juist, de pluksla groeit in bladeren.
Dat zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten tot je hele krop rijp is, maar dat je gemakkelijk een paar blaadjes kunt plukken om in de salade te gooien. Hmm, lekker!

2. Pittige paprika

paprika
We zijn gemakkelijk begonnen met de pluksla maar gaan meteen voor een stapje moeilijker met het laten groeien van paprika. Paprika’s groeien juist beter binnen dan buiten, waar het lekker warm is, met het liefst veel zonlicht.

In deze donkere tijd van het jaar is dat niet al te gemakkelijk, maar daar kunnen bovengenoemde groeilampen bij helpen. Bij het kweken van paprika’s binnen, kun je het beste kiezen voor wat kleinere paprika’s, die groeien namelijk beter dan grote.

Om paprika’s te kweken heb je een plantenbak nodig van tenminste 25 cm breed en 25 cm diep. De zaadjes plant je ongeveer 0,5 cm diep in vochtige moestuin potgrond. Wanneer de potgrond begint uit te drogen geef je water.

Op eigen kracht

Wanneer de bloemetjes van de paprikaplant beginnen te groeien, begint het moeilijke gedeelte. Paprikaplanten zijn in principe zelfbestuivers, maar kunnen zeker jouw hulp daarbij gebruiken.
Zo kun je zachtjes met een stokje tegen de plant aantikken. Hierdoor komt het stuifmeel los en bij de stamper terecht. De bloem is dan bevrucht en kan gaan uitgroeien tot een mooie paprika.

Belangrijk bij de paprikaplant is dat de grond goede voeding moet bevatten. Probeer daarom na acht tot tien weken extra voeding toe te voegen aan de grond.
Voor het kweken van paprika’s heb je geduld nodig. Wanneer je deze in februari plant, duurt het tot minstens mei voordat je kans hebt om te oogsten.

3. Sappige tomaten

tomatenplant

Voor een beginnende moestuinier is ook de tomaat niet de makkelijkste plant om te verbouwen, maar zeker wel een lekkere. We wilden je dus niet behouden van hoe je dit het beste kan doen.
Tomatenplanten zijn juist planten die je binnen moet zaaien, dus dat komt goed uit wanneer jij je moestuin voor binnen gaat beginnen.

Er zijn veel verschillende soorten tomaten dus je kan kiezen voor een specifiek ras, maar je kunt ook zonder verstand van de verschillende rassen zaadjes kopen. Belangrijk voor de tomaten is ook weer om ze voor het raam te zetten waar ze het meeste zonlicht kunnen vangen.

Bij het planten van de zaadjes van de tomatenplant kun je beginnen in kleine potten, met ongeveer drie zaadjes per pot. Wanneer de plantjes beginnen te groeien en ze ongeveer vier blaadjes hebben, mag je ze verpotten naar een grotere pot. Let bij de tomaten opnieuw op dat je ze tijdig water geeft.

Neem de tijd

Tomaten kweken is een klusje voor de geduldigen onder ons. Het beste is om de zaadjes in februari te zaaien. Tomatenplanten moeten dan eigenlijk rond eind mei naar buiten, maar achter het glas kan het harder gaan. Zorg daarom dat ze bij een raam staan dat open kan, zodat je de planten vanaf mei af en toe wat frisse lucht kunt geven.

In principe zou je in augustus/september de tomaten kunnen oogsten, maar dit kan variëren. Wanneer de tomaten een mooie rode kleur hebben en zacht aanvoelen zijn ze rijp.

4. Razendsnelle rucola

rucola met bloem

Nog een perfecte slasoort voor je moestuin voor binnen is rucola. Deze pittige slasoort is snel volgroeid en je kan meerdere keren genieten van één plant. Het blad van de rucolaplant wordt 10 tot 30 cm lang, afhankelijk van wanneer je oogst. Wat ook afhankelijk is van wanneer je de rucola oogst, is de smaak.

Wanneer je de rucola in februari plant, kun je er eind maart/begin april al van genieten. Het is een kwestie van smaak hoe pittig jij de rucola wil eten.

Niet alleen lekker, ook mooi

De zaadjes plant je in vochtige moestuin potgrond op een diepte van 0,5 tot 1 centimeter. Naast bladeren, groeien er uit de rucolaplant ook bloemen. Deze zijn ook eetbaar en hebben een pittige zoete smaak. En het ziet er ook nog eens ontzettend feestelijk uit om je eten te decoreren met de rucolabloemen.

Zorg er bij de rucola wederom voor dat de potgrond niet te droog komt te staan. Hoe snel de potgrond uitdroogt is afhankelijk van de omstandigheden in jouw huis. Bij de een zal de potgrond dus sneller uitdrogen dan bij de ander. Let ook op dat je niet te veel water geeft, dan kan de plant verdrinken en kun je deze niet meer oogsten.

5. Geen stamppot maar salade: boerenkool

baby boerenkool

Boerenkool is in vergelijking met andere koolsoorten een gemakkelijk te kweken groente, vandaar dat deze ook binnen geen problemen heeft met groeien.
Een hele boerenkool is wel te groot voor binnen, maar babyboerenkool kun je gemakkelijk op je vensterbank verbouwen. Laat deze babyboerenkool nou net super lekker zijn voor in een salade. Dat is een keer wat anders!

De babyboerenkoolzaadjes verspreid je over vochtige moestuin potgrond, waarna je deze afdekt met ongeveer 2 centimeter potgrond. Geef water wanneer de potgrond uitdroogt en na vier weken kan je de blaadjes al oogsten.

Normaal is de boerenkoolplant afhankelijk van vorst, dit is bevorderlijk voor de smaak. Daarom plant je deze normaal in de zomer, zodat deze in de winter te oogsten is.
Wij hebben echter onze babyboerenkool binnen staan, waardoor je niet afhankelijk bent van het weer. Boerenkoolstamppot is natuurlijk het lekkerste in de winter, maar de babyblaadjes kun je in de zomer heerlijk door een salade mengen.

6. Lekker lente-uitje

lente ui

Het lente-uitje is toch wel een van onze favorieten onder de uiensoorten. Met zijn lange stengel en mooie groene kleur is de lente-ui een prima keuze voor heel veel gerechten.
Wanneer je de lente-ui buiten zou planten, heeft deze veel ruimte nodig. Voor je moestuin voor binnen is een plantenbak van 25 cm breed en 25 cm diep voldoende. De ui groeit binnen namelijk minder hard dan buiten en zal geen ellenlange wortel krijgen.

Persoonlijke ruimte

Belangrijk bij de lente-ui is dat je de zaadjes niet te dicht op elkaar plaatst. Zo hebben de stengels namelijk minder ruimte om te groeien en blijven ze dunner. De zaadjes van de lente-ui mogen wat dieper dan de voorgaande planten, namelijk 1 tot 1,5 centimeter. Houd daarbij tenminste 2 centimeter afstand tussen de zaadjes. Let op de potgrond wanneer deze uitdroogt en geef dan pas water.

De lente-ui is een wat langzamere plant dus het wel 12 tot 14 weken duren voordat je kan gaan oogsten. Om vaak te kunnen oogsten kun je bijvoorbeeld na het oogsten van een paar uien meteen nieuwe zaadjes planten. Zo heb je eigenlijk altijd wel een vers lente-uitje.

Let wel op met de hoeveelheid uien die je oogst. Eenmaal geoogst kun je de lente-ui niet al te lang bewaren. De ui verliest eerst zijn knapperigheid, maar ook al snel zijn frisse smaak.

moestuin voor raam

Voilà, zo simpel kan het kweken van je eigen moestuin voor binnen zijn. Groene vingers of niet, dit zijn planten die iedereen sowieso kan proberen. En denk naast het lekkere en gezonde van je groenten ook eens aan de voldoening die je krijgt, wanneer je weet dat je je eigen verbouwde eten aan het eten bent. Binnen no time vraagt iedereen je om tips om het zelf te doen, want wie wil dit nou niet?

Daarbij scheelt het ook nog eens in de portemonnee, wanneer jij je favoriete groenten lekker uit je eigen moestuin haalt in plaats van de supermarkt! (Bijna) alle voornemens in één keer opgelost, nu moet je ze wel vol kunnen houden!

Heb jij ervaring met het maken van een moestuin voor binnen? En heb je nog meer groenten die binnen gekweekt kunnen worden?
Laat het ons weten!