Ken jij dat gevoel? Je bent lekker buiten aan het genieten van de laatste zonnestralen als je plots een hinderlijk gezoem hoort. Meteen kijk je om je heen, maar je ziet niets. Als je vervolgens in bed ligt en bijna in slaap valt, hoor je het opnieuw. Weer kijk je om je heen, maar zie je niets. Toch weet je dat ze er weer zijn… Muggen! Het gevecht tegen de muggen en de jeuk van de muggenbeten kan weer beginnen. Hoe moet je muggenbeten voorkomen en behandelen en wat zijn de beste methodes? In dit artikel zet ik 20 tips voor je op een rijtje.

De kleine vriendelijke mugjes

Je verwacht het misschien niet, maar muggen zijn eigenlijk vrij onschuldige insecten die leven van plantensappen, zoals nectar. Muggen zijn vooral in het (schemer)donker actief, in met name warme gebieden en gedurende de warmere maanden van het jaar.

Hoewel muggen vrijwel altijd geassocieerd worden met muggenbulten en jeuk, kunnen de meeste muggensoorten helemaal niet bijten. Mannetjesmuggen bijten zelfs helemaal niet. Van de muggen die wel bijten zijn steekmuggen, zoals malariamuggen en langpootmuggen, verreweg het bekendst. Maar waarom bijten muggen eigenlijk? En waarom zit er verschil in mannetjesmuggen en vrouwtjesmuggen?

Vrouwtjesmuggen bijten als ze eitjes moeten leggen. Ze hebben de eiwitten uit het bloed van mensen nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Vaak kunnen ze zich maar eens in de paar dagen volzuigen met bloed. Het bloed dat ze in een keer opzuigen is niettemin genoeg om honderden eitjes te leggen. De larven die uit deze eitjes komen, groeien op in het water. Dit is dan ook een voorname reden voor muggen om in of rond waterrijke gebieden te leven. Hoewel muggen en de larven van muggen eigenlijk geen vlieg kwaad doen, worden ze door veel dieren en insecten opgegeten. De levensduur van een volwassen mug is dan ook maar enkele dagen of weken.

Kun je ziek worden van muggen?

Ja, maar in Nederland is het risico om ziek te worden door een muggenbeet gelukkig heel erg klein. Heb je echter een vakantie geboekt naar Zuid-Amerika, Midden-Amerika of Afrika deze zomer? Let dan extra goed op! Je loopt hier een verhoogd risico om besmet te raken met ziektes als malaria en het zikavirus. Let bij de voorbereidingen van jouw onvergetelijke vakantie eens extra goed op tips 1, 5, 6, 8 en 10.

Voorkom dat je gebeten wordt door een mug

Close-up_Mug_2

In de zomermaanden brengen we graag zoveel mogelijk tijd buiten door. De kans om gebeten te worden door een mug is hierdoor groot, maar het liefst willen we muggenbeten natuurlijk voorkomen. De volgende tips kunnen hierbij helpen.

Tip 1: Houd muggen buiten

Een voor de hand liggende oplossing om muggenbeten te voorkomen is te zorgen dat ze je huis niet in komen. Sluit deuren en ramen zo veel mogelijk. Wil je je huis toch graag doorluchten? Plaats dan horren voor ramen en deuren. Dit houdt muggen wel buiten, maar de frisse lucht kan er toch door. Geen horren in huis? Kijk dan hier eens of je kan bestellen wat je nodig hebt.

Tip 2: Gebruik producten met DEET

DEET is het actieve ingrediënt in veel insectwerende middelen. Het zorgt er niet voor dat muggen of insecten gedood worden, maar het houdt ze wel op afstand. Je kunt dit bijvoorbeeld op kozijnen, de terrastafel of je armen en benen smeren. Helaas zitten er ook nadelen aan het gebruiken van DEET (hier +/- 8 euro). Zo kan het voor gezondheidsrisico’s zorgen als je het inslikt. Kinderen en zwangere vrouwen moeten producten gebruiken waarin het percentage DEET lager is dan 30%.

Tip 3: Zet planten in je tuin die muggen niet lekker vinden ruiken

Muggen leven rond het water. Een vijver in je tuin trekt helaas dus veel muggen aan. Dit kun je echter enigszins tegengaan door de juiste planten rondom je vijver en in je tuin te planten. Muggen mijden namelijk planten die ze niet lekker vinden ruiken. Denk hierbij onder andere aan lavendel, rozemarijn en geraniums. Tijd om je groene handjes uit de mouwen te steken dus!

Tip 4: Maak een muggenval

Naast alle middelen die al op de markt zijn, kun je muggenbeten voorkomen door zelf een muggenval te maken. Knip het bovenste gedeelte van een plastic fles. Mix bruine suiker en warm water in het onderste gedeelte van de fles en voeg een klein beetje gist toe. Het koolzuurgas dat hierdoor vrijkomt trekt muggen aan. Plaats het bovenste gedeelte van de fles op zijn kop (zonder dop) terug. En voilà, de muggenval is klaar! Muggen zullen de fles in vliegen, omdat ze aangetrokken worden door de geur, en dan kunnen ze er niet meer uit.

Tip 5: Was je sokken

Schone-sokken-aan-waslijn

Raar maar waar… Sommige muggen houden van de geur van zweetsokken. Met warm weer heb je hier natuurlijk sneller kans op als je sokken in je schoenen draagt. Draag je stinksokken daarom niet te lang en was ze meteen na het dragen. Je kunt ook proberen om zoveel mogelijk op blote voeten of met open schoenen te lopen om het zweten tegen te gaan.

Tip 6: Match je kleren met je huidskleur

Muggen worden aangetrokken door schaduw en contrasten. Probeer deze dus zoveel mogelijk te vermijden door je kleren af te stemmen op je huidskleur. Heb je een lichte huid? Draag dan lichte kleren. Heb je een donkerdere huid? Ga dan juist voor donkere kleuren.

Tip 7: Citronellakaarsen en citronellafakkels

Citronellakaars-op-kampeerplaats

Muggen houden niet van de geur van citronella. Ze blijven hier dan ook ver vandaan. Maak hier gebruik van! Plaats citronellakaarsen of -fakkels rondom het terras en je kunt genieten van een overheerlijk biertje of een wijntje in de avondzon zonder overlast van muggen.  Proost!

Tip 8: Draag lange wijde kleren

Misschien moet je voor deze tip een beetje afzien met warm weer, maar lange, wijde kleding helpt om muggenbeten te voorkomen. Muggen bijten met gemak door kleren heen. Strak zittende kleren beschermen je dus nauwelijks tegen een muggenbeet. Lange, wijde kleren doen dit wel. De zuigsnuit van muggen is te kort om door loszittende kleren én door jouw huid te prikken, waardoor ze je minder vaak of helemaal niet kunnen bijten.

Tip 9: Zorg dat je tuin droog is

Zoals gezegd leven muggen rondom water. Waterplassen in de tuin zijn niet ideaal als je wilt voorkomen dat je omringd wordt door muggen. Kijk eens goed om je heen als je in je tuin staat. Welke waterplassen kun je droogleggen? Denk hierbij aan water in potten, vogelbadjes en misschien zelfs de vijver.

Tip 10: Slaap onder een klamboe

Niet alleen buiten zijn er allerlei manieren om muggenbeten te voorkomen. Ook in de slaapkamer is het gezoem van muggen en de jeuk nadat je gebeten bent ronduit irritant. Om te voorkomen dat muggen je uit je slaap houden kun je een klamboe boven je bed hangen. Zorg dat deze goed afgesloten is als je gaat slapen, zodat muggen er niet in komen.  Voor extra bescherming kun je de klamboe insmeren met onder andere DEET.  Bij Blokker bestel je al klamboes vanaf 7 euro – bekijk ze hier.

Als je dan toch gebeten wordt…

Jeuk-aan-muggenbeet

Hoe graag we het ook willen, het is niet te voorkomen dat we gebeten worden door een mug. Is het toch een keer raak? Lees onderstaande tips om te zien hoe je muggenbeten kunt behandelen door de jeuk te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

Tip 11: Probeer niet te krabben

Misschien is dit wel meteen een van de zwaarste tips. Niet krabben… Hoe dan!?  Krabben zorgt ervoor dat de jeuk erger wordt. Door te krabben breekt de huid en wordt je muggenbult een open wondje. Hierdoor wordt de zwelling groter en duurt het helingsproces langer. Blijf dus zoveel mogelijk van je muggenbeet af. Lukt dit niet? Plak er dan een pleister op!

Tip 12: Markeer de muggenbeet met een X

Kun je het niet laten om aan je muggenbeet te zitten? Maak dan, met je nagel, een X op de plek waar je gebeten bent. Dit verlicht de jeuk. Druk echter niet te hard. Als je huid breekt kunnen de bacteriën van je vingernagels zorgen voor infecties. Deze kunnen nog vervelender zijn dan de muggenbeet zelf.

Tip 13: Smeer tandpasta op de muggenbeet

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje raar, maar tandpasta kan helpen om muggenbeten te behandelen. De glycerine die in tandpasta zit, zorgt ervoor dat de jeuk afneemt. Let wel op: blijf van blekende tandpasta af! De stoffen in deze tandpasta zorgen juist voor meer irritatie.

Tip 14: Koel de muggenbeet met water, ijs of een gebruikt theezakje

Gebruikt-theezakje

Zorg voor verlichting door de plek waar je gebeten bent te koelen. Gebruik hier een natte, koude doek voor of een doek die gevuld is met ijsklontjes. Ook een koud en gebruikt theezakje kan de jeuk verzachten. Leg het zakje 5 minuten op de muggenbeet en de stoffen in de thee zullen hun werk doen.

Tip 15: Smeer witte azijn op de muggenbeet

Dep witte azijn op een watje en wrijf  dit op de muggenbeet. De witte azijn zal de jeuk tegengaan en de stoffen in de azijn zullen de muggenbeet helpen desinfecteren. Dit helpt bij het versnellen van het helingsproces.

Tip 16: Antihistamine

Als je gestoken wordt door een mug, injecteert deze een klein beetje van zijn speeksel rondom de wond. Dit voorkomt voor een korte periode dat jouw bloed gaat stollen. De mug is hierdoor in staat om zich te voeden. Als reactie op het speeksel komt er histamine vrij rondom het wondje. De histamine heeft als doel om de werking van het speeksel tegen te gaan. De zwelling en de jeuk die je ervaart nadat je gebeten bent door een mug, zijn dus eigenlijk een kleine allergische reactie op het vrijkomen van de histamine. Crèmes of sprays met antihistamine  zorgen voor directe verlichting van deze reactie. De jeuk en de zwelling zullen dus weer afnemen. Je kan ze onder meer kopen bij Albert Heijn (5 euro) of bijvoorbeeld een drogist.

Tip 17: Wrijf met een bananenschil over de muggenbeet

Bananenschillen zijn ook een goede remedie tegen de jeuk van muggenbeten. Als je een bananenschil wilt gebruiken, is het van belang dat je de plek van de muggenbeet eerst goed schoonmaakt. Vervolgens leg je de binnenkant van de bananenschil op de muggenbeet. Wrijf nu af en toe voorzichtig met de schil over de muggenbeet. Na 5 tot 10 minuten kun je de bananenschil verwijderen. Je huid zal nu wat uitgedroogd zijn en de jeuk zal afnemen. Extra voordeel: de banaan is een lekker en gezond tussendoortje!

Tip 18: Citroen- of limoenzuur

Citroen- of limoenzuur op de gebeten plek smeren helpt om de jeuk te verminderen. Er zijn wel verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden als je deze methode toepast. Smeer het citroen- of limoenzuur op de muggenbeet voordat je krabt. Als je krabt zal de muggenbeet namelijk opengaan. Smeer je hier vervolgens citroen- of limoenzuur op, dan zal dit zorgen voor een stekende pijn. Niet fijn! Ook is het van belang om enige tijd uit de zon te blijven na het smeren. Citroen- of limoenzuur, dat in contact komt met zonlicht, zorgt voor blaren.

Tip 19: Blaas met een haardroger over de muggenbeet

De volgende methode is mogelijk wat pijnlijk. Blaas met een haardroger op de plek waar je gebeten bent door een mug. Houdt dit net zo lang vol totdat het pijn begint te doen. Zorg er wel voor dat er geen brandwond ontstaat! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Herhaal dit een aantal keer totdat de muggenbeet iets anders aanvoelt dan de huid rondom de muggenbeet. De jeuk zal nu voor een aantal uur afnemen.

Tip 20: Maak een aspirinepasta

Aspirines
Een laatste manier om de jeuk van een muggenbeet tegen te gaan is door het maken van een aspirinepasta. Maal de aspirines fijn en voeg een klein beetje water toe. Hierdoor ontstaat een soort pasta. Smeer dit op de muggenbeet en de jeuk zal minder worden.

Met behulp van deze tips zou het voor jou geen probleem moeten zijn om het muggenseizoen goed door te komen.
Heb je zelf nog tips of wil je graag reageren op dit artikel?

Laat dan een berichtje achter!