Heb je een goede druivenoogst gehad? Of ben je gewoon dol op druiven? Dan vind je het vast leuk om te weten dat er meer is dan alleen de druif van een tros eten. In dit artikel laten we je kennismaken met verschillende recepten met druiven. Ontdek de veelzijdigheid van deze kleine besvrucht!
 

Recepten met druiven: van hoofd tot snack

Je kunt veel meer met druiven dan er zo af en toe eens een van een tros plukken. Zo kunnen druiven in verschillende gerechten verwerkt worden. Zowel zoute als zoete smaken zijn goed met de druif te combineren.
Om je de veelzijdigheid van de toepassing van de druif te laten zien, hebben we verschillende recepten met druiven voor je op een rij gezet.
De recepten zijn onderverdeeld in recepten voor het hoofdgerecht, nagerecht en lekkere snacks voor tussendoor of bij de borrel. Welke van de toepassingen van de druif vind jij het lekkerst?
 

Hoofdgerechten met druiven

Een lekkere maaltijdsalade met druiven is zo gemaakt. Je kunt druiven zowel in warme als koude salades verwerken. Hieronder vind je vier verrassende maaltijdsalades met druiven!

1. Witlof met druiven

Witlof met druiven
(Bron)
Recepten met druiven kunnen bijzondere combinaties opleveren. Een bekende combinatie is die van verschillende kaassoorten en druiven.
Chicks Love Food hebben deze combinatie in dit recept voor witlofsalade met druiven terug laten komen. De salade is gebaseerd op een mooi samenspel van zoute en zoete smaken.
Het zout van de witlof, de walnoten en de kaas en de zoete smaken van de druiven, de peren en de honing. Om je vingers bij af te likken zo lekker!

2. Een frisse broccolisalade

Broccolisalade met druiven
(Bron)
Soms heb je gewoon even geen zin in een zware maaltijd, maar is het tijd voor iets lichts. Als het zo'n moment is, dan zul je deze broccolisalade ongetwijfeld willen maken!
Een lekkere frisse en gezonde salade die er ook nog eens mooi uitziet. Hij is dus ook erg geschikt om aan gasten voor te schotelen. Daarnaast kan deze salade van Uit Pauline's Keuken ook prima als bijgerecht bij een groot diner geserveerd worden.
Smullen van de broccoli, druiven, appel, pecannoten en nog veel meer smaakvolle ingrediënten. Mis je toch wat? Dan geeft Pauline de tip om wat stukjes bacon toe te voegen.

3. Quinoasalade met druiven

Quinoa salade met druiven
(Bron)
Op Leuke Recepten vonden we deze fleurige salade met quinoa. Quinoa gebruik je in de keuken op dezelfde manier als rijst en couscous. De zaden zijn een bron van eiwitten en de mineralen koper en magnesium. Een gezonde keuze dus!
Voor deze maaltijdsalade combineert dit recept de quinoa niet alleen met druiven, maar ook met geitenkaas, walnoten, avocado, komkommer en tomaat.
Wil je de salade alvast maken, maar nog niet gelijk opeten? Dat kan! Een tip daarbij is wel dat je de avocado het best even met citroen kunt besprenkelen. Zo zorg je ervoor dat hij zijn mooie groene kleur niet te snel verliest.

4. Salade met zilvervliesrijst en kip

Zilvervliessalade met druiven
(Bron)
Er zijn veel verschillende recepten met druiven, maar een van de mooiste combinaties is die tussen kip en druif. Beide ingrediënten zijn licht van smaak, maar vullen elkaar qua structuur en frisheid mooi aan. Zo ook in deze salade van Oh My Foodness.
Naast kip en druiven bestaat de salade voor een groot gedeelte uit zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst vult beter dan gewone rijst en is dus ideaal om te gebruiken voor een frisse maaltijdsalade zoals deze.
Overigens kun je deze salade zowel warm als koud serveren en is hij zodoende zowel in de winter als in de zomer meer dan welkom. Fijn is ook dat je de salade gemakkelijk een dag kunt bewaren.
 

Nagerechten met druiven

Een hoofdgerecht met druiven was misschien niet zo snel bij je opgekomen. Het zijn eerder de zoete gerechten waar je deze frisse besvrucht bij verwacht. Omdat we zoetekauwen zijn en net als jij dol op druiven, hebben we vier top nagerechten met druiven voor je opgezocht.

1. Gevulde appels

Gevulde appels
(Bron)
Alleen bij het zien van dit nagerecht loopt het water je al in de mond. Toch? De prachtige kleuren in combinatie met het frisse wit van de kwark. Prachtig!
Natuurlijk gaat het niet alleen om het plaatje. Dit nagerecht van Fit Beauty is echt om je vingers bij af te likken. Het enige dat je nodig hebt zijn appels, blauwe bessen, druiven, granaatappel pitjes, wat kwark, stroop en sinaasappelrasp.
De warme appels passen echt bij het najaar en door het mooie plaatje is het ook een prachtig nagerecht voor tijdens de feestdagen.

2. Clafoutis met druiven

Clafoutis met druiven
(Bron)
Clafoutis is van origine een Frans gerecht dat met kersen wordt gemaakt. De kersen worden voor dit nagerecht overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. In dit recept van Francesca Kookt zijn het geen kersen, maar druiven die worden gebruikt.
Francesca omschrijft dit nagerecht als ‘een hele luxe pannenkoek'. En luxe is hij zeker! Je kunt voor dit recept zowel voor de blauwe als voor de witte druiven kiezen. Als je niet kunt kiezen, kun je er uiteraard ook voor gaan om beide druiven te gebruiken.
Een handige tip bij het maken van deze clafoutis is dat je deze in een quichevorm kunt bakken. Dit schijnt erg goed te werken én het lekt niet.

3. Een klein druiventoetje

Druiven toetje
(Bron)
Heb je toevallig nog wat yoghurt over, maar heb je geen zin in een ‘kaal' bakje yoghurt? Dan is dit recept van Lekker en Simpel wellicht het uitproberen waard.
Dit makkelijke toetje heb je met een handomdraai op tafel. Mits je de ingrediënten in huis hebt natuurlijk. Gelukkig heb je er niet veel voor nodig. Wat walnoten, druiven en basterdsuiker doen wonderen!
Ook lekker is het gebruik van Griekse yoghurt als basis voor dit nagerecht met druiven. Zo geef je het dessert net wat extra's mee.

4. Een taart als nagerecht

Yoghurttaart met druiven
(Bron)
Wie zegt dat je taart alleen bij feestelijke gelegenheden kunt eten? Deze frisse yoghurttaart met druiven van Chicks Love Food wil je iedere dag wel als toetje. Daarnaast is deze gezonde taart ook een leuke vervanger voor het ontbijt én een plaatje om te zien.
Als bodem voor deze taart worden verkruimelde chocoladekoekjes en pecannoten gebruikt. Even door de boter heen roeren, een paar minuten in de koelkast en de lekkere bodem is klaar!
Houd er rekening mee dat deze taart zeker vier uur in de koelkast moet opstijven. Mocht je deze als nagerecht willen serveren, is het dus aan te raden er op tijd aan te beginnen.
 

Snacks met druiven

Druiven zijn natuurlijk lekker en gezond. Genoeg reden om er heerlijke snacks van maken. Kleine hapjes als tussendoortje of lekker voor bij de borrel. Je gasten zullen verrast zijn als jij onderstaande recepten met druiven voor ze op tafel zet.

1. Geitenkaasbolletjes met druiven

Geitenkaasballetje met druif
(Bron)
Druiven gebruiken als kleine snack is niet alleen lekker, maar ziet er ook leuk uit. Net als deze geitenkaasbolletjes op een prikkertje van Lekker Tafelen. Als dat niet leuk staat op een verjaardag weten wij het ook niet meer.
Voor dit leuke hapje heb je maar drie ingrediënten nodig:  druiven, geitenkaas en walnoten. De walnoten worden geroosterd en fijngehakt. De geitenkaas boetseer je handig om de druiven heen, welke je vervolgens door de fijngehakte walnoten rolt. Een prikkertje erin en klaar!
Het knapperige van de walnoot, zachte van de geitenkaas en frisse van de druif zullen voor een bijzondere smaakbeleving zorgen bij jou en je gasten.

2. Crostini's met druiven en gorgonzola

Crostini met druiven
(Bron)
Druiven een kaas zijn een prima combinatie. Je ziet ze dan ook veel samen op kaasplankjes liggen. Nu is een kaasplankje erg lekker, maar er zijn meer manieren waarop je kaas en druiven kunt combineren.
Zo hebben Chicks Love Food deze combinatie gebruikt om crostini's mee te maken. Een lekkere combinatie van zout en zoet op één broodje. Het enige wat je hoeft te doen is de crostini (geroosterd brood) te beleggen met gorgonzola en druiven.
Dit hapje wordt door Chicks Love Food gecombineerd met crostini's met brie met peer en geitenkaas met aardbeien.

3. Bladerdeeg met druiven (lekker voor de kids)

Bladerdeeg hapje met druif
(Bron)
Een leuk klein hapje dat de kinderen ook lekker vinden, is dit bladerdeeghapje van Leuke Recepten. Het doet ons een beetje denken aan de bladerdeeghapjes met kleine worstjes die we vroeger weleens maakten. Maar dan nu met druiven.
Je hebt bladerdeeg, roomkaas, druiven, een ei en wat boter nodig. Gemakkelijke ingrediënten voor een gemakkelijk hapje. Je bestrijkt het bladerdeeg met ei en doet hier vervolgens de roomkaas en de druif op. Het geheel gaat een kleine 15 minuten in de oven.
Een handige tip is om de bladerdeeghapjes in kleine muffinvormpjes te maken. Zo krijgen ze de leuke vormpjes zoals je op de foto ziet.

4. Focaccia met druiven

Focaccia met druiven
(Bron)
Save the best for last. En lekker dat deze focaccia is! Zeker een aanrader als je eens een leuke variant van de traditionele focaccia wilt maken.
Een focaccia is lekker als bijgerecht, lunch of als broodje naast de soep. Daarnaast is focaccia ook een leuk hapje voor bij de borrel. Zeker als je hier verschillende dips bij serveert.
Het maken van een focaccia kan prima als je verder nog geen ervaring hebt met het bakken van brood. Het is leuk om te doen en wellicht smaakt het al snel naar meer en word je een volleerd bakker!
 
Zoals je ziet zijn er veel verschillende recepten met druiven. Zo kun je op een andere manier van deze besvrucht genieten dan direct van de tros. In maaltijdsalades, toetjes en hapjes komt de druif mooi van pas.
Het leuke van het toevoegen van de druif aan een gerecht, is dat het gerecht direct een frisse twist krijgt. Ook in de wintermaanden kunnen druiven aan een zwaarder gerecht net dat beetje frisheid meegeven.
 
Heb jij nog leuke recepten met druiven?
Laat gerust een reactie achter onder dit artikel. We zijn benieuwd!