Moet je jouw buitenverlichting onderhouden? Jazeker! Veel mensen kijken na het aanleggen van hun buitenverlichting niet meer om naar deze lampen. Nu is het zo dat je tuinverlichting weinig onderhoud nodig heeft, maar we raden je aan om minimaal twee keer per jaar naar het onderhoud van de buitenverlichting te kijken.
In dit artikel vind je alle informatie over het onderhouden van je buitenverlichting waardoor jouw mooie tuinverlichting nog jaren meegaat.

Waarom je buitenverlichting moet onderhouden

Roestige-lamp
In principe wordt tuinverlichting van een dusdanig materiaal gemaakt dat het weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Toch is het niet aan te raden je buitenverlichting aan het lot over te laten na plaatsing.
Alles wat dag in dag uit te maken heeft met het veranderende weer kan op den duur een goede onderhoudsbeurt gebruiken. Dagen van regen, hagel en wind afgewisseld met dagen van zon en warmte laten ook sporen na op je buitenverlichting.
Wanneer je dicht bij de zee woont, komen er ook andere factoren kijken bij eventuele schade aan de buitenverlichting. Zo heeft de zilte zeelucht geen positieve invloed op de buitenverlichting. Deze lucht zal eerder schade toebrengen aan je verlichting dan wanneer je verder van de zee zou wonen.
Ook onder de rook van een industriegebied kun je te maken krijgen met eventuele schade. Deze schade heeft vooral te maken met de kleine metaaldeeltjes die onder andere je roestvrijstalen (RVS) buitenverlichting aan kunnen tasten. Onderhoud van de buitenverlichting kan je helpen je verlichting te beschermen tegen deze invloeden van buitenaf.

Onderhoud van de buitenverlichting: aan de slag!

Het is dus belangrijk om je buitenverlichting goed te onderhouden. Ook al zijn de materialen vaak zo dat ze wel tegen een stootje kunnen, iedere negatieve invloed is er één te veel.
Jij wilt toch ook dat jouw verlichting net even die extra jaren langer meegaat?
Dan is het nu tijd de mouwen op te stropen en de buitenverlichting schoon te gaan maken.

Stap 1: Ken je lamp

Tuinverlichting-tussen-paarse-bloemen
Voordat je overgaat tot het onderhoud van de buitenverlichting is het belangrijk te weten van welk materiaal je verlichting gemaakt is. Ieder soort materiaal wordt namelijk op een andere manier gereinigd.
Mocht je bijvoorbeeld verlichting hebben met een houten ombouw, dan kun je dit hout op dezelfde manier behandelen als je hardhouten tuinmeubelen. Voor een lamp met een RVS behuizing is het daarentegen aan te raden gebruik te maken van een microvezeldoek, om de metaaldeeltjes te verwijderen die het RVS aan kunnen tasten.
Hoe je de verschillende soorten buitenverlichting precies schoon kunt maken lees je verderop in dit artikel.

Stap 2: Controleer op gebreken

Dit is eigenlijk de eerste stap in het daadwerkelijke onderhoud van de buitenverlichting. Controleer de verlichting op eventuele gebreken en los deze op.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat de behuizing van de lamp iets is verzakt waardoor het voor water mogelijk wordt om langzaam naar binnen te sijpelen. Dit is een kwaal die vaak te laat wordt ontdekt. Houd hier dus zeker je ogen voor open tijdens het onderhoud.
Kortsluiting is iets wat je zeker niet wilt in jouw mooie buitenverlichting!
Kijk verder of de bedrading schade heeft opgelopen door bijvoorbeeld wilde dieren die door de tuin hebben gescharreld. Is de bedrading beschadigd, vervang deze dan. Zo weet je zeker dat je buitenverlichting er weer tegenaan kan.
Tijdens het controleren op gebreken check je ook altijd even alle lampen. Kijk of ze het allemaal nog doen en vervang waar nodig de lampen. Doe dit overigens altijd volgens de voorgeschreven gebruiksaanwijzing.

Stap 3: Tijd om schoon te maken

Schoonmaakmiddelen
Wanneer je de gebreken geanalyseerd en opgelost hebt, is het tijd om de verlichting schoon te maken. Door onder andere regen en andere verschillende stoffen in de lucht kan de lamp vies worden.
Op zich is een beetje viezigheid niet erg, maar wanneer je dit te lang laat zitten ontstaat er kans op rotting en aantasting van de verlichting.
Onderhoud van de buitenverlichting is daarom niet compleet zonder een verfrissende schoonmaakbeurt. Voor lampen van kunststof is het vaak voldoende om hier even een natte doek overheen te halen.
Voor het onderhoud van verlichting met RVS is het aan te raden gebruik te maken van een microvezel doek. Hiermee haal je ook schadelijke stofdeeltjes weg die op langere termijn het RVS aan kunnen tasten.
Houten behuizingen kun je in de beits zetten zoals je dat ook met je hardhouten tuinmeubelen doet. Op die manier geef je de lamp een extra beschermlaag mee.
Tot slot is groene zeep voor bijna iedere behuizing een geschikte manier om schoon te maken. Andere schoonmaakmiddelen bevatten vaak chemische stoffen die zowel je lamp als de natuur eromheen aan kunnen tasten.
Let op: Schakel altijd de stroom uit voordat je de buitenverlichting gaat schoonmaken. Dit is natuurlijk voor je eigen veiligheid, maar ook om te voorkomen dat je geen kortsluiting maakt en op die manier meer kapot maakt dan je lief is. Zorg er ook voor dat de lampen al een tijd uit zijn en goed afgekoeld zijn voordat je aan de schoonmaak begint.

Stap 4: Beschermen

Schone buitenverlichting is natuurlijk erg fijn, maar een beschermende laag aanbrengen helpt nog eens extra om je buitenverlichting lang mee te laten gaan.
Op die manier tast vuil de lamp minder snel aan en zal de verlichting minder snel gebreken vertonen. Eerder benoemden we al dat het beitsen van de houten behuizing van je lamp een goede bescherming biedt.
Wanneer je een lamp hebt van het populaire RVS, zijn er speciale middelen op de markt die het RVS beschermen. Dit zijn de speciale RVS reinigers die niet alleen reinigen, maar ook direct een beschermlaag aanbrengen.
Vraag in de bouwmarkt naar de beschikbare beschermingsmiddelen voor het materiaal van jouw lamp.

Gebreken voorkomen

Lamp-in-tuin
Je weet nu hoe je het onderhoud van de buitenverlichting kunt doen.
Maar hoe fijn zou het zijn als je wat minder vaak gebreken zou moeten opknappen en de lamp wat minder vaak schoon zou hoeven maken?
Heel fijn natuurlijk! Daarom geven we je hieronder nog wat extra tips hoe je je tuinlamp zo veel mogelijk kunt beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Ook de bescherming van de bekabeling nemen we hierin mee.

Tip 1: Plaats de lamp iets boven de grond

De hoogte van de lamp speelt een rol in het onderhoud ervan. Wanneer je een lamp hebt die zich dicht bij de grond bevindt, zul je deze vaker moeten onderhouden.
Dit heeft te maken met opspattend regenwater vanaf de grond en eventuele grondzuren die de lamp aan kunnen tasten. Door de lamp op een redelijke afstand boven te grond te plaatsen, neemt het risico op schade door deze elementen af.

Tip 2: Graaf de bekabeling in

Om de bekabeling te beschermen tegen knagende dieren kun je deze beter ingraven. Hoe je dit het best kunt doen en wat de vereisten zijn voor het ingraven van elektriciteit kun je lezen in ons artikel ‘Zelf Tuinverlichting Aanleggen Als Een Pro? Zo Maak Jij Van Jouw Tuin Een Waar Paradijs‘.
Hier zul je onder andere lezen dat er speciale grondkabels beschikbaar zijn in bouwmarkten die geschikt zijn voor ondergrondse legging. Deze kabels zijn steviger dan gewone kabels en hebben een betere bescherming.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om buitenverlichting aan te schaffen op zonne-energie. Deze verlichting heeft namelijk geen bekabeling nodig en loopt op die manier minder risico op eventuele beschadigingen.

Tip 3: Hang de lamp niet onder een afdak

Je zult misschien denken dat je een lamp beter tegen de invloeden van het weer beschermt wanneer je deze onder een afdak plaatst. Niets is echter minder waar.
Zoals eerder verteld zijn het metaaldeeltjes in de lucht die de behuizing van je buitenverlichting aan kunnen tasten. Daar komt ook nog eens de afzetting van zoutkristallen uit de lucht bij.
Deze afzettingen zorgen voor onnodige schade aan je buitenverlichting wanneer je deze onder een afdak plaatst. Buitenverlichting dat niet onder een afdak hangt wordt namelijk door de regen netjes schoongespoeld. Op die manier is het in de regen hangen van lampen dus zelfs een vorm van bescherming!

Samenvatting

Verlichting-langs-pad
Om je buitenverlichting te onderhouden moet je drie dingen doen:

  1. Controleer de verlichting op eventuele gebreken;
  2. Maak de verlichting schoon met de juiste materialen;
  3. Voorzie de verlichting van een beschermlaag.

Het is aan te raden om het onderhoud van de buitenverlichting twee keer per jaar te doen. Op die manier ben je op tijd wanneer er eventuele gebreken zijn. Let er wel op dat wanneer het tijd is lampen te vervangen, je dit doet volgens de gebruiksaanwijzing van de verlichting. Gebreken aan kabels zijn daarnaast het beste op te lossen door de gehele kabel te vervangen. Kabels die je onder de grond laat lopen gaan langer mee en zijn minder gevoelig voor schade dan kabels die over de grond lopen. Als je vaak schade hebt aan je kabels, is het het overwegen waard om de kabels boven de grond te laten lopen.
Het schoonmaken van de buitenverlichting heeft niet alleen als voordeel dat alles er weer netjes uitziet, maar ook dat eventuele schadelijke deeltjes van de verlichting verwijderd worden. Op deze manier bescherm je je buitenverlichting. Na het schoonmaken is het altijd goed te kijken of er een beschermend middel bestaat voor het materiaal waar jouw buitenverlichting van gemaakt is. Een beschermende laag zorgt ervoor dat de verlichting nog langer mee gaat.

Wist jij van het belang van het onderhoud van de buitenverlichting?
Deel jouw ervaringen met het onderhouden van jouw buitenverlichting hieronder!