De wekker gaat en langzaam word je wakker. Je bent klaar om aan de dag te beginnen. Snel stap je uit je warme bed de koude kamer in en schuif je je gordijnen open. Meteen zie je het: het heeft de hele nacht flink gesneeuwd. De wereld is bedekt onder een witte deken en dus hebben ook jouw tuin en de oprit een nieuw kleurtje gekregen.

Hoewel het een mooi beeld geeft, is het niet superhandig dat alles bedekt is onder een dikke laag sneeuw.

De straten worden glad en de kans dat er ongelukken gebeuren is groter dan normaal. Dit geldt niet alleen voor de grote of drukke wegen, maar juist ook voor de kleine steegjes en zelfs voor je tuinpaden en oprit. Om te voorkomen dat er ook daadwerkelijk ongelukken gaan gebeuren, is je oprit sneeuwvrij maken een slim idee.

Op welke manieren je dat allemaal kunt doen, gaan we je in dit artikel vertellen. We gaan je echter eerst iets uitleggen over de regelgeving van je oprit sneeuwvrij maken.

Is de oprit sneeuwvrij maken verplicht in Nederland?

Sneeuw-op-oprit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, in Nederland is het in principe niet verplicht om de stoep voor je huis of de oprit sneeuwvrij te maken. Tot 2007 is het echter wel verplicht geweest. Hoewel het dus niet verplicht is en je je oprit niet sneeuwvrij hoeft te maken als je daar geen zin of geen tijd voor hebt, kun je je afvragen of je het de mensen om je heen niet verplicht bent om het toch te doen.

Zou jij het op je geweten willen hebben dat de postbode of de buurman die een kopje suiker komt vragen, valt op jouw gladde oprit en daardoor een ernstige blessure oploopt? En hoe zou je het zelf vinden als je je een weg moet banen over een spekgladde oprit van iemand anders?

Wist je trouwens dat het in België wel bij wet verplicht is om je oprit sneeuwvrij te maken? Als je hier de stoep of je oprit niet sneeuwvrij maakt, loop je het risico om op je vingers getikt te worden. Helpt dat niet en maak je je oprit nog steeds niet sneeuwvrij, dan kun je zelfs een boete krijgen die op kan lopen tot maar liefst €250,-! Dat is een behoorlijk bedrag waar je ontzettend veel leuke dingen mee had kunnen doen.

Wit-landschap

De hele of de halve oprit sneeuwvrij maken

De oprit sneeuwvrij maken klinkt als een saaie bezigheid en het mooie witte landschap wordt er ook enigszins door verpest. Ondanks dat kan het geen kwaad om je dikke jas en snowboots uit de kast te halen en de kou in te stappen. Voordat je begint is het echter belangrijk om te bedenken met welke functie je de oprit gebruikt en hoe je deze dus sneeuwvrij wilt maken.

Dit kan je namelijk een hoop werk schelen, helemaal als je een hele grote oprit hebt. We maken onderscheid in het sneeuwvrij maken van de hele oprit en het sneeuwvrij maken van een gedeelte van de oprit.

De hele oprit sneeuwvrij maken

De hele oprit sneeuwvrij maken kun je bijvoorbeeld doen als de oprit veel verschillende functies heeft. Staan er auto's op de oprit, geeft de oprit toegang tot de voordeur en fietsen je kinderen na school altijd over de oprit naar de achtertuin? Dan is het misschien wel verstandig om de hele oprit sneeuwvrij te maken. Op deze manier loop je minder risico dat er ongelukken gebeuren op jouw oprit.

Tip: Als je eenmaal bezig bent om de oprit sneeuwvrij te maken is het verstandig om de eventuele stoep die voor de oprit ligt ook sneeuwvrij te maken.

Een gedeelte van de oprit sneeuwvrij maken

Ook dit is redelijk rechttoe-rechtaan. Een gedeelte van de oprit sneeuwvrij maken doe je bijvoorbeeld omdat de oprit alleen gebruikt wordt als toegang tot de voordeur. Je kunt er nu dus voor kiezen om een pad vrij te maken dat over de oprit van de openbare weg naar je voorkeur loopt.

Op deze manier kan de postbode of de buurman je erf zonder risico betreden en hoef jij veel minder lang te bikkelen in de kou.

8x de oprit sneeuwvrij maken

De oprit sneeuwvrij maken kan op verschillende manieren. Wij hebben er acht voor je verzameld en gaan je nu vertellen hoe je deze methodes het beste uit kunt voeren.

Methode 1: sneeuwruimen met de (sneeuw)schep

Oprit-sneeuwvrij-maken

Waarschijnlijk is dit de bekendste methode om de oprit sneeuwvrij te maken. De sneeuwschep is in de winter dan ook een erg geliefd gereedschap dat de winkels uit vliegt. Sneeuwruimen met een sneeuwschep behoeft eigenlijk niet zoveel uitleg. Je schept de sneeuw namelijk gewoon weg, wat je bijvoorbeeld ook met zand zou doen. Wel is het belangrijk om de sneeuw niet in de goot te scheppen.

Hierdoor bestaat namelijk de kans dat het water, wat van de smeltende sneeuw afkomstig is, niet meer afgevoerd kan worden en dus op de grond blijft liggen. Dit kan een spekgladde straat tot gevolg hebben wanneer de temperatuur 's nachts weer daalt. Als je geen sneeuwschep bij de hand hebt, kun je natuurlijk ook gebruik maken van een gewone schep. Online kan je ook gewoon simpel de sneeuwscheppen bestellen nu de winkels dicht zijn.

Methode 2: Sneeuwruimen met een stevige bezem

Naast een sneeuwschep kun je ook gebruik maken van een bezem met stevige haren. Deze bezems kunnen buiten gebruikt worden en zijn daarom een ideaal hulpmiddel. Het enige wat je moet doen is de sneeuw wegvegen. Let ook hierbij goed op dat je de sneeuw naar een plek veegt waar deze niet alsnog voor hinder zorgt. Dat zou zonde zijn van je harde werk.

Methode 3: Sneeuwruimen met een houten plank

Oprit-sneeuwvrij-maken-plank

Heb je geen sneeuwschep én geen bezem met stevige haren, maar wil je toch je oprit sneeuwvrij maken? Dat kan! Het enige wat je nodig hebt is namelijk een houten plank. Hiermee kun je de sneeuw eenvoudig wegschuiven om zo een pad vrij te maken. Om het jezelf makkelijk te maken zou je een stevige lat aan de plank kunnen bevestigen. Op deze manier maak je van je houten plank een soort bezem waarmee je de sneeuw te lijf kunt gaan.

Methode 4: Sneeuwruimen met een vloertrekker

Soms heb je geluk en valt de hoeveelheid sneeuw die is gevallen mee. Echter wil dat niet zeggen dat je dan je oprit niet sneeuwvrij hoeft te maken. Ook weinig sneeuw kan namelijk tot gevaarlijke situaties leiden. Een handig methode om de sneeuw nu weg te vegen is met behulp van een vloertrekker.

Zonder al te veel moeite schuif je de sneeuw hiermee aan de kant om zo een pad vrij te maken. Natuurlijk kun je op deze manier ook je hele oprit sneeuwvrij maken.

Methode 5: Het strooien van zoutkorrels

Zout-strooien

Het strooien van zout is een veelgebruikte methode om sneeuw te ruimen. Vooral op grote wegen wordt deze methode gebruikt om vorstschade te voorkomen. Het idee achter het gebruik van strooizout is dat de toevoeging van zout aan water het vriespunt verlaagt. Hierdoor is de kans op gladde stenen dus een stuk kleiner. Als je weet dat er een vorstperiode met kans op sneeuw aan gaat komen, kun je ervoor kiezen om preventief zout te strooien. Maar ook bij een onverwachtse sneeuwbui kun je achteraf gebruik maken van strooizout.

Je kunt zout op verschillende manieren strooien. Zo kun je het eenvoudig met de hand verspreiden, maar je kunt ook een speciale zoutstrooier aanschaffen. Hiermee is de kans dat het zout evenredig en gelijkmatig verspreid wordt een stuk groter dan wanneer je het met de hand doet.

Methode 6: Het strooien van dooikorrels

Heb jij wel eens van dooikorrels gehoord? Dit zijn speciale korrels die je kunt gebruiken om de sneeuw te laten dooien. De naam zegt het eigenlijk al: als deze korrels in contact komen met sneeuw komt er warmte vrij waardoor de sneeuw smelt. Het voordeel van dooikorrels ten opzichte van strooizout is dat er minder schadelijke stoffen in de grond terecht komen.

Strooizout zorgt er namelijk voor dat het zoutgehalte in de bodem en het grondwater stijgt. Bij dooikorrels is dit niet het geval.

Methode 7: Het strooien van zand

Zand-op-oprit

Door zand te strooien krijg je de oprit waarschijnlijk niet sneeuwvrij, maar het biedt wel bescherming op gladde delen van de oprit. Het zand werkt namelijk als een soort anti-slipmiddel waardoor je meer grip hebt op de grond. Zo zul je dus niet uitglijden, ook niet op de gladde vlakken.

Een extra voordeel aan zand is dat het een erg natuurvriendelijk middel is. Het geeft geen schadelijke stoffen af in de grond. Als de dooi zijn intrede heeft gedaan en alle sneeuw verdwenen is, kun je het overgebleven zand gewoon tussen de planten in de tuin vegen. Daarnaast biedt het je ook meteen de gelegenheid om de voegen tussen de tegels op de oprit weer even van een nieuwe laag zand te voorzien.

Methode 8: Een heitje voor een karweitje

Heitje-voor-een-karweitje

Weet je nog dat je vroeger met een paar vrienden of vriendinnen de huizen in de buurt afging om te vragen of mensen nog een karwei hadden dat gedaan moest worden? Voor een paar kwartjes waren jullie dan wel bereid om deze taak op je te nemen. Hoewel dit principe tegenwoordig niet meer zo bekend is als vroeger, kun je de buurkinderen misschien nog steeds wel strikken om jouw oprit sneeuwvrij te maken.

Zo hebben zij een reden om lekker in de sneeuw te spelen en er ook nog een paar euro aan te verdienen. Wie zegt daar nou nee op? Wij zouden het in ieder geval wel weten!

Tip: Je zou natuurlijk ook een professioneel hoveniersbedrijf in kunnen schakelen als je dat zou willen.

Sneeuwruimen is niet bij iedereen een favoriet klusje, maar het is écht aan te raden om het te doen. Niet alleen om de mensen om je heen te helpen en beschermen tegen vervelende blessures, maar ook voor jezelf. Je moet er toch niet aan denken dat je zelf uitglijdt en een lelijke smak maakt op je eigen oprit?

Zeker niet als je bedenkt dat het zo makkelijk voorkomen had kunnen worden. Nu alleen nog goed opletten bij het sneeuwruimen zelf, want ook dan kan het al behoorlijk glad zijn. En vallen is natuurlijk het laatste wat je wilt!

Waarom maak jij de oprit sneeuwvrij en op welke manier doe je dat dan?
Laat het weten in een reactie!