Pasen staat weer voor de deur. Dit is niet alleen een perfecte gelegenheid om weer eens met de hele familie bij elkaar te komen, maar het is voor veel mensen ook het begin van de lente. Met Pasen wordt namelijk het nieuwe leven, dat in de natuur vooral in het voorjaar zijn intrede doet, gevierd. Om het huis klaar te maken voor deze viering, versieren velen hun huis met mooie paastakken. Hoe paastakken zelf maken in zijn werk gaat, vertellen we in dit artikel.

Paastakken zelf maken: de complete gids

Paastakken zelf maken is ontzettend leuk. Je bent lekker met je handen bezig om unieke versieringen te maken die helemaal passen bij jouw wensen. Welke mogelijkheden je allemaal hebt bij het zelf maken van paastakken gaan we in dit artikel vertellen. Dit doen we door dieper in te gaan op de takken, de versiering, het kleurgebruik en de vaas.
Na het lezen van dit artikel ben je dus in staat om je paastakken zelf te maken. Wil je daarnaast nog inspiratie op doen door de mooiste paastakken van anderen te bekijken? Lees dan snel ons inspiratie-artikel met maar liefst 40 prachtige paastakken!

1. Verschillende soorten takken

Wilgentakken

Paastakken zelf maken begint natuurlijk bij het kiezen van de juiste takken. Veel gebruikte takken zijn die van de krulhazelaar en de wilg. Dit zijn echter niet de enige takken die je kunt gebruiken voor het maken van je eigen paastakken. We zetten verschillende soorten takken voor je op een rijtje:

Wilgentakken

De wilg is een boom die op het platte land veel gebruikt wordt. De takken kenmerken zich door de wilgenkatjes die hieraan groeien. Dit zijn pluizige bloemen die uit de zijknoppen van de wilgentakken groeien.
De wilgenkatjes hebben hun naam te danken aan de gelijkenissen met de staart van jonge katten. Zie jij het?

Krulhazelaar

De krulhazelaar is een bijzondere boom. Waar de meeste bomen zich kenmerken door aanzienlijk rechte takken, heeft deze boom takken die alle kanten op krullen. Deze takken hebben dus zonder extra versieringen al een hoge decoratiewaarde.

Bloesemtakken

Bloesemtakken

We kunnen ons goed verstellen dat je de lente niet wilt vieren met kale takken. Paastakken zelf maken kun je daarom ook doen door bloesemtakken als basis te gebruiken.
Mooie bloesemtakken komen bijvoorbeeld van de magnolia of de kersenbloesem.

Overige takken

Hoewel we hierboven enkele takken benoemd hebben die veel gebruikt worden bij het maken van paastakken, kun je natuurlijk ook andere mooie takken gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan takken van de mooiste boom uit je tuin. Je kan ook als basis deze kunststoftakken gebruiken (+/- 10 euro)

Let op: Het is wettelijk niet toegestaan om takken uit het bos te halen. Dit wordt gezien als stroperij en kan dus voor problemen zorgen.

2. Een verplicht nummertje

Zelf paastakken maken kan natuurlijk niet zonder gebruik te maken van eieren. Hoe je de eieren gebruikt is afhankelijk van jouw eigen wensen. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Uitgeblazen en beschilderde kippeneieren

Kind-blaast-op-ei

Je hebt vroeger vast wel eens eieren beschilderd. Dit is een leuk knutselwerkje en de perfecte versiering voor je zelfgemaakte paastakken.
Voordat je de schaal van de eieren gaat beschilderen is het belangrijk om het ei te verwijderen, zonder de schaal te breken. Het klinkt als een onmogelijk opgave, maar dat is het niet. Je gaat als volgt te werk:

  • Prik met een speld een gaatje in de boven- en onderkant van het ei;
  • Blaas nu lucht door één van de gaatjes die je in het ei hebt gemaakt. Hou het andere gat boven een bakje;
  • Als je hard genoeg blaast, komt de inhoud van het ei door het andere gaatje naar buiten.
  • Als de inhoud er volledig uit is, kun je het ei schoonmaken. Zorg dat je ook de binnenkant van de schaal schoonmaakt door wat water door het ei te laten lopen.

Pas wel op dat je door alle inspanningen het ei niet kapot knijpt! De inhoud die je uit het ei hebt geblazen hoef je overigens niet weg te gooien. Dit kun je gewoon opeten.
Nu je alleen nog de schaal over hebt, kun je het ei gaan beschilderen. Hoe je dit doet is afhankelijk van je eigen wensen. We willen je wel adviseren om eerst even de informatie onder het kopje ‘Wel of geen bonte kermis?' te lezen voordat je begint met schilderen. Hier vertellen we je iets over het kleurgebruik van de paastakken die je zelf maakt. Dit kan dus invloed hebben op de manier waarop je de eieren gaat beschilderen.
Het ophangen van de eieren gaat op de volgende manier:

  • Bind een touwtje aan een klein stukje hout. Denk hierbij aan een stukje van een cocktailprikker;
  • Duw dit houtje voorzichtig door één van de gaatjes in het ei. Zorg ervoor dat je het touwtje niet helemaal in het ei duwt. Dit is immers het koord waaraan je het ei op moet hangen.

Paaseieren

Chocolade-eieren

Je kunt natuurlijk ook chocolade paaseieren als decoratie gebruiken. Rond Pasen zijn er vaak speciale paaseieren te koop waar lintjes aan bevestigd zijn. Deze kun je dus eenvoudig ophangen.
Vooral vrouwen en kinderen zullen hier dol op zijn!

Decoratieve eieren

Ben je niet zo'n fan van chocolade en zie je het niet zitten om zelf eieren te beschilderen? Dan kun je altijd nog naar de winkel gaan om leuke plastic of houten eieren te kopen. Deze zijn rond Pasen in verschillende winkels te verkrijgen.
Het is misschien even zoeken voordat je de perfecte eieren gevonden hebt, maar je kunt ze dan wel meerdere jaren achter elkaar in de paastakken hangen.

Geknutselde eieren

Geknutselde-eieren

Je kunt natuurlijk ook eieren knutselen en deze aan de paastakken hangen. Het knutselen van eieren kan op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van papier of karton, maar bijvoorbeeld ook van wol.

3. Extra versiering

De eieren hangen, maar je paastakken zijn voor je gevoel nog wat kaal. Er moet dus nog extra versiering bij. Maar wat?
Versiering-paastakken

In principe kan natuurlijk alles, zolang je het zelf mooi vindt. Je kunt ervoor kiezen om zelf versiering te maken, maar je kunt ook naar de winkel gaan om eens rond te snuffelen bij de Paasdecoratie. Een greep uit de accessoires die je kunt gebruiken in de paastakken die je zelf maakt:

  • (Kerst)verlichting;
  • Slingers;
  • Kuikentjes;
  • (Paas)haasjes;
  • Lammetjes;
  • Vlinders;
  • Veertjes;
  • Kralen;
  • Foto's;
  • Vogelnestjes en vogels;
  • Bloemen.

De dieren zijn uiteraard nep, maar we gaan er vanuit dat je dat ongetwijfeld al begreep.

Speciale aandacht voor bloemen

Bloem-in-hangende-vaas

Bloemen kunnen natuurlijk ook gebruikt worden als versiering in je paastakken. Het nadeel van bloemen is echter dat ze zonder water snel zullen verwelken. Water toevoegen lijkt dus noodzakelijk als je bloemen wilt gebruiken.

Je kunt dit het beste doen door de bloemen eerst schuin af te snijden, in een heel klein vaasje of reageerbuisje te zetten en dit vaasje of reageerbuisje te vullen met water. Het vaasje kun je nu aan de takken bevestigen met behulp van een lint of touw.

Versiering bevestigen

Als je de versiering die je in de paastakken wilt hangen bij elkaar hebt verzameld, is het natuurlijk de vraag hoe je deze op gaat hangen. Sommige versiering heeft al handige haakjes, zodat je ze makkelijk aan de takken kunt hangen, maar andere versiering heeft dit niet.

Als dit laatste het geval is, kun je zelf mooie linten kopen en deze aan de versieringen knopen. Zorg er wel voor dat je de linten schuin afknipt, zodat ze niet gaan rafelen.
Je kunt naast linten ook gebruik maken van ijzerdraad. Dit kun je aan de versiering bevestigen en vervolgens een aantal keer om de takken wikkelen.

Tip: Als je na het ophangen van de eieren het gevoel hebt dat je paastakken vol genoeg hangen, hoef je natuurlijk geen extra versiering op te hangen. Aan de andere kant kun je ook eerst andere versiering ophangen en alleen paaseieren ophangen wanneer je nog ruimte over hebt.

4. Wel of geen bonte kermis?

Gekleurde-veren

Paastakken zelf maken vraagt ook om wat voorbereiding. Zo moet je eigenlijk al nadenken over de kleuren die je wilt gebruiken, voordat je begint met het verzamelen van de versiering. Ga je voor één of meerdere kleuren? Of gebruik je juist decoratie in zoveel mogelijk verschillende kleuren? Je kunt bijvoorbeeld ook de kleuren kiezen die al in je interieur terugkomen.

Door jezelf deze vragen vooraf te stellen, bereid je jezelf goed voor en weet je zeker dat je niet thuiskomt met versiering die je sowieso niet gaat gebruiken omdat de kleuren je uiteindelijk toch niet aanstaan.

5. In de vaas, aan het plafond of voor het raam?

De vaas is het laatste punt van paastakken zelf maken dat we nog moeten bespreken. Als je besloten hebt om je paastakken in een vaas te zetten, kun je het beste voor een mooie, lange vaas kiezen. Hierin blijven de takken mooi rechtop staan.

Om de takken op hun positie te houden kun je de vaas ook vullen met verzwarende materialen, zoals knikkers, grind, of zand. Je kunt de takken tot slot ook in een blok oasis prikken.
Door er vervolgens water bij te doen zullen de takken blijven bloeien en eventueel blaadjes krijgen. Een betere manier om nieuw leven te vieren is er haast niet!

Tip: Heb je een mooie glazen vaas gevonden? Je kunt deze ook vullen met paaseieren, waardoor de vaas perfect bij de versierde paastakken past.
Extra tip: Heb je geen vaas in huis en wil je deze ook niet aanschaffen? Dan kun je er ook voor kiezen om de paastakken bij elkaar te binden met een lint en ergens op te hangen.

Zoals je ziet zijn er verschillende elementen belangrijk wanneer je paastakken zelf maakt. Welk element je de overhand laat nemen is echter helemaal afhankelijk van je eigen stijl en wensen. Dit maakt het paastakken zelf maken zo leuk. Je kunt alle kanten op en eindigt altijd met iets dat je zelf mooi vindt.

Succes! Welke aspecten van het paastakken zelf maken zijn voor jou belangrijk?
De takken? Of gaat het juist om de versiering?

Laat het ons weten door een reactie te plaatsen!