Het woord ornamenten betekent eigenlijk niets meer dan ‘versierselen'. En dat is dus ook precies wat ornamenten zijn. Versierselen aan gebouwen. Al in de oudheid werden ornamenten ter decoratie aangebracht op en in gebouwen.
Pilaren, kapitelen, trappen, deuren en plafonds werden voorzien van ornamenten. Soms hadden deze ornamenten naast hun decoratieve functie ook een bouwkundige functie.
Vaak bevatten de ornamenten natuurvormen. Planten, dieren en mensen werden dan afgebeeld op de ornamenten. Maar ook geometrische vormen, trofeeën en emblemen komen voor.
We kennen ornamenten dus vooral van gebouwen uit de oudheid. Wanneer u een oude stad bezoekt zoals bijvoorbeeld Rome, zult u daar ook veelvuldig ornamenten op gebouwen tegenkomen.
Woning met ornamenten
Maar ook in huizen uit bijvoorbeeld de jaren '30 van de vorige eeuw, of nog ouder, zien we weleens ornamenten. De plafonds van deze huizen zijn vaak prachtig versierd. Modernere huizen worden over het algemeen opgeleverd met een kaal, vlak plafond.
Maar waarom zou een plafond kaal moeten zijn? Waarom niet gewoon het plafond decoreren?
Plafond ornamenten kunnen je woning namelijk een chique, romantische uitstraling geven. Dit past erg mooi bij bijvoorbeeld een landelijk interieur. Maar ook binnen andere woonstijlen kunnen plafond ornamenten erg mooi zijn.
In dit artikel vertellen we je daarom welke plafond ornamenten er allemaal zijn en hoe je deze kan bevestigen, zodat jij jouw huis ook prachtig kunt decoreren!

Verschillende plafond ornamenten

Een plafond dat met ornamenten gedecoreerd is, ziet er erg mooi uit. Maar wat voor ornamenten zijn er dan precies om op het plafond te plaatsen? Grofweg zijn er drie soorten plafond ornamenten. We leggen nu aan je uit welke dat zijn.

Rozetten

Rozet van gips
De woorden plafond ornamenten en rozetten worden soms door elkaar gebruikt. Daarom is het soms niet helemaal duidelijk wat nu wat is. In principe zijn plafond ornamenten álle versierselen aan het plafond, maar in het algemeen wordt het woord plafond ornament vaak gebruikt voor versieringen die in het midden van het plafond zitten.
Een rozet wordt ook in het midden van het plafond geplaatst en is dus eigenlijk ook een plafond ornament. Rozetten zijn echter altijd rond of ovaal van vorm. Er zijn ook plafond ornamenten die in het midden van het plafond worden geplaatst, die niet rond of ovaal zijn. Deze worden dus vaak simpelweg plafond ornamenten genoemd.
Rozetten zijn dus rond of ovaal, en vaak wordt in het midden van een rozet een lamp bevestigd. Rozetten zijn er in allerlei soorten, met uitbundige versiering of wat soberder.

Plafondlijsten

Een plafondlijst
Een plafondlijst wordt meestal geplaatst op de overgang van wand naar plafond. Deze lijsten worden ook wel kooflijsten genoemd. Soms wordt de plafondlijst meer naar het midden van het plafond geplaatst, dus niet op de overgang naar de wand.
Er zijn simpele, strakke varianten maar er zijn ook plafondlijsten met uitbundige versiering. U kunt dus kiezen voor een plafondlijst die bij u en uw interieur past.

Hoekornamenten

Hoekornamenten
Hoekornamenten zijn speciale ornamenten die in de hoek van een plafond worden geplaatst. Deze vormen de hoek van de plafondlijst. Logischerwijs zijn deze dus vaak in dezelfde stijl als de plafondlijst.

Verschillende materialen

Omdat ornamenten vroeger ook regelmatig een bouwkundige functie hadden werden deze meestal gemaakt van natuursteen of beton. Dit zijn stevige materialen. Tegenwoordig hebben ornamenten bijna altijd alleen nog maar een decoratieve functie en daarom worden meestal andere materialen gebruikt. De materialen die nu vaak worden gebruikt zijn gemakkelijker aan te brengen.

Gips

Veel plafond ornamenten worden tegenwoordig gemaakt van gips. Dit materiaal is gemakkelijker te bewerken dan natuursteen of beton en is ook een stuk minder zwaar. Gips heeft echter wel een mooie, authentieke uitstraling en daarom is dit een populair materiaal voor plafond ornamenten. Gipsen plafond ornamenten zijn niet zo gemakkelijk zelf aan te brengen, dit wordt vaak door professionals gedaan.

Piepschuim

Een materiaal dat ook vaak gebruikt wordt voor plafond ornamenten is piepschuim. Dit is nog veel lichter dan gips en kan daarom ook op elk plafond bevestigd worden. Zeker op wat hogere plafonds valt het niet op dat de ornamenten van piepschuim zijn. Plafond ornamenten van piepschuim zijn, in tegenstelling tot gipsen ornamenten, erg gemakkelijk zelf te bevestigen.

Hout

Voor plafondlijsten wordt naast gips en piepschuim ook hout gebruikt. Houten plafondlijsten worden ook weleens ‘plafondplinten' genoemd. Plafondlijsten van hout zijn gemakkelijk zelf op maat te zagen en aan te brengen.

Zó maak jij van jouw plafond een eyecatcher

Plafond met ornamenten
Wil je je plafond ook gaan decoreren met ornamenten, dan kun je dat uiteraard door een professional laten doen. Dit is gemakkelijk, het kost je geen moeite en je weet zeker dat het goed gebeurt. Houd je echter wel van een uitdaging, dan kun je er ook voor kiezen om de ornamenten zelf aan te brengen.
Dat is niet heel erg moeilijk en het is natuurlijk extra leuk als jij zélf de ornamenten in je woning hebt aangebracht. Als gasten dan vol bewondering naar je plafond ornamenten kijken, kun jij trots vertellen dat je deze zelf hebt geplaatst.
Om je een handje te helpen met het aanbrengen van de plafond ornamenten, geven we je nu een stappenplan. Voor zowel de rozetten als de plafondlijsten zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je deze kunt aanbrengen.

Een stappenplan voor het aanbrengen van rozetten

Rozet
Omdat gipsen rozetten lastig zelf te plaatsen zijn, gaan we in dit stappenplan uit van rozetten van piepschuim. We gaan er daarbij ook vanuit dat je een lamp aan de rozet wilt bevestigen.

Stap 1: Stijl kiezen

De eerste stap is bedenken wat voor rozet je graag op je plafond wilt aanbrengen. Wat past bij jou? Een strakke rozet of eentje met meer details? Als je een rozet hebt gekozen die naar wens is, kun je door naar de volgende stap.

Stap 2: Wat heb je nodig?

Gereedschap
Nu kun je alle gereedschappen gaan verzamelen die je nodig hebt voor het aanbrengen van de rozet. Je hebt het volgende nodig:

  • Boormachine;
  • Montagekit of kooflijm;
  • Schroeven;
  • Schroevendraaier;
  • Pluggen;
  • Eventueel verf.

Stap 3: Maak de ondergrond gereed

De ondergrond waarop je de rozet gaat plaatsen moet schoon, droog en vet- en stofvrij zijn. Maak deze dus even goed schoon.

Stap 4: Gaten boren

Boor nu voorzichtig gaten in de rozet. Over het algemeen zijn drie gaten voldoende: één gat voor de elektriciteitsdraden en twee gaten voor de schroeven. Doe het boren voorzichtig, je wilt de rozet immers niet beschadigen.
Als je gaten in de rozet hebt geboord, ga je deze gaten aftekenen op het plafond. Vervolgens boor je ook in het plafond gaten. Zorg ervoor dat je al het stof dat vrijkomt bij het boren weer verwijderd van het plafond. Na het boren kun je pluggen aanbrengen in het plafond.

Stap 5: Lijm aanbrengen

Montagekit
Breng nu op de rozet montagekit of kooflijm aan. Haal vervolgens de elektriciteitsdraden door het middelste gat van de rozet, en bevestig de rozet met de lijm aan het plafond. Let erop dat de gaten in de rozet en de gaten in het plafond op dezelfde plaats zitten als je de rozet bevestigt!

Stap 6: De rozet vastschroeven

Nu kun je de rozet met behulp van de schroeven stevig vastzetten. Het beste doe je dit met een handschroevendraaier, omdat je anders kans hebt dat je door de rozet heen boort.

Stap 7: Lijmresten verwijderen

Verwijder nu overtollige lijmresten en vul de schroefgaten eventueel op met wat kooflijm of kit, zodat alles er helemaal netjes uit ziet.

Stap 8: Schilderen (optioneel)

Nu kun je eventueel de rozet nog in dezelfde kleur als je plafond schilderen, als deze nog niet dezelfde kleur hebben.
Daarna hang je je lamp op, en klaar is je ornament!

Een stappenplan voor het aanbrengen van plafondlijsten

Plafondlijst aanbrengen
Voor het stappenplan om plafondlijsten te bevestigen gaan we er vanuit dat je voor houten plafondlijsten kiest. Er zijn ook plafondlijsten van piepschuim en van kunststof die je zelf kunt plaatsen. Het stappenplan zal dan niet helemaal hetzelfde zijn, maar de grote lijnen wel.

Stap 1: Meten

Meten = weten. Daarom is stap 1 van dit stappenplan dus ook het opmeten van het plafond, zodat je weet hoeveel meter plafondlijst je nodig hebt. Als je de plafondlijsten gaat kopen, zorg dan dat je altijd ruim inkoopt. Bij het zagen gaat er namelijk altijd wat verloren.
Tip: houd je hele lijsten over, dan kan je deze vaak gewoon terugbrengen naar de winkel.

Stap 2: Wat heb je nodig?

Nu kun je alles gaan verzamelen om de plafondlijsten te bevestigen. Dit heb je nodig:

  • Verstekbak;
  • Houtzaag;
  • Montagekit of kooflijm.

Stap 3: Maak de ondergrond gereed

Voordat je de plafondlijsten kunt bevestigen is het belangrijk dat de ondergrond droog, schoon en stof- en vetvrij is. Heb je de ondergrond schoongemaakt? Dan kun je door naar stap 4!

Stap 4: Zagen

Je kunt nu de plafondlijsten op maat gaan zagen. Hiervoor moet je dus wederom de lengte en de breedte van je plafond opmeten zodat je weet hoe lang elke lijst moet zijn. Zaag de hoeken verstek voor een mooie overloop. Als je hoekornamenten gebruikt hoef je de plafondlijsten niet verstek te zaken.
Maak je gebruik van hoekornamenten, houdt hier dan wel rekening mee bij het opmeten van je plafond!

Stap 5: Lijmen

Plafondlijst plakken
Nu kun je lijm aanbrengen op de plafondlijsten en deze op het plafond aanbrengen! Eventuele gaatjes of kiertjes kun je opvullen met wat extra lijm of kit.

Stap 6: Lijmresten verwijderen

Nu je plafondlijsten hangen, kun je de overtollige lijm verwijderen zodat alles er weer netjes uitziet.

Met verschillende plafond ornamenten kun je je saaie, standaard plafond een hele nieuwe look geven. Zo maak je van je plafond een echte eyecatcher. En dankzij ons handige stappenplan weet jij nu precies hoe je dit helemaal zelf kunt doen!
Vind jij plafond ornamenten ook zo mooi?
Laat het ons weten in een reactie!