Je bent net verhuisd en je hebt er een flinke verbouwing opzitten. Het huis is inmiddels leefbaar, en je vult je vrije tijd steeds vaker met andere dingen dan klussen, met als gevolg dat er een aantal van die klusjes blijven liggen.
Herkenbaar?
Een van de populairste klussen om tot het laatste moment uit te stellen is plinten bevestigen. Hoewel deze klus super simpel is, is hij wel tijdrovend. Om je te helpen ook deze klus te klaren hebben we het ultieme stappenplan voor je gemaakt!

De laatste klus in 11 stappen

Check
Plinten bevestigen is voor veel mensen een van de laatste klussen die in huis moet gebeuren. Voordat je kunt beginnen, moet je naar de bouwmarkt om materialen te halen.
Let op: Lees voordat je naar de bouwmarkt gaat stap 1 t/m stap 4 goed door. Bij deze stappen moet je namelijk een aantal keuzes maken over wat voor plinten je wilt en hoe je deze wilt gaan bevestigen.
Hieronder vind je een lijst met de benodigdheden:

  • Plinten;
  • Hoekstukken (optioneel);
  • Montagekit (optioneel);
  • Het kliksysteem + materiaal voor het kliksysteem (optioneel);
  • Schroeven (optioneel);
  • Grondverf + gekleurde verf of lak (optioneel);
  • Verfbenodigdheden (optioneel);
  • Afkortzaag/verstekbak (optioneel);
  • Zaag;
  • Boormachine (optioneel);
  • Pluggen (optioneel);
  • Potlood;
  • Plamuur (optioneel);
  • Plamuurmes (optioneel)

Stap 1: Het type plint

Verschillende plinten
Als het over plinten gaat, zijn er verschillende typen. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen platte plinten en opstaande plinten.
Platte plinten worden veelal aangebracht op een laminaatvloer om de ruimte tussen het laminaat en de muur af te dekken. Deze ruimte is nodig, zodat het laminaat bij temperatuurverschillen of hoge luchtvochtigheid kan werken. Platte plinten kunnen over het algemeen met een dubbelzijdige plakstrip, die aan de onderkant van de plint zit, op het laminaat geplakt worden.
Opstaande plinten zijn plinten die tegen de muur bevestigd worden. Deze plinten staan centraal in dit artikel.

De hoeken

Naast het type plint is het ook belangrijk om na te denken over de afwerking van de hoeken. Doe je dit door twee plinten in verstek te zagen en tegen elkaar te bevestigen of plaats je een hoekstuk (een klein blokje gemaakt van MDF) tussen de twee plinten om zo voor een mooie overgang te zorgen?

Stap 2: Het type bevestiging

Naast het type plint is het voordat je begint met plinten bevestigen belangrijk om na te denken over de manier waarop je dit wilt doen. Kies je ervoor om de plinten tegen de muur te kitten of gaat je voorkeur uit naar schroeven?
Of wil je het jezelf nog makkelijker maken en ga je voor plinten met een handig kliksysteem? Bij dit systeem moet je enkele clips met schroeven tegen de muur bevestigen waarna je de plint hier tegenaan kunt klikken.
Kies je voor dit kliksysteem dan moet je plinten kopen met groeven in de achterzijde, zodat je de clips hierop kunt klikken. Kies je ervoor om de plinten te schroeven of te lijmen dan is het juist belangrijk om voor plinten te kiezen met een egale achterzijde.

Stap 3: De kleur

Grondverf voor plinten
Het is daarnaast ook belangrijk om na te denken over de kleur van de plinten. Veel mensen kiezen voor plinten in dezelfde kleur als de muur of de vloer, maar je kunt het ook anders doen.
Zijn er geen plinten in de kleur die jij wilt? Je kunt er ook voor kiezen om de plinten te schilderen voordat je ze tegen de muur bevestigt.

Stap 4: Meten is weten

Linialen en potlood
Je weet nu precies welke plinten je wilt bevestigen. Voordat je naar de bouwmarkt gaat, is het echter belangrijk om een grove schatting te maken van hoeveel meter plint je nodig hebt.
Dit doe je door de lengte van de muren waar je een plint tegenaan wilt bevestigen op te meten en er vervolgens de lengte van deuropeningen af te trekken.
In de winkel kun je op basis van de lengte van de plint berekenen hoeveel je er nodig hebt. Voor het mooiste resultaat maak je gebruik van zoveel mogelijk hele plinten. Dit is iets duurder, omdat je meer snijafval hebt, maar het oog wil ook wat!

Stap 5: Big spender

Het is tijd om naar de bouwmarkt te gaan en alle materialen te kopen die je nodig hebt voor deze klus. Voor het gemak hebben we het boodschappenlijstje hierboven al voor je gemaakt!

Stap 6: De plinten schilderen of lakken (optioneel)


Heb je voor plinten gekozen die nog niet de juiste kleur hebben? Dan begint het plinten bevestigen natuurlijk met schilderen.
Voor het mooiste resultaat zet je zowel de voor- als de achterkant van de plinten eerst in de grondverf. Als deze laag genoeg tijd heeft gehad om te drogen, breng je de gekleurde verf of lak aan. Breng ook deze laag zowel op de voor- als op de achterzijde aan om te voorkomen dat de plint krom trekt.
Breng, als de eerste laag nog niet helemaal dekkend is, nog een laag gekleurde verf of lak aan en laat dit goed drogen.

Stap 7: De eerste plint

Afkortzaag
Het daadwerkelijke plinten bevestigen begint met het opmeten van de muur. Kun je de plint hier in zijn volle lengte tegenaan bevestigen?
Super! Dat maakt het een stuk makkelijker.
Is de plint langer dan de muur? Zaag de plint dan op de goede lengte. Houdt hierbij rekening met een eventueel hoekstuk. De plint moet in dit geval een aantal centimeter korter zijn.
Bevestig je de plinten liever in verstek tegen elkaar?
Zorg er dan voor dat je de plint aan één kant in verstek zaagt. Dit kun je doen met een speciale afkortzaag, maar je kunt ook gebruik maken van een handzaag en een verstekbak.

Stap 8: De plinten bevestigen tegen de muur

Plint vastschroeven
Als de plint de juiste lengte heeft, kun je de plinten bevestigen. Hoe je dit moet doen is afhankelijk van het type bevestiging dat je bij stap 2 hebt gekozen. We leggen zowel het plakken, het schroeven als het kliksysteem hieronder uit.

Stap 8a: Plinten bevestigen met montagekit

Plinten bevestigen met montagekit is ontzettend makkelijk. Maak de muur eerst goed schoon en zorg dat deze stof- en vetvrij is.
Breng vervolgens de montagekit gelijkmatig op de achterzijde van de plint aan. Hiervoor kun je het beste een lijmpistool gebruiken.
Druk de plint nu stevig tegen de muur en houd hem even vast zodat de montagekit tijd heeft om te drogen.

Stap 8b: Plinten bevestigen met schroeven

Plinten bevestigen met schroeven is iets ingewikkelder dan plinten bevestigen met montagekit. Er gaat iets meer werk inzitten, maar het resultaat is even mooi.
Bij deze methode begin je bij het maken van boorgaten in de plint. Zorg ervoor dat de boorgaten ongeveer 30 centimeter uit elkaar zitten.
Duw de plint vervolgens op de goede plek tegen de muur en neem de positie van de boorgaten over op de muur. Gebruik hier een duidelijk zichtbaar potlood voor. Haal de plint vervolgens weer van de muur en boor op de afgetekende plekken gaten. Hier plaats je vervolgens pluggen in.
Schroef nu de plint tegen de muur aan. Als je nauwkeurig te werk bent gegaan bevinden de gaten in de muur en de gaten in de plint zich precies tegenover elkaar.
Als de plint vast zit, kun je de schroeven wegwerken met plamuur en eventueel aflakken.

Stap 8c: Plinten bevestigen met een kliksysteem

Tot slot kun je plinten bevestigen met een kliksysteem. Bij dit systeem moet je verschillende clips tegen de muur bevestigen.
Dit doe je door ze op de juiste plek tegen de muur te houden en het boorgat dat in de clip zit af te tekenen. Vervolgens boor je dit gat voor en bevestig je hier een plug in. Schroef de clip nu vast. Als je alle clips hebt bevestigd, kun je de plint er eenvoudig tegenaan duwen. Hoor je een klik dan zit de plint vast.

Stap 9: De tweede plint

De eerste plint was makkelijk. Nu de tweede. Ook dit is niet heel moeilijk hoor. Je gaat namelijk vrijwel hetzelfde te werk als bij de eerste plint.
Meet eerst af hoe lang de plint moet zijn. Bevestig je een uiteinde van de plint in de hoek, zorg dan dat je deze in verstek zaagt of houd rekening met het te plaatsen hoekstuk.
De zijde van de tweede plint die tegen de eerste plint bevestigd wordt, kun je gewoon laten zoals hij is.
Is de plint op maat, bevestig deze plint dan met dezelfde methode als de eerste plint.

Stap 10: Het hoekstuk (optioneel)

Plint met hoekstuk
Bij stap 1 hebben we je gevraagd om na te denken of je gebruik wilt maken van hoekstukken. Als je dit inderdaad wilt doen, moet je hier rekening mee houden bij het op maat maken van de plinten.
Het voordeel van hoekstukken is dat je de plinten niet in verstek hoeft te zagen, maar ze er toch netjes uit komen te zien.
Voordat je de hoekstukken in de hoeken bevestigt, is het belangrijk om deze op maat te zagen. Voor het mooiste resultaat laat je de hoekstukken enkele millimeters boven de plint uitkomen. Vervolgens kun je de hoekstukken tussen de plinten vastklemmen, maar je kunt de plinten hier ook met montagekit tegenaan bevestigen. Deze laatste methode is natuurlijk extra stevig!

Stap 11: De kamer rond

Nu de eerste en de tweede plint bevestigd zijn, ga je net zo lang door totdat de hele kamer is voorzien van een mooie plint.
Waar nodig kun je eventueel nog eindstukken bevestigen. Dit zijn stukken MDF waarmee je de zichtbare zijkanten van de plinten netjes af kunt werken. Is ook dit gedaan, dan ben je helemaal klaar!

Zo! Weer een klusje af. Je huis is nu dan écht (bijna?) helemaal klaar. Hoog tijd om te gaan genieten van al het werk dat je in je huis hebt gestopt, want het is nu een echt thuis!
Wat zijn jouw ervaringen met plinten bevestigen?
Was het een gemakkelijke klus of had je te maken met veel onverwachte struikelblokken?
Laat het ons en andere enthousiaste klussers weten door een reactie te plaatsen!