Sluit je ogen en denk aan je eigen woon- of slaapkamer… Heb je een goed beeld in je hoofd?
Doe dan je ogen weer open en noem het lelijkste plekje van een van beide ruimtes… Is het daar waar de radiator hangt?
Voor de meeste mensen is dit namelijk dé plek in het huis die als ‘het lelijke hoekje' wordt bestempeld. Het liefst zouden we de radiator linea recta bij het grofvuil zetten, maar we kunnen vaak helaas niet zonder. Een koud huis is immers ook niet wat we willen. Gelukkig kun je dit lelijke hoekje vrij eenvoudig omtoveren tot iets moois. Een radiatorombouw maken is namelijk helemaal niet moeilijk, maar zorgt wel voor een wereld van verschil.

Radiatorombouw maken in 11 stappen

Een radiatorombouw maken is een eenvoudige oplossing voor het probleem dat je hebt met de radiator. Hoe dit in zijn werk gaat, vertellen we in dit handige stappenplan. Zo tover jij het lelijkste hoekje in huis misschien wel om tot het mooiste hoekje.

Stap 1: Het plan de campagne

Meetlint en potlood
Het kan nooit kwaad om inzicht te hebben in de klus die je te wachten staat. Als je een goed idee hebt van het resultaat, kan dit achteraf immers niet tegenvallen.
Om voor dit inzicht te zorgen, beginnen we met het opmeten van de radiator. Aan de hand van deze maten kunnen we bepalen welke afmetingen de radiatorombouw minimaal moet krijgen.
De maten die je op moet meten zijn:

  • De lengte van de radiator;
  • De breedte of de diepte van de radiator;
  • De hoogte van de radiator;

Heb je deze maten genoteerd?
Tel dan bij alle maten minimaal 3 centimeter op. Zo behoud je genoeg ruimte tussen de radiatorombouw en de radiator.
Tip: Is het jouw droom om met de radiatorombouw een soort bank te creëren? Dan moet de ombouw een stuk dieper worden dan wanneer je dit niet wilt. Voor een comfortabele bank, ga je uit van een minimale diepte van 50 centimeter. Houd wel de 3 centimeter speling aan tussen de bovenkant en de zijkant van de radiator en de radiatorombouw.

Stap 2: Het uiterlijk van de radiatorombouw

Radiatorombouw met decoratieve voorpanelen
Als je de maten van de radiatorombouw weet, kun je gaan nadenken over het uiterlijk van de radiatorombouw. Wil je bijvoorbeeld dat deze strak is, of mag deze er juist wat lieflijker uitzien? En wil je dat deze aan de voorkant open ruimtes heeft zodat de warmte kan ontsnappen of wil je deze open ruimtes alleen aan de bovenkant?
Er zijn tientallen mogelijkheden wat betreft het uiterlijk van de radiator. Welke stijl het best bij jouw interieur past, is helemaal aan jou. Doe inspiratie op voordat je de knoop doorhakt over hoe jouw radiatorombouw eruit moet zien.
Tip: Om een duidelijk beeld te krijgen, raden wij je aan om de radiatorombouw die je in je hoofd hebt zitten op papier uit te werken. Extra handig is het om de maten op deze tekening te noteren. Zo krijg je een mooi overzicht.

Stap 3: Inkopen doen

Hout voor radiatorombouw
Als je weet hoe de radiatorombouw eruit moet komen te zien, kun je materialen gaan kopen. Hierbij heb je verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om een kant-en-klaar pakket te kopen dat je alleen nog in elkaar hoeft te zetten, maar je kunt ook kiezen om alles van A tot Z zelf te maken.
In dit laatste geval zul je dus niet alleen gereedschap moeten kopen dat je nog niet hebt, maar ook materialen zoals hout, aluminium, schroeven en deuvels.
Tip: Om het jezelf makkelijk te maken, kun je de tekening die je bij de vorige stap gemaakt hebt meenemen naar de bouwmarkt. Zo weet je zeker dat je de juiste maten hebt, en kun je eventueel advies vragen aan de experts mocht dit nodig zijn.
Hoeveel materiaal je nodig hebt, is afhankelijk van het ontwerp van je radiatorombouw. Waar je in ieder geval aan kunt denken:

  • Materiaal zoals hout of aluminium voor de vensterbank (of de bovenkant van de radiatorombouw);
  • Hout of aluminium voor de voorpanelen (dit kan bijvoorbeeld ook een combinatie zijn van hout en een decoratief paneel van bijvoorbeeld MDF);
  • Materiaal voor de zijpanelen. Je kunt een open of gesloten radiatorombouw maken. In dit eerste geval heb je geen zijpanelen en hoef je hier dus geen materiaal voor te kopen. Ook als de radiatorombouw van muur tot muur loopt, heb je hier geen materiaal voor nodig. Kies je voor een gesloten radiatorombouw dan heb je materiaal nodig om de zijpanelen mee te maken.
  • Vergeet daarnaast ook niet om materiaal te kopen dat je ter versteviging aan de binnenkant van de radiatorombouw bevestigd.

Heb je ervoor gekozen om gebruik te maken van een kant-en-klaar pakket? Dan kun je de bijgevoegde instructies volgen. Dit stappenplan van een radiator maken, wordt dan pas weer interessant bij stap 6 (als de radiatorombouw van het kant-en-klaar pakket nog niet in de grondverf staat) of bij stap 7 (als de radiatorombouw van het kant-en-klaar pakket wel al in de grondverf staat).

Stap 4: De radiatorombouw maken

Gereedschap
Nu gaan we echt aan de slag. De radiatorombouw maken begint, als deze er nog niet is, bij het maken van een vensterbank. Zorg ervoor dat deze de juiste diepte heeft. De vensterbank moet niet alleen de radiator bedekken, maar ook een aantal aanvullende centimeters, zodat de warmte kan ontsnappen.
Als de vensterbank op zijn plek zit, kun je de staanders, oftewel de verticale poten, hieraan bevestigen. Zorg ervoor dat deze op strategische plekken staan. Plaats er twee aan de zijkanten en plaats er, afhankelijk van de lengte van de radiatorombouw, enkele in het midden van de radiatorombouw.
Heb je ervoor gekozen om met decoratieve panelen te werken, zorg er dan voor dat je de staanders zo plaats dat je de panelen hieraan kunt bevestigen. Oo als je gebruik maakt van bijvoorbeeld houten balken is het belangrijk dat je deze aan verschillende staanders kunt bevestigen.
Ga je een gesloten radiatorombouw maken?
Bevestig dan de zijpanelen aan de buitenste staanders en aan de bovenkant van de radiatorombouw. Houd hierbij indien nodig rekening met de thermostaatkraan. Om de temperatuur in huis te kunnen regelen, is het belangrijk dat je hier nog bij kunt. Bouw deze dus niet in in de radiatorombouw, maar zaag een gat uit het zijpaneel ter hoogte van de kraan.
Tip: Staat jouw radiator tegen de buitenmuur? Dan doe je er goed aan om radiatorfolie achter de radiator te bevestigen. Hiermee voorkom je dat er een deel van de warmte via de achterkant naar buiten gaat. Radiatorfolie is erg eenvoudig te bevestigen. Knip de folie eerst op maat en plak deze vervolgens met dubbelzijdige tape tegen de muur achter de verwarming.

Stap 5: De voorpanelen

Radiatorombouw met bijzonder voorpaneel
De voorpanelen bepalen voor een groot deel hoe jouw radiatorombouw eruit komt te zien. Het is dan ook belangrijk dat deze helemaal naar smaak zijn en dat je ze zorgvuldig bevestigd.
Het is aan te raden om in de voorpanelen ruimte vrij te houden waardoor de warmte kan ontsnappen. Hoe je voor deze ruimte zorgt, is afhankelijk van het type voorpaneel dat je gebruikt.
Kies je bijvoorbeeld voor decoratieve panelen? Dan hoef je in de meeste gevallen geen ruimte open te laten voor de warmte. Deze open ruimtes zijn immers al in de panelen verwerkt.
Kies je daarnaast voor houten balken die je horizontaal of verticaal bevestigd? Dan is het verstandig om wat ruimte vrij te laten tussen de verschillende balken. De warmte kan hierdoor ontsnappen, maar je radiator blijft mooi verborgen.
Als je de voorpanelen hebt bevestigd, ben je in principe klaar met de radiatorombouw maken. Wel zijn er nog een aantal stappen nodig voor een perfecte afwerking. Deze bespreken we hieronder.

Stap 6: De eerste laag verf (optioneel)

Radiatorombouw in de grondverf zetten
Waarschijnlijk ziet je radiatorombouw er nu nog niet heel gelikt uit. De schroeven en het ruwe materiaal zijn bijvoorbeeld nog zichtbaar.
Om dit weg te werken kun je de radiatorombouw in de grondverf zetten. Eventueel kun je schroefgaten eerst egaliseren met plamuur. Voordat je de radiatorombouw in de grondverf zet, is het belangrijk dat deze schoon, stof- en vetvrij is. Eventueel kun je de hele radiatorombouw schuren voordat je begint met verven.

Stap 7: De tweede laag verf (optioneel)

Als de radiatorombouw in de grondverf staat, kun je de radiatorombouw nogmaals verven. Ditmaal in een meer bijzondere kleur.
Veel mensen kiezen ervoor om de radiatorombouw in dezelfde kleur als de plinten te schilderen. Zo ontstaat er een mooie doorloop van kleur in de ruimte. Voel je overigens niet verplicht om dit ook te doen. Als jij liever een radiatorombouw in een andere kleur wilt, dan is dat ook prima!

Stap 8: Decoreren (optioneel)

Radiatorombouw met bank
(Bron)
Als ook de tweede laag verf helemaal droog is, kun je beginnen met decoreren.
De decoratie kan variëren van heel simpel tot heel uitbundig. Denk bijvoorbeeld aan een stel mooie bloemen, een paar kaarsen, decoratieve vazen of een aantal kussens. Dit laatste is vooral bij een brede radiatorombouw die ook dienst kan doen als bank een echte aanrader! Ook kun je een mooie kruk bij de radiator zetten. Zo zit je lekker warm in koude dagen!

Een radiatorombouw maken is niet moeilijk, maar kan wel een hoop frustraties oplossen. Je hoeft nu immers niet steeds weer opnieuw naar die lelijke radiator te kijken. Er is een geweldig mooie radiatorombouw voor in de plaats gekomen. Een droom die uitkomt!
En hoewel het eigenlijk maar een kleine verandering is, fleurt het je hele huiskamer op.
Wil jij anderen helpen om ook een radiatorombouw te maken?
Deel dit bericht dan op social media!