Ze zijn ontzettend langzaam, slijmerig en ze smullen van de groenten die je in je moestuin aan het kweken bent. Slakken worden door veel tuiniers gezien als een last. Velen proberen er dan ook alles aan te doen om deze beestjes te verdrijven. Maar wat zijn nou de beste methoden van slakken in de tuin bestrijden? In dit artikel nemen we verschillende technieken met je door. Al deze methoden zijn uiteraard diervriendelijk en schaden de slakken niet.

Slakken bestrijden in de tuin

Slakkenfamilie

Er zijn maar liefst 60.000 tot 75.000 verschillende soorten slakken, in het Latijn ook wel Gastropoda genoemd. Hoewel slakken in de basis weekdieren zijn , hebben ze zich zo ontwikkeld dat ze ook op het land kunnen overleven. Dit geldt zowel voor de naaktslak als voor de huisjesslak. Wist je trouwens dat slakken zowel mannelijk als vrouwelijk zijn? De meeste slakken hebben twee geslachten en zouden zichzelf in theorie kunnen bevruchten. Echter blijkt in de praktijk dat er vaak toch een paring nodig is. Hierbij worden beide slakken tegelijkertijd bevrucht.

Wel op het land, maar niet zonder water

Close-up-slak

Hoewel slakken dus op het land leven, kunnen ze niet zonder water. Hun lichaam bestaat namelijk voor het grootste deel uit water. Het voorkomen van uitdroging is dan ook prioriteit nummer één voor slakken. Ze hebben hier verschillende methoden voor. De eerste methode draait om het slijm dat het lichaam van een slak uitscheidt. Dit slijm houdt het lichaam vochtig, maar helpt de slak daarnaast ook om zich voort te bewegen. Het slijm zorgt er namelijk voor dat het oppervlak waar de slak zich op bevindt gladder wordt, waardoor ze er makkelijker overheen kunnen glijden.

Een tweede manier waarop slakken voorkomen dat ze uitdrogen, heeft alles te maken met hun leefomgeving. Ze gaan namelijk op zoek naar locaties waar de luchtvochtigheid relatief hoog is. Hierbij komt de tuin al snel in beeld. Ze verschuilen zich graag tussen gevallen bladeren, onder dood hout of stenen, of onder en rondom planten. Daarnaast zijn er ook slakken die onder de grond leven. Zij leven niet van het groen van planten, maar juist van de wortels. Slakken richten, mede dankzij hun eetgewoontes, nogal wat schade aan in de tuin of moestuin. Slakken zijn echter ook hele nuttige beestjes. Ze voegen namelijk belangrijke voedingsstoffen toe aan de grond. Daarnaast eten ze naast planten ook schimmels en ander dood materiaal.

De bescherming van de slak

Slak-in-boom

Hoewel er dus ontzettend veel soorten slakken zijn, komen ze niet allemaal in even grote getallen voor. Zo staat de Wijngaardslak op de lijst van beschermde diersoorten van de Flora- en faunawet. Dit wil zeggen dat je deze slakken of de lege huisjes in Nederland niet mag verzamelen en verhandelen. Daarnaast staan de Nauwe korfslak, de Zeggenkorfslak en Platte schijfhoren op de habitatrichtlijn. Hierop staan plantensoorten, dierensoorten en natuurgebieden die beschermd moeten worden door de lidstaten van de Europese Unie.

14x snel en diervriendelijk slakken in de tuin bestrijden

Iedereen kent wel een aantal methoden om slakken te bestrijden, al zijn deze vaak niet zo diervriendelijk. Er is echter geen denken aan dat jij als tuinliefhebber één van die methoden toe gaat passen. Gelukkig zijn er nog veel meer methoden die net zo effectief zijn. Helemaal als je na een flinke regenbui aan de slag gaat. Slakken komen dan namelijk graag tevoorschijn.

1. De kracht van citrus en meloen

Citrus

Er zijn verschillende vruchten die aantrekkelijk zijn voor slakken. Dit zijn onder andere citrusvruchten, zoals sinaasappels en grapefruit, en meloen. Door deze doormidden te snijden en vervolgens omgekeerd in de tuin te leggen, trek je slakken in eerste instantie dus aan. Ze zullen zich onder de vrucht wurmen en het vruchtvlees opeten. Als je de vruchten vervolgens weghaalt, kun je de slakken oppakken en elders uitzetten.

2. De minst favoriete maaltijd

Kattenkruid

Slakken zijn over het algemeen dol op planten, maar ze lusten lang niet alles. Slakken in de tuin bestrijden doe je dus eenvoudig door hun minst favoriete planten te planten. Voorbeelden van dit soort planten zijn kattenkruid, ooievaarsbek, duizendblad en klimop. Zijn jouw favoriete planten echter precies hetzelfde als de favoriete planten van slakken? Dan kun je beiden combineren. Voor elke plant die ze niet lusten, plant je ook een plant die ze wel lusten. Zet beide planten naast elkaar en je hebt een optimale bescherming.

3. Geen plek om te schuilen

Het ligt nogal voor de hand, maar slakken in de tuin bestrijden doe je door hun schuilplaatsen zoveel mogelijk te verwijderen. Verzamel regelmatig de gevallen bladeren, ruim dood hout op en leg geen losse stenen in de tuin. Met deze kleine veranderingen zorg je ervoor dat de slak nog even verder trekt op zoek naar zijn ideale leefomgeving. De tuin van de buren bijvoorbeeld!

4. Trek vijanden aan

Vogels-in-de-tuin

Slakken zijn een voedingsbron voor verschillende dieren. Vogels, kikkers en egels lusten op hun tijd wel een slakje. Door deze dieren aan te trekken, bestrijd je slakken dus indirect.
Vogels kun je aantrekken door bijvoorbeeld vogelhuisjes te plaatsen of door het ophangen van voederbakken met zelfgemaakt vogelvoer.

5. Schoffelen

Schoffelen

Zoals gezegd houden slakken van een natte grond, omdat ze zo voorkomen dat ze uitdrogen. Slakken in de tuin bestrijden doe je dus idealiter door de grond zo droog mogelijk te krijgen. Slakken houden hier niet van en zullen op zoek gaan naar een nieuw plekje. Maar hoe krijg je de grond droog? Een eenvoudige oplossing is het regelmatig schoffelen van de tuin. De grond breek je hierdoor op, waardoor deze sneller droogt na een regenbui.

6. Inpakken en wegwezen

Misschien is dit wel de meest eenvoudige manier om slakken in de tuin te bestrijden. Je kunt slakken namelijk gewoon oppakken en ergens anders weer uitzetten.
Als je er niet op zit te wachten om de slakken met je blote handen op te pakken, kun je hier ook een speciale slakkentang voor gebruiken.

7. Het nut van een goud gele rakker

Bier

Slakken zijn eigenlijk net mensen: ze houden van bier. Van dit gegeven kun je dan ook handig gebruik maken bij het maken van een val. Om zo'n val te maken heb je een plastic emmertje of een leeg boterkuipje nodig. Snijd met een mesje bovenin enkele vensters en vul het emmertje of bakje met een klein laagje bier. Graaf het bakje vervolgens tot aan de onderkant van de vensters in.
De slakken zullen op het bier afkomen en uiteindelijk in het emmertje vallen zodra ze willen drinken. Na verloop van tijd verwijder je de slakken uit de emmer en laat je ze ver van je huis weer vrij.

Let wel op! Het is niet de bedoeling dat je het emmertje met heel veel bier vult. Als je dit wel doet, verdrinken de slakken.

8. Tot hier en niet verder

Koffiedik

Naast slakken in de tuin bestrijden kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je planten extra te beschermen. Dit doe je door materialen waar slakken niet van houden rondom de planten te leggen of met de grond te vermengen. Denk hierbij aan koffiedik, fijngemalen eierschalen of fijngemalen schelpen of grind. Heb je voornamelijk last van slakken bij planten in potten? Smeer dan de rand van de pot in met vaseline. Slakken durven hier niet overeen te kruipen en blijven dus uit de buurt van je planten.

9. Kruiden uit eigen tuin

De kans is groot dat jij een gedeelte van je moestuin wijdt aan het kweken van kruiden. Als dat het geval is, ben je uitstekend bezig wat betreft slakken in de tuin bestrijden.
Slakken verdragen de geur van tijm en bieslook namelijk niet zo goed. Plant deze kruiden dus tussen je planten en de slakken zullen wegblijven.

10. Ben jij een ochtendmens?

Water-geven

Als je een ochtendmens bent, is de volgende methode van slakken in de tuin bestrijden je op het lijf geschreven. Om de slakken zoveel mogelijk te hinderen, kun je de planten namelijk het best vroeg in de ochtend water geven. Door het zonlicht gedurende dag, is de grond in de avond, het moment waarop de slakken weer actief worden, opgedroogd. De luchtvochtigheid is 's avonds dus laag en daar houden slakken niet van. Als je niet zo'n ochtendmens bent, kun je ook gebruik maken van speciale druppelirrigatie. Of kijk eens naar tip 11. Deze is perfect voor de nachtuilen onder ons!

11. Nachtelijke klopjachten

Zaklamp

Als je het écht zat bent en zo snel mogelijk van de slakken in je tuin af wilt, kun je 's avonds of 's nachts naar ze op zoek. Slakken zijn in de nachtelijke uren namelijk actief. Je zult er ongetwijfeld een aantal vinden wanneer je eropuit trekt met je zaklamp. Vang ze en zet ze vervolgens ver van je tuin vandaan weer uit.

12. Schoktherapie

Net als pissebedden houden ook slakken niet van koper. Als slakken in contact komen met koper krijgen ze namelijk een klein schokje. Dat is iets wat ze natuurlijk liever niet voelen.
Door koperen ringen rondom je planten en bloempotten te leggen, voorkom je dat slakken in de buurt komen. Na één zo'n schokje weten ze wel beter en draaien ze zich resoluut om.

13. De overeenkomst tussen een slak en een vampier

Knoflook-planten

Ik heb het natuurlijk over knoflook. Volgens de verhalen houden vampiers niet van knoflook, maar slakken doen dat net zo min. Sterker nog: knoflook is giftig voor slakken.
Knoflook planten in de (moes)tuin kan je dus helpen bij het bestrijden van slakken in de tuin.

14. Een natte krant

De laatste manier om slakken in de tuin te bestrijden heeft alles te maken met een oude, natte krant. Leg deze als het donker wordt in de tuin en wacht enkele uren. Doordat de krant nat is, is dit een aangename plek voor slakken en zullen ze hierop kruipen. Haal de krant voordat je gaat slapen weer weg. De slakken die erop zitten, kun je oppakken en bijvoorbeeld in de heg weer uitzetten. Nu maar hopen dat ze niet terug jouw tuin in kruipen.

Slakken in de tuin bestrijden zal nooit lukken door ze helemaal uit te bannen. Met de methoden die in dit artikel aan bod komen kun je er echter wel voor zorgen dat de overlast tot een minimum beperkt wordt, zodat jij maximaal van je planten en je tuin kunt genieten!

Wat zijn voor jou de beste manieren van slakken in de tuin bestrijden?
Deel het met ons door een reactie te plaatsen!