Vissen worden ook wel de juwelen van de vijver genoemd. Ook al heb je de mooiste waterplanten en ziet de vijver er tiptop uit, vissen maken de vijver pas echt compleet. Toch is het houden van vissen in de vijver niet voor iedereen weggelegd. Er komt meer bij kijken dan de meeste mensen in de eerste instantie denken. Daarom vertellen we je eerst over alles wat er komt kijken bij het houden van vissen in de vijver. Je moet namelijk wel goed weten waar je aan begint! Ben je daarna nog net zo enthousiast als nu? Mooi! Dan laten we gelijk een aantal populaire soorten vijvervissen zien en stellen we ze aan je voor.

Wat komt er kijken bij het houden van vissen in een vijver?

Goudvissen vijver
We willen dat je weet wat er komt kijken bij het houden van vissen in een vijver, omdat sommige mensen hier te licht over denken. Bedenk wel dat je dieren in huis haalt en dat daar dus ook voor gezorgd moet worden. We willen je natuurlijk niet ontmoedigen, maar het zou natuurlijk niet fijn zijn als je voor onaangename verrassingen komt te staan! Hieronder vind je een aantal zaken waar je mee te maken krijgt als je vissen in je vijver houdt.
Grotere schoonmaak
Je zult de vijver beter en vaker moeten schoonmaken en onderhouden als je vissen hebt. Dit is logisch, want vissen eten en poepen dus ook. Dit komt allemaal in het water terecht en dat is iets wat extra goed schoongemaakt moet worden. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat dit afval zorgt voor de verstoring van het klimaat in de vijver. In het ergste geval kunnen vissen zelfs ziek worden van hun eigen vervuilde water. Ze kunnen immers nergens anders heen.
Daarnaast zijn er vissen die dol zijn op waterplanten. Als ze hier lekker van smullen en planten lostrekken kunnen ze een rommeltje van de vijver maken.
Extra materialen
Naast een extra schoonmaak zijn er ook extra materialen nodig wanneer je vissen in een vijver houdt. Denk hierbij aan filtersystemen en pompen. Deze materialen zijn nodig om het klimaat in de vijver optimaal te houden voor zowel het groen als de vissen. Ook deze materialen zullen weer extra onderhoud en een extra schoonmaak vragen.
Ongenode gasten
Een vijver met vissen is ontzettend leuk, maar doordat de vissen in een vijver toegankelijk zijn voor andere dieren zijn ze een makkelijke prooi voor jagers als de katten uit de buurt of bijvoorbeeld de reiger. Reigers eten maar wat graag een lekker visje uit jouw vijver. Je kunt een vijver beschermen en bijvoorbeeld de reiger verjagen. Houd er wel rekening mee dat dit ook meer geld en tijd kan kosten dan je lief is.

Handige weetjes voordat je vijvervissen koopt

Koi vijver
Ben je toch nog enthousiast? Leuk! Wanneer je goed voor de vissen in je vijver zorgt en ze alle aandacht geeft die ze nodig hebben, zijn vissen in de vijver een ontzettend leuke aanwinst. Er zijn nog een aantal dingen die goed zijn om te weten voordat je vijvervissen gaat kopen.

  • Niet iedere vissoort hoort in een vijver thuis. Laat je goed informeren.
  • Wil je graag vijverplanten in jouw vijver? Kies dan niet voor vissen die dol zijn op planten. Zij zullen binnen no time jouw mooie planten hebben opgesnoept. Een echte plantensnoeper is bijvoorbeeld de koi.
  • Heb je al een vijver? Controleer dan of deze diep genoeg is, zodat de vissen kunnen overwinteren. Het komt toch nog voor dat mensen een te ondiepe vijver hebben waardoor de vissen in de winter helaas doodvriezen. Zorg er ook voor dat je de benodigde filtersystemen aan kunt leggen.
  • Heb je nog geen vijver? Zorg dan dat deze meteen zo aangelegd wordt dat er vissen in gehouden kunnen worden. Erg belangrijk is dat de vijver diep genoeg is voor de vissen om te kunnen overwinteren.
  • Is je vijver net nieuw? Doe hier dan niet meteen vissen in. Geef de vijver de tijd om zijn klimaat op orde te krijgen, dan kunnen er daarna zonder problemen vissen aan toegevoegd worden. Het vijverwater moet als het ware van gewoon kraanwater omgezet worden in water dat leeft.
  • Wat betreft het aantal vissen is een goede regel: maximaal 40 centimeter aan vislengte per kubieke meter water. Dit heeft onder andere te maken met wat een biologisch filter aankan. Houd er met het kopen van vissen wel rekening mee dat deze vissen nog gaan groeien. Daarnaast bestaat er altijd een kans dat de vissen guppy's krijgen. Als je deze wilt houden zul je met minder dan het maximale aan vislengte moeten beginnen.
  • Koop vissen voor in de vijver het liefst bij speciale handelaren die hun vissen buiten houden. Vissen die in tuincentra worden verkocht zijn niet per se geschikt voor in een buitenvijver.

 

Verschillende soorten vijvervissen

Nu je weet wat er komt kijken bij het houden van vissen in een vijver en waar je rekening mee moet houden voordat je de vissen aanschaft, is het dan toch echt tijd voor het voorstelrondje! Hieronder komen de bekendste soorten vijvervissen aan bod.

1. De goudvis

Goudvissen
Een goudvis is een prima vis voor in jouw vijver. De goudvis dankt zijn naam aan de goudachtige kleur die deze vis oorspronkelijk had. Tegenwoordig is de goudvis eerder oranje of rood van kleur. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten goudvissen, maar niet iedere soort is geschikt voor de vijver.
Goed om te weten is dat goudvissen zich graag voortplanten. Je zult de populatie dus in de gaten moeten houden. Voor het grootste gedeelte van de tijd zullen goudvissen op de bodem van de vijver te vinden zijn. De bodem woelen ze graag om terwijl ze naar voedsel zoeken. Ondanks dat de goudvissen wel een hapje uit een waterplant lusten, zullen zij niet je gehele vijver ontdoen van planten. Er zijn ook goudvissoorten die op vliegen jagen.
Wanneer je graag goudvissen in je vijver wilt, is het aan te raden er meer dan één aan te schaffen. Ze leven dan wel niet in scholen, maar zullen het toch fijn vinden wat soortgenoten dichtbij te hebben. Tot slot zijn goudvissen winterharde vijvervissen, wat inhoudt dat ze in de winter prima in een vijver kunnen overleven. Zorg er echter wel voor dat de vijver minimaal 100 centimeter diep is, zodat ze diep genoeg kunnen om te overwinteren.

2. Koi

Koi
Voor de echte liefhebber van vissen in een vijver gaat er natuurlijk niets boven de koi. Het uiterlijk van deze vis is prachtig.; hij heeft veel verschillende kleuren en patronen. Een koi kan maar liefst 70 tot 80 centimeter lang worden en kan een leeftijd bereiken van wel 40 jaar. Door het formaat van de koi is het om te beginnen goed om te weten dat deze niet in een kleine vijver passen. Voor één koi moet je 1000 liter vijverwater rekenen, en de diepte van de vijver moet minimaal 150 centimeter zijn.
Mocht je een vijver willen met prachtige waterplanten erin, dan is de koi niets voor jou. De koi houdt er namelijk van om planten los te wroeten uit de bodem. Het water in een vijver met koi wordt dan ook gefilterd door allerlei installaties, aangezien de planten ontbreken.
De koi is een lastige vis om te houden. Dit komt doordat je ze echt veel aandacht en het juiste voer moet geven. Dat laatste is erg belangrijk voor de koi. Het voer moet bijvoorbeeld cichorei- bestanddelen bevatten en ook extra aanvullingen met een vitaminecomplex is geen overbodige luxe. Voor de extra aandacht en de extra inspanningen krijg je echter wel prachtige vissen terug!

3. Zonnebaarsje

Zonnebaarsje
De zonnebaars is ook een populaire vis voor in de vijver. Deze populariteit heeft hij vooral te danken aan zijn mooie kleuren. Daarnaast is de vis geliefd om zijn nuttige functie binnen een vijver. Zo eet het zonnebaarsje muggenlarven, bloedzuigers en wormen. Ook parasieten die op andere vissen leven worden door de zonnebaars opgegeten. Het is dus een vis die nuttig is om het leven in je vijver op een goed niveau te houden. Ook op visseneieren en jonge visjes is de zonnebaars dol. Dit klinkt misschien sneu, maar ook om deze reden wordt de zonnebaars in vijvers gehouden. Deze vis voorkomt namelijk dat de vijver binnen no time te vol zit met vissen.
Wanneer je enthousiast bent en een zonnebaarsje in de vijver wilt, zet er dan maar één uit. De zonnebaars plant zich namelijk snel voort. Te veel zonnebaarzen in een vijver kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat deze roofvissen samen gaan werken en ook de grotere vissen aan gaan vallen.
Een zonnebaars is zo'n 10 centimeter lang. Ondanks zijn kleine lengte is de zonnebaars niet bang voor grote vissen en trekt hij zich eigenlijk vrij weinig van hen aan. Dit maakt hem een goede aanvulling op andere soorten vijvervissen.

4. Winde

Winde
De winde is een inheemse vissoort en komt veel voor in onze Nederlandse wateren. Voor in de vijver zijn er drie populaire soorten windes: de goudwinde, zilverwinde en blauwwinde. Voordeel van de winde is dat hij niet in de bodem wroet en ook geen fan is van planten. Wanneer je dus een vijver wilt met mooie vijverplanten, kun je de winde hier met een gerust hart in laten rondzwemmen.
Plaats minimaal vijf exemplaren in de vijver; de winde is een echte schoolvis. Een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de goudvis is dat de winde graag aan het oppervlak blijft. Je kunt dus echt van de aanwezigheid van de winde genieten. Doordat hij zo opvalt in het water is hij echter wel een gewillige prooi voor katten en reigers.
De vis wordt ongeveer veertig tot zestig centimeter lang en heeft een vijver nodig van minimaal 100 centimeter diep. Deze diepte geeft ze genoeg mogelijkheden om te overwinteren. De enige eis die de winde stelt is dat het water schoon en zuurstofrijk moet zijn. Hiervoor is het belangrijk om goede filters te installeren en een extra zuurstofpompje toe te voegen.

Het is dus goed om te onthouden dat je niet zomaar vissen in een vijver kunt doen. De vijver dient aangepast te worden naar de behoefte van de vijvervissen die jij graag wilt. Denk hierbij aan de juiste diepte, zodat ze kunnen overwinteren, en aan de algehele grootte van de vijver.
De vier genoemde vissoorten zijn goed te houden in een vijver, maar hebben ook allemaal zo hun eigen eisen. Lees je dus goed in en laat je goed inlichten voordat je vijvervissen koopt voor in jouw vijver. Je wilt immers van de vissen kunnen genieten, toch? Dat kan alleen als ze het heerlijk naar hun zin hebben bij jou.

Heb jij vijvervissen in jouw vijver en heb je hier nog tips voor? 
Laat het weten in een reactie!