De vijver is de trots van je tuin. Je hebt hem helemaal zelf aangelegd, en het resultaat mag er wezen! Natuurlijk hou je je vijver goed schoon en hebben de vissen een heerlijk leventje. Je hebt al een aantal jaar dezelfde planten in de vijver liggen, maar je bent eigenlijk wel weer eens toe aan iets nieuws. Je vijver heeft een make-over nodig, dus het is tijd voor nieuwe plantensoorten. Er zijn ontzettend veel soorten waterplanten voor de vijver, dus je hebt keus genoeg!

10 soorten waterplanten voor de vijver

Je vijver hoeft niet alleen maar groen te zijn; er zijn genoeg planten waar vrolijke bloemen aan komen. Ook kunnen de juiste planten een positieve invloed hebben op onder andere de zuurstofgraad van de vijver. Dat is natuurlijk alleen maar prettig voor de vissen! Lees snel verder en ontdek 10 soorten waterplanten voor de vijver.

1. Waterlelie (Nymphaea)

witte-waterlelie

Als je aan waterplanten denkt, denk je natuurlijk aan de waterlelie. Dit is waarschijnlijk de bekendste waterplant, en je ziet hem dan ook vaak in vijvers en andere waterplassen. De waterlelie krijgt in het late voorjaar prachtige bloemen. Deze verschijnen rond mei aan de plant. De bladeren liggen dan al een maandje op het water.

Er zijn verschillende varianten van de waterlelie, in allerlei maten en kleuren. Zo zijn er rode, gele en roze varianten. Doordat de bladeren op het water liggen, zorgen ze ervoor dat de vijver schaduwrijk blijft. Zo krijgen algen minder snel de kans om hun slag te slaan.

De waterlelie zet je in een vijvermand op de bodem van de vijver. Let daarbij wel op dat je hem in rustig water plaatst; in stromend water (bijvoorbeeld bij een waterval) zal de lelie niet gaan groeien.

2. Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum)

aarvederkruid

Aarvederkruid is iets minder sierlijk dan de waterlelie. Sterker nog, als je aarvederkruid in je vijver plaatst, zul je dit waarschijnlijk niet eens zien. Het is namelijk een zuurstofplant. Deze waterplant blijft onder water en zet voedingsstoffen om in zuurstof. Zuurstof is dan weer nodig om afvalresten af te breken, en natuurlijk hebben ook de vissen er baat bij als er genoeg zuurstof in het water zit.

Door aarvederkruid te plaatsen blijft je vijver dus mooi helder en gezond. Per 1000 liter water heb je ongeveer 5 bosjes zuurstofplanten, zoals bijvoorbeeld aarvederkruid, nodig. Deze kun je planten in vijvermanden. Na een tijdje zul je zien dat algen geen kans krijgen en dat je vijver er een stuk mooier uitziet!

3. Waterpest (Elodea)

waterpest

Ook waterpest is een bekende zuurstofplant. Doordat zuurstofplanten veel voedingsstoffen aan het water onttrekken, blijven er te weinig voedingsstoffen voor algen over. Deze krijgen dus geen kans om je vijver over te nemen.

Zoals gezegd is het slim om per 1000 liter vijverwater ongeveer 5 bosjes zuurstofplanten te plaatsen. Ook waterpest koop je in bosjes. Deze zet je in een vijvermandje op de bodem van je vijver.

Let op! Waterpest staat erom bekend dat het ontzettend snel groeit. Als je het niet in de gaten houdt, kan het zo je hele vijver beslaan. Om dit te voorkomen is het slim om de plant af en toe uit te dunnen, zodat de groei in toom gehouden wordt.

4. Fijne waterranonkel (Ranunculus aquatilis)

fijne-waterranonkel

Nog zo'n handige zuurstofplant, deze keer met gezellige witte bloemetjes die de vijver een beetje opfleuren. Deze witte bloemen met een geel hart verschijnen in april aan de plant en verdwijnen weer in augustus. Het grappige aan de fijne waterranonkel is dat in sommige gevallen niet alleen de bloemen, maar ook de rest van de plant afsterft. Het lijkt dan alsof de plant vroegtijdig aan zijn eind is gekomen, maar negen van de tien keer loopt deze een jaar later gewoon weer uit.

Ook deze plant zuivert het water. Door de drijfbladeren valt er weinig zonlicht in de vijver, waardoor de groei van algen tegen wordt gehouden. Ook de waterranonkel plaats je in een vijvermand en zet je op de bodem van je vijver. De rest gaat vanzelf!

5. Drijvend fonteinkruid (Potamogeton natans)

drijvend-fonteinkruid

Ook het drijvend fonteinkruid is een goede zuurstofplant. De bladeren van deze soort fonteinkruid drijven, zoals de naam al zegt, op het water. Dit vinden vooral kikkers erg prettig; je zult deze dan misschien ook af en toe wel op de bladeren zien zitten. Ze zetten zich graag af om zo naar een ander deel van de vijver te springen.

Tegen het najaar komen er bloemen aan de plant, die de vorm hebben van kleine groene sigaartjes die boven het water uitsteken. Fonteinkruid zet je heel makkelijk in een vijvermandje op de bodem van de vijver neer. Het heeft de neiging om hard te groeien, dus het is slim om de groei van deze zuurstofplant goed in de gaten te houden.

6. Waterviolier (Hottonia palustris)

waterviolier

De bloemetjes van de waterviolier zijn iets beter zichtbaar dan die van het fonteinkruid. Ze lijken een beetje op die van de fijne waterranonkel; het verschil is dat ze met meerderen aan één steel groeien en een stukje verder boven het water uitsteken. Buiten het feit dat de waterviolier er erg leuk uitziet, is het ook nog eens een goede zuurstofplant. Hartstikke nuttig dus!

Hoewel je boven water alleen de bloemetjes ziet, groeit de waterviolier onder water het hardst. De plant kan wel 30 centimeter breed worden, dus zorg ervoor dat deze genoeg ruimte krijgt in de vijver. Ook de waterviolier kun je gewoon in een vijvermandje op de bodem zetten.

Als deze waterplant eenmaal groeit, is ze niet kapot te krijgen. Ook de winter overleeft ze zonder moeite.

7. Watergentiaan (Nymphoides peltata)

watergentiaan

We blijven even bij de kleurige bloemen. We hebben al verschillende soorten waterplanten voor de vijver gezien die de boel een beetje opfleuren, maar een gele bloem hadden we nog niet gehad. De watergentiaan staat van juni tot en met september in bloei. Als de eerste blaadjes aan de bomen al geel beginnen te verkleuren staat deze plant er dus nog vrolijk bij!

De watergentiaan groeit heel makkelijk in vijvers. Je zet haar simpelweg in een vijvermand op de bodem, en laat haar dan haar werk doet. Net als veel andere vijverplanten heeft watergentiaan echter de neiging om te gaan woekeren. Daarmee bestaat de kans dat deze plant andere planten in de vijver verstikt. Om dit te voorkomen, moet je de groei goed in de gaten houden en eventueel een teveel aan planten met wortels en al uit de vijver halen.

8. Grof hoornblad (Ceratophyllum demersum)

grof-hoornblad

Net als het aarvederkruid zul je het grof hoornblad niet zien als je het in je vijver hebt. Ook deze zuurstofplant groeit namelijk onder water. Daar is hij echter wel heel actief; de plant kan met wel 10 centimeter per dag groeien. In de winter verdwijnen de stengels; dan zijn er overwinteringsknoppen gevormd, die naar de bodem van de vijver zakken. Daar wachten ze rustig op het voorjaar, wanneer ze weer gaan groeien. Op deze manier overleeft overigens ook de watergentiaan de winter.

Het bijzondere aan grof hoornblad is dat deze waterplant geen wortels heeft. Deze zal de plant ook niet krijgen. De plant zweeft vrij door het water en doet daar ongestoord zijn werk. Het is een hele makkelijke waterplant, die het eigenlijk in alle vijvers goed doet.

9. Kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae)

kikkerbeet

De kikkerbeet wordt ook wel de miniwaterlelie genoemd. De bloemetjes, die van juni tot en met augustus aan de plant komen, worden tot 3 centimeter groot. De bloemetjes bloeien ieder maar één dag, maar gelukkig komen er telkens weer nieuwe aan de plant. De bladeren hebben een mooie felgroene kleur, die op zichzelf ook al voor een mooi gezicht zorgt.

Ook kikkerbeet is een drijfplant. De wortels van deze plant raken dus de bodem van de vijver niet, maar drijven rond in het water. Een leuk voordeel daarvan is dat je vijver altijd anders is, doordat de drijfplanten zich steeds verplaatsen. Als je van variatie houdt, is een drijfplant dus een goede keuze!

10. Kleine vlotvaren (Salvinia natans)

kleine-vlotvaren

Met haar vele kleine blaadjes is de vlotvaren een bijzondere verschijning in je vijver. Ook de kleine vlotvaren is een drijfplant. Het verschil met de eerder genoemde drijfplanten is echter dat de kleine vlotvaren geen wortels heeft. Om zich voort te planten maakt deze plant, net als een ‘gewone' varen, sporen aan.

Deze zakken in het najaar, als de plant afsterft, naar de bodem. In het voorjaar zullen de sporen weer nieuwe plantjes gaan vormen, die vanzelf boven komen drijven. De sporen verspreiden zich snel, waardoor het wateroppervlak snel vol kan komen te liggen met vlotvarens. Gelukkig kun je deze heel makkelijk uit de vijver scheppen met een netje, als je vindt dat er te veel zijn gegroeid.

Met deze 12 soorten waterplanten voor de vijver maak je van het wateroppervlak een waar kunstwerk. Daarnaast zullen de vissen en de rest van het vijverleven de zuurstofplanten die je plant zeer waarderen. Waterplanten zijn dus niet alleen mooi, ze dragen ook nog eens bij aan een heldere en gezonde vijver!

Welke soorten waterplanten voor de vijver heb jij in de tuin?
Laat het weten in een reactie!