De zomer is bijna voorbij en het wordt kouder. Dit betekent onvermijdelijk dat jouw focus zich langzaam van buiten naar binnen verschuift. Waar je tot voor kort klussen als het aanleggen van een houten vlonder of het inrichten van een smalle border voor je rekening nam, behoren nu klussen als structuurverf aanbrengen op hout tot de orde van de dag.
Een klus die je met een beetje handigheid en het volgen van een duidelijk stappenplan eenvoudig zelf kunt doen. In dit artikel leggen we aan de hand van 9 stappen uit hoe structuurverf aanbrengen op hout in zijn werk gaat. Voordat we dit doen, gaan we echter dieper in op structuurverf. Wat is dit precies en wat kun je er zoal mee doen?
 

Voordat je begint…

Schilderen
Structuurverf is een type verf dat onder andere vaak gebruikt wordt voor het schilderen van muren en plafonds. Andere ondergronden zoals hout, kunnen echter ook eenvoudig bewerkt worden met structuurverf. Bijzonder aan deze verf is dat je op een relatief eenvoudige manier een driedimensionale structuur aan kunt brengen op de door jou gekozen ondergrond.
Dit kan doordat er kleine korrels textiel, hout, mica of marmergruis toegevoegd zijn aan de verf. Breng je deze aan op een bepaalde ondergrond, dan zorgen deze elementen voor een specifiek reliëf en krijg je een prachtige nieuwe dimensie die je zonder structuurverf niet tot stand kunt brengen.
Overigens is structuurverf niet alleen een geschikt product als het gaat om het schilderen van een effen ondergrond. Ook een ondergrond met oneffenheden, scheuren of gaatjes kan eenvoudig behandeld worden met structuurverf. Je bent met structuurverf zelfs in staat om deze oneffenheden te verbloemen om zo de beschadigde ondergrond nieuw leven in te blazen.
 

Een duidelijk stappenplan dat zorgt voor structuur in je huis

Structuurverf aanbrengen op hout is niet moeilijk. Door het volgen van de 9 stappen uit onderstaand stappenplan gaat het je ongetwijfeld lukken.
De benodigdheden voor structuurverf aanbrengen op hout zijn als volgt:

  • Structuurverf;
  • Stucloper/plastic;
  • Ducttape;
  • Afplaktape;
  • Een zachte borstel/schoonmaakdoek;
  • Ontvetter;
  • Houtplamuur;
  • Een plamuurmes;
  • Schuurpapier;
  • Grondverf;
  • Roerstokjes/een verfmixer;
  • Een verfbak;
  • Een verfroller;
  • Een blokkwast;
  • Voorstrijk;
  • Een structuurroller;
  • Latexverf (optioneel).

Stap 1: Het kiezen van de juiste structuurverf

Structuurverf
Structuurverf kent verschillende typen. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen structuurverf met een grove korrel en structuurverf met een fijne korrel. Bij structuurverf met een grove korrel zijn de korrels die zorgen voor de structuur groter van formaat dan bij de structuurverf met een fijne korrel. Het gevolg is dan ook dat het reliëf in dit geval robuuster zal zijn.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kleur van de verf. In de meeste gevallen is deze wit, maar er zijn diverse kleuren mogelijk.
Zit de kleur die je wenst er niet tussen?
Je kunt structuurverf overschilderen met latexverf. Deze is in meer kleuren beschikbaar en kan bij de betere bouwmarkten of speciaalzaken in vrijwel elke kleur gemengd worden. Met het overschilderen van de structuurverf behoud je het aangebrachte reliëf overigens gewoon.

Stap 2: Voorbereidingen treffen

Structuurverf aanbrengen op hout is een relatief eenvoudige klus. Het kan echter wel wat rommelig zijn. Zo kan de verf spetteren en is het niet ondenkbaar dat je verfvlekken maakt op de grond.
Om te voorkomen dat deze je vloer aantasten, is het belangrijk om deze af te dekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met stucloper. Rol deze uit over de vloer en plak de afzonderlijke banen aan elkaar vast met ducttape. Plak de banen aan de zijkant vervolgens vast aan de muur of de plinten om te voorkomen dat de stucloper gaat schuiven.
Een andere mogelijkheid is om de vloer af te dekken met plastic. Idealiter gebruik je hier stevig plastic voor. Ook hier kun je met behulp van tape voorkomen dat deze gaat schuiven.

Stap 3: Schilder alleen wat je wilt schilderen (optioneel)

Afplaktape
Naast het afplakken van de vloer is het ook belangrijk om overige zaken die niet geschilderd moeten worden af te plakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stopcontacten en lichtknoppen.
Gebruik voor het afplakken van deze zaken speciale afplaktape, ook wel schilderstape genoemd. Het gebruik van ducttape wordt bij deze stap afgeraden.
Bij structuurverf aanbrengen op hout is dit wellicht niet aan de orde, waardoor deze stap optioneel is. Alleen als het op jouw houten ondergrond van toepassing is, is het belangrijk om deze stap uit te voeren.

Stap 4: De ondergrond schoonmaken

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met structuurverf aanbrengen op hout, is het belangrijk om het hout schoon en vetvrij te maken. Dit kun je doen met een zachte borstel en een natte doek.
Behandeld hout, zoals MDF, kun je daarnaast vetvrij maken door een sopje te maken van water en een ontvetter. Dompel hier een doek in onder en wrijf het hout goed in. Laat het vervolgens drogen alvorens je verder gaat met de volgende stappen.

Stap 5: Beschadigingen afwerken

Plamuur op hout
Heeft jouw houten ondergrond enkele grote beschadigingen? Zijn er bijvoorbeeld scheuren zichtbaar of zitten er gaten in het hout? Vul deze dan op met een plamuur die geschikt is voor hout.
Het aanbrengen van de plamuur is niet moeilijk. Je kunt dit het best doen met een plamuurmes. Breng één laag plamuur aan en laat dit goed drogen. Blijkt de beschadiging nu nog niet helemaal opgevuld, breng dan een nieuwe laag plamuur aan. Laat ook deze goed drogen voordat je verder gaat.
Als je de beschadiging volledig hebt weggewerkt, is het zaak om eventuele overtollige plamuur weg te schuren. Schuur net zo lang over de plamuur totdat deze egaal is met het hout.
Maak het hout tot slot nog een laatste keer schoon. Met een vochtige doek haal je eventueel gruis dat is achtergebleven na het schuren gemakkelijk weg.

Stap 6: Zet het hout in de grondverf

Grondverf
Structuurverf kun je niet direct aanbrengen op hout. Door de absorberende werking van hout zal de structuurverf niet voldoende dekken.
Het is daarom zaak om het hout eerst in de grondverf te zetten. Hierdoor hecht de structuurverf niet alleen beter, maar blijft het hout ook langer beschermd. Het uiteindelijke resultaat zal na het aanbrengen van een laag grondverf dus vele malen beter zijn dan wanneer je deze stap overslaat.
Let op: Bij het kiezen van de grondverf is het belangrijk dat je het materiaal van je ondergrond, in dit geval hout, in gedachten houdt. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met waar het hout uiteindelijk komt te staan. Is dit binnen of buiten? Is de houten ondergrond tot slot gemaakt van MDF? Zorg dan dat je een grondverf gebruikt die speciaal voor MDF is ontwikkeld. Deze hecht zich over het algemeen beter in vergelijking met andere soorten grondverf.

Stap 7: De voorstrijk aanbrengen

Als de grondverf droog is, kun je beginnen met het aanbrengen van de voorstrijk. Deze zorgt er net als de grondverf voor dat de structuurverf beter zal hechten. Daarnaast voorkomt voorstrijk dat de verf begint te bladderen.
Voorstrijk aanbrengen doe je eenvoudig met een blokkwast of een verfroller. Gebruik voor de hoeken en randen de blokkwast en voor de grote oppervlakken de verfroller. Deze kun je eventueel aan een verlengstuk bevestigen, zodat je nog makkelijker overal bij kunt.

Stap 8 + stap 9: Verven en structuur aanbrengen

Verf roeren
Nu gaan we echt beginnen met structuurverf aanbrengen op hout. Alle voorbereidingen zijn getroffen dus het echte werk kan beginnen.
Bij verf is het belangrijk om voordat je deze aanbrengt goed te roeren. Dit kun je doen met een roerstok, maar bijvoorbeeld ook met een verfmixer. Zeker bij structuurverf is het belangrijk om goed te roeren. De kleine deeltjes die voor de structuur zorgen kunnen door de zwaartekracht namelijk naar de bodem zijn gezonken.
Als je de verf goed hebt doorgeroerd, kun je deze op het hout aanbrengen. Begin bij de randen. Met een blokkwast kun je deze secuur van een laag verf voorzien. De grote oppervlakken kun je schilderen met een verfroller. Bij structuurverf aanbrengen op hout is het overigens belangrijk dat je niet in één keer het hele oppervlak schildert. De verf droogt dan te snel, waardoor je niet in staat bent om overal dezelfde structuur aan te brengen.
Beter kun je smalle stroken schilderen en hier vervolgens direct structuur op aanbrengen.
Ben tot slot niet te zuinig als het aankomt op het aanbrengen van verf. Omdat je een driedimensionaal reliëf tot stand moet brengen, is het belangrijk dat hier voldoende verf voor is. Beter iets te veel dan te weinig dus.

Structuur aanbrengen

Structuur met blokkwast
Structuur aanbrengen kan op verschillende manieren. In de eerste plaats kun je ervoor kiezen om met een structuurroller over de aangebrachte verf te rollen. De structuurroller kenmerkt zich door een schuimen roller met verschillende gaten. Belangrijk is om altijd in dezelfde richting over de verf te rollen. Zo weet je zeker dat de structuur op het gehele oppervlak gelijk zal blijven.
Een tweede manier om structuur aan te brengen is met behulp van een blokkwast. Door hiermee over de aangebrachte structuurverf te strijken kun je vegen, waaiers of stippen aanbrengen. Dit doe je door de blokkwast te draaien of door ermee te tamponneren.
 
Zo, het zit erop. De verf is aan het drogen en de structuur is goed zichtbaar op het hout. Door het volgen van bovenstaand stappenplan is structuurverf aanbrengen op hout een eenvoudige klus geworden die je met een beetje geduld en handigheid makkelijk zelf uit kunt voeren. Ben je helemaal klaar, dan kun je ervoor kiezen om de structuurverf eventueel nog in de gewenste kleur te verven met latexverf om het geheel helemaal vorm te geven zoals je zelf wilt.
Wat zijn jouw ervaringen met structuurverf aanbrengen op hout?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht.