Na een weekend hard werken ben je eindelijk klaar met het betegelen van je nieuwe badkamer. De tegels zitten er strak op en je wacht nu totdat de lijm is uitgehard, zodat je kunt gaan voegen. De laatste klus voordat je kunt genieten van een welverdiend relaxmoment in bad.

Maar dat voegen… hoe doe je dat nou precies? In dit artikel gaan we je dat uitleggen aan de hand van een overzichtelijk stappenplan. Zo heb je ook deze laatste klus in een handomdraai geklaard!

Het stappenplan in vogelvlucht

Om tegels te voegen moet je een aantal stappen doorlopen. Je leest hieronder om welke stappen het gaat. Een uitgebreide uitleg van de afzonderlijke stappen vind je verderop in dit artikel.

  1. De lijm verwijderen;
  2. De voegspecie mengen;
  3. De voegspecie aanbrengen;
  4. Het teveel aan specie verwijderen;
  5. De specie laten drogen;
  6. De tegels schoonmaken;
  7. De randen afkitten.

Lees ook meer op de site Mijnkluswijzer over hoe je tegels moet voegen en of een badkamer moet voegen.

Boodschappenlijst

Gereedschappen

Tegels voegen kan niet zonder een aantal materialen. Voordat je begint met deze klus, is het dus belangrijk dat je alle benodigdheden in huis haalt. Wij hebben alvast een handig boodschappenlijstje voor je gemaakt, zodat jij in één overzicht kunt zien welke spullen je al hebt en welke spullen je nog moet kopen.

  • Voegspecie;
  • Emmer;
  • Boormachine;
  • Roerspiraal/mixer;
  • Troffel;
  • Voegrubber of sponsbord;
  • Voegenkrabber;
  • Spons;
  • (Schone) poetsdoeken;
  • Kit;
  • Schilderstape;
  • Stanleymes;
  • Kitpistool.

Nog op zoek naar tegels? Kijk dan ook eens naar deze fraaie collectie tegels.

Het stappenplan voor het voegen van tegels

Je hebt hierboven al in een handig overzicht kunnen lezen welke zeven stappen er komen kijken bij het voegen van tegels. Hieronder volgt een uitleg van de individuele stappen.

1. De lijm verwijderen

Lijm verwijderen uit voegen

Voordat je kunt beginnen met tegels voegen is het zaak om de ondergrond zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om alle lijmresten die na het tegelen tussen de tegels zijn blijven zitten uit te krabben met een speciale voegenkrabber. Als je de lijm laat zitten dan loop je in de eerste plaats het risico dat de lijm en de voegspecie met elkaar mengen waardoor kleurverschillen kunnen ontstaan.

Daarnaast bestaat de kans dat de specie door de lijm niet goed kan hechten. En dat zal een minder mooi resultaat opleveren.
Tip: Om er zeker van te zijn dat alle lijmresten verwijderd zijn, kun je de voegen nog even schoon zuigen met de stofzuiger.

2. De voegspecie mengen

Voegspecie maken

De volgende stap van het tegels voegen is het aanmaken van de voegspecie. Dit doe je door de voegmortel te mengen met water. In welke verhouding je dit moet doen is afhankelijk van het type en het merk specie dat je hebt gekocht. Op de verpakking is vaak een stapsgewijze uitleg te vinden. Welke soorten specie er zijn, lees je bij de tips onderaan dit artikel.

Om het jezelf makkelijk te maken kun je de voegspecie het best mengen in een grote emmer. Doe hier de voegmortel en het water in en meng alles door elkaar met een roerspiraal of mixer die je aan je boormachine bevestigt. Meng alles net zolang door elkaar totdat het mengsel glad is en er geen klontjes meer inzitten.

3. De voegspecie aanbrengen

Voegspecie aanbrengen

Als je bij de vorige stap een egaal mengsel hebt gemaakt dan kun je deze nu aanbrengen op de muur. Dit doe je met behulp van een voegrubber of een sponsbord. Schep met een troffel wat van de voegspecie op de voegrubber of het sponsbord en breng de specie hier vervolgens diagonaal mee aan op de tegels en in de voegen. Probeer ervoor te zorgen dat de voegen helemaal worden opgevuld met voegspecie en dat er geen holle ruimtes ontstaan. Je kunt hiervoor zorgen door bijvoorbeeld meerdere keren over hetzelfde oppervlak te strijken.

Als de voegspecie op is, schep je met de troffel nieuwe specie op de voegrubber of het sponsbord, totdat je alle voegen hebt voorzien van specie. Tip: Voorkom dat je de bovenrand, onderrand en hoeken ook vult met specie. Deze werk je in stap 7 af met kit.

4. Het teveel aan specie verwijderen

Overtollige specie verwijderen

De tegels voegen is nu in principe klaar. Tijd om ons bezig te houden met de afwerking! Deze begint met het verwijderen van het teveel aan specie. Je kunt dit doen met behulp van een natte spons. Let erop dat de spons niet te nat is als je over de tegels strijkt. Het is daarnaast ook belangrijk om de specie met beleid te verwijderen. Het is immers niet de bedoeling dat je de specie weer uit de voegen poetst.

5. De specie laten drogen

Als je het grootste deel van de overtollige specie hebt verwijderd, kun je de specie laten drogen. Kijk op de verpakking van de voegmortel om te zien hoelang dit ongeveer zou moeten duren.
Nu is het een kwestie van geduldig wachten… Schrik overigens niet als de tegels dof zijn geworden in de tijd dat de voegspecie moest drogen. Dit is normaal en kun je in de volgende stap weer handig oplossen!

6. De tegels schoonmaken

De tegels schoonmaken

Nu de specie helemaal droog is, kun je de tegels schoonmaken en weer laten blinken. Het makkelijkst is om een vochtige spons te pakken en hier de tegels goed mee af te vegen. Vervolgens maak je de tegels droog met een schone poetsdoek.

7. De randen afkitten

Rand afkitten

Bij stap 3 vertelden we je al dat je de bovenrand, onderrand en hoeken beter niet kunt voegen met voegspecie maar dat je deze afwerkt met kit. De bovenrand, onderrand en hoeken afkitten doe je op de volgende manier:

  1. Plak de rand die je wilt kitten zowel boven als onder af met schilderstape;
  2. Snij de spuitmond van de kit af op de breedte van de voeg;
  3. Plaats de kit in het kitpistool;
  4. Spuit de kit voorzichtig in de voeg;
  5. Overtollige kit verwijder je het best direct met een doek of met een vinger die je in een mengsel van zeep en water hebt gedompeld. Zorg er bij deze stap ook voor dat de kit in een mooie, strakke en vooral egale lijn in de voeg zit;
  6. Laat de kit drogen en verwijder de schilderstape.

Welke kit je nodig hebt, is afhankelijk van de ruimte waar je aan het werk bent. In de tips hieronder lees je meer over de verschillende soorten kit.

3x Handige tips en tricks voor de tegels voegen

Tegels voegen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Na het lezen van dit stappenplan gaat het je zeker lukken. Om het je extra makkelijk te maken hebben we nog een paar tips en tricks.

Tip 1: De kleur van de voeg

Wist jij dat voegen niet per se wit of grijs hoeven te zijn? Voegmiddel is inmiddels in verschillende kleuren op de markt, waardoor je de muur extra bijzonder kunt maken.
Wat dacht je bijvoorbeeld van zwarte voegen in combinatie met witte tegels? Of geef je voegen een leuke kleur zoals blauw, groen of roze. Zo wordt de muur helemaal jouw stijl!

Tip 2: Verschillende soorten voegmiddel

Een van de eerste stappen van tegels voegen is het aanmaken van de voegspecie. Dit doe je door het voegmiddel te mengen met water.
Maar welk voegmiddel gebruik je nu wanneer?
Over het algemeen kan er onderscheid gemaakt worden tussen drie soorten voegmiddel. Hieronder vind je een klein overzicht.

  • Flexibel voegmiddel is vooral geschikt voor relatief smalle voegen. Je kunt dit type voegmiddel zowel binnen als buiten gebruiken en ook voor vochtige ruimtes zoals de badkamer is flexibel voegmiddel zeer geschikt.
  • Waterdicht voegmiddel kun je gebruiken voor voegen tot ongeveer 20 millimeter. Het voegmiddel is waterdicht, maar daarnaast ook vuil werend. Doordat dit voegmiddel nauwelijks slijt kun je er jaren van genieten.
  • Premium voegmiddel is tot slot een voegmiddel dat de muren beschermt tegen schimmel, algen en bacteriën. In vochtige ruimtes is dit dus ideaal. Premium voegmiddel kun je zowel binnen als buiten gebruiken voor voegen tot ongeveer 15 millimeter.

Tip 3: Welke kit voor welke ruimte?

Onderrand afkitten

Er zijn verschillende soorten kit die je kunt gebruiken voor het afwerken van de voegranden tussen je tegels. Welke kit je nodig hebt, is afhankelijk van je doelen en de ruimte waarin je aan het werk bent. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte soorten kit.

Let op: Niet elke soort kit is geschikt voor het afwerken van de voegen tussen tegels.

  • Acrylaatkit is uitstekend te gebruiken voor het afwerken van voegen. Extra fijn is dat deze kit goed hecht op verschillende ondergronden en dat de kit overschilderbaar is.
  • Montagekit is vooral geschikt voor het verlijmen van verschillende dingen. Daarnaast kun je montagekit ook gebruiken als je gaten of scheuren op wilt vullen.
  • Siliconenkit kun je het best gebruiken in ruimtes waar je geen schimmels wilt zien. Doordat deze kit schimmelbestendig is, wordt hij vaak gebruikt in badkamer of toilet.
  • Sanitairkit bevat net als siliconenkit een middel dat schimmels weert. Hierdoor is dit type kit, zoals de naam al doet vermoeden, erg geschikt voor gebruik bij het sanitair.

Zo, de badkamer is, nu het tegels voegen erop zit, echt helemaal klaar. Althans op een paar kleine accessoires na misschien. Maar jij kunt in ieder geval met volle teugen gaan genieten van een welverdiend relax-moment in jouw gloednieuwe ruimte!

Heb jij nog handige tips die anderen kunnen helpen bij het tegels voegen?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!