Lief dagboek…  Zo begint het vaak in dagboeken van jonge meiden. Vervolgens worden alle geheimen en gedachten toevertrouwd aan dit heilige boekje. Maar als je denkt dat een dagboek bijhouden alleen een leuke hobby is voor tienermeisjes, heb je het mis. Ook voor een tuinier kan een dagboek ontzettend waardevol zijn. Een tuindagboek dan wel. En wist je dat je deze gewoon zelf kunt maken? Een tuindagboek maken is helemaal niet zo moeilijk als het misschien klinkt.
In dit artikel zullen we je tips geven over hoe je een tuindagboek kunt maken. Ook vertellen we je op welke manier je het dagboek kunt gebruiken. Hierdoor zul je nog intenser van je tuin kunnen genieten en weet je precies hoe het ervoor staat met de planten in je tuin.

Een tuindagboek maken: Hoe doe je dat?

Een tuindagboek maken is dus niet zo moeilijk. Lastiger is het waarschijnlijk om de toewijding te vinden om iedere dag of iedere week iets in je tuindagboek te schrijven. In het begin zal het flink wennen zijn, maar uiteindelijk zul je niet anders meer willen. Je zult net zoveel genieten van het maken van een tuindagboek als van het tuinieren.
Je kunt op verschillende manieren een tuindagboek maken. We hebben drie methodes op een rijtje gezet.

Methode 1: Het digitale tuindagboek

Tuindagboek-bijhouden
Het bijhouden van een dagboek deed je vroeger altijd met behulp van een notitieboekje, maar tegenwoordig kan het ook anders. Op het internet bijvoorbeeld. Er zijn verschillende websites waarop je een tuindagboek bij kunt houden, maar je kunt ook een eigen blog beginnen en daar al je tuinavonturen beschrijven.
Het leuke aan een digitaal tuindagboek is dat je makkelijk in contact kunt komen met andere tuiniers. Zij kunnen reageren op jouw berichten en tips geven over hoe je bepaalde klussen het beste aan kunt pakken. Aan de andere kant kun jij ook de tuinen van andere mensen volgen en opgaan in de processen die zich hier afspelen.
Wist je trouwens dat er zelfs websites zijn waar je een tuindagboek kunt maken én zaden en planten onderling met andere tuiniers kunt ruilen?

Methode 2: Het dag-tot-dag tuindagboek

Spendeer jij bijna iedere dag wel een uurtje in de tuin? Dan is het misschien een idee om een tuindagboek te maken waarbij je van dag tot dag bijhoudt wat er gebeurt en wat je hebt gedaan.
Een makkelijke manier om dit te doen is met behulp van een agenda. Het voordeel hiervan is dat alle dagen al netjes op chronologische volgorde staan.  In één oogopslag zie je welke dagen je wel en welke dagen je niet in de tuin hebt gewerkt. Je kunt daarnaast zelf bepalen hoe uitgebreid je verslag wilt doen en de agenda hierop afstemmen.
Wil je per dag korte aantekeningen maken van de dingen die er gebeuren in je tuin? Dan is een agenda die meerdere dagen op een pagina heeft staan misschien wel voldoende.
Wil je echter iets uitgebreider verslag doen of gebeurt er gewoon heel veel in je tuin? Dan is een agenda waarbij één dag één pagina beslaat misschien passender.

Methode 3: Het verhalende tuindagboek

Tuindagboek-maken
Ben je iemand die heel verhalend is en het liefst zo uitgebreid mogelijk verslag doet van de gebeurtenissen in en rondom de tuin? Dan is een verhalend tuindagboek waarschijnlijk de beste optie. Dit type tuindagboek maken doe je met behulp van een notitieboek. Hierin heb je onbeperkt de ruimte om je verhalen op te schrijven. Is de bladzijde vol, maar zijn jouw verhalen nog lang niet op? Dan ga je toch gewoon verder op de volgende bladzijde. En is het boekje vol? Dan pak je er gewoon een nieuw notitieboek bij.
Een verhalend tuindagboek maken triggert dus echt je creativiteit om er iets moois van te maken. Erg leuk!

Waarom maak je een tuindagboek?

Nu je weet hoe je een tuindagboek kunt maken is het misschien ook wel interessant om te weten wat je dan allemaal in je tuindagboek kunt schrijven. Waarom zou je een tuindagboek maken? Wij leggen het je uit aan de hand van zes punten die je op kunt nemen in je tuindagboek.

Punt 1: Het is een geheugensteuntje voor nieuwe ideeën

Tuinideeën
Wij merken vaak dat de leukste ideeën ons op de gekste momenten te binnen schieten. We staan onder de douche als we ons bedenken hoe we planten met elkaar kunnen combineren en we liggen net in bed als ons een nieuw ontwerp voor de border met bijzondere bloemen te binnen schiet. En hoewel we het altijd proberen te onthouden tot het moment waarop we de ideeën daadwerkelijk tot uitvoer kunnen brengen, komt het geregeld voor dat we het toch vergeten. Heb jij hier ook last van?
Dat is dan vanaf nu verleden tijd. Als je een tuindagboek maakt, kun je de ideeën hier namelijk allemaal in kwijt. Sla je tuindagboek even open voordat je gaat tuinieren en je weet weer precies wat je allemaal bedacht hebt.

Punt 2: Je kunt tuinklussen goed plannen

Als je een lijst zou maken van alle tuinklussen die je in een jaar moet doen ben je nog wel even bezig. Weet jij bijvoorbeeld wat je allemaal moet doen om je tuin lenteklaar, zomerklaar, herfstklaar of winterklaar te maken? Om al deze klussen vervolgens ook op het goede moment in te plannen kan een hele uitdaging zijn, waardoor je nauwelijks nog aan tuinieren toekomt. Door een tuindagboek te maken kun je daar echter verandering in brengen. Schrijf precies op welke klussen je in welke maand wil doen en verdeel deze klussen vervolgens in je tuindagboek over je vrije dagen. Nu je vooraf weet welke klussen er op het programma staan is de kans een stuk groter dat je ze ook uit zult voeren.
Wat vaak ook lastig is, is het herinneren van wanneer je een klus die niet jaarlijks herhaald moet worden het laatste hebt gedaan. Was het nou drie jaar geleden of toch al vier jaar? Door je tuindagboeken van de afgelopen jaren even open te slaan weet je direct hoe het ook alweer zat. Super handig toch?

Punt 3: Altijd teruglezen wat je van bepaalde planten vond

Mooie-plant
Was die ene bijzondere plant die je twee jaar geleden in de tuin had staan nu wel zo goed bevallen als je denkt? En was het nou een onderhoudsvriendelijke plant of had hij juist heel veel aandacht nodig?
Dit zijn vragen die je jezelf waarschijnlijk wel eens stelt. Om het jezelf nu makkelijker te maken is het handig om gedurende het jaar een lijst bij te houden van planten en bloemen die je wel goed bevallen zijn en planten en bloemen die je liever niet nog een keer in je tuin wilt planten.
Bij twijfel kun je deze lijsten er dan op naslaan en weet je precies in welke richting je de knoop door moet hakken. Geen onverhoopte verassingen voor jou dus dit tuinseizoen.

Punt 4: Het is niet alleen een dagboek, maar ook een schetsboek

Beplantingsplan-schetsen
Wat misschien nog wel leuker is dan het opschrijven van de perikelen die zich in jouw tuin afspelen is het ontwerpen van je droomtuin. Een tuindagboek maken kan je hierin op weg helpen, want op de lege bladzijden kun je je fantasie de vrije loop laten. Welke borders bevallen nu eigenlijk niet helemaal en hoe zou je deze mooier maken en beter tot hun recht laten komen? Door in je tuindagboek een beplantingsplan uit te werken en te schetsen kun je voordat je de hele border om moet spitten en allerlei planten aan moet schaffen al bepalen of het een succes kan zijn of niet. Daarnaast kun je verschillende opties naast elkaar leggen waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken van hoe de borders en je tuin er dit seizoen uit gaan zien.

Punt 5: Nóg intenser genieten van je planten

Tuindagboek-lezen
Zoals we je al vertelt hebben kun je een summier, maar ook een heel uitgebreid tuindagboek maken. Het leukste aan dit laatste is dat je op de natte en koude dagen toch intens kunt genieten van je tuin. Niet door in de tuin bezig te zijn, maar door alle verhalen terug te lezen.
Schrijf op wat voor planten je allemaal ziet en welke dieren graag een bezoekje brengen aan je tuin. Schrijf daarnaast op welke klussen je allemaal hebt uitgevoerd en hoe je je achteraf voelde. Was je trots of tevreden of viel het resultaat eigenlijk een beetje tegen? Wij weten zeker dat al deze verhalen een glimlach op je gezicht zullen toveren. Dat je niet naar buiten kunt wordt zo bijzaak.

Punt 6: Doen de planten het zoals ze het moeten doen?

Ontkiemd-plantje
Waren de groenten die je vorig jaar in de moestuin had staan zo'n succes dat je ze dit jaar weer wil planten? En heb je de moestuin dan ook weer helemaal opnieuw ingezaaid, maar gebeurt er naar je idee veel te weinig?
Dan sla je het tuindagboek van vorig jaar toch gewoon even open en kijk je hoe het er een jaar geleden aan toe  ging? Bleken de planten toen allang ontkiemt te zijn, of hadden de planten toen ook een moeizame start? Met andere woorden: moet je je zorgen maken?
Door een tuindagboek te maken weet je het precies. Geen twijfels meer, want je kunt precies opzoeken hoe het ook alweer zat. En niet alleen kun je vergelijkingen maken met eerdere jaren, maar ook kun je controleren of de planten en bloemen in dit jaar in het goede stadium zitten. Bijvoorbeeld als je niet weet of je groenten al kunt oogsten, omdat je vergeten bent wanneer je gezaaid hebt. Een blik in je tuindagboek en je weet het antwoord!
 
Voor de tuinier is een tuindagboek maken een erg leuke activiteit naast het tuinieren. Het is in de eerste plaats superhandig en functioneel, maar daarnaast ook gewoon erg leuk om te doen. Dus, wil je op de hoogte blijven van wat er in je tuin gebeurt? En wil je er zeker van zijn dat je niets vergeet? Pak dan je pen en begin met schrijven… Tot morgen lief dagboek!
Wat zijn jouw ervaringen met het maken van een tuindagboek?
Laat het weten in een reactie!