De tuinkabouter: de een is er fan van en de ander ziet ze liever gaan. Wij houden van tuinkabouters en laten je graag zien waarom! Daarom dit artikel bomvol tuinkabouter inspiratie. Laat je opvrolijken door deze kleine mannetjes en vrouwtjes en ontdek dat niet iedere tuinkabouter een rode muts draagt.

Wie is toch die tuinkabouter?

Zwaaiende tuinkabouter
Ben jij een liefhebber van tuinkabouters of gruwel je al bij de gedachte om deze kleine mannetjes in jouw tuin te hebben staan? Voordat we je laten zien dat de ene tuinkabouter de ander niet is én dat er voor iedereen een perfecte tuinkabouter bestaat, duiken we in de geschiedenis van deze vrolijke tuinmannetjes.

Een geschenk voor de natuurgeest

Mensen hebben de natuur en de beschermgeesten hiervan met respect behandeld. Deze natuurgeesten worden in verschillende landen op verschillende manieren geëerd. Dit kan bijvoorbeeld door het achter laten voedsel. Het plaatsen van een tuinkabouter wordt door sommigen als eenzelfde soort geschenk gezien. Door een tuinkabouter in je tuin te plaatsen laat je zien dat je respect hebt voor de beschermgeest van de natuur of specifiek jouw tuin. Deze vorm van eren komt in landen als Bali nog veelvuldig voor. Hier vind je verspreid door het landschap nog altijd beeldjes en afbeeldingen bedoeld voor de beschermgeesten van dat stuk natuur. De tuinkabouter is op dit idee gebaseerd, maar wordt lang niet altijd om deze reden in de tuin gezet.

Gräfenroda: de (in)officiële geboorteplaats van de tuinkabouter

Kabouter in de tuin

Inwoners van de westerse landen hebben altijd respect gehad voor de natuur, maar het plaatsen van beelden als eerbied voor de beschermgeesten was ons vreemd. Wat we wel hadden waren verhalen over gnomen en mythes over kabouters die 's nachts te tuin schoon zouden houden. Deze verhalen en mythes in combinatie met het eren van de beschermgeesten door beeldjes achter te laten, waren de inspiratiebron van Philipp Griebel. Griebel maakte al een tijd keramische sierproducten, onder andere voor in de tuin. Het idee om tuinkabouters te maken kreeg hij rond 1880 en de tuinkabouters werden al snel een hit. Wonend in het Duitse Gräfenroda zorgde Griebel ervoor dat deze plaats nu bekend staat als de geboorteplaats van de tuinkabouter.

Uiterlijke kenmerken

Niet iedere tuinkabouter is hetzelfde, maar over het algemeen heeft de bekende tuinkabouter een lange witte baard, bolle appelwangetjes en een rode puntmuts. In de tuinkabouter inspiratie voorbeelden hieronder zul je echter zien dat tuinkabouters vandaag de dag in veel verschillende kleuren, vormen en maten voorkomen.
Een traditionele tuinkabouter draagt in de meeste gevallen een van de volgende voorwerpen:

  • Hengel
  • Gieter
  • Kruiwagen
  • Knapzak
  • Schep
  • Paddenstoel
  • Muziekinstrument

Ga jij voor de traditionele rode puntmuts, of heeft de moderne tuinkabouter jouw voorkeur? Ontdek het in de onderstaande tuinkabouter inspiratie!

Tuinkabouter inspiratie: hot or not?

De tuinkabouter inspiratie hieronder laat je kennismaken met een verscheidenheid aan tuinkabouters. Iedere kabouter is weer anders en ook het land waarin de kabouter woont is van invloed op het uiterlijk ervan. Niet iedere tuinkabouter lijkt meer op het gedachtegoed van Giebels dat eind negentiende eeuw ontstond. Maar of dat nu zo erg is…?

1. Tuinkabouter met fluit

Tuinkabouter met fluit
(Bron)

Deze tuinkabouter ziet er levensecht uit. Het lijkt alsof hij zo op kan staan en weg kan huppelen, de wijde natuur in. Ondanks dat deze tuinkabouter aan de traditionele kenmerken voldoet (witte baard, puntmuts, bolle wangen én een muziekinstrument) is zijn uitstraling toch anders dan die van de traditionele tuinkabouter. De krekel die naast hem zit staat symbool voor de sterke band tussen de tuinkabouter en de natuur. Zo'n leuk mannetje in de tuin wil jij toch ook?

2. Boeddha als tuinkabouter

Tuinkabouter Boeddha
(Bron)

Naast tuinkabouters zijn ook beelden van boeddha's vaak terug te zien als tuindecoratie. De ontwerper van bovenstaand beeldje heeft beide karakters samengevoegd. Deze kabouter is heerlijk rustig aan het mediteren en zit in dezelfde, welbekende houding als een boeddha. Het leuke aan dit beeld is dat het door de afwezigheid van kleur minder opvalt in de tuin. Houd je van een rustige tuin, maar wil je toch graag een tuinkabouter? Dan is een tuinkabouter als deze wellicht een leuk idee!

3. Levensecht kaboutervrouwtje

Tuinkabouter vrouw rode muts
(Bron)

Zoals we in de inleiding al zeiden is niet iedere tuinkabouter hetzelfde. Bovenstaande tuinkabouter inspiratie lijkt net als de eerste levensecht. Je zou bijna in kabouters gaan geloven. De manier waarop ze is gemaakt en de details zijn leuk om naar te kijken. Kies je voor een tuinkabouter als deze, haal hem dan uiteraard naar binnen zodra het slecht weer wordt.

4. Uit het juiste hout gesneden

Tuinkabouters van hout

In deze lijst met tuinkabouter inspiratie konden deze drie leuke mannetjes niet ontbreken. We hebben hier te maken met echt vakmanschap. De tuinkabouters zijn namelijk geheel uit één blok hout gesneden. Het leuke aan deze drie broers is dat ze modern ogen, maar ondertussen hebben ze stuk voor stuk alle kenmerken van de traditionele tuinkabouter. Zie je alle dieren die bij ieder mannetje horen?

5. Met de kruiwagen

Tuinkabouter met kruiwagen

Deze tuinkabouter staat voor alles wat een tuinkabouter is. Een mooie rode muts, witte baard en appelwangetjes. De tuinkabouter is onderweg met zijn kruiwagen. De aanwezigheid van de kruiwagen laat de link zien tussen de tuinkabouter en de mythe die eromheen heerst. Zo zouden tuinkabouters je tuin 's nachts weer helemaal netjes maken. Daar is het gebruik van een mooie kruiwagen natuurlijk wel handig bij!

6. De Scandinavische tuinkabouter

Tuinkabouter Scandinavisch

Deze tuinkabouter inspiratie komt vanuit Scandinavië en wordt hier een tomte of nisse genoemd. Het is een mythisch figuur uit het heidense geloof. Men geloofde dat de tomte de ziel van de eerste bewoner van de boerderij was. Waar de tuinkabouter voor de tuin zorgt, waakt de tomte over de boerderij en het vee. De julenisse is een nisse die een rol speelt bij kerstmis en om die reden zie je veel van deze tuinkabouters tijdens de kerst in Scandinavië. Wij vinden de tomte een leuke variatie op de klassieke tuinkabouter.

7. Doe maar stoer

Stoere tuinkabouter

Het is tegenwoordig ook modern en hip om een tuinkabouter in de tuin te zetten die er net even iets anders uitziet. Zo heb je tuinkabouters in hun zwembroek of bijvoorbeeld tuinkabouters zoals deze. Heerlijk stoer houdt hij de wacht en zorgt hij ervoor dat jouw tuin 's nachts goed onderhouden wordt. Het is leuk om te zien dat bekende kenmerken van de tuinkabouter ondanks zijn opvallende uiterlijk behouden zijn. Zo is er de baard (nu meer grijs dan wit) en heeft hij een rode bandana om die verwijst naar de kenmerkende rode muts.

8. Vier lampjes op een rij

Tuinkabouter met verlichting
(Bron)

Wat dacht je van deze leuke tuinkabouters met lampjes? De lampjes werken op zonne-energie met de kleine zonnepanelen die in de bakken hout, boomstammen en het gras verwerkt zijn.
Leuk aan deze vier tuinkabouters is dat ze allemaal een andere kleur muts hebben, maar toch overduidelijk tuinkabouters zijn. Daarnaast laat dit voorbeeld zien dat een tuinkabouter ook verschillende attributen bij zich kan hebben. Kijk maar eens naar de hengel en de kruiwagen.

Hoe goed ken jij de tuinkabouter?

Denk je dat je na de inleiding en het zien van de 8x tuinkabouter inspiratie alles al weet over de tuinkabouter? We hebben nog een aantal leuke weetjes voor je op een rij gezet. Welke ken jij al?
Wist je dat…

… er heuse tuinkabouterbevrijdingsfronten bestaan die de kabouters bevrijden uit hun tuinen? Sommige kabouters reizen met hun ‘redder' zelfs de wereld rond.
… Ann Atkin (Verenigd Koninkrijk) de grootste verzameling tuinkabouters ter wereld heeft? Ze heeft er maar liefst 2.042.
… Ann Atkin het plan heeft om al deze 2.042 tuinkabouters opnieuw te gaan beschilderen? Hulp is meer dan welkom.
… tuinkabouters volgens de Zweedse legendes gemiddeld 400 jaar oud worden?
… tuinkabouters als beschermers van de natuur vroeger een stuk minder mooi waren dan nu? De tuinkabouter is door zijn uitvinder zodoende dus een stuk mooier gemaakt dan hij in de verhalen was.
… een van de eerste tuinkabouters al in 1847 al naar Engeland kwam? In 1997 werd deze tuinkabouter verkocht voor $1,5 miljoen.

En? Kende je deze bijzondere weetjes al?

Mocht je overigens dol zijn op tuinkabouters of vinden de (klein)kinderen ze erg leuk: ga dan eens naar Kabouterland in Exloo. Hier zijn diverse speeltuinen voor kinderen en kun je je ogen uitkijken naar verschillende kabouters, trollen en dieren. Ook het Rijk der Kabouters in Eext is een leuke plek om eens naar toe te gaan met kinderen. Je loopt een spannende route tussen de kabouters die in het rijk wonen. Onderweg leren de kinderen allerlei verhalen en feiten over kabouters.

Tuinkabouters zijn er in allerlei soorten en maten. Ook als je geen fan bent van de bebaarde mannetjes met een rode puntmuts, zijn er wellicht andere tuinkabouters die wel in de smaak kunnen vallen.Denk bijvoorbeeld aan mooie stenen tuinkabouters of bijzondere uit hout gesneden tuinbewakers. Voor wie de tuinkabouter ook is, hij is zijn weg naar de Nederlandse tuinen steeds meer aan het terugvinden. Verras een vriend of vriendin eens met zo'n vrolijk mannetje! Of fleur je eigen tuin op door er een leuke, bijpassende tuinkabouter aan toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos en zeker niet zo afgezaagd als sommigen misschien denken. De tuinkabouter is top!

Heb jij tuinkabouters in de tuin staan? 
Of zet jij liever andere beelden in de tuin neer?
Deel jouw favoriete decoratie voor in de tuin door een reactie achter te laten onder dit bericht!