Je loopt je tuinkas binnen. De zomer was heerlijk! Je hebt genoten van de verschillende soorten fruit en groenten die je zelf hebt gekweekt. Je kijkt rond in de kas en het voldane gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. De potten en plantenbedden zijn gevuld metĀ uitgeputte planten. Sommige zijn zelfs omgevallen. Je kunt niet eens naar buiten kijken zo vies zijn de ramen en waar je je voet ook neer wilt zetten: overal liggen plantenresten en aarde. De tuinkas opruimen was nog nooit zo hard nodig.
Je wilt komend kweekseizoen immers toch ook weer genieten van een goede oogst?

Je tuinkas opruimen voor een betere oogst

We hoeven je niet te vertellen dat het kweken van groenten en fruit afhankelijk is van verschillende factoren. Vooral de omstandigheden waarin de groei en ontwikkeling van de planten plaatsvindt, zijn belangrijk.
Een schone en opgeruimde tuinkas helpt je om de optimale omstandigheden te bereiken.
Tijdens het kweekseizoen is er veel te doen en schiet het onderhouden van de tuinkas er nog weleens bij in. Wij begrijpen dit als geen ander, maar adviseren je wel om na het kweekseizoen de tuinkas opruimen serieus te nemen.
EenĀ goede opruim- en schoonmaakbeurt kunnen namelijk achtergebleven schimmels en ziektekiemen verwijderen. Hieronder vind je verschillende tips die je kunnen helpen. De tuinkas opruimen wordt zo een makkie.
Zo kun je ook volgend jaar lekker smullen van jĆ³Ćŗw oogst!

Tip 1: Verwijder oude gewassen

Kruiwagen met oud gewas
Gewassen die niet nogmaals voor een mooie oogst zullen zorgen, kunnen verwijderd worden. Nu lijkt dit gemakkelijk, je verwijdert simpelweg de plant, maar het is goed om eerst naar de conditie van de plant te kijken.
Zo is het niet aan te raden om droge gewassen te verwijderen. Dit heeft te maken met de eventuele aanwezigheid van schimmelsporen op het gewas.
Als een gewas al in verval is geraakt, vestigen zich hier relatief snel schimmels op. Wanneer je droge planten gaat verwijderen schud je de sporen vrolijk in het rond. Je kunt zo onbedoeld je goede (winterharde) gewassen besmetten.
Het is aan te raden om de kas gesloten te houden en de luchtvochtigheid op te laten lopen. Wanneer de planten vochtig genoeg zijn, kun je ze verwijderen. De sporen zitten nu namelijk aan de plant vastgeplakt, waardoor je ze niet verspreidt.
Wanneer je de planten gaat verwijderen, doe dit dan snel en laat verwijderde planten en plantenresten niet te lang op de grond in de tuinkas liggen. Deze kunnen ziektes overbrengen en wanneer je ze vergeet neemt de ernst van de gevolgen toe.
Direct weggooien dus!
Extra tip:Ā Je kunt de plantenresten wel gebruiken om je composthoop of compostbak mee aan te vullen. Let er wel op dat je hier een warme composthoop voor gebruikt. Bij een koude composthoop kunnen ziektekiemen de winter eventueel overleven.

Tip 2: Geef de grond weer energie

Riek en schop in aarde
Na een kweekseizoen is de grond wel toe aan een beetje extra energie. Als je de grond laat zoals hij is, zul je komend seizoen niet voldoende voedingsstoffen hebben. Dit is dus een belangrijk onderdeel van de tuinkas opruimen.
Ga allereerst met een riek of spitvork door de grond heen. Op die manier komen eventueel achtergebleven wortels en plantenresten naar het oppervlak. Deze kun jeĀ nu gemakkelijk verzamelen met de hand of hark en vervolgens verwijderen. Het is overigens onbegonnen werk om alle wortelresten naar boven te halen.
Breng op de opgeruimde grond vervolgens een nieuwe laag compost aan en werk deze onder. Zo krijgt de grond zijn belangrijke voedingswaarden weer terug voor het komende seizoen.

Tip 3: Maak de ramen schoon

Vieze ramen in kas
De tuinkas opruimen is niet compleet zonder een stel mooie schone ramen waar je weer goed doorheen kunt kijken. Tijdens de kweekperiode kan er allerlei vuil op de ramen achterblijven. Denk bijvoorbeeld aan algen, aanslag van roest, kalkresten uit het leidingwater en mos.
Ook vestigen ziektekiemen en schimmels zich graag tussen het vuil op de ramen. Daar komt bij dat door vieze ramen minder zonlicht naar binnen kan. Dit wil je niet, want dit zonlicht is tijdens de nieuwe kweek hard nodig om de gewassen goed te laten groeien.
Maak een warm sopje met een beetje schoonmaakmiddel. Kies wel voor een mild middel, want je wilt de planten die nog in de kas staan uiteraard niet beschadigen.
Droog na het schoonmaken direct de ramen, zodat eventuele druppels sop niet op de grond of planten kunnen komen.

Wel of geen hogedrukspuit?

Je kunt een hogedrukspuit gebruiken om de ramen schoon te maken. Zorg er echter wel voor dat je niet te heet water gebruikt en de straal niet te hard zet. Glas in een tuinkas is kwetsbaar. Een tunnelkas kun je beter niet met een hogedrukspuit schoonmaken. De warmte van de straal kan het plastic doen smelten.

Tip 4: Bezemen maar!

Bezem in tuinkas
Als je de oude gewassen verwijdert, de grond verbetert en de ramen schoonmaakt, is het niet verwonderlijk dat ook de grond aan de beurt is tijdens de tuinkas opruimen.
Een schone opgeruimde vloer is altijd prettig. Zorg er voor het bezemen voor dat je alles wat op de grond staat even buiten de kas zet (waar mogelijk). Zo creƫer je voldoende ruimte.
Bezem alles goed en grondig. Ook tussen het vuil op de grond kunnen nog verschillende ziektekiemen rondzwerven, sla dus geen stukje over. De plantenresten en aarde die je uit de kas bezemt, kun je ook prima op de warme composthoop kwijt.

Tip 5: Bewaar het overzicht

Tuinkas opruimen
Was jouw tuinkas niet meer zo netjes als toen je begon? Kijk dan eens om je heen en kijk wat je kunt veranderen om de kas netter te houden.
Allereerst zul je de rommel die je het afgelopen seizoen hebt gemaakt moeten opruimen. Het helpt als je ruimte in de kas creƫert voor stellingen. In deze stellingen kun je gemakkelijk potten, gieters en tuingereedschappen kwijt.
Ook helpt het om alvast een plan te maken voor hoe je de kas in het nieuwe seizoen wilt inrichten. Zo kun je de planten die overwinteren alvast de juiste plek geven. Daarnaast is het ook handig omĀ na te denken over leuke plantenlabels die je zelf kunt maken. Zo raak je niet snel meer de kluts kwijt.

Tip 6: Maak plaats voor de planten uit de tuin

Planten overwinteren in de tuinkas
In de herfst en winter zul je niet al te veel nieuwe groenten gaan kweken in je tuinkas. Het is handig om optimaal gebruik te maken van de ruimteĀ voor de planten uit de tuin die moeten overwinteren.
Door een mooie ruimte leeg te maken in de kas, kun je hier gemakkelijk de potten met planten kwijt die de winter in de tuin niet aankunnen. Je maakt dus gebruik van de kas om deze planten te laten overwinteren en te beschermen tegen vorst.

Tip 7: Vergeet de buitenkant niet

Buitenkant tuinkas
Jouw tuinkas opruimen is van binnen geslaagd. Wat veel mensen echter vergeten is iets wat zo simpel lijkt: de buitenkant. Het is voor de groei van de nieuwe gewassen net zo belangrijk de buitenkant goed schoon te maken als het is om de binnenkant op te ruimen.
Aan de buitenkant is er vaak veel aanslag te vinden die door regen, wind en zonneschijn veroorzaakt is. Zorg er daarom voor dat je eerst het grove vuil van de kas verwijdert. Dit kun je gemakkelijk met een borstel doen.
Vervolgens kun je met de spons of de hogedrukspuit de ramen goed schoonmaken. Ook al heb je nu wellicht minder planten om voor op te passen, let alsnog op de sterkte van de staal van de hogedrukspuit. Het is zonde als er een barst in een raam komt.

Tip 8: Loop eens een rondje om en door de tuinkas

Oude tuinkas
Wanneer je begint aan de tuinkas opruimen komt er gelukkig ook weer een einde aan. Zodra de kas helemaal netjes opgeruimd en schoongemaakt is, is het goed om eens een rondje door en om de kas te lopen.
Kijk eens of je bepaalde gebreken tegenkomt die je moet verhelpen. Zo kan het gebeuren dat er onverhoopt een ruitje sneuvelt of dat de deur van de kas niet meer lekkerĀ sluit.
Loop alles goed na. Nu er geen gewassen meer volop aan het groeien en bloeien zijn, is het gemakkelijker om zaken te repareren of te vervangen.

Zo doe je dat dus

Jouw tuinkas opruimen is dƩ manier om niet alleen je kas netjes te maken, maar ook om hem voor te bereiden op de koude maanden die komen gaan. Het zal immers een stuk minder bedrijvig zijn nu de meeste gewassen zijn uitgegroeid en verwijderd.
Alleen de wintergewassen en overwinterende planten maken dankbaar gebruik van de opgeruimde kas. Belangrijk is vooral om de grond weer even extra voeding te geven, zodat hij bij de start van het nieuwe kweekseizoen weer verschillende soorten fruit en groenten kan laten groeien.
Kijk daarbij eens of je de kas voor een volgend seizoen beter in kunt richten en gebruik overgebleven ruimte voor de overwintering van tuinplanten die dit nodig hebben.
Zo zorg je ervoor dat de kas goed benut blijft en heb je alvast een mooie kas om het nieuwe kweekseizoen in het voorjaar mee te beginnen.

De tuinkas opruimen: hoe vaak doe jij dat?
Wij zijn benieuwd naar jouw tips en tricks voor het opruimen van de tuinkas. Deel ze in de reacties hieronder!