Je huis voldoende ventileren is goed voor je gezondheid en zorgt daarbij voor een comfortabel leefklimaat binnenshuis. Om goed te kunnen ventileren zijn er verschillende aanpassingen die je voor je huis kunt overwegen. Eén van deze aanpassingen is een ventilatierooster in de deur maken. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitendeuren. Zo’n rooster zorgt ook voor ventilatie wanneer de ramen en deuren gesloten zijn.
Wil jij ook zo’n handig rooster in je deur? Lees dan snel verder! In dit artikel leggen we je precies uit hoe jij een ventilatierooster in de deur moet maken (in slechts 7 stappen!).

Waarom een ventilatierooster in mijn deur?

Groen huis
Het valt misschien niet zo op, maar in een woning wordt enorm veel vocht geproduceerd. Dit komt gelukkig niet alleen doordat we zweten, maar voornamelijk door koken, wassen en douchen. Door in ons huis te wonen en leven is het nodig om het huis goed te ventileren.
Zo voorkom je een hoge luchtvochtigheid, nare luchtjes en zelfs schimmels.
Mechanische ventilatie is een manier om te ventileren die je veel tegen zult komen in (nieuwbouw) woningen. Deze ventilatie kun je het best altijd op de laagste stand aan laten staan. Zo krijg je voldoende frisse lucht van buiten in je woning.
Het nadeel is dat deze ventilatie vaak niet op iedere ruimte is aangesloten. Wanneer de deuren dicht zijn, kan de frisse lucht zich dus niet door de hele woning verspreiden. Door een ventilatierooster in de deur te maken (zo niet in iedere tussendeur), zorg je ervoor dat de lucht zich door het hele huis kan verspreiden.
Ook wanneer je ventilatieroosters in de buitendeuren hebt, zorgen ventilatieroosters in tussendeuren voor de verspreiding van deze frisse lucht. Dit is fijner voor het huis, maar niet op de minste plaats fijn voor jouw gezondheid.

Moet er een ventilatierooster in iedere deur?

Nee, dat is niet nodig. Het is uiteraard wel aan te raden, maar in de meeste gevallen volstaat een goede ruimte tussen de deur en de drempel. Deze ruimte moet voor een goede verspreiding van de frisse lucht minimaal 1,5 centimeter hoog zijn.
Tip: Houd hier rekening mee wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe houten vloer of vloerbedekking gaat leggen. Als de vloer wat hoger komt te liggen, is het aan te raden een stook van de onderkant van de deur af te halen, zodat je weer een 1,5 centimeter hoge tussenruimte hebt.
Bij deuren die uitkomen op vochtige ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer, is het aan te raden om sowieso een ventilatierooster te plaatsen. Een smalle strook van 1,5 centimeter is voor de hoeveelheid vocht in deze ruimtes niet voldoende om optimaal te kunnen ventileren.
Ook in de buitendeur kun je een ventilatierooster plaatsen. Zo kun je het huis luchten zonder een raam open of de mechanische ventilatie aan te hoeven zetten.
Tip: Denk eraan dat het plaatsen van een ventilatierooster in een tussendeur ervoor zorgt dat de deur minder akoestisch isolerend is.

In 7 stappen een ventilatierooster in de deur maken

Het lijkt misschien veel en ingewikkeld werk, zo’n ventilatierooster in de deur maken, maar dat valt best mee. Het is natuurlijk altijd mooi meegenomen als je al wat kluservaringen hebt, maar ook als je deze niet hebt zal deze klus zeker slagen.

Stap 1: Kies jouw ventilatierooster

Voeten en pijlen
Zoals je waarschijnlijk al verwacht had, zijn er verschillende soorten ventilatieroosters. Zo heb je vierkante, ronde en rechthoekige roosters. Ook zijn er roosters die altijd open zijn, maar beschikken andere over de mogelijkheid om ze open of dicht te doen.
In deuren wordt vaak gekozen voor rechthoekige roosters. Deze zijn gemakkelijk te plaatsen en vallen het minst op onderin de deur. Vierkante en ronde ventilatieroosters worden vaak aan de buitenkant van een huis gebruikt bij wc’s, badkamers of keukens.
Voor een buitendeur is een ventilatierooster die je zowel open als dicht kunt doen een fijne optie. Zo kun je wanneer het buiten vriest, deze kou buiten de deur houden. Ook kun je, als de wind net even verkeerd staat, de tocht afsluiten. Voor binnen is dit niet nodig en daarom adviseren we om voor binnen voor een standaard open ventilatierooster te kiezen.

Stap 2: Haal de deur uit zijn scharnieren

Een ventilatierooster in de deur maken, gaat het gemakkelijkst wanneer de deur niet hangt, maar plat op een werkbank kan liggen. Dit zaagt namelijk gemakkelijker dan wanneer de deur verticaal hangt.
Is het niet mogelijk om de deur uit zijn scharnieren te halen? Dan kun je het ventilatierooster ook zo plaatsen, dit vergt alleen iets meer precisie.

Stap 3: Teken het rooster af

Potlood tekent lijn
Heb je besloten of je horizontaal of verticaal te werk gaat? Mooi, dan kunnen we nu echt beginnen.
Dit doe je door de maat van het ventilatierooster af op de deur. Houd ongeveer een afstand tussen de 6 à 8 centimeter vanaf de onderkant van de deur aan. Zorg ervoor dat je de lijnen goed waterpas op de deur aftekent.
Extra: Je kunt het ventilatierooster ook bovenin de deur maken. Deze optie wordt echter minder vaak gekozen, omdat dit er minder mooi uitziet en omdat de frisse lucht vaak kouder is dan de warme lucht binnen. De frisse lucht zal zich zodoende lager door het huis bewegen.

Stap 4: Boor gaten

Nu je de afmetingen van het ventilatierooster op de deur hebt afgetekend, boor je in iedere hoek van de tekening gaten aan de binnenkant van de lijnen.
Deze gaten boor je zodat je straks gemakkelijker kunt zagen. Het is belangrijk dat je de gaten binnen de lijnen boort, zodat je nog steeds de precieze afmetingen van het rooster uit kunt zagen. Zo behoud je een mooie afwerking.

Stap 5: Zagen maar

Decoupeerzaag op houten tafel
Voor het uitzagen van het stuk voor het ventilatierooster, gebruik je een decoupeerzaag. Deze zaag zet je in een van de gaten en hiermee zaag je rustig de getekende vorm uit.
Doordat je vier gaten hebt geboord, hoef je met de decoupeerzaag geen onhandige bochten te maken. Je zet gewoon iedere keer het zaagje weer zo neer dat je in een rechte lijn kunt zagen.

Stap 6: Netjes afwerken

Nadat je het gat voor het ventilatierooster hebt gezaagd, schuur je de randen hiervan mooi glad. Dit doe je zodat het rooster straks strak in de deur valt. Als je niet schuurt, kunnen eventuele bobbels en oneffenheden ervoor zorgen dat het ventilatierooster in de deur maken niet helemaal strak gaat.

Stap 7: Montagekit

Het plaatsen van het ventilatierooster gebeurt meestal met montagekit. Welke kit je nodig hebt, hangt af van het materiaal van je deur en van het rooster. Laat je altijd adviseren.
De kit breng je aan de binnenkant van het ventilatierooster aan.
Tip: Breng niet teveel kit aan. Een klein beetje is vaak al voldoende en te veel kit zul je er bij het plaatsen van het rooster onderuit drukken.
Vervolgens druk je het rooster voorzichtig in de opening.
Let op! Lees altijd de handleiding bij het ventilatierooster. Zo weet je zeker dat je jouw rooster op de juiste manier in het gezaagde gat plaatst.

Stap 8: Plaats de deur terug

Als je de deur gemakkelijk los hebt kunnen halen uit zijn scharnieren, is het nu tijd om de deur weer terug te plaatsen. Het is handig om dit met twee personen te doen, aangezien de deur in beide scharnieren tegelijk moet vallen. Alleen kan dit nogal een lastige klus zijn.

Andere ventilatiemogelijkheden

Raam open zetten
Een ventilatierooster in de deur maken is dus zeker niet ingewikkeld. We vertelden al dat het ventileren van je huis belangrijk is voor zowel je huis als je eigen gezondheid. Naast een ventilatierooster in de deur maken zijn er echter nog andere manieren waarop jij jouw huis goed kunt ventileren.
We zetten een tweetal opties voor je op een rij.

Natuurlijk ventileren

Met natuurlijk ventileren wordt ventileren zonder mechanische ventilatie bedoeld. Verse buitenlucht komt op deze manier binnen via ventilatieroosters in de ramen, deuren, muren of vensters. Op die manier kun je natuurlijk ventileren zonder dat je de hele dag de ramen open hoeft te zetten.
Om het hele huis natuurlijk te kunnen ventileren, zijn er ook ruimtes onder de deuren nodig. Mocht je deze ruimtes niet hebben, dan kun je een ventilatierooster in de deur maken. Zo zorg je ervoor dat de frisse lucht door de ventilatieroosters van buiten, zich door de ventilatieroosters van binnen kan verplaatsen.
Voordelen
Op deze manier ventileren is gemakkelijk en de ventilatie is goedkoop aan te brengen. Het systeem heeft daarnaast weinig onderhoud nodig, omdat hier geen mechanismen bij komen kijken.
Nadelen
Een nadeel is dat de ventilatie lastig te regelen is. Daarbij kan het voorkomen dat door de openstaande roosters warmte verloren gaat en je hierdoor wat meer energie zult verbruiken.

Mechanisch ventileren

Naast natuurlijk ventileren kun je ook kiezen voor volledig mechanische ventilatie. Dit is een systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van twee elektrische ventilatoren. De ene ventilator voert frisse lucht aan en de ander voert de vervuilde lucht af.
De toevoer van de frisse lucht vindt vaak plaats in zogenaamde droge ruimtes zoals de slaapkamer en woonkamer. Door middel van ventilatieroosters in de deuren wordt deze lucht ook naar de natte ruimtes, zoals de keuken en badkamer, verplaatst.
Voordelen
Een voordeel van volledig mechanische ventilatie is dat de ventilatie goed te regelen is. Vaak zijn er verschillende standen waar je de ventilatoren op kunt zetten. Mocht je allergisch zijn voor pollen, dan kunnen er zelfs filters geïnstalleerd worden die voorkomen dat deze in je huis terecht komen.
Nadelen
Een nadeel is het energieverbruik dat door het draaien van de elektrische ventilatoren toeneemt. Daarbij is er meer onderhoud nodig (het betreft immers mechanische apparatuur).

Zoals je ziet, is bij zowel natuurlijke ventilatie als  volledig mechanische ventilatie een ventilatierooster in de deur maken gewenst. Op die manier zorg je in beide gevallen voor een goede verspreiding van de frisse lucht door het gehele huis. Zeker in deuren naar badkamers en keukens is het plaatsen van zo'n rooster geen overbodige luxe.

Heb jij weleens een ventilatierooster in de deur gemaakt?
Deel jouw ervaring door een reactie achter te laten onder dit artikel.