Je tuin is natuurlijk niet compleet zonder een mooie vijver. Hier kunnen vissen heerlijk in zwemmen en kun je verschillende waterplanten planten. Daarnaast trekt een vijver ook veel andere insecten aan zoals prachtige libellen en zelfs kikkers. Nu kun je natuurlijk vaklui inschakelen en hen al het zware werk laten doen, maar het is toch veel leuker om zelf je vijver aan te leggen?
Zelf je vijver aanleggen zorgt er niet alleen voor dat je hem precies zo vorm kunt geven als je zelf wil, maar ook dat je extra voldoening zult halen uit je vijver en dat je natuurlijk een beetje extra kunt pronken met het eindresultaat.

Een vijver aanleggen stap voor stap

Vijver-met-kikker

Je eigen vijver aanleggen is niet de makkelijkste klus om te doen en je zult ook niet na een uurtje al kunnen genieten van het eindresultaat. Je zult meerdere vrije uren en zelfs hele vrije dagen moeten besteden aan het aanleggen van je vijver. Als je dat geen probleem vindt, gaan we je nu in 9 stappen precies uitleggen hoe je zelf een vijver aan kunt leggen, zodat jij aan de slag kunt om het pronkstuk van de tuin aan te leggen.

Stap 1: De tekentafel

Tuinontwerp

Een vijver aanleggen begint, net als zoveel klussen, aan het bureau met een potlood in de hand. Je zult namelijk moeten gaan bedenken waar in de tuin je de vijver aan wilt leggen en welke vorm je de vijver wilt geven. Om alle opties en ideeën een eerlijke kans te geven en goed te kunnen overwegen, is het verstandig om een plattegrond van de tuin te tekenen en deze verschillende keren te kopiëren. Zo kun je verschillende vijvers op verschillende plekken in verschillende plattegronden intekenen, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Bij het nemen van de beslissing waar je de vijver wilt gaan plaatsen, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten die je absoluut in overweging moet nemen. Zo is het ten eerste belangrijk om de stand van de zon in de gaten te houden. Een vijver aanleggen kan namelijk het beste op een plek waar de zon veel schijnt. Een schaduwrijke plek is met andere woorden niet ideaal voor het aanleggen van een vijver. Natuurlijk heb je zelf niet in de hand hoe vaak en hoeveel de zon schijnt, maar je weet natuurlijk wel welke plekken van de tuin in de schaduw liggen en welke plekken niet.

Een tweede aandachtspunt is de ondergrond. Je kunt de vijver het beste op een vlakke ondergrond aanleggen. Dit geeft het mooiste resultaat aangezien het waterpeil dan in alle gebieden van de vijver gelijk is. Een derde aandachtspunt is het grondwaterpeil in je tuin. Het is belangrijk dat deze niet te hoog is, want dan heb je geen goede ondergrond om de vijver op aan te leggen. Blijkt het grondwaterpeil in jouw tuin wat aan de hoge kant? Niet getreurd! Hoewel een normale vijver misschien niet het meest geschikt is voor jouw tuin, kan een natuurvijver je tuin ook helemaal afmaken.

Vijver

Het laatste aandachtspunt zijn de bomen en grote struiken die je al in de tuin hebt staan. Deze hebben namelijk allemaal wortels die met een beetje pech behoorlijke schade aan kunnen richten in jouw tuin. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om de vijver niet direct onder een grote boom aan te leggen. Houd liever een beetje afstand tussen de bomen en je vijver. Dit voorkomt overigens ook meteen dat je in de herfst dag in, dag uit bezig bent om gevallen bladeren uit de vijver te hengelen. Een prettige bijkomstigheid, als je het ons vraagt.
Als je al deze aspecten goed hebt afgewogen en uiteindelijk hebt gekozen voor een ontwerp op de perfecte locatie, wordt het tijd om je klusoutfit aan te trekken en de tuin in te gaan. Het echte werk gaat nu beginnen.

Stap 2: Het serieuze werk

De volgende stap is uiteraard om de vijver die je getekend hebt in de plattegrond te vertalen naar een vijver in je tuin. Dit kun je het beste doen door de omtrek van de vijver precies op de goede locatie in je tuin uit te zetten met behulp van dunne paaltjes en een lang stuk touw. Zet de paaltjes zo in de grond dat ze eigenlijk de hele omtrek van de vijver uitstippelen. Bind vervolgens een touw aan één van de latjes vast en span dit om alle andere paaltjes heen, zodat de omtrek van je nieuwe vijver duidelijk wordt.

Met deze stap vorm je een duidelijk beeld van hoe je vijver er daadwerkelijk uit komt te zien. Je kunt eventueel nog veranderingen aanbrengen in de vorm of in de locatie van je vijver. Als je helemaal tevreden bent ga je verder met stap 3.

Let op! Er zijn een aantal maanden van het jaar waarin je het beste een vijver aan kunt leggen. Dit zijn maart en april of september en oktober. Buiten deze maanden kun je natuurlijk wel de eerste twee stappen van dit stappenplan uitvoeren, maar je kunt beter nog even wachten met het uitvoeren van stap 3 tot en met stap 9. Dit geeft je mooi even de gelegenheid om alvast te wennen aan de contouren van de toekomstige vijver.

Stap 3: Graven

Schop-in-grond

De volgende stap is uiteraard om de vijver uit te graven. Dit zal behoorlijk wat werk zijn, maar je kunt er gewoonweg niet omheen. Er zijn verschillende manieren waarmee je de vijver uit kunt graven. Zo kun je ervoor kiezen om dit gewoon met een schop te doen, maar het kan ook met een graafmachine, bijvoorbeeld als je een hele grote vijver aan wilt leggen. Je vraagt je nu vast af hoe diep je de vijver uit moet graven. Eigenlijk is dit helemaal afhankelijk van wat jij met je vijver wil doen.

Als je bijvoorbeeld verschillende vijvervissen in je vijver wilt, kies je voor een diepte van minimaal 80 centimeter. Deze diepte zorgt ervoor dat vissen ook bij een strenge winter kunnen overleven. Als je de vijver wilt voorzien van manden met planten, moet je plekken hebben waar de vijver 40 centimeter diep is. Bij deze diepte staan de manden helemaal onder water, maar komen de planten aan het oppervlak en kun je er dus ook van genieten. Moerasplanten, die vooral gebruikt worden om de randen van een vijver mooi af te werken, plaats je liever niet dieper dan 20 centimeter.

Natuurlijk kun je deze dieptes en functies ook combineren door verschillende lagen aan te brengen in je vijver. Zo kun je én mooie planten én mooie vissen in je vijver kwijt en wordt je vijver extra mooi.

Stap 4: Bescherming voor de vijver

Heb je de vijver helemaal uitgegraven? Supergoed! Je hebt tot nu toe al hard gewerkt! Het zwaarste werk zit er misschien zelfs al wel op en je vijver gaat steeds meer zijn uiteindelijke vorm aannemen. De vierde stap van het aanleggen van je vijver is het aanbrengen van een beschermingslaag. Weet je nog wat je we bij stap 1 vertelden over de schade van wortels van bomen en struiken? Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is het verstandig om de bodem van je vijver te bedekken met een laag worteldoek. Dit doek voorkomt dat de wortels van struiken en bomen je vijver binnendringen. Om het worteldoek op zijn plek te houden, breng je een dikke laag zand aan op het doek.

Let op! Het is belangrijk om bij stap 3 al rekening te houden met deze volgende stap. Je zult je vijver een aantal centimeter dieper uit moeten graven, zodat je ook weer een klein gedeelte op kunt vullen met het worteldoek en de laag zand.

Stap 5: De bodem bedekken

Vijverdoek-in-vijver

Ook bij deze stap is het de bedoeling dat je een doek aanbrengt op de bodem van de vijver. In dit geval gaat het om een laag vijverdoek. Dit is als het ware de eigenlijke bodem van de vijver. Het is zaak om dit doek netjes over de boden van de verschillende verdiepingen in je vijver te laten lopen. Neem rustig de tijd om het doek neer te leggen, zodat je zeker weet dat het overal perfect op de bodem ligt. Je kunt hier beter een dag te lang mee bezig zijn dan een dag te kort.

Zorg er ook voor dat het doek nog voldoende ruimte heeft aan de randen. Je gaat de vijver uiteindelijk met water vullen, dus het doek zal nog verzwaard worden. Houd hier rekening mee! Je wilt natuurlijk niet dat je het doek hebt afgeknipt en dat blijkt dat het net iets te kort is om alle randen te bedekken.

Stap 6: Water naar de vijver dragen

Water-uit-tuinslang

Zo! De bodem ligt en je bent tot nu toe helemaal tevreden. Er rest ons nog één stap, voordat we met de afwerking kunnen beginnen. Je raadt het vast al… je vijver aanleggen is natuurlijk niet geslaagd zonder water. Dit is dan ook de volgende stap, en in tegenstelling tot wat de titel misschien doet vermoeden, hoef je niet met honderden emmertjes water naar de vijver te lopen. Leg de tuinslang midden in je vijver en zet de kraan aan. Als de vijver tot een aantal centimeter onder de rand gevuld is, kun je de kraan uitzetten en de tuinslang weer uit de vijver halen. Veel effectiever!

Stap 7: Afwerken

Afgewerkte-vijver

Terwijl we je in stap 5 nog afgeraden hebben om de folie weg te werken, wordt dat nu wel tijd. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan een rand met mooie stenen of aan mooie planten die je aan de rand van de vijver neerzet. Je zou zelfs een beetje aarde uit kunnen graven om de folie hieronder te verstoppen. Kies voor de optie die het beste past bij jouw tuin en je vijver en voer dat uit. Jouw wil is wet!

Stap 8: Vijverplanten

Waterlelie

Een vijver is natuurlijk niet af zonder een aantal mooie waterplanten. Een van de bekendste planten is misschien wel de waterlelie. Om deze en andere planten in je vijver te planten kun je ervoor kiezen om een laagje vijveraarde in je vijver te storten. Als je dit hebt gedaan kun je de planten hier gewoon inzetten. Houd er wel rekening mee dat het weer even duurt voordat al het zand naar de bodem is gezakt als je het hebt omgewoeld.

Een andere manier om planten in je vijver te zetten is met behulp van speciale plantenbakken. Deze zijn voorzien van verschillende gaten, zodat er voldoende water in de bak kan.

Let wel op! Je kunt waterplanten het beste in mei in de vijver zetten. Dan hebben ze voldoende tijd om zich aan te passen en om uit te bloeien. Uiteraard betekent dit niet dat je je vijver dan nog niet aan kunt leggen in de andere geschikte maanden. Je vijver aanleggen in het najaar is helemaal geen probleem, mits je even wacht met het aanbrengen van de planten. Hetzelfde geldt eigenlijk als je de vijver wilt aanleggen in het voorjaar. Ook dan kun je beter nog een maandje wachten voordat je de planten in je vijver zet.
Leg je je vijver aan en is het al mei? Dan kun je de plantenbakken natuurlijk ook al in de vijver zetten voordat je deze vult met water.

Stap 9: Vissen

Vissen-in-vijver
De laatste stap is uiteraard om, als je dat wilt, vissen te kopen bij het tuincentrum en deze los te laten in je vijver. Laat je vissen wel even wennen aan hun nieuwe omgeving. Je kunt dit doen door de vissen in de afgesloten zak waarin je ze gekocht hebt in de vijver te leggen. Laat ze vervolgens vrij zodat ze de rest van je vijver kunnen verkennen. Ook bij de keuze van de vissen zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Ten eerste zijn er verschillende vissen die planten eten. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is natuurlijk wel zonde als je er vooraf geen rekening mee hebt gehouden.

Een tweede aandachtspunt is het aanbrengen van een filter. Vissen produceren namelijk afvalstoffen die de vijver kunnen vervuilen. Een filter kan dit tegengaan, waardoor je vijver helder en mooi blijft. De filter zal helpen bij het schoonhouden van de vijver, maar je zult ook zelf af en toe aan de slag moeten. Wat je moet doen om je vijver schoon te houden lees je hier!

Je vijver is nu helemaal af! Het is waarschijnlijk even wat werk geweest, maar het eindresultaat mag er vast en zeker zijn. Nu maar hopen dat de reiger niet langskomt om alle vissen op te eten. Komt hij wel? Dan zijn er verschillende methodes om hem weer te verjagen!

Van welke klussen zou jij nog meer graag een stappenplan zien?
Laat het weten in een reactie!