De vijver is ongetwijfeld het pronkstuk van jouw tuin. Je hebt verschillende waterplanten in de vijver gezet en ook de vissen zwemmen naar hartenlust rond. De laatste tijd is het plezier dat je beleefde aan het bestuderen van het schouwspel onder water echter sterk afgenomen.

Het troebele water heeft dit plezier namelijk flink ingedamd. Inmiddels kun je de bodem nog nauwelijks zien. Het liefst zou je de vijver helder houden zonder filter te gebruiken, maar je vraagt je af of dit überhaupt wel mogelijk is.

Helder vijverwater: een lust voor het oog

Helder-vijverwater

Een vijver met helder vijverwater is een mooie aanvulling op je tuin. Het weerspiegelt niet alleen jouw liefde voor de natuur, het stimuleert daarnaast ook het leven in en rondom de vijver.
Helaas hebben de meeste vijverbezitters weleens last van een periode waarin het water niet de gewenste helderheid heeft. Hier zijn verschillende oorzaken voor.

Denk bijvoorbeeld aan algen, maar ook aan een teveel aan vuil of een ongebalanceerd ecosysteem. Het oplossen van deze problemen zal de helderheid van je vijverwater ongetwijfeld ten goede komen.

De vijver helder houden zonder filter: 9 ecologische oplossingen

De vijver helder houden zonder filter kan op maar liefst 9 manieren. Welke dit zijn, beschrijven we in de rest van dit artikel.

Oplossing 1: vuil scheppen

Blad-in-vijver

Soms lijkt het wel of de vijver vuil van buitenaf aantrekt als een magneet. Denk bijvoorbeeld aan gevallen bladeren in het najaar, stuifmeel in het voorjaar en dode insecten gedurende het hele jaar.
Hoewel dit vuil in eerste instantie misschien geen kwaad lijkt te kunnen doen, is het op de lange termijn zeker een boosdoener. Het gevallen blad, het stuifmeel en de dode insecten zakken na verloop van tijd namelijk naar de bodem van je vijver om daar weg te rotten. Het resultaat is troebel en groen water waarvan de biologische balans flink verstoord is.

De oplossing is gelukkig simpel. Je kunt het vuil namelijk dagelijks of om de dag uit de vijver scheppen met een schepnet. Doe je dit voordat het water naar de bodem zakt, dan zal het leven in de vijver niet verstoord worden met als resultaat dat je water kraakhelder blijft.

Oplossing 2: Waterplanten

Waterplant

Waterplanten zijn de sleutel voor het helder houden van vijverwater, zeker wanneer je geen filter of pomp wilt gebruiken. Deze planten vervullen namelijk twee waardevolle functies die bijdragen aan het gewenste biologische evenwicht in je vijver:

  • Waterplanten reinigen het water.
  • Door de opname van koolstofdioxide produceren planten zuurstof dat ze afgeven aan het water.

Waterplanten zijn dus noodzakelijk. Maar voor welke waterplanten moet je nu kiezen? Als het gaat om waterplanten is het verstandiger om te kiezen voor functionele planten dan om te kiezen voor mooie planten. Hierbij kun je je het best richten op inheemse planten die na elkaar en op verschillende dieptes groeien. De vijver wordt idealiter namelijk ingedeeld in 3 dieptezones:

  • De diepste zone is de diepwaterzone. Deze is minimaal 1 meter diep en beslaat ongeveer 70% van je vijver. In deze zone trekken vissen zich terug zodra het te koud wordt aan het oppervlak.
  • De middelste zone is de laagwaterzone. Deze zone is tussen de 30 en de 50 centimeter diep. De vissen leven over het algemeen in deze zone.
  • De laatste zone is de oeverzone. Deze is 0 tot 30 centimeter diep en bestaat voornamelijk uit de rand van je vijver. Deze zone is vooral belangrijk voor kikkers die in en uit jouw vijver willen.

Door verschillende waterplanten te selecteren die in deze verschillende zones geplant kunnen worden, zorg je ervoor dat elk gebied van de vijver kan profiteren van de voordelen van deze planten. Daarnaast zorgen de afwisselende bloeiperiodes ervoor dat de vijver het hele jaar door kan profiteren van de waterplanten. De vijver helder houden zonder filter wordt zo een eitje!

Oplossing 3: Geef de planten de ruimte

Waterplanten-laten-groeien

Waterplanten planten is natuurlijk een goed begin, maar de vijver helder houden zonder filter is hierdoor niet direct een feit. Je zult geduld moeten hebben. De planten moeten namelijk eerst groeien en zichzelf volledig ontwikkelen voordat ze kunnen beginnen met het schoonmaken van je vijver.

Geef ze deze tijd. Hoewel het even spannend zal zijn of je de juiste waterplanten hebt geselecteerd, zullen de eerste sporen van succes zich als het goed is in april of mei voordoen. Vanaf dan kan het uiteraard alleen maar beter gaan.

Oplossing 4: De hardheid van het water checken en eventueel verhogen

Regen-in-vijver

In veel vijvers is een flinke strijd gaande. Twee concurrenten van elkaar zijn bijvoorbeeld de eerder genoemde waterplanten en de groene algen. Waar de waterplanten de helderheid van het vijverwater ten goede komen, zullen algen de helderheid juist afzwakken.

Met het doel de vijver helder houden zonder filter in het achterhoofd is het dus zaak om de omstandigheden in het water zo te beïnvloeden dat deze voordelig zijn voor de waterplanten. Hoe je dit doet?

Onder andere door de hardheid van het water te checken en eventueel te verhogen. Waterplanten ontwikkelen zich namelijk beter in hard water waarin de concentratie metaaldeeltjes hoger is, terwijl algen juist van zacht water met een lage concentratie metaaldeeltjes houden.

Door de hardheid van het water in jouw vijver vast te stellen, kun je bepalen of deze tussen de gewenste 7 en 13 gH ligt.

  • Is dit het geval? Dan is er niets aan de hand.
  • Ligt de waarde lager? Dan is het belangrijk om de hardheid te verhogen.

Let op: Regenwater bevat nauwelijks metaaldeeltjes en zal daarom de hardheid van het water in je vijver verlagen. Deze oplossing is dus niet een eenmalige actie, maar zal consequent herhaald moeten worden.

Oplossing 5: Een ongewenst overschot aan algen

Algen-in-de-vijver

Op basis van het vorige punt kunnen we concluderen dat algen niet de beste bewoners zijn voor je vijver. Echter wil dit niet zeggen dat je ze allemaal uit moet bannen. Algen horen immers ook gewoon bij de natuurlijke balans in de vijver. Een teveel aan algen echter niet.

Is dit in jouw vijver wel het geval, dan kun je een deel van de algen het best proberen te verwijderen. Dit doe je simpelweg door een lange stok in het water te steken en rond te draaien. Vooral draadalgen wikkelen zich nu om de stok heen. Door de stok uit het water te halen, neem je dus de algen mee.

Oplossing 6: Beperk het aantal vissen

Vis-in-helder-water

Ook vissen dragen bij aan het in stand houden van de helderheid van het water. De vijver helder houden zonder filter doe je dus logischerwijs door vissen aan de vijver toe te voegen. Echter zijn niet alle vissen even geschikt.

Er zijn verschillende vissoorten die dol zijn op jouw waterplanten en deze met liefde tot op de nerf opeten. Zonde, want die planten zorgden nu juist voor een goede balans in je vijver. Daarnaast zijn er vissen die zich razendsnel voortplanten. Een teveel aan vissen zal de helderheid van het water absoluut niet ten goede komen.

Vissen produceren namelijk afval. Veel vissen produceren zelfs een hoop afval. Als wij je vertellen dat afval gelijk staat aan troebel en vies water, zul je waarschijnlijk wel begrijpen waarom je het aantal vissen beter kunt beperken.

Tip: De vuistregel ‘voor iedere kubieke meter die jouw vijver groot is, kan er 20 à 40 centimeter vis in' geeft je een goede indicatie van hoeveel vissen je in je vijver kwijt kunt.
Extra tip: Om helemaal zeker te zijn dat je het perfecte aantal vissen voor jouw vijver hebt, kun je je het best laten informeren door specialisten op dit gebied.

Oplossing 7: Vissen voeren

Vissen-voeren

We blijven nog even bij de vijvervissen. Het is namelijk niet alleen belangrijk om te bepalen hoeveel vissen er idealiter in je vijver passen en welke soorten het meest geschikt zijn, het is ook belangrijk om ze niet te vaak te voeden.

Een gezonde vijver die goed in balans is heeft namelijk van zichzelf al genoeg voedingsstoffen waarmee vissen zich kunnen voeden. Er zou in principe dus helemaal geen reden hoeven te zijn om je vissen te voeren. Overtollig voer zal immers als afval naar de bodem zakken. Dat is juist wat je niet wilt wanneer de vijver helder houden zonder filter je ultieme doel is.

Oplossing 8: Schaduw

Vijver-zonder-schaduw

Kun je die algen nog herinneren waar we het eerder over hadden? Daar gaan we het nogmaals over hebben. Algen houden namelijk ontzettend van de zon. Deze planten gedijen dan ook het best in een vijver die voortdurend vol in de zon staat. Het stimuleert ze om te groeien en om je vijver over te nemen.

Nu was een van de oplossingen die we eerder al genoemd hebben om de algen te verwijderen, maar het kan ook anders. Zorgen voor schaduw helpt je namelijk ook bij het bestrijden van algen en dus bij de vijver helder houden zonder filter.

Er zijn verschillende manieren waarop je een deel van de vijver onder kunt dompelen in een donkere schaduw. Zo kun je ten eerste grote waterplanten zoals waterlelies planten, echter kun je ook grote bomen of struiken op strategische plekken in de tuin plaatsen.

Oplossing 9: Geen gekke dingen in het water

Schone-vijver

Het klinkt misschien vanzelfsprekend om geen gekke dingen in de vijver te gooien, toch is het nog regelmatig raak dat mensen producten in hun vijver gooien die hier eigenlijk helemaal niet thuis horen. We zullen een aantal voorbeelden noemen;

  • Afvalwater van het poetsen
  • Resten van chemicaliën
  • Bewerkt hout
  • Insecticiden

We begrijpen dat je van deze producten af wilt, maar deze kun je ze beter niet in de vijver kieperen. Er zijn genoeg andere plekken waar je deze producten kwijt kunt zonder dat je vijver daar schade aan oploopt.

Het is dus, in tegenstelling tot wat je waarschijnlijk dacht, prima mogelijk om de vijver helder te houden zonder filter. Welke manieren het best bij jou passen is afhankelijk van jouw vijver en de wensen die je hierbij hebt, maar in principe zou het voor iedereen mogelijk moeten zijn om de vijver helder te krijgen en helder te houden.

De vijver helder houden zonder filter: wat is voor jou de beste oplossing?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen!