De winter is voorbij en het leven in en rondom jouw vijver neemt weer toe. Net als gewone planten is het nodig om vijverplanten op dit moment goed te onderhouden en te snoeien ( met een echte vijver snoeischaar ) . Eén van de klussen die bij het onderhoud van vijverplanten hoort, is het snoeien ervan. Vijverplanten snoeien in het voorjaar hoort hier uiteraard ook bij, al slaan velen deze klus nog weleens over.
In dit artikel laten we je het hoe en waarom zien wat het snoeien van vijverplanten in het voorjaar betreft. Op die manier blijven niet alleen je vijverplanten gezond, maar behoud je ook het klimaat in de vijver op topniveau!

De vijver bloeit op

Vijver-vol-vijverplanten
In het voorjaar gaat alles groeien en bloeien in de tuin en dit geldt ook voor het leven in jouw vijver. Na een rustperiode worden je vijvervissen weer actief en zullen onder andere de waterplanten weer flink gaan groeien.
Als het goed is heb je in het najaar al het een en ander aan vijverplanten teruggesnoeid. Dit terugsnoeien kun je overigens het best doen tijdens het winterklaar maken van je vijver.
Er is naast het najaar echter nog een moment in het jaar waarop je je vijverplanten kunt snoeien. Vijverplanten snoeien in het voorjaar doe je vooral om de omvang van de vijverplanten in toom te houden.
Wanneer je in het voorjaar wat bij snoeit, voorkom je namelijk dat de verschillende vijverplanten elkaar in de weg gaan zitten. Ook is het door de snelle groei in het voorjaar prima om her en der wat verdunning uit te voeren. Snoeiwonden herstellen goed door de snelle groei. De planten kunnen op dit moment prima tegen een stootje.
Daarnaast zorgt het snoeien van de vijverplanten in het voorjaar ervoor dat de planten meer zuurstof tot zich kunnen nemen, omdat ze dit met minder takken en bloemen hoeven te delen. Hierdoor zullen ze beter groeien en zal hun zuiverende werk meer effect hebben. Te veel of te grote vijverplanten kunnen er namelijk voor zorgen dat je je vijver uiteindelijk meer aan het vervuilen bent dan dat ze een positieve bijdrage leveren aan het klimaat ervan.

Vijverplanten snoeien in het voorjaar

Vijverplanten snoeien in het voorjaar is dus een goede manier om jouw vijver gezond te houden. Nu zijn er echter verschillende soorten vijverplanten die ieder om hun eigen vorm van verzorging vragen.
Om deze reden zullen we het snoeien van de vijverplanten in het voorjaar onderverdelen over de verschillende overkoepelende soorten. Zo zullen we het snoeien bespreken van de zuurstofplanten, de moerasplanten en de lelieachtigen. Iedere groep heeft namelijk zijn eigen kenmerken en voorkeuren wat betreft het verzorgen en snoeien ervan.

Zuurstofplanten snoeien in het voorjaar

Hoornblad
Zuurstofplanten zijn de planten die ervoor zorgen dat jouw vijver over voldoende zuurstof beschikt. Dit is belangrijk voor het klimaat in de vijver en zorgt ervoor dat de andere aanwezige organismen voldoende zuurstof krijgen om te overleven.
Daarnaast nemen de zuurstofplanten voedingsstoffen op uit het water en houden het water op die manier helder. Des te beter de zuurstofplant kan groeien, des te beter ze voor het algehele welzijn van de vijver kunnen zorgen.
Zuurstofplanten zijn vaak niet de planten die je voor die sier in de vijver zet, maar die wel noodzakelijk zijn voor iedere vijver en daarom erg populair zijn.

Het snoeien

Je wilt natuurlijk het liefst dat de zuurstofplanten in jouw vijver oneindig kunnen groeien. Terwijl ze groeien doen ze hun werk immers het best. Nu is het zo dat de vijverplant ophoudt met groeien (of in ieder geval een stuk minder snel groeit) wanneer deze het wateroppervlak bereikt.
Wat je in het voorjaar, tijdens de snelle groei, dus vooral wilt doen is de groei blijven stimuleren. Dit kun je gemakkelijk doen door de vijverplanten zo af en toe terug te snoeien. Op die manier hebben ze weer voldoende ruimte om naar het wateroppervlak toe te groeien en zullen er meer jonge scheuten bij komen.
Het terugsnoeien van zuurstofplanten doe je tot ongeveer eenderde van hun lengte. Ondanks dat je de planten in het voorjaar prima kunt terugsnoeien, raden we je aan dit niet té radicaal aan te pakken. Let er goed op dat je de planten voldoende tijd geeft om te groeien en ze daarin niet te veel verstoord. Pas als de planten weer bij het wateroppervlak zijn, kun je overwegen ze nogmaals terug te snoeien.

Tip: Er zijn onder andere bij tuincentra en tegenwoordig ook bij Bol.com speciale snoeischaren te verkrijgen voor het snoeien van waterplanten. Deze zijn extra lang zodat je niet zelf de vijver in hoeft te duiken.

Moerasplanten snoeien in het voorjaar

Waterdrieblad
Naast zuurstofplanten zorgen ook moerasplanten voor het natuurlijke evenwicht in jouw vijver. Moerasplanten zijn er in verschillende soorten en maten, waarvan sommige op de oever en sommige juist in het water groeien.
In tegenstelling tot de zuurstofplanten worden moerasplanten vaak wel gekozen om hun sierfunctie. Er zijn namelijk moerasplantensoorten waar de meest leuke en mooie bloemen aan groeien en welke je vijver laten stralen.

Het snoeien

Moerasplanten zullen voornamelijk in het najaar goed teruggesnoeid worden op het moment waarop de plant begint af te sterven. Deze vijverplanten snoeien in het voorjaar heeft dus niet de voorkeur, maar kan wel degelijk gedaan worden wanneer de plant bijvoorbeeld te groot dreigt te worden. Let bij het snoeien van de moerasplanten in het voorjaar wel goed op de bloeiperiode van de plant. Het is natuurlijk zonde als je te veel of te laat snoeit, waardoor je de bloemen eraf knipt en een volle bloei vervolgens uitblijft.

Mocht je juist weinig moerasplanten hebben, denk er dan eens aan om de plant te vermeerderen. Dit kun je in het voorjaar doen door de plant te scheuren. De gescheurde delen hebben dan nog het hele seizoen om te groeien tot sterke planten.

Lelieachtigen snoeien in het voorjaar

Waterlelies
De lelieachtigen kunnen haast niet ontbreken in de vijver. Deze prachtige waterplanten worden ook wel de koninginnen onder de waterplanten genoemd. De prachtige bloemen kom je al sinds oudsher tegen op verschillende schilderen.

Een waterlelie heeft altijd al een mysterieuze sfeer gehad. Dit komt doordat de bloemen maar een aantal dagen bloeien en daarna richting de bodem zinken. De korte periode dat we van haar schoonheid kunnen genieten is waarschijnlijk de reden dat deze bloem zo hoog staat aangeschreven.

Haar schoonheid is overigens niet de enige reden waarom de meeste mensen deze prachtige bloemen in hun vijver plaatsen. Door de grote bladeren die op het water drijven, zorgt de waterlelie voor schaduw waarmee de groei van algen goed tegengehouden kan worden.

Het snoeien

Wanneer je een lelie wilt snoeien kan dit, net als bij het snoeien van moerasplanten het best in het najaar. Veel leliesoorten sterven gedurende het najaar overigens langzaam af. Hierdoor bestaat het snoeien van een lelieachtige vooral uit het verwijderen van dode bladeren en bloemen uit de vijver. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, anders bestaat de kans dat de dode bladeren en bloemen gaan rotten.

Wanneer de lelie in het voorjaar echter te hard groeit en voor te veel schaduw zorgt in de vijver, kun je ook in dit jaargetijde de bladeren afknippen. Zorg er wel voor dat je niet te veel weghaalt, omdat je hiermee de wortelstructuur kunt beschadigen.

Samenvatting vijverplanten snoeien in het voorjaar

Waterlelies-in-vijver
De meeste vijverplanten zullen, zoals je hebt kunnen lezen, de grootste snoeibeurt in het najaar hebben gehad. Dit geldt voornamelijk voor de moerasplanten en de lelieachtigen. Deze waterplanten sterven geleidelijk af in het najaar en van de waterlelie is het vaak alleen de wortelstronk die de strenge winter overleeft.

Deze twee soorten vijverplanten snoeien in het voorjaar is echter niet iets wat niet voorkomt of absoluut niet mag. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat de planten het erg naar hun zin hebben en door de lentezon ineens harder gaan groeien dan eigenlijk de bedoeling was.

Wanneer dit het geval is mag je rustig wat van de moerasplanten en lelieachtigen afknippen om zo meer ruimte in de vijver te creëren. Denk er wel aan dat het verwijderen van de bladeren van de lelies ervoor zorgt dat er meer zonlicht in het water kan komen en dat dit de groei van de algen kan bevorderen. Let dus goed op dat je niet te veel blad verwijdert.

Tot slot zijn het vooral de zuurstofplanten in jouw vijver die daadwerkelijk een echte voorjaarssnoei nodig hebben. Het gaat hier niet om het verwijderen van het blad omdat de plant te groot is, maar juist om de groei te stimuleren. Het is voor de functie van de plant het best om deze zo lang mogelijk te laten groeien. Wanneer de zuurstofplanten echter het wateroppervlak bereiken, zullen ze ophouden met hun snelle groei. Door ze in het voorjaar enkele malen terug te snoeien zullen ze blijven groeien en nieuwe scheuten aanmaken, waardoor ze hun werk goed kunnen blijven doen. Wil je zelf de vijver niet in? Gebruik dan een speciale vijver snoeischaar.

Mocht je twijfelen of ook jouw vijverplanten in het voorjaar gesnoeid kunnen worden, vraag het dan altijd even na in de winkel waar je ze hebt aangeschaft. Er zijn namelijk soorten die je het best ongemoeid kunt laten in het voorjaar.

Jouw vijverplanten snoeien in het voorjaar, hoe pak jij dat aan?
Deel jouw ervaringen met het snoeien in het voorjaar in de reacties hieronder.