Heb jij al een eigen compostbak? Een eigen compostbak maken geeft je de mogelijkheid om jouw planten van verse, goede voeding te voorzien. Daarnaast help je het milieu een handje door je eigen plantaardige afval te verwerken. Een echte win-winsituatie dus! Nu hebben we je al eens eerder uitleg gegeven over het maken en onderhouden van een composthoop. Een composthoop wordt over het algemeen in een compostbak gecreëerd. Een compostbak maken is daarom iets waar we je nu mee gaan helpen!

Hoe werkt composteren ook alweer?

Voordat we je verschillende mogelijkheden laten zien om een compostbak te maken, volgt hier nog even een kleine samenvatting over wat composteren ook al weer is en hoe een composthoop werkt.

Composteren

Composteren is het proces waarbij afval omgezet wordt in compost. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk dat het basismateriaal (o.a. groente-, fruit- en tuinafval) goed is, dat de temperatuur goed is, dat de vochtigheidsgraad goed is en dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Zuurstof is vooral belangrijk zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Zonder zuurstof treedt er rotting op en zal de composthoop niet gaan composteren, maar langzaam wegrotten. Dit zijn dus twee verschillende processen.

Composthoop

Een composthoop is de hoop in de compostbak of in een kuil waar het composteren plaatsvindt. De composthoop bestaat uit verschillende soorten groente-, fruit- en tuinafval. Belangrijk is om te weten wat je wel en niet op de composthoop mag gooien. Deze informatie vind je terug in ons artikel over het maken van de composthoop. Daarnaast moet je een goede verhouding tussen groen en bruin hebben op de hoop. Met groen worden materialen bedoeld die weinig structuur hebben, rijk zijn aan voedingsstoffen en vaak een hoog vochtgehalte hebben. Dit afval bestaat onder andere uit groente- en fruitafval. Met het bruine gedeelte van de hoop worden materialen als houtsnippers, droge bladeren en dorre takken bedoeld. Deze droge materialen geven structuur aan de composthoop en zorgen ervoor dat de composthoop kan ademen. Dit ademen is noodzakelijk voor voldoende zuurstof. Een composthoop met alleen maar groen zal eerder gaan rotten in plaats van composteren.

De compostbak maken

Een compostbak maken kan op veel verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van een compostvat, -bak, -kuil of een halfopen hoop. Iedere methode zorgt voor een ander aantal oogsten van compost per jaar. Hieronder zul je verschillende vormen van compostbakken zien die soms meer in de richting van een halfopen hoop of compostvat gaan. Deze vormen van composteren wilden we je niet onthouden. Bekijk de mogelijkheden en wie weet zit jouw nieuwe compostbak hier wel tussen!

1. Compostbak van pallets

Compostbak van pallets
(Foto)

Pallets kunnen gebruikt worden voor veel verschillende dingen. Zo kun je er een verticale tuin van maken of een lekkere loungebank voor in de tuin. Een compostbak maken kan echter ook goed met pallets, zoals Mike's Backyard Nursery je laat zien. Het enige wat je qua bouwmaterialen nodig hebt zijn vier tot zes pallets. Het fijne hieraan is dat je de zijkanten van de compostbak niet zelf hoeft te maken; een pallet is al voldoende. Daarnaast heeft deze compostbak een handige deur waardoor je gemakkelijk de composthoop kunt luchten en de compost uit de bak kunt halen.

2. Het drieluik

Drie compostbakken
(Foto)

Backyard Feast laat je zien hoe je een compostbak kunt maken die uit drie delen bestaat. Deze compostbak maken kan handig aan de hand van instructies mét foto's. Handig aan deze compostbak is dat hij uit drie delen bestaat. Dit houdt niet in dat je drie composthopen tegelijk kunt maken, maar dat je het proces door kunt schuiven. Wanneer het afval in de eerste bak al deels is gecomposteerd, kun je dat deel doorschuiven naar de tweede bak. Wanneer het daar verder is gecomposteerd kan het door naar bak nummer drie. Ondertussen kun je in de eerste bak met een nieuwe hoop beginnen en ook daar de gecomposteerde delen van doorschuiven. Zo verloopt het composteren wat sneller, aangezien er niet iedere keer weer grove tuinresten bij het al deels gecomposteerde deel terecht komen. Je kunt de latten aan de voorkant van de bakken omhoog schuiven en zo verwijderen. Dit geeft je de mogelijkheid om goed bij de compost te komen zonder dat je onhandig in de bak hoeft te hangen.

3. De plastic opbergbak

Opbergbak
(Foto)

Je kent ze vast wel; die plastic opbergbakken die je bij verschillende bouwmarkten en winkels kunt krijgen. Ze zijn erg handig om je rommel in op te bergen, maar je kunt er ook een compostbak van maken. Deze leuke compostbak maken doe je aan de hand van een stappenplan op Instructables. Een extra tip die wij willen geven is dat je ook gaten in de onderkant van de bak kunt maken. Zo kunnen verschillende bodemorganismen ook in de bak komen en bijdragen aan het composteren. Zorg er dan wel voor dat deze gaten ook met gaas zijn gedicht, anders kun je de composthoop niet zo makkelijk meer verplaatsen. Een klein nadeel aan deze methode is dat je niet zo gemakkelijk de composteerde compost uit de bak kunt halen. De onderste laag bevindt zich al vaak in een verder stadium van composteren dan de bovenlaag. Je zult in dit geval moeten wachten tot de gehele bak gecomposteerd is of met een beetje graven de onderste laag moeten verwijderen.

4. Stenen compostbak

Stenen compostbak
(Foto)

Voor deze compostbak van Allan Block zijn stenen gebruikt in plaats van hout om de bak vorm te geven. Door minder hout te gebruiken zorg je er in ieder geval voor dat de compostbak beter bestand is tegen de elementen. Hout kan nogal eens gaan rotten of verweren. Daar heb je met deze compostbak in ieder geval geen last van. De compost ligt in deze compostbak ook meer beschut, maar daar staat tegenover dat zuurstof niet van de zijkanten bij de hoop kan komen. Dat zorgt ervoor dat je wat vaker in de composthoop zult moeten wroeten en de boel om moet draaien.
Desondanks is het een compostbak met stijl en zeker een mooie eyecatcher in de tuin.

5. De ‘gewone' compostbak

Gewone compostbak
(Foto)

Wil je wel een mooie compostbak maken, maar heb je geen pallets? Dan is deze ‘gewone' compostbak misschien wel iets voor jou. Ook voor de klusser die het project met pallets maar gemakkelijk vindt, is deze compostbak wellicht een goed alternatief. Met de instructies van This Old House bouw je deze leuke bak. Het fijne aan deze bak is dat er voldoende ruimte tussen de planken zit om de composthoop goed te laten ademen. Daarnaast bestaat één zijkant uit twee onderdelen. De bovenste planken van die zijkant kun je namelijk omhoog schuiven en verwijderen. Hierdoor kun je gemakkelijk bij de hoop. Wanneer je echt helemaal bij de onderkant wilt, kun je ook de onderste planken verwijderen. De deksel bestaat uit twee delen. Hierdoor kun je er ook voor kiezen om maar de halve bak te openen. Dit kan onder andere handig zijn wanneer je de bak even wat extra zuurstof wilt geven of even snel wat kleine beetjes groen of bruin afval wilt toevoegen.

6. De vuilnisbak

Vuilnisbak
(Foto)

Bij P. Allen Smith GardenHome laten ze je zien hoe je een compostbak kunt maken van een vuilnisbak. Deze compostbak komt qua gebruik overeen met de compostvaten waarvan we de werking hebben besproken in dit artikel. Bij het maken van deze compostbak is het belangrijk dat je een vergelijkbare vuilnisbak aanschaft. Deze moet in ieder geval van kunststof, plastic of rubber zijn, en je moet er gemakkelijk gaten in kunnen boren. Daarnaast moet de deksel er goed strak op passen en zou het al helemaal mooi zijn als je de deksel gemakkelijk vast kunt maken. Als extraatje raden wij aan om aan de onderkant van de vuilnisbak een deel eruit te zagen en hier vervolgen met scharnieren een deurtje van te maken. Zo kun je gemakkelijk uit de onderkant van de compostbak je compost halen. Zorg er tot slot voor dat deze compostbak altijd op tegels of stenen staat waar ruimte tussen zit. De bak staat zo net boven de grond en de ruimte tussen de stenen laat bodemorganismen gemakkelijk naar het vat komen. Zij zullen helpen met het composteren en het proces versnellen. Als je het goed doet, kun je met deze bak maar liefst twee tot drie keer per jaar compost oogsten.

7. De draaiende compostbak

Draaiende compostbak
(Foto)

Deze leuke en opvallende compostbak kun je maken aan de hand van de instructies op Instructables. Het handige aan deze compostbak is dat er voldoende zuurstof bij de composthoop komt. Daarnaast kun je de bak ronddraaien, waardoor de compost even van plek wisselt en zodoende weer vrij kan ademenen. Om de bak rond te draaien is het wel aan te raden een houten plank of iets dergelijks aan te schaffen, die je even op de opening van de bak kunt bevestigen. Het bevestigen van zo'n plank staat niet in de instructies, maar is wel handig om te voorkomen dat alle compost uit de bak valt als je deze rond wilt draaien. De bak kan met deze constructie ongeveer 16 tot 20 kilo compost maken. Als de bak zwaarder wordt, bestaat de kans dat hij iets doorbuigt. Wil je toch meer compost maken? Zorg er dan voor dat je goed stevig gaas hebt en de ophanging extra verstevigt.

Conclusie

Een eigen compostbak maken hoeft niet lastig te zijn. Daarnaast kan het je een aardige duit schelen en geeft het ook nog eens voldoening om zelf de handen uit de mouwen te steken.
Iedere compostbak heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Denk goed na over wat voor jou handig is voordat je aan de slag gaat met één van deze ideeën.

Heb je al eens een eigen compostbak gemaakt en heb je nog tips?
Deel deze in de reacties hieronder!