In de herfst krijgen de bladeren van de bomen de mooiste kleuren. Geel, oranje en rood aan de bomen laten ons weten dat de winter in aantocht is. Hoe mooi de herfstkleuren ook zijn, het verkleuren van de bladeren geeft ook aan dat het niet lang zal duren voordat ze ook de grond zullen kleuren. Het is natuurlijk leuk om heerlijk te spelen in de bladeren en te knutselen met de gevallen kastanjes. Maar er zullen ook bladeren in de dakgoot vallen, en het is wel verstandig die te verwijderen. Zelf je dakgoot schoonmaken leer je hier!
 

Waarom moet je de dakgoot schoonmaken?

Het is echt noodzakelijk dat je in de herfst af en toe de dakgoot schoonmaakt. Wanneer je dit niet doet, kun je helaas voor vervelende verrassingen komen te staan. De dakgoot schoonmaken doe je vooral om verstopping ervan te voorkomen.
Als een dakgoot verstopt is, kan dat tot meer problemen leiden dan alleen schade aan de dakgoot. Om te beginnen heb je last van een dakgoot die overloopt. Het water komt dan zo over de rand van jouw dakgoot naar beneden, en het is geen pretje wanneer het mooie gazon ongewild een grote vijver wordt.
Daarnaast kan de dakgoot gaan verzakken, wat schade aan de muur of het dak tot gevolg kan hebben. Ook kan er lekkage in je huis ontstaan en kun je last krijgen van schimmels en vochtplekken binnen- of buitenshuis. Allemaal dingen waar je niet op zit te wachten!
 

Verschillende soorten dakgoten

Dakgoot
Voordat je begint aan het schoonmaken van de dakgoot is het goed om te kijken waar de dakgoot van gemaakt is. Er zijn materialen die wel tegen een stootje kunnen, maar andere materialen zijn weer erg gevoelig en de dakgoot schoonmaken dient dan met iets meer zorg te gebeuren.

Verschillende materialen

De meest gebruikte materialen voor dakgoten zijn:
Kunststof
In de bouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van kunststof. Dat geldt ook voor dakgoten. Een groot voordeel van een dakgoot van kunststof is dat dit materiaal tegen alle weersomstandigheden bestand is. Daarnaast gaat de dakgoot gemiddeld ook wat langer mee.
Wat betreft de bladeren in de herfst is de kunststof dakgoot een stevige en onderhoudsvriendelijke dakgoot. De goot zal dus niet zo snel verzakken onder het gewicht van bladeren en dergelijke. Daarnaast is de goot gemakkelijk schoon te maken en raakt deze niet snel beschadigd door het schoonmaken.
Koper
Een koperen dakgoot is echt een blikvanger. Koper geeft het huis meteen een luxe uitstraling en zal gaandeweg verkleuren naar platinagroen. Het is een materiaal dat lang meegaat en goed te onderhouden is.
Een nadeel van koper is wel dat het een gewild materiaal is en er helaas ook wel eens dieven op af komen. Zorg er daarom voor dat je koperen dakgoot altijd goed bevestigd is.
Zink
Zinken dakgoten worden als sinds jaar en dag geplaatst. Het materiaal gaat lang mee en is eenvoudig te repareren. Ook is een zinken dakgoot sterk, en blijft deze goed aan je huis zitten. Het enige nadeel is dat de dakgoot op den duur last kan krijgen van corrosie.
Aluminium
Een dakgoot van aluminium is erg licht en gemakkelijk te plaatsen. Ook kan de dakgoot naadloos geplaatst worden en is hij, in tegenstelling tot een zinken dakgoot, goed bestand tegen corrosie. Een nadeel kan zijn dat de dakgoot naast de schoonmaak ook ieder jaar weer even goed onderhouden moet worden. Ook gaat de dakgoot minder lang mee dan bijvoorbeeld een dakgoot van kunststof.
 

De dakgoot schoonmaken: hoe doe je dat?

Dakgoot schoonmaken
De dakgoot schoonmaken is een tijdrovende klus, maar niet één van de ingewikkeldste. Het is natuurlijk jammer dat de klus veel tijd kost, maar je krijgt er wel een dankbare dakgoot voor terug.

Wat heb je nodig?

Om de dakgoot goed schoon te kunnen maken zijn een aantal materialen nodig. Denk er wel alvast aan dat de dakgoot schoonmaken een serieuze klus is, in de zin dat je op een ladder hoog boven de grond zult staan en goed rekening dient te houden met de veiligheid. De volgende dingen heb je nodig voor het schoonmaken van je dakgoot:
1. Een ladder
Om te beginnen is het natuurlijk handig om een ladder te hebben. Zonder een ladder die hoog genoeg is kom je lastig bij de dakgoot. Gebruik een goede stevige ladder; wankelende constructies van kastjes en stoelen zijn niet bevorderlijk voor de veiligheid.
Zorg er daarom altijd voor dat de ladder lang genoeg is. Dit klinkt misschien logisch, maar het zal je toch verbazen hoeveel mensen op hun tenen op een te kleine ladder gaan staan. Wanneer je een goede lange ladder hebt, kun je hier stabieler op staan en kun je gemakkelijker bij de dakgoot. Dit komt de veiligheid alleen maar ten goede.
2. Handschoenen
Je weet nooit wat je precies tegenkomt in de dakgoot. Vogels vinden glimmende zaken vaak erg interessant en daarnaast vliegt er van alles door de lucht. Zorg er daarom voor dat je handschoenen draagt tijdens het schoonmaken. Voor bescherming, maar ook om je handen schoon te houden. Tuinhandschoenen zijn hier prima voor geschikt.
Er kunnen overigens niet alleen scherpe of minder prettige zaken in de dakgoot liggen, maar ook de dakgoot zelf kan scherpe randen hebben.
3. Een schepje
Je kunt de dakgoot met de hand schoonmaken, maar een schepje is wel zo handig. Je kunt hier gewoon je tuinschepje voor gebruiken. Deze schepjes zijn ook nog eens extra handig, aangezien ze vaak klein van stuk en redelijk smal zijn. Dat geeft je de mogelijkheid om goed bij alle troep in de dakgoot te kunnen komen.
4. Een tuinslang
Deze komt handig van pas om de laatste restjes viezigheid weg te spoelen. Denk er wel aan dat je de tuinslang alleen gebruikt als je hiermee gemakkelijk bij de dakgoot kunt komen. Veiligheid gaat voor alles en onhandig met een slang op een ladder staan (bijvoorbeeld omdat de slang net niet lang genoeg is) is dan ook niet aan te raden.
5. Een schuurspons
Voor het hardnekkige vuil kun je altijd even goed met een schuurspons aan de slag. Als een schuurspons niet genoeg is, kun je ook een staalborstel gebruiken. Deze is iets grover, maar kan het hardnekkige vuil wel goed verwijderen. Let wel op dat je de dakgoot niet te erg beschadigt.
 

Laat het schoonmaken maar beginnen!

Zijn alle materialen binnen en sta je zelfverzekerd op de ladder? Dan is het tijd om die dakgoot eens goed te ontdoen van bladeren en mos en hem te laten glimmen als nooit tevoren. De buren zullen jaloers zijn!

Stap 1: De ladder plaatsen

Ladder plaatsen
Het is belangrijk de ladder eerst goed te plaatsen voordat je er vol goede moed opklimt. Een aantal tips voor het plaatsen van een ladder:

  • Zorg ervoor dat de ladder in een hoek van 75 graden wordt geplaatst. Om dit de testen zet je de ladder neer op de manier waarop deze volgens jou goed staat. Ga voor de ladder staan en plaats je voeten tegen de poten. Strek nu je armen recht vooruit. Wanneer je de ladder met gestrekte armen kunt pakken, weet je dat hij goed staat.
  • De ladder moet minstens 1 meter boven de dakrand uitsteken.
  • Zet de ladder altijd vast als dat mogelijk is.
  • Is de ondergrond oneven of glad? Gebruik dan een ladderstopper, die ervoor zorgt dat de ladder niet weg kan glijden.
  • Zorg voor een schone ladder en schone schoenen. Wanneer er vuil op één van beide of op beide zit, kun je gemakkelijk uitglijden.
  • Ga niet op de bovenste drie sporten van de ladder staan. Dit zorgt voor instabiliteit. Ook om deze reden moet de ladder minstens 1 meter boven de dakrand uitsteken.
  • Neem je schepje en handschoenen mee naar boven in een tas. Draag ze niet los op de ladder. Je moet de ladder altijd goed vast kunnen houden.

Houd deze punten in je achterhoofd wanneer je met een ladder gaat werken.

Stap 2: Haal de grove rommel weg

Rommel dakgoot
Om te beginnen haal je eerst de rommel uit de dakgoot. Verwijder alle bladeren, takjes en mos. Je kunt ervoor kiezen om dit te verwijderen met de hand of om gebruik te maken van een tuinschepje.
Het is het gemakkelijkst om de rommel te verwijderen wanneer dit nog vochtig is. Dan kun je meer bladeren, mos en takken tegelijk vastpakken en dwarrelt het niet allemaal in het rond. Is het toch al droog? Dan kun je overwegen het wat vochtig te maken met de tuinslang.
Een handige tip hierbij is om van tevoren al een vuilniszak of iets dergelijk aan de bovenkant van de ladder te bevestigen. Zorg ervoor dat de zak zo hangt dat je er gemakkelijk bij kunt. Hier kun je direct en zonder veel moeite de rommel in kwijt. Dat scheelt je aan het einde van de schoonmaak een hoop bezemwerk op je mooie schone terras.

Stap 3: De laatste restjes rommel

Wanneer de grote bladeren en ander afval uit de dakgoot zijn verwijderd, is het tijd de laatste restjes rommel weg te halen.
Deze restjes zijn vaak bladeren die blijven plakken of viezigheid die niet gemakkelijk met de hand of een schepje te verwijderen is. Hier komen het schuursponsje en de staalborstel goed van pas.

Stap 4: Spoelen maar

Spoelen
Heb je het vuil uit de dakgoot gehaald of met de schuurspons losgemaakt? Spoel de goot dan na met de tuinslang. Wanneer je de goot hebt doorgespoeld kan het zijn dat er alsnog restjes vuil achterblijven.
Deze hardnekkige restjes ga je vervolgens weer te lijf met de schuurspons of staalborstel. Pas wel op dat je met de staalborstel de dakgoot niet beschadigt. Als je te enthousiast gaat borstelen, kun je de buitenste laag van de goot beschadigen. Afhankelijk van het materiaal van de dakgoot kan deze beschadiging leiden tot corrosie.
 

Voorzorgsmaatregelen

Na deze vier gemakkelijke stappen heb je weer een mooie, schone en blinkende dakgoot. Mocht je vaker dan een aantal keer per jaar last hebben van een verstopte dakgoot, bijvoorbeeld omdat je veel bomen om het huis hebt staan, dan is het wellicht een idee om voorzorgsmaatregelen te nemen.
Er zijn namelijk dingen die je kunt doen om het schoonmaken makkelijker te maken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden waarmee je de bladeren en andere rommel uit de dakgoot kunt houden.

Gaas

Gaas in de dakgoot
Een van de manieren om de dakgoot vrij te houden van bladeren is het plaatsen van gaas. Dit kan gaas van ijzer of kunststof zijn. Voor de dakgoten zijn er speciale ronde rollen te verkrijgen die aan de onderkant in de lengte zijn doorgeknipt.
Door de spanning die op de rollen staat zullen ze zichzelf na plaatsing vastzetten in de dakgoot. Wanneer er nu bladeren vallen, zullen deze niet in de dakgoot blijven liggen en zal de dakgoot dus niet meer verstopt raken. Als extra voordeel voorkomen deze rollen ook nog eens dat vogels onder de dakpannen kunnen nestelen. Dit hangt overigens wel af van de afstand tussen de rand van de dakpannen en de dakgoot.

Aluminium / plastic afdekplaat

Afdekplaat
Het is ook mogelijk om de dakgoot af te dekken met een afdekplaat. Deze plaat heeft dezelfde functie als de rollen gaas: het houdt bladeren en ongedierte uit de dakgoot.
Het plaatsen van een afdekplaat is redelijk snel gebeurd. De dakgoot schoonmaken hoeft nu een stuk minder vaak te gebeuren. Daarnaast heb je minder last van opstoppingen en overstromingen door een overvolle dakgoot.

Bladvangers op de regenpijp

Bladvanger
De dakgoot schoonmaken en beschermen is erg belangrijk, maar toch is er nóg een onderdeel dat last kan hebben van de vallende bladeren: de regenpijp.
Als de dakgoot vol ligt met bladeren, kunnen deze ook in de regenpijp terecht komen. Een verstopte regenpijp zorgt ervoor dat de dakgoot (schoon of niet) het water niet goed kwijt kan en alsnog kan gaan overstromen.
De bladvanger plaats je bovenin de dakgoot op de opening van de regenpijp. Wanneer er bladeren of ander vuil in de dakgoot zitten, worden deze door de bladvanger tegengehouden, zodat deze niet in de regenpijp belanden. Mocht je echter geen bescherming in de dakgoot hebben liggen, dan kan de boel alsnog verstopt raken door alle blaadjes die rondom de bladvanger komen te zitten.
De bladvanger werkt daarom beter in combinatie met één van de twee bovenstaande beschermingen voor in de dakgoot.
 
De dakgoot schoonmaken: hoe doe jij dat?
Of weet jij handige manieren om bladeren en vuil uit de dakgoten te weren?
Laat het ons weten in een reactie hieronder!