Wil jij graag zelf een houten schommel maken, maar weet je niet of je kinderen dat wel leuk zullen vinden? Denk dan nog eens terug aan je eigen kindertijd. De tijd waarin je nog onbezorgd kon spelen en je je nergens druk om hoefde te maken. Wat was toen je favoriete speeltoestel? De schommel?

Dat dachten we al! De schommel heeft veel van ons laten geloven dat we heel even konden vliegen. Een fantastisch gevoel! Naarmate we ouder werden, de zorgen toenamen en we minder gebruik maakten van de speeltoestellen, veranderde ook de functie van de schommel. Het was niet langer de plek waar we konden vliegen, maar de hangplek waar we samen met vrienden of vriendinnen samenkwamen om met blozende wangen te onthullen op welke klasgenoot we nu weer verliefd waren. Helaas vloog ook deze levensfase voorbij en verdween de schommel steeds meer naar de achtergrond.

Totdat we nu, jaren later, een avondwandeling maken en we toevallig langs een speeltuin lopen. Daar staat de schommel weer en de herinneringen komen langzaam naar boven. We kunnen het niet laten en moeten er gewoon even op gaan zitten om dat kinderlijke gevoel weer terug te krijgen. Voor vijf minuten kunnen we weer vliegen en verdwijnen al onze zorgen.

Vraag je je nu nog steeds af of je kinderen blij zullen zijn als jij zelf een houten schommel gaat maken?

Stap voor stap zelf een houten schommel maken

Natuurlijk zullen ze blij zijn! De schommel heeft voor de meeste mensen een speciale betekenis, waardoor we wel kunnen stellen dat het een echte aanwinst zal zijn voor je tuin. Welke 8 stappen je moet volgen om zelf een houten schommel te maken, gaan we je nu vertellen!

Stap 1: Het materiaal verzamelen

Houten-balken

Zelf een houten schommel maken vergt nogal wat voorbereidingen. Je moet namelijk een hoop materialen verzamelen. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Hout
Bij een houten schommel draait het natuurlijk allemaal om hout. Je kunt hierbij gebruik maken van ronde palen, maar ook van rechte balken. Je hebt minimaal 5 van deze balken nodig. Afhankelijk van hoe hoog je de schommel wilt maken en hoe diep je de staanders in de grond wilt zetten, moeten deze balken tussen de 300 en 500 centimeter lang zijn. Daarnaast heb je ook nog hout nodig voor de versteviging. Het hebben van een aantal kleinere houten balken kan dus nooit kwaad.

Let op! Het is belangrijk dat het hout dat je wilt gebruiken geïmpregneerd is. Hierdoor gaat het hout langer mee en is het beter beschermd tegen bijvoorbeeld schimmel. Wel zo veilig bij een schommel!

De schommel
Natuurlijk kan de daadwerkelijke schommel niet ontbreken. Hier heb je het volgende voor nodig:

  • Touwen of kettingen;
  • Oogbouten;
  • Sluitringen;
  • Een zitje.

Bij stap 6 lees je meer over de verschillende mogelijkheden die je hebt bij het maken van het schommelzitje.

Gereedschap
Zelf-een-houten-schommel-maken-materialen

Zonder goed gereedschap is het natuurlijk onmogelijk om zelf een houten schommel te maken. Het volgende gereedschap heb je in ieder geval nodig:

  • Een schop;
  • Moerbouten;
  • Sluitringen;
  • Een zaag;
  • Een waterpas;
  • Een boor.

Extra's

Het leuke aan een doe-het-zelfproject is dat je nagenoeg alles helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Als je iets mooi vindt, voeg je het toe. Als dat niet het geval is, doe je het niet. Er zijn dan ook een aantal extra's die in dit stappenplan wel aan bod komen, maar die je niet per se hoeft te gebruiken. Dit zijn:

  • Cement;
  • Rubberen tegels.

Over cement lees je meer bij stap 5 en over de rubberen tegels lees je meer bij stap 7.

Stap 2: De constructie van de staanders

Schommel-in-bos

Wanneer je alle materialen hebt verzameld, is de volgende stap om de staanders te maken. Deze bestaan over het algemeen uit twee grote driehoeken. Hoe je deze moet maken, is afhankelijk van het type hout dat je bij stap 1 gekozen hebt.

Ronde balken

Als je voor ronde balken gekozen hebt, zet je deze op zo'n manier tegen elkaar dat ze een X vormen. Hierbij bevindt het kruispunt zich niet precies in het midden van beide balken, maar juist richting de bovenkant. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij een wigwam.

Op de plek waar de balken elkaar kruisen, bevestig je ze aan elkaar met stevige moerbouten of een ijzeren bevestigingsstrip. Vergeet niet de sluitringen toe te voegen voordat je de bouten aandraait.

Rechte balken
Als je gekozen hebt voor rechte balken is je taak iets makkelijker. Het enige wat je hoeft te doen is de bovenkant van de balken in de juiste hoek afzagen, zodat deze naadloos aansluit op de dwarsbalk die in een latere stap toegevoegd wordt. Ook bij de rechte balken geldt dat je alles kunt bevestigen met moerbouten. Denk je ook weer aan de sluitringen?

Stap 3: Links en rechts met elkaar verbinden

Schommel-met-ronde-verbindingsbalken

De eerste stappen van zelf een houten schommel maken zijn gezet. Goed bezig! Nu de basis van de staanders staat, gaan we verder met de volgende stap: het bevestigen van de verbindende dwarsbalk. Hoe je dit moet doen is wederom afhankelijk van de balken waarmee je aan het werk bent.

Ronde balken
Als je gebruik maakt van ronde balken, kun je de verbindende dwarsbalk op de beide kruisingen leggen en vastmaken met ijzeren bevestigingsstrips of moerbouten. Voor een mooiere afwerking kun je er eventueel nog touw omheen wikkelen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Rechte balken
Ook als je gekozen hebt voor rechte balken kun je de schuine zijden van de vier staanders eenvoudig aan de uiteinden van de verbindende dwarsbalk bevestigen. Dit doe je met moerbouten en sluitringen.

Stap 4: In weer en wind

Schommel-in-weiland

Het frame van de schommel is af! De kans is echter groot dat deze nog niet zo stabiel is als je zou willen. Het is daarom verstandig om voor wat extra versteviging te zorgen. Dit kun je doen door een aantal balken toe te voegen.

Het streepje door de A
De eerste balk die je toe kunt voegen is een extra plank tussen de twee staanders. Als je ronde balken gebruikt, kun je het beste een halfronde balk gebruiken ter versteviging. Deze is namelijk makkelijker te bevestigen dan een ronde balk en zal daardoor voor extra stevigheid zorgen. Let wel op! Bevestig de planken niet te laag op het frame. Je moet de schommel immers nog ingraven bij de volgende stap.

De schuine zijde van een driehoek
Naast een extra dwarsbalk kun je ook een aantal verstevigende balken bevestigen tussen de verbindende dwarsbalk en de staanders. Je vorm zo als het ware meerdere driehoeken. Een constructie als deze wordt in de bouwkunde als erg stevig gezien!

Stap 5: De kop in het zand steken

Ingegraven-schommel

De volgende stap om zelf een houten schommel te maken, zorgt net als de vorige stap voor extra veiligheid. Door de staanders in te graven zorg je er namelijk voor dat de schommel extra stevig staat. Het ingraven kun je, afhankelijk van de lengte van de balken, op verschillende manieren doen.

Ten eerste kun je ervoor kiezen om een relatief groot gedeelte, bijvoorbeeld 80 tot 100 centimeter, van je balken in te graven. Controleer wel goed of de schommel waterpas staat, voordat je de gaten weer dichtmaakt.

Je kunt er echter ook voor kiezen om de staanders minder diep in te graven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 40 tot 50 centimeter. Als de schommel waterpas staat, vul je de gemaakte gaten op met cement, en dus niet met het uitgegraven zand. Als het cement is uitgehard, staat je schommel als een huis.

Stap 6: Wat is een schommel zonder schommel

Schommel-met-kettingen

Je kunt zelf een houten schommel maken, maar deze is natuurlijk niet compleet zonder de daadwerkelijke schommel. Ook deze kun je zelf maken van een aantal korte plankjes, maar ze zijn ook te koop in verschillende winkels.

Het ophangen van de schommel doe je vervolgens door de oogbouten in de horizontale verbindingsbalk te bevestigen. Let er hierbij op dat het oog van de bouten naar beneden hangt en dat er voldoende ruimte vrij is tussen de ophangpunten en de zijbalken. Hoe ver je de twee oogbouten uit elkaar moet hangen, is afhankelijk van de grootte van het zitje. Meet dit dus goed op.

Bevestig nu het ene uiteinde van het touw of de ketting aan de schommel en haal het andere uiteinde door het oog van de oogbout. Stel de touwen of kettingen op de juiste lengte af en leg een aantal stevige knopen in beide uiteinden.

Tip: Wil jij van je houten schommel een heuse familieschommel maken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een stevige rubberen band te gebruiken, in plaats van een traditionele schommel.

Stap 7: Een veilige ondergrond

Schommel-met-zachte-ondergrond

Was het voor jou ook altijd een uitdaging om op het hoogste punt van de schommel te springen en ervoor te zorgen dat je netjes op beide voeten terecht kwam? En ging dat ook wel een helemaal mis, waardoor je een lelijke val maakte?

Met dit in je achterhoofd zul je begrijpen dat de juiste ondergrond in een sterke mate bepaalt hoe veilig er geschommeld kan worden. Zelf een houten schommel maken is pas compleet wanneer je ook naar de ondergrond kijkt. Stenen zijn niet ideaal en kunnen beter vervangen worden voor zand, gras of rubberen tegels.

Stap 8: Schommelen!

Schommelen-met-gezin

Je bent klaar. Het zelf een houten schommel maken zit erop! Het enige wat je nu nog te doen staat is zitten en lekker zwieren. Zo kun je onder het genot van een licht briesje heerlijk wegzwijmelen en denken aan de tijden van vroeger…

… of je kunt natuurlijk samen met je partner, je (klein)kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes een hoop nieuwe herinneringen maken!

Wat zijn jouw ervaringen met zelf een houten schommel maken?
Deel ze met ons door een berichtje te plaatsen onder dit artikel!