Heb jij ook wel eens last van zilvervisjes? Die vervelende insecten die te pas en te onpas langs schieten en bijna niet te vangen of te bestrijden zijn? Wij vinden ze knap vervelend en kunnen heel goed begrijpen als jij dat ook vindt. Zilvervisjes bestrijden is echter niet zo makkelijk als je denkt. Vaak zijn ze veel te snel voor ons en zijn ze alweer weggeschoten voordat we onze hand hebben uitgestoken. In dit artikel gaan we je 17 tips geven om ze toch te bestrijden, zodat jij precies weet wat je moet doen als je weer eens zo'n visje tegenkomt.

Zilvervisjes bestrijden doe je zo:

close-up-zilvervisje-3

Hoewel zilvervisjes ontzettend irritant zijn, zijn het ook fascinerende wezentjes. Waarom heten ze bijvoorbeeld zilvervisjes en waar komen ze precies op af? Voordat we je verschillende tips gaan geven over hoe je de zilvervisjes kunt bestrijden, gaan we hier wat dieper op in.

Zilvervisjes

Zilvervisjes zijn primitieve insecten die bedekt zijn met schubben. Ze worden tussen de 1 en 3 centimeter lang en hebben een langwerpig lijfje dat aan de achterzijde een stuk smaller is dan aan de voorzijde. De schubben van zilvervisjes zijn grijs en glanzend, waaraan ze hun naam zilvervisje danken. De grijze kleur wordt namelijk vaak verward met zilver. Zilvervisjes hebben twee sprieten aan de voorkant van hun lichaam en drie staartvezels, ook wel caudale filamenten, aan de achterzijde van hun lichaam. De sprieten zijn korter dan de lengte van het lichaam van een zilvervisje.

Wist je trouwens dat de eitjes van een zilvervisje maar 0,8 millimeter groot zijn? Deze zijn vrijwel niet te zien met het blote oog. Je weet dus ook nooit precies hoeveel zilvervisjes er in je huis kunnen komen.

Over het algemeen komen zilvervisjes graag op vochtige en koele plaatsen. Hierbij kun je denken aan de badkamer, de kelder en het toilet. Over het algemeen zul je zilvervisjes niet vaak aantreffen, omdat ze zich overdag het liefst verbergen op donkere plekken. Als je ze toch tegenkomt, kan het zijn dat je hun schuilplaats hebt ontdekt. Zilvervisjes zullen hier echter niet lang om treuren, want ze gaan eigenlijk meteen op zoek naar een nieuwe schuilplaats. Soms is dat echter niet mogelijk, bijvoorbeeld als ze in de badkuip zitten. Deze is zo glad dat ze er niet tegen omhoog kunnen klimmen.

Papiervisjes

close-up-zilvervisje-2

Ben je ook wel eens een zilvervisje tegengekomen toen je een boek open sloeg? De kans is groot dat het dan niet om een zilvervisje gaat, maar om een papier- of boekenvisje. Deze insecten lijken erg veel op zilvervisjes, maar toch zijn het niet precies dezelfde insecten. Zo worden ze bijvoorbeeld maar ongeveer 1,5 centimeter lang en hebben ze langere sprieten. Bij papiervisjes zijn deze namelijk net zo lang als het lichaam. Echter zijn deze verschillen nauwelijks met het blote oog te zien, onder andere natuurlijk ook omdat beide soorten vliegensvlug wegschieten zodra jij ze in het oog hebt.

Papiervisjes leven vooral in stapels papier of in boeken. Dit zijn donkere plekken waar ze veel voedsel kunnen vinden. Wist je namelijk dat papiervisjes onder andere de vezels in papier opeten?
Ook papiervisjes gaan zodra ze ontdekt zijn weer op zoek naar een nieuwe schuilplaats waar ze de dag door kunnen brengen in afwachting tot de nacht, want dan kunnen ze weer ongestoord door je huis krioelen.

17x zilvervisjes bestrijden

Je weet nu dat het niet alleen om zilvervisjes, maar ook om papiervisjes gaat. Maar hoe kun je deze nou het beste bestrijden? Wij hebben 17 tips voor je verzameld waarmee je zowel zilvervisjes als papiervisjes kunt bestrijden.

Tip 1: Schakel hun reuk uit

lavendel

Zilvervisjes hebben hun reukvermogen hard nodig om te overleven. Het helpt ze bijvoorbeeld om eten te vinden, maar ook om een partner op te sporen zodat ze zich voort kunnen planten. Je raadt het nu vast al: door dit reukvermogen uit te schakelen neemt de overlevingskans van de visjes drastisch af. Je kunt dit doen door geurende olie of andere materialen die een sterke geur hebben te verspreiden in je huis. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde lavendel of blokken zeep.

Tip 2: Draai de verwarming dicht

Zilvervisjes houden ontzettend van warmte en hebben er veel plezier van als jij de verwarming lekker hoog zet. Het wordt dus tijd om te overwegen om de verwarming flink naar beneden te draaien en in plaats daarvan een dikke trui aan te trekken. Ben je net zo'n koukleum als wij? Dan zijn er gelukkig nog 16 andere tips om zilvervisjes te bestrijden.

Tip 3: Maak je douche droog

Vocht heeft ook een enorme aantrekkingskracht op zilvervisjes. Zilvervisjes bestrijden doe je vanzelfsprekend dus ook door de luchtvochtigheid in je huis te verlagen. Een simpele tip om hier een bijdrage aan te leveren is door de douchedeuren open te zetten als je gedoucht hebt. Op deze manier kan de douche luchten en blijft het geen warme, vochtige ruimte. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je de kraan goed dicht draait, want ook dit voorkomt dat de douchecabine vochtig blijft.

Let op: Helaas werkt het verlagen van de luchtvochtigheid in je huis niet voor papiervisjes. Deze worden namelijk minder aangetrokken door vocht dan zilvervisjes.

Tip 4: Dicht kieren en naden in je huis

kit-in-pistool

Er zijn veel meer donkere en warme plekken in je huis dan je misschien zou vermoeden. Wat dacht je bijvoorbeeld van kieren en voegen die nauwelijks opvallen? Voor jou zijn ze misschien niet zo veelzeggend, maar voor een zilvervisje zijn ze natuurlijk een stuk groter en erg geschikt als broedplek of schuilplaats. Ga daarom eens aan de slag met kit en dicht alle naden en kieren, zodat er nergens meer een opening zit.

Tip 5: Word vrienden met de spin

Veel mensen zullen gruwelen bij het idee, maar spinnen in huis zijn erg effectief bij het bestrijden van zilvervisjes. Zilvervisjes zijn namelijk een smakelijk maaltje voor spinnen. Denk de volgende keer dus maar even goed na voordat je de volgende keer een spin vangt en buiten zet!

Tip 6: Laat kleding drogen

Je hebt de was gedaan en laten drogen, maar als je de kleding op wilt ruimen merk je dat sommige kledingstukken nog een beetje vochtig zijn. Toch vouw je alles op en leg je het in de kledingkast. Herkenbaar?

De volgende keer als je bezig bent met de was opvouwen raden we je aan om de vochtige kleding nog even te laten drogen voordat je ze in de kast legt. Vochtige kleding zorgt er namelijk voor dat de vochtbalans in de kast toeneemt en een vochtige omgeving is precies waarnaar zilvervisjes op zoek zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor vaatdoeken, theedoeken en handdoeken.

Tip 7: Gooi oud papier weg

papieren-afval

Een stapel met oud papier is natuurlijk het paradijs voor een papiervisje; er zijn voldoende kleine gaatjes waar ze zich kunnen verstoppen en ontelbaar veel papier waar ze de vezels van op kunnen eten. Je begrijpt nu vast al wat je moet doen om van deze papiervisjes af te komen. Juist, je oude papier meteen opruimen, zodat ze zich hier niet kunnen nestelen.

Tip 8: Lok ze in de val

Misschien ken je ze wel, van die kleine doosjes die je op verschillende plekken in huis kunt zetten en die insecten aantrekken. Ze worden onder andere ingezet bij het bestrijden van mieren, maar ook bij zilvervisjes is dit een veelgebruikte methode. Als de zilvervisjes eenmaal in de val zitten, kunnen ze er niet meer uit en hebben ze dus ook niet meer de mogelijkheid om je huis te terroriseren. De doosjes kun je na een tijdje gewoon weggooien en vervangen door nieuwe.

Tip 9: Lucht de kast

Waarschijnlijk maak je de kast alleen open als je er kleding uit wilt pakken. Om deze reden is het vaak donker en warm in de kast. Dit is dus de perfecte plek voor een zilvervisje. Om hier iets aan te doen en te voorkomen dat je een zilvervisje tussen je kleding vindt, kun je de kast regelmatig openzetten zodat er frisse lucht binnen kan komen en het minder donker is in de kast.

Extra tip: Naast het laten luchten van je kast is het ook een aanrader om je kast af en toe goed uit te mesten zodat hij niet propvol zit. Dit zorgt er ook voor dat zilvervisjes het minder prettig vinden in je kast.

Tip 10: Lucht je huis

vrouw-zet-raam-open

Ventilatie in een huis is sowieso heel belangrijk, en dat is zeker zo bij het bestrijden van zilvervisjes. Het is daarom slim om bij lekker weer de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten, zodat er frisse lucht naar binnen kan. Op deze manier daalt de temperatuur in je huis tot een temperatuur die minder aangenaam is voor zilvervisjes. Ventilatie werkt ook goed om fruitvliegjes te bestrijden.

Tip 11: Behang als een pro

Wist je dat zilvervisjes graag tussen de naden van het behang kruipen als je deze niet helemaal strak tegen elkaar hebt zitten?
Controleer eens hoe het behang er bij jou in huis aan toe is en overweeg om een kamer overnieuw te behangen als het niet goed is gedaan. Behang het deze keer wel strak en zorg ervoor dat er niks of niemand tussen de naden kan kruipen. Ook geen zilvervisjes.

Tip 12: Trek alles naar binnen

Een huis dat net gebouwd is, is vaak wat vochtiger dan een huis dat al een aantal jaren staat. In die eerstgenoemde huizen is de kans op zilvervisjes dan ook een stuk groter. Een oplossing is om de meubels niet direct tegen de muur te zetten, maar juist een stukje van de muur af. Op die manier kan er lucht bij de muren en zal de vochtbalans iets afnemen.

Tip 13: Zeg je waterbed gedag

bed

Een waterbed is niet alleen voor jezelf een perfecte plek om tot rust te komen, maar ook zilvervisjes kunnen hier hun lol niet op. Er zit rondom een waterbed namelijk nauwelijks ventilatie en het is ook nog eens lekker warm. Nu kun je je bed natuurlijk geregeld controleren op zilvervisjes, maar je kunt het ook drastischer aanpakken en je waterbed de deur uit doen.

Tip 14: Aardappel anders

De kans is  groot dat jij aardappels thuis hebt liggen. Wist je dat je deze ook kunt gebruiken om zilvervisjes te bestrijden? Door een aardappel doormidden te snijden en deze in een afsluitbare plastic zak of schaal met glad oppervlak te leggen lok je de zilvervisjes naar een plek waar ze niet uit kunnen ontsnappen.
Extra tip: Geen fan van aardappels? Deze methode werkt ook met een banaan en peper.

Tip 15: Papier en plastic

Heb jij de zolder ook vol staan met verhuisdozen waarin je spullen van vroeger bewaart? Kinderboeken van je zoon en dochter of tekeningen en andere knutselwerkjes die ze in de loop van de jaren hebben gemaakt op school? Dit is natuurlijk een uitstekende broed- en voederplaats voor zilvervisjes.

Je kunt dit echter eenvoudig tegengaan door de papieren verhuisdozen om te ruilen voor plastic bakken die je af kunt sluiten. Weer een plek minder waar de zilvervisjes graag zitten, en jij hoeft je geen zorgen te maken dat de zilvervisjes die mooie herinneringen opeten.

Tip 16: Lokken met honing

honing

Naast aardappels, peper en banaan kun je zilvervisjes ook lokken met behulp van honing. Door dit op strategische plekken in een schaaltje of op een stukje papier neer te leggen, lok je de zilvervisjes. Als deze in aanraking komen met de honing blijven ze plakken en kunnen ze niet meer ontsnappen. Je hoeft ze nu alleen nog maar weg te gooien.

Tip 17: Drastische maatregelen

Echt diervriendelijk is het niet, maar gif is tot slot een veel gebruikte methode om zilvervisjes te bestrijden. Er zijn verschillende soorten gif die effectief en snel werken. Meer dan een paar keer sprayen en zorgen dat de schuilplaatsen van de zilvervisjes goed vochtig zijn geworden van de giftige spray is in de meeste gevallen al voldoende. Omdat gif het oppervlak waar je spuit vochtig maakt, is het natuurlijk niet zo slim om deze methode te gebruiken bij het bestrijden van papiervisjes. Tenzij je erg graag van je boeken af wilt natuurlijk.

Let wel op: Gif heet natuurlijk niet voor niets gif en bevat verschillende gevaarlijke stoffen. Controleer voordat je hiermee aan de slag gaat dus altijd welke stoffen erin zitten en of deze schadelijk zijn voor jezelf, je kinderen en je huisdieren. Zilvervisjes bestrijden is misschien hard nodig, maar natuurlijk niet ten koste van alles!

Zilvervisjes bestrijden kan op zoveel manieren dat het wel een fluitje van een cent lijkt, maar toch is het moeilijker dan je denkt. Zilvervisjes leggen hun eitjes namelijk op zoveel verschillende plekken dat er altijd wel een aantal onaangetast blijven door jouw bestrijdingsmethodes. Voorkomen dat zilvervisjes en papiervisjes je huis binnendringen is helaas vrijwel onmogelijk, maar gelukkig is het met deze 17 tips wel mogelijk om de hoeveelheid zilvervisjes drastisch te verminderen en het grootste deel van de populatie in jouw huis uit te schakelen. Op die manier hoef je de confrontatie met deze beestjes zo min mogelijk aan te gaan.

Welke methode gebruik jij altijd om zilvervisjes te bestrijden?
Laat het weten in een reactie!