Wanneer je een prachtig zwembad in de tuin hebt, wil je hier natuurlijk ongestoord van kunnen genieten. Helder zwembadwater is daarbij erg belangrijk. Wanneer het water troebel is, of zelfs een geheel andere kleur heeft, gaan de alarmbellen toch rinkelen. Jouw zwembadwater helder krijgen zal dan hoog op je prioriteitenlijstje staan.

De oorzaak van troebel of verkleurd zwembadwater kan verschillen en ook de oplossingen om jouw zwembadwater weer helder te krijgen is per geval anders. In dit artikel bespreken we hoe jij bruin, groen, troebel en schuimend zwembadwater weer helder kunt krijgen.

Ideaal zwembadwater

Helder-zwembadwater

Het meest ideale zwembadwater heeft een aangename temperatuur en ziet er prachtig helder uit. Zodra het water troebel wordt of het zwembad er niet meer uitziet als een helderblauw kunstwerk, is er vaak iets met het water aan de hand.

Belangrijke elementen voor ideaal zwembadwater zijn de pH-waarde en het gebruik van chloor. Hieronder leggen we beide elementen eerst uit, voordat we overgaan op de verschillende kwalen die jouw zwembadwater kunnen treffen.

De pH-waarde

De belangrijkste graadmeter voor de kwaliteit van jouw zwembadwater is de pH-waarde. De pH-waarde geeft de zuurtegraad van jouw zwembadwater weer. Een goede pH-waarde is onder andere belangrijk voor de juiste werking van het chloor.

Wanneer je wilt weten hoe het met de pH-waarde van jouw zwembad is gesteld, kun je dit eenvoudig zelf meten met een test die bij verschillende (web)winkels te verkrijgen is. De ideale pH-waarde bevindt zich tussen de 7,2 en 7,6. Idealiter richt je je op de 7,2, zodat je nog wat speling overhoud tot de 7,6.

De werking van chloor wordt, zoals eerder gezegd, beïnvloed door de pH-waarde van het zwembadwater. Hoe zuurder het water, des te harder het chloor zijn werk kan doen. Dit klinkt positief, aangezien chloor een desinfecterende werking heeft. Nadeel is wel dat zuur water, en dus hardwerkend chloor, irritaties aan de huid en ogen kunnen opleveren.

Is de pH-waarde juist hoog (boven de 7,6), dan is het water juist niet zuur en heeft dat tot gevolg dat het chloor zijn werking niet goed kan doen. De desinfectie werkt dan niet naar behoren.

Het chloor

Dan is er natuurlijk de vraag hoe het nu precies zit met chloor. Chloor (Cl) werkt, zoals je waarschijnlijk al had begrepen, als een ontsmettingsmiddel. Zodra chloor in het water in aanraking komt met bijvoorbeeld huidschilfers, urine of transpiratievocht, gaat het hier een verbinding mee aan.

Door deze verbinding wordt het water ontsmet en gereinigd. Vanaf dit moment spreken we van gebonden chloor en hierdoor ontstaat de typische chloorgeur. Hoe fijn de werking van chloor ook is, het is oppassen geblazen wanneer je er te veel van gebruikt. Hierdoor kunnen er namelijk irritaties ontstaan aan onder andere je slijmvliezen. Let er daarom goed op dat je het chloor in de juiste hoeveelheid en bij de juiste pH-waarde gebruikt.

Zwembadwater zonder chloor is overigens snel gevoelig voor het overbrengen van bepaalde infecties. Mocht je geen chloor gebruiken, dan is het aan te raden het zwembadwater regelmatig te verversen. Chloor voor je zwembadwater noemt men ook wel Chloorgranulaat.

Jouw zwembadwater helder krijgen

De pH-waarde en het gebruik van chloor zijn twee belangrijke elementen voor het helder en schoonhouden van jouw zwembadwater. Wat er precies met jouw zwembadwater aan de hand is en hoe je dit het beste kunt verhelpen, is echter afhankelijk van de oorzaak. Het is daarom belangrijk om te weten wat het water troebel maakt of die gekke kleur geeft, voordat je het aan kunt pakken.
Ontdek hieronder waar jouw zwembadwater last van heeft en hoe jij jouw zwembadwater weer helder kunt krijgen.

Bruin zwembadwater helder krijgen

Bruin-zwembadwater

Het is natuurlijk even schrikken als je in je zwemkleding de tuin instapt, klaar om een frisse duik te nemen, en je tegen een bruin zwembad aanloopt. Wanneer jouw zwembadwater een bruine kleur of bruine gloed heeft, zijn er twee mogelijke oorzaken:

  • Bruine alg
  • IJzeroxide

De bruine alg

Je kunt eenvoudig testen of je met bruine alg te maken hebt door de bodem en de wanden van het zwembad even aan te raken. Wanneer deze glibberig aanvoelen, heb je met de bruine alg te maken. Om de bruine alg te kunnen verwijderen en het zwembadwater weer helder te maken, is de eerste stap het meten van de pH-waarde. Pas vervolgens waar nodig de pH-waarde aan. Er zijn speciale producten die je kunnen helpen de pH-waarde te verhogen of te verlagen.

Geef jouw zwembadwater vervolgens een goede chloorshock. Probeer tijdens deze shock niet te zwemmen en laat het chloor rustig zijn werk doen.

Meer informatie over het verwijderen van algen uit jouw zwembadwater vind je in het artikel ‘Groen Zwembadwater Krijg Je In Slechts 5 Stappen Weer Helemaal Helder‘.

IJzeroxide

Wanneer de wanden van je bruin gekleurde zwembad niet glibberig aanvoelen, heb je te maken met ijzeroxide. Dit ontstaat doordat ijzer in contact komt met chloor en hierdoor oxideert. De kans op ijzeroxide in jouw zwembad is groter wanneer je gebruik maakt van grondwater en niet van leidingwater. Grondwater kan namelijk verschillende metalen, waaronder ijzer, bevatten.

Helaas kun je aan ijzeroxide niets doen. De enige oplossing is het volledig leeg laten lopen van het zwembad, hem vervolgens goed schoon te maken en weer met vers (leiding-)water te vullen.

Groen zwembadwater helder krijgen

Groen-zwembadwater

Naast bruin kan jouw zwembadwater ook groen uitslaan. Ook hier is de oorzaak toe te schrijven aan twee verschillende elementen.

  • Groene alg
  • Teveel aan cyaanzuur

Ten eerste komen we hier weer de alg tegen, alleen heeft deze in dit geval een groene kleur. Het zwembadwater helder krijgen wanneer er sprake is van groene algen verloopt hetzelfde als wanneer je met bruine algen te maken hebt.

De tweede veroorzaker van groen zwembadwater kan een te veel aan cyaanzuur zijn. Te veel cyaanzuur zorgt er net als een te hoge pH-waarde voor dat het chloor zijn werk niet goed kan doen en het water op die manier niet goed gedesinfecteerd kan worden.

Te veel cyaanzuur vraagt om een verdunning van het water. Dit doe je door een gedeelte van het zwembadwater weg te laten lopen en de rest aan te vullen met vers leidingwater. Het is na het toevoegen van het schone leidingwater wel aan te raden opnieuw de pH-waarde te meten.

Troebel zwembadwater helder krijgen

Troebel-zwembadwater

Naast het krijgen van een bijzondere kleur kan jouw zwembadwater ook troebel worden. Het water is te troebel wanneer je de bodem van je zwembad niet meer kunt zien of het lastig wordt de treden van de trap van jouw zwembad te zien.

Troebel zwembadwater kent twee verschillende vormen:

  • Troebel water met kalkdeeltjes
  • Melkachtig troebel water

Troebel water met kalkdeeltjes

Wanneer kalkdeeltjes de veroorzaker zijn van jouw troebele zwembadwater, kun je deze als je goed kijkt in het water zien drijven. Kalkdeeltjes zijn bij een juiste kalkbalans voor 100% opgelost in het zwembadwater. Op het moment dat jouw zwembadwater troebel is, is de kalkbalans in het zwembad verstoord.

Om erachter te komen wat het teveel aan kalk is in jouw zwembadwater, is het verstandig de calciumhardheid te meten. Hier zijn testen voor te koop. De normale hardheid van zwembadwater ligt tussen de 150 en 250 ppm (mg/l).

  • Zacht water: 0 – 145 ppm (mg/l)
  • Middel hard water: 145 – 270 ppm (mg/l)
  • Hard water: 270 – 540 ppm (mg/l)

In de meeste gevallen zal het zwembadwater te hard zijn wanneer deze troebel is. Er zijn in (web)winkels verschillende middelen te verkrijgen waarmee je de calciumhardheid kunt herstellen en de waarde terug kunt brengen naar normaal.

Melkachtig troebel water

Nu is het echter ook mogelijk dat er sprake is van melkachtig troebel water. Hierbij kun je geen losse deeltjes in het water zien drijven. Oorzaken van deze vorm van troebel water zijn een teveel aan vlokmiddel of een aluminium object in het water.

In het eerste geval is het gemakkelijk om of de filterpomp goed te laten draaien, of juist stil te leggen en te wachten tot het vlokmiddel naar de bodem zakt. Vervolgens kun je het met een zwembadzuiger opzuigen.

Wat betreft het aluminium object: haal het simpelweg uit het water en filter hierna het water goed tot het weer helder is.

Schuimend zwembadwater

Schuimend-zwembadwater

Het kan ook voorkomen dat jouw zwembadwater niet meer helder is doordat het ineens meer schuimt dan dat het hoort te doen.
Wanneer jouw zwembadwater erg schuimt, kan ook dit verschillende oorzaken hebben:

  • Te veel anti-alg of reinigingsproducten gebruikt;
  • De waterwaardes kloppen niet, vaak als het gevolg van koper in het water.

Je zwembadwater helder krijgen wanneer er te veel anti-alg of reinigingsmiddel is gebruikt, is eenvoudig. Je kunt namelijk een gedeelte van het zwembadwater laten weglopen en deze weer aanvullen met schoon leidingwater.

Op die manier zorg je ervoor dat de concentratie van de reinigingsmiddelen afneemt en op die manier zal ook het schuimen verminderen. Wanneer je denkt dat het niet met eventuele schoonmaakmiddelen te maken heeft, kun je voor de zekerheid de pH- en koperwaarden meten. Mochten de waardes afwijken van het normaal, dan is het zaak deze te corrigeren. Laat je in de winkel informeren naar welk middel het best bij jouw situatie past.

Een te veel aan koper in het water komt voornamelijk door erosie aan materialen in het water. Loop daarom eens goed je zwembad na en kijk of er wellicht onderdelen zijn die aan vervanging toe zijn.

Zwemmen zonder zorgen

Meisje-zwemt-in-zwembad

Of jouw zwembadwater nu bruin, groen, troebel of erg aan het schuimen is, je weet nu hoe je jouw zwembadwater weer helder kunt krijgen.

De meeste oorzaken zijn te vinden in de verstoring van de samenstelling van het zwembadwater. Het is daarom altijd verstandig de pH-waarde goed in de gaten te houden alsmede de hardheid en de temperatuur van het water.

Doordat we ons water graag hygiënisch houden, is de juiste werking van het chloor van belang. Door een verstoring in de pH-waarde kan het chloor zijn werking minder goed doen. De verminderde werking van chloor ligt ook vaak ten grondslag aan de verslechtering van het zwembadwater.

Het water goed in de gaten houden, meten en vervolgens de juiste correcties doorvoeren wat betreft de samenstelling, kun jij jouw zwembadwater helder krijgen als een pro!

Hoe houd jij jouw zwembadwater helder?
Deel jouw tips in de reacties hieronder!