In dit artikel ontdek je 5 leuke weetjes over de gatenplant, de Monstera deliciosa. In een eerder bericht kwam deze populaire kamerplant al naar voren, die met zijn grote bladeren met gaten een echte eyecatcher in je kamer vormt. Als je (net als ik) gek bent op planten, dan vind je het waarschijnlijk ook leuk om er meer over te weten te komen. Lees je mee?

1. De gatenplant geeft lekkere vruchten

De wetenschappelijke naam ‘Monstera deliciosa’ is niet voor niets de naam die de plant gekregen heeft: ‘deliciosa’ is namelijk latijn voor ‘verrukkelijk’. Dat is een verwijzing naar de heerlijke vruchten die de plant in ideale omstandigheden geeft. De smaak van de vrucht is echt verrukkelijk en heeft wat weg van bijna alle zoete vruchten die je kent: aardbei, banaan, mango, passievrucht en ananas.

Helaas moet ik je wel teleurstellen, want in je huiskamer lukt het bijna niet om de ideale omstandigheden voor de plant na te bootsen om te bloeien en vruchten te geven. Het kán natuurlijk wel als je flink je best doet, waarover verderop meer. En als je gatenplant dan toch een vrucht geeft, dan moet je even geduld hebben. Het duurt namelijk nog een jaar voor de vruchten rijp zijn en ze veilig zijn om te eten.

2. De vele namen die de plant rijk is

Het andere deel van de wetenschappelijke naam, ‘monstera’ staat voor monstrueus of abnormaal. Dat refereert aan de gaten in de grote bladeren die veel van de soorten hebben. In het Engels worden ze ook wel ‘Swiss cheese plant’ en in het Frans ‘plante gruyère’ genoemd wat natuurlijk ook samenhangt met de gaten (denk aan de gatenkaas).

In andere landen worden ze verder soms (vrij vertaald) fruitsalade-plant, Adams ribben en leeuwenpoot genoemd. Dat is nog maar een fractie van alle namen die de plant ter wereld heeft gekregen in de verschillende talen. De namen linken in de basis allemaal naar het bijzondere uiterlijk van de bladeren en/of de heerlijke vruchten.

3. De gatenplant kan heel groot worden

In de natuurlijke leefomgeving kan de gatenplant wel tot 20 meter lang worden. In huis wordt de plant over het algemeen niet hoger dan 2 tot 3 meter (tot het plafond dus). De bladeren kunnen maar liefst 25-90 cm lang en 25-75 cm breed worden.

Het is een klimplant waarvan de zaailingen in de natuur naar de schaduw groeien tot ze een boom vinden om zich aan vast te hechten en verder naar het licht te groeien. In huis kun je een mosstok in de pot plaatsen als de plant te ‘wild’ begint te groeien met veel luchtwortels en je hem meer wilt begeleiden.

4. Alle delen van de plant zijn giftig

Hoewel de rijpe vrucht van je gatenplant eetbaar is, zijn alle andere delen van de plant giftig voor mens en dier. Er zit namelijk oxaalzuur in, dat pijnlijke blaarvorming, irritatie, zwellingen en jeuk aan de slijmvliezen en stemverlies kan veroorzaken. Pas dus op als je konijn of ander huisdier vrij door je huis loopt.  Je huisdier kan er nierschade door oplopen als hij delen van de plant binnenkrijgt.

5. Natuurlijke leefomgeving en ideale standplaats

De Monstera deliciosa komt van nature voor in het tropische regenwoud van het zuiden van Mexico tot Panama. Niet zo vreemd dus dat de plant houdt van temperaturen tussen de 20 en 30°C en een hoge relatieve luchtvochtigheid. De gatenplant is verder in allerlei andere tropische gebieden geïntroduceerd, waaronder Hawaii en de Seychellen, waar het prima kan leven.

Dit wetende, is het logisch dat de plant niet zo houdt van direct zonlicht en het liefst op een wat donkere plaats in je woning staat. Zet ‘m dus niet te dicht bij de ramen. De Monstera deliciosa is verder dol op sproeien. Zorg er verder voor dat de grond niet te nat en niet te droog is: geef dus niet te veel water in een keer.

Geniet ervan!

Heb je net de gatenplant gekocht of is ‘ie al een tijdje onderdeel van je interieur? Geniet dan lekker van z’n prachtige uiterlijk! Goed om te weten trouwens dat de bladeren van oudere planten meer gaten hebben dan die van jonge planten. De gaten worden al ‘gevormd’ voor het blad tevoorschijn komt en ontstaan dus niet als het blad er al is. Hoe ouder de plant, hoe meer bladeren met gaten.